Patria Bank si Patria Credit se alatura celei de-a 9-a editii a Zilei Europene a Microfinantarii printr-o campanie ce sustine antreprenorii si micile afaceri din mediul urban mic si rural sa creasca. In saptamana 16 – 20 octombrie 2023, Ziua Microfinantarii este sarbatorita in cadrul Grupului Patria Bank printr-o oferta speciala: zero comision de acordare credit, pentru toate cererile de finantare depuse in aceasta perioada catre Patria Credit si catre Divizia de Microfinantare a Patria Bank.
REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA si Patria Credit IFN S.A. anunta semnarea unui parteneriat local unic pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, prin intermediul programului dedicat, „Microfinantarea nu are etnie”.
Dezvoltarea comunitatii rurale include o serie de metode si activitati care au ca scop cresterea bunastarii si mijloacelor de trai ale persoanelor care traiesc in zonele rurale, concentrandu-se pe sociologia rurala, turism, economia locala si mediul durabil. Proiectul RuralCOM se concentreaza pe sate si oameni, inclusiv pe aspectele sociologice ale locuitorilor din mediul rural, pe langa infrastructura, pozitionare geografica si aspecte economice.
In Sedinta Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobata Hotararea Guvernului privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor specifice dezvoltarii rurale cuprinse in Planul National Strategic (PNS) - PAC 2023-2027 pentru care se asigura cofinantare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Pentru a sprijini finantarea intreprinderilor mici, inclusiv a IMM-urile detinute de femei, IFC ofera un imprumut in valoare de 20 de milioane de euro catre Patria Bank, banca care deserveste microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), precum si clientii din sectorul agro si retail, ca parte a eforturilor sale de a stimula cresterea economica si de a sprijini micii antreprenori din Romania. Aproximativ 50% din finantare va fi alocata IMM-urilor detinute de femei antreprenor, accentul fiind pus pe zonele rurale din Romania.
Un acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru submasura 19.1 „Sprijin pregatitor” din cadrul subprogramului tematic LEADER, finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in vederea deschiderii sesiunii de finantare in perioada urmatoare.
Peste noua din zece clienti ai Patria Credit IFN au investit sumele imprumutate de la aceasta institutie financiara nebancara pentru a-si dezvolta mica lor afacere, arata studiul „Impactul socio-economic al microfinantarii oferite de Patria Credit IFN SA in comunitatile rurale si in urbanul mic”, realizat de Fundatia Patria Credit, cu finantarea Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE).
In Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:
Se simplifica cadrul legal pentru Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana, Programul de investitii pentru infiintarea stanelor montane si Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si prelucrare primara a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Raportul de selectie lunar aferent primei etape (29 octombrie – 29 noiembrie 2021) a sesiunii submasurii 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.
Dupa o colaborare de trei ani, echipa internationala ViSEnet a colectat resurse de invatare si cele mai bune practici despre antreprenoriat social intr-un ghid online gratuit dedicat antreprenorilor sociali rurali: «The Rural Social Enterprise Guidebook of Good Practice: Experience din Estonia, Finlanda, Germania, Romania si Scotia.»
Zilele acestea, Euromontana - Asociatia Europeana a Zonelor Montane - a comunicat rezultatele sondajului de opinie desfasurat in randul tinerilor care locuiesc in zona de munte din Europa, inclusiv Romania pe parcursul anului 2021. In calitate de membru in cadrul Asociatiei Euromontana, Consiliul Judetean Maramures a sustinut acest sondaj prin promovarea si diseminarea sa in plan local.
Ieri, Comisia Europeana a lansat Forumul dedicat intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural pentru a colecta informatii cu privire la provocarile si potentialul intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural. Ca parte a viziunii pe termen lung a UE pentru zonele rurale anuntata in iunie 2021 si a Planului de actiune al Comisiei pentru zonele rurale, Forumul anual dedicat intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural contribuie la stimularea cercetarii si inovarii in comunitatile rurale si la crearea unui spirit antreprenorial mai inovator, care va atrage mai multi tineri si mai multe persoane talentate.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor europene disponibile prin intermediul submasurii 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), in primele 5 zile de la lansarea sesiunii de depunere a solicitarilor de finantare.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta deschiderea, in perioada 2 noiembrie 2021, ora 9:00 – 1 februarie 2022, ora 16:00, a sesiunii de primire de proiecte pentru finantare pentru submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Pentru a veni in sprijinul gospodariilor din zona rurala, Agentia Nationala a Zonei Montane organizeaza, in perioada urmatoare, cursuri de formare profesionala pentru persoanele care doresc sa infiinteze un Punct Gastronomic Local (PGL). Cursurile se adreseaza solicitantilor de pe intreg teritoriul national, nu doar persoanelor situate in zona montana.
In comuna Bistrita Bargaului, din judetul Bistrita Nasaud, s-a inaugurat primul Punct Gastronomic Local (PGL) din localitate. Acesta apartine doamnei Maria Bidian, care il administreaza cu ajutorul membrilor familiei.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale finanteaza 1.893 de proiecte pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, prin submasura 6.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020), valoarea contractelor de finantare fiind de 111,3 milioane de euro. Un exemplu de proiect finantat prin submasura 6.2 (Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale) este „Infiintare si dotare firma de productie de palarii in spatiul rural”, implementat de societatea NYK HATS SRL, din comuna Ighiu, judetul Alba.
Farmeria.ro este o platforma de tip marketplace recent lansata la nivel national, care le ofera producatorilor locali din intreaga tara oportunitatea de a-si comercializa alimentele produse de catre ei. Aceasta initiativa a fost conturata cu scopul de a stimula bunele practici din domeniul comercial si pentru a le oferi producatorilor sansa de a-si extinde activitatea, prin mecanisme care sa le faciliteze accesul spre o piata extinsa.
In contextul evolutiei noului coronavirus in Romania, Patria Credit IFN continua sa fie activa si alaturi de micii producatori si antreprenori din mediul rural cu o serie de masuri menite sa protejeze sanatatea dar si sa ii sprijine pe acestia sa isi continue activitatea in aceasta perioada. Creditul Punte Tomatina, un produs nou, adaptat nevoilor actuale ale micilor legumicultori, este lansat de Patria Credit IFN, in acest context.
Luna aceasta au fost desemnati castigatorii Concursului European de Inovare Rurala (EURIC) organizat in cadrul proiectul Orizont 2020 „LIAISON – Inovare Rurala Eficienta: conectarea actorilor, a instrumentelor si a politicilor prin retele”, coordonat in Romania de catre Highclere Consulting (HCC). Initiativa castigatoare pe Romania, Nod Verde, promoveaza, alaturi de alti 14 ambasadori europeni, modalitati inovatoare de abordare a sectoarelor agricultura, silvicultura si lanturi de aprovizionare agro-alimentare.
Agricultura familiala cuprinde producerea tuturor produselor alimentare - fie ca sunt plante, carne, inclusiv peste, alte produse de origine animala, cum ar fi oua sau produse lactate, si alimente produse pe terenuri agricole, in paduri, in munti sau in cadrul fermelor piscicole - gestionate si administrate de familii, si se bazeaza preponderent pe munca familiala atat a femeilor, cat si a barbatilor.
Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc” in comuna Corbi, judetul Arges, pentru a atrage atentia asupra acestei zone pitoresti a Romaniei, ale carei comori sunt inca nedescoperite, de la traditii pana la vechi asezaminte unice in tara noastra. Initiativa face parte din programul “Antreprenoresti – Adopta un sat”, derulat de fundatia Romanian Business Leaders, care isi propune sa reinvie stralucirea satului romanesc si resursele sale valoroase, prin stimularea proiectelor antreprenoriale locale.
In comunitatile rurale exista mult potential local, cunostinte si competente necesare pentru a imbunatati furnizarea de servicii locale si ocuparea fortei de munca. Proiectul european ViSEnet se adreseaza persoanelor care sunt interesate sa dezvolte si sa sustina comunitatile rurale in care locuiesc folosind solutii adaptate specificului local pentru stimularea dezvoltarii de afaceri sociale, folosind bune practici culese din cele cinci tari partenere.
Prima editie a conferintei Agroturism & Gastronomie Romaneasca a avut loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara de la Cluj. Pe agenda evenimentului s-au regasit teme precum agroturismul si turismul culinar romanesc in 2018, cadrul legislativ si surse de finantare, identitatea nationala, schemele de calitate nationale si europene, proiecte de infrastructura, dar si modele de buna practica.
Prin Legea Muntelui nr.197/2018 s-a aprobat un programul nou de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani, precum si un program operational de consolidare a capacitatii administrative pe zona montana de 27 milioane lei. In continuare va prezentam aceste noi programe si modul in care acestea vor contribui la dezvoltarea armonioasa a zonei montane.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunta lansarea G.E.R.- Garantarea Economiei Rurale, o solutie completa de finantare pentru proiectele de dezvoltare propuse de beneficiarii publici locali. Noul produs de garantare armonizeaza doua facilitati de sprijin destinate beneficiarilor publici care propun proiecte la nivelul Grupurilor de Actiune Locala: garantia FNGCIMM pentru plata avansului prevazut in contractele de finantare PNDR 2020 si garantia creditului bancar pe care beneficiarii il pot accesa pentru finantarea investitiei.
Ghidul Solicitantului aferent submasurii 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima data la schemele de calitate”, versiunea consultativa se afla in dezbatere publica pe site-ul AFIR. Prin intermediul acestei submasuri, se sprijina fermierii si grupurile de fermieri care aplica pentru prima data la schemele de calitate, cu scopul cresterii numarului de aplicanti care produc si comercializeaza produse agricole si alimentare in baza schemelor de calitate.
Patria Credit, unul dintre cei mai mari jucatori specializati in finantarea agricultorilor si a microintreprinderilor, anunta lansarea in 2018 a unui program de franciza cu scopul de a-si maximiza potentialul, a-si extinde reteaua teritoriala si a-si continua misiunea de a sprijini comunitatile locale.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta prelungirea sesiunii de primire a proiectelor de investitii in procesarea si marketingul produselor agricole, in vederea obtinerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferenta submasurii 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, pana la 30 noiembrie 2017, ora 16:00.
Incepand cu 1 ianuarie 2017, Consiliul Judetean Maramures implementeaza proiectul FoodChains 4 Europe (Lanturi alimentare pentru Europa), impreuna cu parteneri din Olanda, Bulgaria, Italia si Marea Britanie. Unul din principalele obiective ale proiectului este crearea unei retele internationale de autoritati regionale, universitati si factori interesati, care sustin in comun livrarea de inovare in lanturile alimentare regionale.
Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.
Asociatia Crestem Romania Impreuna si Patria Bank pun laolalta valori inspirate de traditie si comunitate, semnand un parteneriat strategic bazat pe incredere si devotament fata de producatorii locali prin care vor acoperi nevoile acestora. Comunitatile locale vor beneficia de sprijinul necesar dezvoltarii in timp ce organizatiile implicate vor contribui la promovarea si cresterea economiei in mediul rural, respectiv imbunatatirea situatiei pe care o impartasesc comunitatile locale.
Alteta Sa Regala Printul de Wales a realizat o vizita la sediul Fundatiei sale din satul UNESCO Viscri pentru a se intalni cu micii fermieri si cu producatorii locali de alimente artizanale. Fundatia Printul de Wales Romania va lansa un nou proiect, prin care va ajuta fermierii din zonele de munte sa isi dezvolte produsele si sa acceseze piete noi, din Romania sau din afara granitelor.
Inca de la demararea PNDR 2020, s-a constatat un interes foarte crescut pentru submasurile de finantare ce vizeaza sectorul investitiilor non-agricole din mediul rural. In primele cinci zile ale sesiunii de primire a proiectelor pentru investitii agricole si neagricole, lansata de AFIR in data de 3 mai 2017, au fost depuse peste 3.050 de cereri pentru finantarea unor investitii noi in activitati neagricole, atat la nivel national, cat si in teritoriul integrat Delta Dunarii (Submasura 6.2). Valoarea solicitata prin aceste cereri depaseste 160 de milioane de euro.
Institutia Prefectului judetul Cluj va demara incepand de maine, 30 martie 2017, o serie de intalniri in cadrul Campaniei de Informare in mediul rural cu privire la oportunitatile de finantare oferite prin PNDR 2014-2020, subventiile din sectorul vegetal si zootehnic, precum si alte informatii relevante pentru depunerea si implementarea proiectelor cu finantare externa nerambursabila.
Incepand de astazi au fost deschise liniile de finantare prin P.N.D.R., astfel ca toti beneficiarii eligibili sunt invitati sa depuna cat mai repede proiectele gandite pentru dezvoltarea judetului Tulcea. Vorbim despre bani alocati pentru infrastructura de acces agricola, silvica, pentru investitii in modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata, a infrastructurii rutiere, educationale, etc.
Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte 2016 „Renastere rurala - stimularea inovarii si oportunitati de afaceri” din cadrul programului european “Orizont 2020”. Cererea are mai multe tematici precum zonele rurale de coasta, gestionarea terenurilor, servicii ecosistemice forestiere, economii rurale moderne, retele tematice si retele de ferme europene, capitalul social in sectorul agricol si proiecte de inovare la care se poate aplica pentru cofinantare.
Comuna Corbi (judetul Arges) va primi sprijinul comunitatii Romanian Business Leaders pentru crearea si implementarea strategiei de dezvoltare locala. Corbi este prima comuna selectata in programul de dezvoltare rurala Antreprenoresti, dintr-un total de 33 de comune inscrise in urma conferintei regionale de la Pitesti din 14 iunie si una dintre cele 6 comune care au fost vizitate de echipa Antreprenoresti in perioada 25-27 iulie. Antreprenoresti-Adopta un Sat s-a nascut din dorul de viata la tara al celor care se intristeaza atunci cand vad Romania rurala pustiita.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta ca fondurile nerambursabile alocate prin submasura 6.2 pentru investitii in activitati neagricole, aferente sesiunii anuale 2016, respectiv 73 de milioane de euro, au fost epuizate ca urmare a solicitarilor de finantare primite on-line prin portalul AFIR.
AFIR va primi, in perioada 28 iulie — 30 noiembrie 2016, cereri de finantare a investitilor neagricole din zona rurala. Solicitantii de fonduri europene au la dispozitie in 2016, pentru Submasura 6.2 'Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale' si pentru Submasura 6.4 'Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole', 158 milioane de euro.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat in data de 21 iulie 2016 pe pagina oficiala de internet a Agentiei variantele finale ale Ghidurilor Solicitantului aferente submasurilor 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.
Inregistreaza intreprinderea ta - micro sau mica - din mediul rural in Catalogul IMM-urilor si primesti consultanta gratuita, din fondurile alocate Masurii 2 din PNDR 2014-2020, pentru dezvoltarea de activitati non agricole in mediul rural.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta ca miercuri, 25 mai, ora 900, se va deschide sesiunea de primire de proiecte pentru Submasurile 4.3.A - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - Infrastructura de acces AGRICOLA, 7.2 - Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, 7.6 - Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet www.afir.info versiuni consultative ale Ghidului Solicitantului pentru alte 4 submasuri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Directia pentru IMM lanseaza in dezbatere publica proiectul programului national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural 2016.
442 de femei din zonele rurale ale regiunii Bucuresti-Ilfov sunt pregatite, de astazi, sa prepare conserve delicioase pentru consumul public in cadrul celor trei bucatarii comunitare infiintate de Asociatia React prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”.
Cabana Motilor si Camara de la Munte sunt doua marci de succes, create de cativa ani de un cuplu de tineri. Pensiunea din localitatea Marisel, judetul Cluj, a fost primul lor proiect, inaugurat in 2009, tot aici producand mai apoi dulceturi si siropuri. Ambele au crescut, in prezent fiind afaceri de succes.
Intr-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana se arata ca programele de formare profesionala si de consiliere pentru mediul rural finantate de UE sunt prea costisitoare, se suprapun adesea peste alte programe deja existente si favorizeaza furnizorii de formare consacrati. Desi agricultura si silvicultura raman in centrul preocuparilor in ceea ce priveste economia rurala, politica de dezvoltare rurala a UE urmareste, de asemenea, revitalizarea mediului rural prin intermediul invatamantului profesional si tehnic, al formarii si al transferului de cunostinte.
Ca urmare a interesului crescut pentru proiecte de investitii in sectorul non-agricol din zonele rurale, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) informeaza ca valoarea totala nerambursabila a cererilor de finantare depuse pana in acest moment prin Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” se apropie de nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finantare in aceasta sesiune.
Autoritatile publice locale si ONG-urile pot solicita fonduri nerambursabile pentru investitii de utilitate publica avand la dispozitie 552.000.000 euro pentru investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica (submasura 7.2), 97.000.000 euro pentru investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural (submasura 7.6) si 25.000.000 euro pentru investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii de acces agricola (submasura 4.3 – componenta agricola).
GEA Strategy & Consulting isi propune sa contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului in mediul rural prin acordarea de consultanta gratuita unui numar de 10 antreprenori in vederea scrierii de Planuri de afaceri pentru accesarea cu succes a fondurilor nerambursabile care se acorda prin Programul National de Dezvoltare Rurala, PNDR 2014-2020, sub-masura 6.4 Sprijin pentru investitii in crearea si dezvoltarea de activitati non-agricole.
Mai putin de 3% din fondurile aflate la dispozitia grupurilor de actiune locala (GAL-urilor) in perioada 2007-2013 (aproximativ 376 de milioane de euro) au fost accesate de ONG-uri. Exista peste 3000 de asociatii si fundatii active in domeniul agricol si peste 2000 active in domeniile dezvoltare si turism in Romania. La sfat cu statul ca sa crestem satul, dezbaterea organizata de RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara, miercuri, 10 iunie, a reunit peste 40 de participanti, reprezentanti ai ONG-urilor, institutii publice (AM-PNDR, AFIR, RNDR) si presa, cu scopul de a identifica solutiile potrivite pentru accesul scazut al ONG-urilor la Programul National de Dezvoltare Rurala.
Injectarea de resurse publice in sectorul agricol si forestier a avut importante efecte de multiplicare si a jucat un rol esential in atenuarea celor datorate crizei economice in Romania.
Mediul rural este unul de regula vitregit de actiuni eficiente de formare si dezvoltare a competentelor datorita accesibilitatii reduse dar, insa prin fondurile structurale si in special prin Fondul Social European populatia interesata din aceste zone poate beneficia de un transfer de competente si cunoastere foarte valoros.
Proiectul ”Indrazneste! Fii antreprenor!” lansat in aceasta saptamana vine in sprijinul tinerilor din mediul rural care vor sa faca afaceri la sat.
In Sedinta Guvernului din 28 mai 2014 a fost adoptat Memorandumul privind aprobarea Orientarilor strategice nationale pentru dezvoltarea durabila a zonei montane defavorizate (2014 – 2020).
Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat un contract de imprumut pentru a acorda o suma totala de 300 milioane EUR in vederea finantarii de proiecte prioritare in cadrul programului roman de dezvoltare rurala pentru 2007-2013, in special pentru impadurire, imbunatatirea procesului de gestionare si protejare a padurilor, precum si pentru investitii de mica anvergura in infrastructura rurala si din agricultura.
Judetul Sibiu ar putea avea in scurt timp relatii de cooperare cu Statul Qatar in domenii ca economie, agricultura, turism si cultura.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>