Dezvoltarea ecologica a satelor

Comuna Laslea - Transilvania

INTBAU este o organizatie caritabila internationala al carei obiectiv este promovarea arhitecturii traditionale, pastrarea specificului local si crearea unor locuri mai bune de trait. INTBAU incearca sa faciliteze contacte intre institutii si persoane care proiecteaza, construiesc, pastreaza, studiaza sau iubesc arhitectura si locurile traditionale.

.

INTBAU aduna laolalta arhitecti, urbanisti, artizani si studenti in scopul dezvoltarii sectorului constructiilor si al mestesugurilor. Oferim pregatire mestesugarilor si constructorilor pentru a-i ajuta sa pastreze sau sa restaureze dupa metode traditionale cladiri vechi. In acelasi timp ii ajutam pe arhitecti si pe designeri sa construiasca cladiri care sa puna in evidenta locurile traditionale.

Atelierele de lucru organizate de INTBAU sunt destinate celor care practica arhitectura, mestesugarilor si studentilor. Prin educatie in domeniul arhitecturii traditionale, urbanismului si al mestesugurilor ajutam diferite comunitati sa restaureze cladiri vechi sau sa construisaca altele noi, care sa se integreze armonios in mediul incojurator si sa ofere o calitate mai buna a vietii.

INTBAU este o forta in promovarea traditiei in arhitectura, constructii si urbanism. Sediul central al organizatiei este la Londra. INTBAU functioneaza sub patronajul Altetei Sale Regale, Printul de Tara Galilor. INTBAU are filiale in Romania, Germania, India, Scandinavia si Nigeria. Alte filiale sunt in formare in Canada si Australia.

Seminarul INTBAU de Dezvoltare a Satului Transilvanean a avut loc in satul medieval Laslea, centrul administrativ al comunei Laslea, Transilvania, Romania

Scop

Scopul proiectului Seminarului este acela de a asista dezvoltarea ecologica pe termen lung a satelor sasesti medievale din Transilvania. Accentul cade pe turismul ecologic si pe fermele organice. Participantii au analizat trasaturile satelor din punct de vedere al asezarilor si au alcatuit propuneri pe baza principiilor Noului Urbanism pentru integrarea viitoare a conservarii patrimoniului si dezvoltarii ecologice, precum si un plan general pentru dezvoltarea viitoare a comunei Laslea.

Planul General include un ghid de informatii pentru constructiile noi in stil traditional din interiorul satului si in zonele de extindere urbana viitoare. Planul General nu este intentionat a fi un plan de dezvoltare fix, ci, mai degraba o analiza a posibilitatilor viitoare.

Conducatorii Seminarului au fost arhitectul si secretarul INTBAU, Londra, Dr Matthew Hardy, arhitectul-urbanist din SUA/Belgia Joanna Alimanestianu si arhitectul norvegian si membru al Comitetului de Onoare INTBAU, Arne Sødal. Acest trio a fost asistat de practicieni locali si internationali si de studenti. In organizarea Seminarului, INTBAU a lucrat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural.

Plan General - propuneri-cheie

Planul realizat de participanti include urmatoarele propuneri cheie:

Peisaj

O zona de protectie a peisajului ar trebui extinsa pana la limita padurii. Aceasta trebuie sa preia doua forme: acoperitoare a suprafetei construite a satului si, respectiv a peisajului inconjurator. Impreuna, acestea ar trebui sa cuprinda strazile, casele, constructiile anexe, gradinile de zarzavaturi si terenul arabil.

Un coridor biodiversificat si un parc liniar ar trebui sa fie dezvoltat de-a lungul albiei raului.

Reteaua de poteci ramasa, cuprinzandu-le pe cele de-a lungul raului si pe cele din spatele caselor ar trebui redezvoltate si apoi construite noi poteci - aratate in planul general - cu marcarea si pozitionarea pe harti a intregului sistem de poteci pentru promovarea turismului pietonal.

Case si strazi

Exista un numar de gospodarii fara acoperis sau cu probleme grave privind locuinta.

Asistenta si instruire ar trebui pusa la dispozitia celor ce au nevoie pentru a intampina cererile lor legate de locuinte. Planul general arata propunerile facute pentru ariile cu locuinte noi in zonele de Nord si Sud ale satului.

Tipologiile de case traditionale ar trebui protejate prin folosirea de materiale si tehnici de renovare traditionale.

Locuintele care nu au fost pana acum conectate la retelele de gaz, electricitate si apa, ar trebui conectate cat mai curand posibil.

Peisajul stradal traditional ar trebui protejat si imbunatatit prin plantarea de copaci si luarea de masuri pentru incetinirea traficului si incurajarea utilizarii strazii de catre toti locuitorii, in special de catre copii.

Servicii si facilitati

Sisteme de canalizare si drenaj cu impact scazut din punct de vedere ecologic ar trebui introduse.

Reteaua de transee publice ar trebui folosita pentru introducerea acestor imbunatatiri.

Bai publice ar trebui dezvoltate in vecinatatea dispensarului.

Un centru de tineret ar trebui dezvoltat in cladirea Cinema-ului de langa Caminul Cultural.

Poduri noi ar trebui construite in puncte aratate in Planul General.

Pompe de benzina ar trebui localizate in centrul satului.

Noduri de activitate

Nodurile de activitate existente in sat, sustinute de localizarea lor in distante usor de parcurs pietonal, ar trebui spijinite si reintarite de activitati noi adecvate.

O piata cu structuri simple de tarabe ar trebui dezvoltate langa nodul de intersectie principal al Strazii Sasesti cu Strada Romaneasca, in apropierea raului, bufetului si a magazinelor.

Insertie Urbana

Trei situri principale existente in interiorul satului se preteaza pentru dezvoltari cu utilizare mixta, in care balanta intre locuire si alte utilizari variaza dupa caz. Aceste situri sunt la Vest, Est si Nord, aratate pe Planul General si adecvate pentru functiuni mixte de locuire, afaceri si industrie.

Situl vacant de pe Strada Principala ar trebui dezvoltat ca o cladire civica, pastrand linia traditionala de constructie si oferind capat de perspectiva dinspre strada Romaneasca.

Extindere urbana

Politica este aceea de a dezvolta in cadrul satului inainte de a dezvolta in afara zonei construite. Oricare noi zone dezvoltate trebuie sa fie adiacente, continuatoare ale dezvoltarii existente.

Se presupune ca orice extindere urbana va fi planificata in faze. Trei zone au fost identificate pentru posibile extensii urbane si aratate in Planul General. Acestea sunt la limita de Nord a satului, respectiv la cea de Sud, intre moara si in zona dintre cele doua rauri.

Intreprinderi locale

Proiecte de ecoturism, incluzand case de oaspeti si micro-ferme trebuie sa fie sustinute si incurajate in cadrul structurii urbane existente.

O casa de oaspeti ar trebui dezvoltata in casa parohiala ca parte a unei retele de cazare de oaspeti in casele parohiale ale satelor invecinate.

Un centru de calarie ar trebui dezvoltat in zona de sud a periferiei satului.

Ar trebui sustinuta continuarea activitatii morii.

Un centru pentru informarea asupra constructiilor si pentru instruire asupra mestesugurilor ar trebui dezvoltat in zona centrala a satului.

Un centru de informare turistica ar trebui gazduit in magazinul general.

O cafenea cu facilitati pentru internet poate fi dezvoltata in biblioteca, cafenea, sau orice alta locatie adecvata.

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>