Protejand mediul ne echilibram si purificam aura

silvoterapia resizePrezenta in mijlocul naturii este echilibrata si purificatoare pentru aura. Exista multa intelepciune in obiceiul sanatos de a imbratisa un copac. Copacii poseda campuri de energie vitalizanta, si interactiunea acestora cu campurile energetice umane este foarte dinamica.

Fiecare copac are Secventa sa unica, precum oamenii. Din acest motiv, “imbratisarea” fiecarui alt copac are un efect diferit. Daca te asezi sub o salcie timp de zece minute, poti sa alungi o durere de cap. Brazii interactioneaza cu energia umana in mod purificator, absorbind si indepartand simtamintele negative din aura, mai ales sentimentul de vinovatie. (Bradul nu este ranit de acest proces, deoarece el foloseste aceste energii negative ca ingrasamant).

Legenda spune ca atunci cind Iisus Hristos pe cruce fiind si-a dat ultima suflare, tot ceea ce era viu a frematat. In acel moment, copacii au facut un juramint: sa plinga, sa sufere dupa Iisus si sa le slujeasca oamenilor dindu-le energie purificata. Pina in zilele noastre, copacii ne dau energia lor. Noi primim de la verdele care ne inconjoara nu numai oxigen, ci fara sa ne dam seama ne folosim de el ca de un prim ajutor in cazul caderilor energetice. Simtind slabiciune, instinctiv ne rezemam spatele de un copac si ne refacem fortele. Unii dintre copaci stiu sa dea energie omului – acestia se numesc donori, iar altii, dimpotriva, iau energia, de aceea si actioneaza in alt fel: calmeaza si dau putere, vindeca si usureaza durerile.La diferite specii de arbori exista perioade anumite de liniste si de trezie din punct de vedere al energiei. Iarna potentialul energetic scade pina la 50-70 la suta la copacii carora le cad frunzele, iar la cei care sint tot timpul verzi scade pina la 15-25 la suta. In medicina populara se vorbeste foarte mult despre dendroterapie sau vindecarea bolilor cu ajutorul copacilor. In secolul nostru nu este simplu sa iti gasesti timp pentru o plimbare prin padure, iar principiul de baza al fiecarei terapii, se stie, este regularitatea procedurilor intreprinse. francisco goya 009 cristo crocifisso 1780 resizeStramosii nostri aveau mare incredere in proprietatile terapeutice ale arborilor. Relatia stransa intre om si padure era mult mai vizibila in vremurile vechi, cand oamenii priveau copacii si sub aspect spiritual. In antichitate, oamenii considerau anumiti arbori drept fiind incarcati de sacralitate, ii ascultau si le era teama de reactia lor. Doar in ultimele sute de ani am inceput sa vedem padurile doar ca element de imbunatatire a vietii, cu ajutorul carora putem duce viata de acum. Ele ne dau umbra, hartie, mobilier si… cam atat. Ne-am obisnuit sa privim copacii ca parte a peisajului de pe marginea drumului. Poate ca este momentul sa descoperim si o alta latura a naturii – a padurii, in speta: ce spui de o excursie in culisele silvoterapiei? Specialistii definesc terapia cu arbori drept metoda terapeutica prin care poti preveni si vindeca bolile folosind energia emanata de copaci. Ea se bazeaza pe faptul ca orice padure contine oxigen, extrem de benefic pentru organismul uman. Arborii seculari sunt adevarate fabrici de oxigen. In plus, ei au capacitatea de a absorbi praful. In padure, concentratia medie a prafului din aer este cu 30% mai mica decat la periferia localitatilor. Oxigenul ajuta la activarea circulatiei sangvine, creste numarul globulelor rosii, usureaza respiratia in cazul bolilor pulmonare, oxigeneaza creierul (intarziind, astfel, imbatranirea). Si, nu in ultimul rand, o plimbare prin padure te va face sa dormi mai bine dupa aceea. In cazul persoanelor fara probleme de sanatate, silvoterapia este recomandata pentru intarirea organismului, pentru combaterea stresului si a oboselii.

Cum imbratisezi un copac? Ai nevoie de 10 – 30 de minute libere si de o zona impadurita (parc, gradina botanica). Plimba-te printre copaci pana ajungi sa te simti confortabil in prezenta lor. Pipaie scoarta celor care ti se par mai interesanti, miroase frunzele. Imagineaza-ti ca fiecare copac are o energie a lui pe care ti-o poate transmite si tie. Gaseste unul care se potriveste starii tale de spirit, inconjoara-i trunchiul cu bratele si incearca sa devii una cu el. Inspira si expira adanc. Tocmai ai beneficiat de una dintre cele mai simple metode de silvoterapie. Acest exercitiu are si doua variante. In afara de imbratisarea verticala, mai exista si cea stand jos (inconjori trunchiul copacului cu picioarele, lipindu-ti urechea de scoarta lui) si cea de comuniune totala cu arborele (te urci in copac si stai lipita de trunchi, sprijinindu-te de o creanga mai groasa).

Se spune despre mesteacan ca are capacitatea de a inlatura stresul. Energiile acestui copac sunt linistitoare, avand efect relaxant. Scoarta de mesteacan (intern) indeparteaza febra, are efect diuretic si stimuleaza digestia. Infuzia din frunze este eficace impotriva reumatismului, gutei si calculilor renali. Mugurii de mesteacan activeaza secretia biliara (se gaseste extract de muguri in magazinele de produse naturiste).

silvoterapia-benessere resizeTeiul este un copac de factura “moale”, blanda, recomandat pentru energia sa datatoare de calm si pace. In China, el este numit “copacul uitarii”. Ceaiul de tei (cu gust amarui si culoare rosiatica) este recomandat ca depurativ, impotriva stresului si oboselii. Florile de tei (uz intern) sunt utile pentru tratarea gripei.

Castanul este cunoscut ca fiind eliberator de energie, facilitand dezvoltarea fanteziei si a creativitatii (folosit timp indelungat, poate duce la halucinatii). Frunzele de castan (intern) au actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot ajuta in tratamentul bronsitelor si reumatismului. Infuzia din scoarta de castan se foloseste pentru a scadea temperatura corpului.

Se pare ca pinul este capabil sa preia orice depresie sau soc emotional. Ceaiul din muguri de pin este recomandat impotriva bronsitei, traheitei, tusei si gripei. Uleiul esential de pin se poate folosi in cazuri de afectiuni ale aparatului respirator si urinar, reumatism, nevralgii. Pinul poate indeparta sau reduce stresul.

Plopul are o energie uniforma, moderata, care ne mobilizeaza vointa spre directia dorita. Un exercitiu de cateva minute de imbratisare a plopului va indeparta oboseala. Ceaiul din muguri de plop este recomandat impotriva tusei, bronsitei, traheitei, laringitei, in cazuri de cistita, reumatism sau febra musculara. Tinctura de muguri de plop este folosita pentru gripa, amigdalita, infectii renale, dureri de cap.

Pe malul raului daca te afli, poti incerca o sedinta de silvoterapie cu ajutorul salciei, posesoarea unei energii calmante, relaxante. Pentru uz intern, ceaiul de coaja de salcie este recomandat ca analgezic, astringent, usor sedativ, hemostatic. Se foloseste in stari febrile, reumatism, hemoragii, raceli, insomnii. Tinctura de salcie trateaza simptomele de dismenoree, anxietate si insomnie.

silvoterapie2 resizeStejarul este un copac longeviv. Frunzele, ghindele si scoarta sunt bogate in substante active si au proprietati astringente si tonice. Pudra de scoarta de stejar este folosita pentru oprirea hemoragiilor nazale. Ceaiul din coaja de stejar amelioreaza transpiratia mainilor si picioarelor. Frasinul redreseaza psihicul si invita la meditatie. In trecut, stramosii nostri ii atribuiau frasinului proprietati magice (poate si pentru ca are nenumarate intrebuintari terapeutice). Pentru uz extern (infuzie concentrata din frunze) este recomandat ca anti-inflamator si cicatrizant. Ceaiul din frasin, pentru uz intern, este folosit ca diuretic si ca laxativ usor. Fagul se gaseste in padurile intunecate si umede. Are scoarta neteda si de culoare argintie. Produsele realizate din scoarta de fag sunt recomandate pentru proprietatile lor astringente si antiseptice. Extractul din muguri de fag este folosit ca adjuvant in litiaza urica, in nefrite, cisteopielite. Celor care sufera de obezitate sau de retentie hidrica si celulita le este recomandat acest extract.

Bradul este extrem de folositor in silvoterapie. Are proprietati calmante si te ajuta sa-ti incarci bateriile. Uleiul volatil de brad se foloseste pentru ameliorarea afectiunilor aparatului respirator sau urinar, reumatismului, nevralgiilor, stresului. Tinctura de rasina de brad este folosita (extern) in cazuri de eruptii cutanate, rani greu vindecabile, zona Zoster, litiaze, artrite si reumatism

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>