Castigatorii primei editii a Premiilor UE pentru produse agroalimentare ecologice

Castigatorii primei editii a Premiilor UE pentru produse agroalimentare ecologiceAstazi, Comisia Europeana a dezvaluit cei opt castigatori, de la fermier la restaurant, ai primelor Premii Ecologice ale UE. Provenind din Austria, Belgia, Croatia, Franta, Germania, Italia, Spania si Suedia, toti castigatorii reprezinta cresterea si inovarea sectorului ecologic european si a lantului valoric, precum si contributia acestuia la reducerea impactului agriculturii asupra climei si mediului. Primele premii UE pentru produse alimentare ecologice marcheaza a doua sarbatorire a Zilei europene a agriculturii ecologice, lansata anul trecut de Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana.


Intrucat cererea in crestere a consumatorilor pentru produse ecologice este esentiala pentru stimularea productiei ecologice, Comisia Europeana isi sporeste eforturile pentru a promova caracteristicile si beneficiile productiei ecologice. Piata ecologica a UE a crescut constant in ultimii ani, datorita cresterii consumului si productiei interne, dar si cu importurile de produse vizate. Potrivit celui mai recent raport de piata privind importurile UE de produse alimentare ecologice publicat astazi de Comisie, in 2021 UE a importat 2,87 milioane de tone de produse agroalimentare ecologice, in principal fructe tropicale si cafea si ceai.

Premiile Ecologice ale UE aduc recunoastere diferitilor actori din lantul valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator si durabil, care are ca rezultat o valoare adaugata reala pentru productia si consumul ecologic in Europa. Premiile sunt organizate in comun de Comisia Europeana, Comitetul Economic si Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA si IFOAM Organics Europe, cu implicarea Parlamentului European si a Consiliului in juriul decernarii premiilor.

Au fost acordate opt premii:

Cea mai buna agricultoare ecologica pentru doamna Nazaret Mateos Álvarez din Spania. Doamna Mateos Álvarez administreaza o ferma de productie ecologica a ciupercilor in nordul Spaniei. Ea a dezvoltat o metoda unica de cultivare, maximizand calitatea produsului, minimizand in acelasi timp aportul si reducand drastic consumul de apa.

 

Cel mai bun agricultor ecologic pentru domnul David Pejić din Croatia. Domnul Pejić conduce cea mai veche ferma ecologica din apropiere de Zagreb, in Croatia, cultivand peste 60 de culturi diferite. Ferma este angajata in activitati de educatie, formare si consiliere, cu o brutarie si un restaurant.

 

Cea mai buna regiune ecologica pentru regiunea Occitania din sudul Frantei. Ecologia este o prioritate pentru dezvoltarea Occitaniei. In prezent, 19% din totalul terenurilor agricole se afla in agricultura ecologica, implicand 608 285 hectare si 13 265 ferme. Obiectivul este practicarea agriculturii ecologice pe o suprafata de 30% din totalul terenurilor agricole pana in 2030. Se adopta o abordare extensiva, care implica o guvernare regionala incluziva si intregul lant valoric de la productie pana la consum.

 

Cel mai bun oras ecologic a fost desemnat Seeham din Austria. Acest oras, situat in nord-vestul Austriei, este membru al Organic Cities Network Europe. Cantinele publice din oras, gradinitele si scolile gatesc si servesc alimente 100% organice. Exista si o colaborare intensa cu infrastructurile turistice, aducand produse agroalimentare ecologice in gastronomie si hoteluri.

 

Cel mai bun eco-district pentru Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia. Eco-districtul Cilento investeste in productia durabila si locala de alimente, legand si initiativele turistice, cum ar fi eco-plajele si eco-traseele. Acest lucru avantajeaza crearea de locuri de munca, coeziunea sociala si revitalizarea zonei.

 

Cel mai bun IMM ecologic pentru The Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajati ai sai, aceasta intreprindere produce bulion, supe, sosuri, condimente si uleiuri artizanale si organice. Pune un accent puternic pe productia sustenabila, circulara si inovatoare si pe promovarea dietelor sanatoase prin intermediul unui blog de retete si videoclipuri de gatit.

 

Cel mai bun comerciant cu amanuntul de produse alimentare bio se acorda La ferme à l’arbre de Liège din Belgia. Acest supermarket la scara mica, situat la o ferma, vinde produse ecologice precum carne si faina din intreaga regiune, inca din 1978. Cu un accent puternic pe productia sustenabila si circulara, compania foloseste, de asemenea, energie verde, evita ambalarea si limiteaza emisiile din transport prin concentrarea privind achizitiile locale.

 

Cel mai bun restaurant ecologic pentru Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland din Marea Baltica, Lilla Bjers este o ferma ecologica si un restaurant care functioneaza sub conceptul „de la samanta la farfurie”. 300 de culturi diferite sunt cultivate intr-o ferma care pastreaza biodiversitatea si nu utilizeaza combustibili fosili. Restaurantul a devenit un hub pentru formarea tinerilor fermieri ecologici si bucatari.

 

Cererile pentru primele premii ecologice ale UE au fost deschise in perioada 25 martie - 8 iunie 2022, iar cei 24 de finalisti selectati pe lista scurta au fost anuntati in iulie 2022. Acestia au fost alesi dintr-un grup de peste 200 de propuneri din 26 de state membre. Juriul pentru premii a fost format din reprezentanti ai Comisiei, Comitetului Economic si Social European, Comitetului European al Regiunilor, COPA-COGECA si IFOAM Organics Europe precum si reprezentanti ai Parlamentului European si ai Consiliului UE. Au fost invitate solicitari de la orice actor sau institutie de-a lungul lantului valoric ecologic si au fost revizuite in functie de criteriile de excelenta, inovare, durabilitate si posibilitatea de a replica proiectul in alta parte a UE, contribuind astfel la o mai mare accesibilitate si la preturi abordabile a produselor ecologice in UE.

Planul de actiune pentru productia ecologica in UE stabileste calea de urmat pentru atingerea obiectivului ca 25% din terenurile agricole ale UE sa fie utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030 si pentru o crestere semnificativa a acvaculturii ecologice. O productie mai ecologica inseamna o utilizare mai redusa a ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si a antimicrobienelor si efecte pozitive asupra climei, mediului, solului, apei, biodiversitatii si bunastarii animalelor, toate obiectivele-cheie ale Pactului verde european, ale Strategiei "De la ferma la consumator" si ale Strategiei in domeniul biodiversitatii.

Castigatorii primei editii a Premiilor UE pentru produse agroalimentare ecologice 2022

Comisia Europeana

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>