Productia de biomasa, alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania, cu beneficii pentru agricultura

Productia de biomasa alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania cu beneficii pentru agriculturaConform celui mai recent studiu realizat de Clubul Fermierilor Romani in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, productia de biomasa in Romania reprezinta o directie de dezvoltare a unui sector din agricultura cu potential profitabil mare, cu beneficii economice si de mediu semnificative.


Studiul releva ca biomasa este singura resursa regenerabila de energie care poate sa inlocuiasca resursele neregenerabile utilizate la ora actuala in Romania pentru a produce energie electrica, fiind o alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic national, si este totodata o sansa de redresare economica pentru dezvoltarea rurala, prin crearea de mii de locuri de munca.

Unul dintre obiectivele asumate prin mandatul meu in cadrul mecanismului de Presedintie rotativa al Clubului Fermierilor Romani este promovarea proiectelor sustenabile de dezvoltare a agriculturii romanesti, care sa contribuie la transformarea acesteia intr-un model de referinta pentru agricultura europeana. Odata cu lansarea acestui studiu, dorim sa aducem in discutie oportunitatea lansarii unui Program National de Eficienta energetica prin extinderea suprafetelor cultivate cu biomasa care sa beneficieze de finantare europeana in cadrul Planului National Strategic 2023-2027 sau de alte linii de finantare din domeniul agricol”, a declarat Laszlo Becsek, Presedinte al Clubului Fermierilor Romani.

In prezent, biomasa contribuie cu aproximativ 14% la consumul mondial de energie primara, motiv pentru care in Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2016 – 2030 a fost luata in calcul promovarea surselor regenerabile de energie, inclusiv utilizarea biomasei pentru producerea energiei electrice.

Clubul Fermierilor Romani sustine, incurajeaza si promoveaza fermierii care sunt interesati sa investeasca in dezvoltarea culturilor energetice de tip biomasa. Optiunea unui fermier sau a unui investitor rural de a produce biomasa poate face ca exploatatia agricola sau industria locala sa fie mai competitiva, crescand profitabilitatea acesteia. Productia de biomasa aduce beneficii pentru fermierii romani si are un impact pozitiv in afacerile din agricultura.”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

In aceasta perioada, accesibilitatea pretului este considerata una dintre principalele provocari ale sistemului energetic. Productia de biomasa este o alternativa viabila pentru resursele neregenerabile de energie si, dupa estimarile specialisilor, cererea pentru biomasa va creste in anii urmatori. In Europa exista deja tari in care biomasa este folosita ca sursa de energie la scara larga, iar Romania trebuie sa se grabeasca sa valorifice aceasta oportunitate.”, a declarat Alexander DEGIANSKI, inginer agronom si consilier in domeniul agriculturii, detinator al unei culturi energetice de tip biomasa in judetul Timis.

 

Productia de biomasa in Romania in contextul strategiei de diversificare a mixului energetic

In anul 2021, structura surselor primare de energie utilizate in tara noastra pentru a produce energie electrica a fost constituita din surse conventionale (54,72%) si din surse regenerabile (45,28%).

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Romania doreste elaborarea unor masuri de diversificare a mixului energetic, diversificare realizata prin cresterea ponderii la productia energetica a surselor regenerabile de energie (eoliana, solara, hidroelectrica, geotermala, energia oceanelor, biomasa si biocombustibilii).

In functie de sursa de producere a materiei organice, dar si de scopul pentru care este folosita, biomasa poate fi obtinuta din reziduuri primare de la culturile agricole sau din produse forestiere, din reziduuri secundare care devin disponibile dupa ce a fost folosit un produs din biomasa sau din deseurile forestiere care nu mai pot fi folosite in procesul industrial sau in scop comercial.

Totodata, biomasa poate fi obtinuta din culturi utilizate special pentru acest scop si catalogate in prezent drept culturi energetice (culturi de specii ierboase sau forestiere). Astfel de culturi energetice vizeaza specii forestiere cu o viteza mare de crestere (ex. plop, salcie, eucalipt), specii care produc multa biomasa agricola (ex. trestia de zahar, rapita, sfecla de zahar, soia, etc.), dar si culturi perene.

Din punct de vedere al resursei naturale edafice, Romania are la dispozitie suprafete importante de terenuri cu potential pentru culturile energetice. Cu o suprafata subventionata necultivata declarata (inclusiv spatii protejate) de 38.688,26 hectare la nivelul anului 2021, conform APIA, Romania ar putea creste gradul securitatii energetice prin dedicarea acestor suprafete pentru culturile specifice biomasei.

Conform studiului, in contextul in care aceste suprafete s-ar cultiva cu plopi, doar in primul an de recolta, aceste activitati ar angrena mai mult de 1.500 de oameni din mediul rural in vederea realizarii unei productii estimate de 483.603 tone.

Judetele cele mai bogate ca potential de resurse forestiere pentru a produce biomasa sunt Suceava, Harghita, Neamt si Bacau.

 

Despre studiul ”Rolul biomasei in conservarea mediului, dezvoltare rurala si rezilienta fermelor”

Studiul a fost elaborat de o echipa de specialisti din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, in cadrul unui proiect al Clubului Fermierilor Romani derulat in perioada 16 august – 13 decembrie 2021.

Obiectivul acestui studiu a fost sa ofere autoritatilor din Romania responsabile pentru sectoarele de agricultura si mediu un material documentat din punct de vedere tehnic si economic, realizat de catre profesori universitari si experti in domeniu, care sa poata reprezenta un argument important privind identificarea unor linii de finantare pentru urmatoarea perioada a acestui produs agricol, avand in vedere volatilitatea preturilor actuale in domeniul gazelor naturale si energiei electrice.

Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor studiul integral si materialele de prezentare a proiectului.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro 

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>