Lista pesticidelor utilizate in productia vegetala ecologica

lista pesticide agricultura ecologica erbicide insecticide combatere ecologica boli daunatori culturi agricoleLista pesticidelor utilizate in productia vegetala ecologica include totalitatea modalitatilor de combatere ecologica a bolilor si daunatorilor culturilor agricole realizate in sistem ecologic conform legislatiei UE. Recent, listele cu substantele care pot fi utilizate in agricultura ecologica in UE au fost completate pentru a include 39 de produse noi. Mai mult, normele de aprobare a unor noi substante au fost simplificate pentru a facilita un proces mai eficient si mai transparent pentru ajustari viitoare.


In conformitate cu principiile si obiectivele productiei ecologice si pe baza recomandarilor expertilor, noul regulament privind productia ecologica si etichetarea ecologica a produselor s-a implementat in urma discutiilor si unui larg sprijin din partea statelor membre, in cadrul Comitetului de reglementare pentru productia ecologica (6 aprilie 2016).

Noile produse autorizate pot fi utilizate in diferite scopuri precum substantele de baza (de exemplu otetul) care pot fi utilizate ca produse de productie vegetala, drojdia seleniata ca aditiv pentru hrana animalelor, fibrele de lemn ca ajutor in prelucrare si guma gellan ca aditiv alimentar. In paralel, regulamentul permite clarificari suplimentare si simplificarea legislatiei actuale in domeniul acvaculturii ecologice (utilizarea puietului), privind productia de alge marine (normele productiei de spirulina) si al vinului ecologic (utilizarea anumitor practici oenologice).

Comisarul Hogan a declarat cu acest prilej: "Avand in vedere nivelul de crestere si dinamica acestui sector, este foarte important ca normele UE privind agricultura ecologica sa fie tot timpul actualizate. Noile reguli aprobate acum, prin care se aduce la zi lista substantelor care pot fi utilizate in productia ecologica, ar trebui sa ofere un impuls acestui sector. Mai mult decat atat, avand in vedere ca aprobarea unora dintre aceste substante a durat mai mult de 2 ani, suntem optimisti ca simplificarea normelor va facilita completarile ulterioare a acestei liste de produse si va incuraja tehnici de productie inovatoare, ramanand in acelasi timp, in conformitate cu principiile ecologice."

Sectorul agriculturii ecologice este unul dintre cele mai dinamice sectoare a agriculturii UE, cu o crestere medie de 400 000 hectare cultivate ecologic in fiecare an, pe parcursul ultimilor 10 ani, ca raspuns la cresterea cererii din partea consumatorilor din UE pentru alimentele produse cu respectarea principiilor ecologice. In anul 2014, aproape 5,9% din suprafata agricola a UE a fost certificata ca fiind ecologica. De asemenea valoarea productiei ecologice a crescut constant cu 5% -10% pe an, pe parcursul ultimului deceniu, ajungand la 24 de miliarde de euro in 2014.

 

Prevenirea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura ecologica

Prin masurile generale aplicabile productiei agricole, precum si in normele specifice productiei vegetale ecologice se pot preveni sau reduce bolile, daunatorii si buruienile in agricultura ecologica. Masurile specifice agriculturii ecologice prin care poate fi protejata in mod adecvat productia vegetala ecologica de boli si daunatori sunt:

    • productia vegetala ecologica foloseste practici de prelucrare a solului si de cultivare ce mentin sau sporesc materia organica a solului, amelioreaza stabilitatea si biodiversitatea solului si previn tasarea si eroziunea solului;
    • fertilizarea si activitatea biologica a solului sunt mentinute si intensificate prin rotatia multianuala a culturilor, inclusiv a leguminoaselor si a altor culturi pentru ingrasaminte verzi, precum si prin aplicarea de ingrasaminte de origine animala sau de materii organice, ambele de preferinta compostate, provenite din productia ecologica;
    • este permisa utilizarea de preparate biodinamice;
    • prevenirea daunelor cauzate de daunatori, boli si buruieni se bazeaza in principal pe protectia inamicilor naturali, selectionarea de specii si varietati, rotatia culturilor, tehnici de cultivare si procedee termice.

 

Pesticide utilizate in productia vegetala ecologica

In cazul in care plantele nu pot fi protejate in mod adecvat de boli si daunatori prin masurile generale aplicabile productiei agricole, precum si de normele specifice productiei ecologice mentionate mai sus, numai produsele prevazute in tebelul de mai jos pot fi folosite in productia ecologica. Operatorii pastreaza documente justificative care sa ateste necesitatea recurgerii la aceste produse.

In ceea ce priveste produsele folosite in capcane si dozatoare, cu exceptia dozatoarelor de feromoni, capcanele si/sau dozatoarele trebuie sa impiedice eliberarea substantelor in mediu si contactul dintre substante si culturi. Capcanele se colecteaza dupa utilizare si se depoziteaza in siguranta.

Toate substantele enumerate mai jos trebuie sa indeplineasca cel putin conditiile de utilizare specificate in anexa la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (1). Conditii mai restrictive pentru utilizarea in productia ecologica sunt specificate in a doua coloana a fiecarui tabel.

 

1. Substante de origine vegetala sau animala

Denumirea

Descriere, cerinte de compozitie, conditii de utilizare

Azadiractina extrasa din Azadirachta indica (neem)

Substante de baza

Doar acele substante de baza care corespund sensului articolului 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului, care sunt cuprinse in definitia «produselor alimentare» de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului si care sunt de origine vegetala sau animala.

Substante care nu trebuie utilizate drept erbicide, ci doar pentru combaterea daunatorilor si a bolilor.

Ceara de albine

Doar ca agent de elagare/agent de protectie a ranilor provocate arborilor prin elagare.

Proteine hidrolizate, cu exceptia gelatinei

Laminarin

Varecul trebuie fie cultivat ecologic in conformitate cu articolul 6d, fie recoltat in mod sustenabil in conformitate cu articolul 6c.

Feromoni

Numai in capcane si dozatoare.

Uleiuri vegetale

Toate utilizarile autorizate, cu exceptia utilizarii ca erbicid.

Piretrine extrase din Chrysanthemum cinerariaefolium

Piretroizi (numai deltametrin sau lambda-cihalotrin)

Numai in capcane cu atractanti specifici; numai impotriva Bactrocera oleae si Ceratitis capitata Wied.

Lemn amar extras din Quassia amara

Numai ca insecticid, repelent.

Repelenti prin miros, de origine animala sau vegetala/grasime de oaie

Doar pentru partile necomestibile ale culturii si in cazul in care cultura nu este ingerata de oi sau capre.

 

 

2. Microorganisme sau substante produse de microorganisme

Denumirea

Descriere, cerinte de compozitie, conditii de utilizare

Microorganisme

Neprovenite din OMG.

Spinosad

 

 

3. Alte substante decat cele mentionate in sectiunile 1 si 2

Denumirea

Descriere, cerinte de compozitie, conditii sau restrictii de utilizare

Silicat de aluminiu (caolin)

Hidroxid de calciu

Cand se utilizeaza ca fungicid, numai in pomii fructiferi, inclusiv pepiniere, pentru a controla Nectria galligena.

Dioxid de carbon

Compusi ai cuprului, sub forma de: hidroxid de cupru, oxiclorura de cupru, oxid de cupru, amestec de Bordeaux si sulfat tribazic de cupru

Pana la 6 kg de cupru pe hectar pe an.

Pentru culturile perene, prin derogare de la paragraful precedent, statele membre pot sa prevada ca limita de 6 kg de cupru sa poata fi depasita intr-un an dat, cu conditia limitarii la 6 kg a cantitatii medii utilizate efectiv pe o perioada de 5 ani, constand in anul in cauza si cei patru ani precedenti.

Etilena

Acizi grasi

Toate utilizarile autorizate, cu exceptia utilizarii ca erbicid.

Fosfat feric [fier (III) ortofosfat]

Preparate destinate a fi dispersate pe suprafata, intre plantele cultivate.

Kieselgur (diatomit)

Solutie sulfo-calica (polisulfura de calciu)

Ulei de parafina

Carbonat acid de potasiu (numit si bicarbonat de potasiu)

Nisip de cuart

Sulf

 

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>