Acord istoric la Paris privind schimbarile climatice: UE se afla in avangarda eforturilor globale

Acordul de la Paris - Schimbari climaticeUniunea Europeana a jucat un rol important in medierea acordului istoric incheiat astazi la Paris: 195 de tari au adoptat un nou acord universal privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic. Acest acord ambitios si echilibrat, primul acord multilateral major incheiat in secolul al XXI-lea, pune bazele unui plan global de actiune pe care omenirea ar trebui sa il urmeze pentru a evita schimbari climatice periculoase, limitand incalzirea globala la sub 2°C.

Acordul este rezultatul eforturilor pe care comunitatea internationala le-a facut ani de-a randul pentru a ajunge la un acord multilateral privind schimbarile climatice. Tinand cont de rata scazuta de participare in cadrul Protocolului de la Kyoto si de esecul de la Copenhaga din 2009, UE a construit o ampla coalitie de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, ceea ce a permis ajungerea la un rezultat pozitiv la Conferinta de la Paris. Acordul de la Paris trimite un semnal clar investitorilor, intreprinderilor si factorilor de decizie, si anume ca tranzitia globala catre o energie curata va deveni realitate si se va baza pe evitarea utilizarii de combustibili fosili poluanti.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Astazi, lumea este unita in lupta impotriva schimbarilor climatice. Astazi, omenirea primeste un colac de salvare, o ultima sansa de a preda generatiilor viitoare o lume mai stabila, o planeta mai sanatoasa, societati mai echitabile si economii mai prospere. Acest acord solid va ghida lumea in tranzitia globala catre o energie curata. Acest acord este, de asemenea, un succes pentru Uniunea Europeana. De mult timp ne remarcam drept lideri mondiali in actiunile de combatere a schimbarilor climatice, iar Acordul de la Paris reflecta acum ambitia noastra la nivel mondial. As dori sa ii multumesc negociatorului-sef al UE, comisarul Miguel Arias Cañete, si echipei sale pentru eforturile depuse zi si noapte pentru ca acest acord sa devina realitate si pentru ca Uniunea Europeana sa fie actorul central pe durata negocierilor. Sunt mandru de voi toti.”

Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a declarat: „Acest acord este un pas major pentru Europa. Dar, si mai important, este un pas major pentru comunitatea internationala. Europa a condus eforturile depuse la Paris pentru a obtine un acord ambitios privind combaterea schimbarilor climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic. Am incheiat aliante si altii ni s-au alaturat. Obiectivele noastre principale - obiectivul pe termen lung, ciclurile de revizuire la 5 ani si transparenta - figureaza in noul acord. De asemenea, acordul reafirma angajamentul global de a-i sprijini in continuare pe cei care au nevoie de asistenta. Am reusit. Urmeaza sa fie realizat ceea ce s-a promis. Europa va continua sa conduca tranzitia spre o economie cu emisii scazute, asupra careia am convenit.”


Acordul de la Paris privind schimbarile climatice

Acordul de la Paris privind schimbarile climatice reprezinta o punte intre politicile actuale si atingerea unui echilibru climatic pana la sfarsitul secolului. Ambitie, angajament si solidaritate: acesta este mesajul transmis de reprezentantii guvernelor reuniti la Paris.

Ambitie: Guvernele au convenit asupra unui obiectiv pe termen lung de a mentine cresterea temperaturii medii la nivel mondial cu mult sub 2°C peste nivelurile din perioada preindustriala si de a incerca sa limiteze cresterea la 1,5°C, deoarece acest lucru ar reduce in mod semnificativ riscurile si efectele schimbarilor climatice. In acord se indica nevoia de a stabiliza emisiile globale cat mai curand posibil, recunoscand ca acest lucru va necesita o perioada mai lunga pentru tarile in curs de dezvoltare, si de a efectua reduceri rapide ale cotelor de emisii, in conformitate cu cele mai bune dovezi stiintifice disponibile. Inaintea si in timpul Conferintei de la Paris, tarile participante au prezentat planuri cuprinzatoare de actiune privind reducerea emisiilor. Cele 185 de contributii preconizate stabilite la nivel national, pregatite inainte de Conferinta de la Paris, nu sunt inca suficiente pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub 2°C pana la sfarsitul secolului. Cu toate acestea, acordul prezinta calea de urmat pentru atingerea acestui obiectiv.

Angajament: Pentru a realiza aceasta aspiratie comuna, guvernele au convenit sa se reuneasca o data la 5 ani pentru a stabili obiective mai ambitioase, in conformitate cu datele stiintifice. De asemenea, au acceptat sa comunice intre ele si cu publicul cu privire la masurile pe care le iau pentru a-si pune in aplicare obiectivele si pentru a asigura transparenta si supervizarea. O data la cinci ani, va avea loc un bilant global. Un sistem solid de transparenta si responsabilitate va monitoriza progresele inregistrate catre realizarea obiectivului pe termen lung.

Solidaritate: UE si alte tari dezvoltate vor continua sa sprijine actiunile de combatere a schimbarilor climatice, pentru a reduce emisiile si pentru a consolida rezistenta la impactul schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Alte tari sunt incurajate sa furnizeze sau sa continue sa acorde sprijin in mod voluntar. Tarilor in curs de dezvoltare li se va acorda sprijin international, continuu si sustinut, pentru adaptare. Tarile dezvoltate intentioneaza sa-si mentina obiectivul colectiv de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pana in 2025, cand va fi stabilit un nou obiectiv colectiv.


Pierderi si daune

Acordul de la Paris include si un articol privind problema pierderilor si daunelor provocate de impactul schimbarilor climatice. Tarile participante au recunoscut ca trebuie sa coopereze si sa consolideze cunoasterea, actiunile si sprijinul in diferite domenii, cum ar fi sistemele de alerta timpurie, pregatirea pentru situatiile de urgenta si asigurarea in caz de riscuri majore.


Agenda de actiune Lima-Paris

Agenda de actiune Lima-Paris, o initiativa a presedintiilor peruana si franceza ale COP, care vizeaza catalizarea actiunilor multilaterale ale partilor interesate, a reunit pe scena mondiala un numar fara precedent de tari, orase, intreprinderi si reprezentanti ai societatii civile, pentru a accelera actiunile comune de combatere a schimbarilor climatice, in sprijinul noului acord. Initiativa a demonstrat ca intreaga comunitate internationala era pregatita sa actioneze, chiar inainte de intrarea in vigoare a Acordului de la Paris in 2020. De-a lungul celor doua saptamani, in cadrul conferintei au fost prezentate o serie de anunturi majore si initiative novatoare.

Mai multe informatii cu privire la prioritatile Comisiei Juncker in domeniul politicilor climatice, puteti afla accesand site-ul Comisiei.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>