Zece pasi in infiintarea unei cooperative agricole

Zece pasi in infiintarea unei cooperative agricoleAsocierea in cooperative agricole este singura modalitate de obtinere si mentinere a unei cote de piata si contracare a multinationalelor si importurilor.

Urmand exemplul colegilor fermieri din alte state trebuie inceput cu constituirea de cooperative agricole de grad I formate din persoane fizice, cooperative agricole de grad II din persoane juridice, iar cooperativele agricole de grad I si grad II sa infiinteze cooperative de grad II care sa fie capitalizate, sa beneficieze de fonduri europene si subventii pentru centre de colectare, sortare, procesare, ambalare si comercializeze atat prin spatii proprii cat si prin mica distributie si retail.

Conceptul de cooperativa agricola are la baza urmatoarele principii:

    • asocierea si cooperarea dintre producatori sunt esentiale in ceea ce priveste consolidarea puterii de negociere si rentabilizarea afacerii pe termen lung;
    • practicarea unei tehnologii agricole unitare performante, diminuarea unei parti din valoare input-urilor, procurarea utilajelor si echipamentelor;
    • educarea, informarea si instruirea membrilor cooperatori pentru a produce in functie de cerintele pietei si creionarea unei strategii profitabile pe termen lung;
    • realizarea de investitii in comun pentru obtinerea de produse cu valoare adaugata care sa vina in sprijinul cresterii eficientei economice a membrilor;
    • cresterea gradului de acces la credite, inclusiv credite pentru achizitionarea de teren agricol;
    • introducerea inovatiilor si a tehnicilor moderne de management, marketing si comert;
    • controlul democratic al membrilor cooperatori in cadrul cooperativei;
    • participarea economica a membrilor cooperatori;
    • cooperarea intre cooperativele agricole pentru atingerea obiectivului membrilor si ocuparea unei cote de piata a produselor care sa le asigure rentabilizarea afacerii.

 

Prioritati ale cooperativelor agricole din Romania:

    • cresterea eficientei economico-sociale a intregii activitati ale membrilor: cooperativele agricole trebuie sa isi gestioneze propriile resurse prin optimizarea productiei si cresterea calitatii serviciilor pentru a putea obtine profit;
    • satisfacerea interesului membrilor: membrii sunt proprietarii afacerii lor, cooperativei si sunt implicati atat in activitatile cooperatiei, cat si in conducerea acesteia;
    • acordarea de atributii: membrii au putere si control asupra vietii lor, impartirea atributiilor, asigurarea unui management performant;
    • repartizarea rationala a resurselor si dezvoltarea potentialului financiar: pentru a supravietui cooperativele trebuie sa se gandeasca la posibilitatea unei colaborari cu societatile private sau cu cele guvernamentale pentru a obtine finantari;
    • gandirea stategica: presupune a lua in calcul cum pot fi folosite in mod eficient avantajele de a fi membru cooperator, de a functiona ca structura cooperatista, fiind singura modalitate de contracarare a multinationalelor.


Pentru infiintarea unei cooperative agricole este necesara formarea unui nucleu de baza. Acest nucleu poate fi format din fermieri entuziasti, cu experienta in conducere si organizare, care sa aiba capacitatea de a trezi interesul colegilor de breasla si de a-i cointeresa. Este nevoie de persoane cu buna reputatie in zona si in conducere sa fie persoane cu capacitatea de a fi lider.

Simultan cu initierea miscarii de coagulare, comitetul de initiativa trebuie sa planifice si sa urmeze mai multi pasi pentru a ajunge la realizarea scopului propus.

Pasul I convocarea si sustinerea sedintelor de analiza a situatiei locale si zonale, in vederea gasirii raspunsurilor la intrebari legate de: numarul persoanelor si a tipului cooperativei, serviciile oferite de cooperativa si in ce nisa, modul de functionare a serviciilor si/sau imbunatatirea lor, exemplul bun luat de la alte cooperative, disponibilitatea comunitatii in privinta potentialului membrilor si a liderilor.

Pasul II stabilirea unui “grup de initiativa”. “Grupul de initiativa” reprezinta acea echipa de oameni care crede in ideea de cooperativa si care este dispusa sa-si aduca aportul in procesul de organizare al cooperativei. Grupul de initiativa este principalul factor in reusita organizarii cu succes a cooperativei. Acesta asigura instruirea membrilor cooperatori in viitor, generand premize pentru dezvoltarea cooperativei.

Pentru ca un grup de initiativa sa functioneze cu bune rezultate este necesar:

    • Sa construiasca un grup coeziv si care sa functioneze pe baza de incredere intre membri, respectand norme interne clare si eficiente;
    • Sa ofere cunostinte suficiente legate de dinamica unui grup si de managementul asocierii;
    • Sa contureze planul de lucru si strategia structurii asociative (planul de afaceri);
    • Sa efectueze demersurile legale pentru ca structura asociativa sa capete statut legal;
    • Sa dezvolte comunicarea interna si serviciile oferite de structura asociativa;
    • Sa puna in practica cu succes planul de afaceri.

Grupul de initiativa se defineste ca fiind acel grup de oameni care cred in ideea de cooperativa si care este dispus sa isi aduca aportul in procesul de organizare al cooperativei.

Pasul III formarea comitetului promotor, membrii acestui comitet fiind, de regula, si membrii fondatori ai cooperativei. Componenta comitetului promotor trebuie sa fie redusa ca numar si are obligatia sa stabileasca indatoririle si obligatiile actualilor si viitorilor membrii.

Pasul IV consta in informarea oamenilor din zona despre ideea de baza a grupului de initiativa privind organizarea unei cooperative si care este scopul acesteia, urmand initierea relatiei cu autoritatile locale.

Pasul V analizarea fezabilitatii (oportunitatea), studierea unor aspecte din anumite domenii cum ar fi: economic, juridic, social, educational, in scopul inceperii unei activitati productive de tip cooperatist si modalitatea optima de transpunere practica a acestora.

Comitetul promotor, trebuie sa aiba in vedere gasirea raspunsurilor referitoare la nevoile economice si sociale ale fermierilor; identificarea resurselor fermierilor la momentul incipient (materiale, non-materiale) dar si posibilitatea ca fermierii sa isi sporeasca resursele (in mod individual, prin cooperatie sau prin ambele modalitati).

Pasul VI Recrutarea membrilor. Aceasta se efectueaza prin discutii individuale si comune, ce sunt urmate de intalniri care au rolul definirii principalului scop pentru care ia nastere asocierea, modalitati de actiune si pregatirea materialelor ce tin de infiintarea cooperativei.

Pasul VII se axeaza pe planificare si organizare in cadrul carora se urmareste elaborarea unui plan de afaceri detaliat care sa contina variante de finantare precum si identificarea optiunilor de amplasare a sediului cooperativei si a spatiilor de productie, respectiv servicii.

Pasul VIII il reprezinta intocmirea actului constitutiv, a statutului si inregistrarea cooperativei in Registrul Comertului conform legii cooperatiei agricole, nr. 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si a legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, actualizata.

Potrivit reglementarilor in vigoare, actul constitutiv se incheie sub semnatura privata de catre toti asociatii si trebuie sa cuprinda: datele de identificare ale asociatilor; forma (insotita de sintagma „societate cooperativa/cooperativa”), denumirea si sediul social; obiectul de activitate al societatii; capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, asociatii care reprezinta si administreaza societatea si/sau administratorii/directorii neasociati, datele lor de identificare; durata societatii precum si modul de dizolvare si de lichidare al societatii.

Statutul va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: datele de identificare a cooperativei (nume/denumire,domiciliu/sediu); exprimarea vointei de asociere si a scopului propus; durata de functionare a cooperativei (pe termen determinat-cu indicarea termenului de functionare sau pe termen nedeterminat), capitalul social; explicarea scopului si a obiectivelor cooperativei, atributiile organelor de conducere, administrare si de control; procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control; semnaturile asociatilor, etc.

Pasul IX este marcat de asigurarea finantarii cooperativei, in paralel cu organizarea productiei, identificarea surselor de finantare (fonduri nerambursabile, capital social, credite si alte fonduri financiare proprii), promovarea produselor si serviciilor oferite.

Pasul X asigurarea conditiilor ce tin de calitate si etichetare, in vederea obtinerii si livrarii unor produse si servicii de calitate. Pentru ca un produs sa intre in circuitul economic, trebuie sa treaca prin mai multe controale si anume: controlul calitatii, inspectia pe fluxul de fabricatie, verificarea prin esantionare, verificarea finala.

Cu respect,
Florentin BERCU
Presedinte COOP RO - Asociatia Nationala a Cooperativelor Agricole din Romania

Nicolae SOFONE
Presedinte UNCSV - Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal

  

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>