Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbane

Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbaneZiua Mondiala a Zonelor Umede este celebrata in fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globala privind valoarea zonelor umede pentru omenire si planeta. Ea marcheaza, de asemenea, si data adoptarii in 1971, in orasul iranian Ramsar, a Conventiei asupra zonelor umede. Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost sarbatorita pentru prima data in 1997. Tema anului 2018 — 'Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane'.


Zonele umede urbane asigura si mentin vitalitatea oraselor prin mai multe mijloace importante: reduc inundatiile, asigura rezerve de apa potabila, filtreaza reziduurile, ofera spatii urbane verzi si reprezinta surse pentru mijloace de trai. Aceste beneficii aduse de zonele umede devin mai importante cu atat mai mult cu cat numarul populatiei urbane a trecut deja de pragul de 4 miliarde si continua sa creasca.

Pana in anul 2050, circa 66% din omenire va locui in orase, oamenii continuand sa se mute in zonele urbane, in cautarea unor locuri de munca mai bune. Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de valoarea si importanta zonelor umede urbane.

In orasele cu dezvoltare rapida, zonele umede sunt adeseori privite ca terenuri neutilizabile; locuri pentru aruncarea gunoiului, acoperite si transformate pentru alte folosinte. Oamenii de stiinta estimeaza ca cel putin 64% din zonele umede mondiale au disparut inca din 1900, in timp ce, in paralel, orasele s-au dezvoltat exploziv.

Mesaje cheie

    • Zonele umede urbane mentin viabile orasele, asigurand multiple beneficii, cum sunt: controlul inundatiilor, rezerve de apa, filtreaza reziduurile, spatii verzi si reprezinta mijloace de trai.
    • Zonele umede urbane trebuie sa fie integrate in planurile de dezvoltare durabila ale oraselor si nu privite ca o risipa de terenuri.
    • Orasele trebuie sa adopte politici si actiuni care sa ajute la conservarea si promovarea zonelor umede urbane.


Ca un bun exemplu de actiuni care sprijina conservarea si promovarea zonelor umede urbane mentionam ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost partener cu Primaria Municipiului Tulcea in implementarea Proiectului 'Reconstructia ecologica in polderul Zaghen din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania/ Ucraina', finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu.

Proiectul derulat in apropierea orasului Tulcea a avut ca obiectiv refacerea unor functii ale ecosistemelor acvatice si de zona umeda, pierdute ca urmare a activitatilor antropice efectuate in anii 70 si care au avut ca scop extinderea suprafetei agricole a Romaniei. Obiectivul general al proiectului 'Conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna salbatica din zona lacului Zaghen' a fost indeplinit restabilindu-se astfel: functia de retentie a apei, functia de suport a biodiversitatii, functia de retentie a nutrientilor, functia estetica.

Parcul Natural VacarestiUn alt exemplu de zona umeda urbana din tara noastra este Delta Vacaresti, cu o suprafata de 186 de hectare care, in anul 2014, a fost declarata oficial parc natural. Astfel, se asigura conservarea acestui ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologica si in acelasi timp se ofera atat locuitorilor capitalei, cat si vizitatorilor, posibilitati de recreere, de ecoturism, de activitati educationale, de activitati stiintifice.

Ziua Zonelor Umede din anul 2018 are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra felului in care zonele umede contribuie la viitorul oraselor durabile. Respectand deviza acestui an 'Zonele umede mentin orasele viabile', factorii de decizie si planificatorii urbani vor trebui sa faca fata cererii tot mai mari de terenuri in orase, protejand in acelasi timp mediul natural.

Urmand tema si recomandarile propuse de Conventia Ramsar, Administratia Rezervatiei Biosferei ,Delta Dunarii' (ARBDD) in parteneriat cu Asociatia Euro Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor actiuni. Astfel, in data de 2 februarie se vor desfasura activitati de celebrare a evenimentului de mediu atat la Tulcea, cat si pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor si cadrelor didactice ale scolilor din localitatile Sulina, Crisan si Chilia Veche, in coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare si Educatie Ecologica ale ARBDD, din localitatile respective.

ARBDD

2 februarie 2018 - Ziua Mondiala a Zonelor Umede

WWD - 2 februaruie


In fiecare an, se aniverseaza, pe 2 februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede, care marcheaza semnarea, in 1971, a CONVENTIEI DE LA RAMSAR (Conventia asupra zonelor umede, de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice), ratificata de Romania prin Legea nr. 5/1991. In prezent, exista 169 de parti contractante, care au inscris, pe lista Ramsar, 2.293 zone umede de importanta internationala, avand o suprafata totala de peste 225 milioane de hectare. Obiectivul declarat al Conventiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila.

Tema pentru Ziua Mondiala a Zonelor Umede din acest an este „Zone umede pentru un viitor urban durabil”, subliniindu-se, astfel, rolul important al zonelor umede urbane in a face orasele agreabile prin reducerea inundatiilor, eliminarea deseurilor de filtrare, asigurarea unor spatii verzi locuitorilor din mediul urban, acestea constituind, in plus, si o sursa de trai.

Avand in vedere importanta acestora, zonele umede urbane ar trebui integrate in planificarea si dezvoltarea viitoare a oraselor, pentru a fi puse in valoare.

Celebrarea evenimentului joaca un rol important in crearea zonelor umede sanatoase pentru a furniza servicii ecosistemice consistente, de care sa beneficieze locuitorii din mediile urbane, precum si pentru promovarea utilizarii corecte a zonelor umede si a resurselor acestora.

„Zonele umede aflate in interiorul oraselor, in special a marilor aglomerari urbane, cum este, de exemplu, Bucurestiul, nu pot decat sa aduca un mare plus, atat pentru mediu cat si pentru sanatatea locuitorilor. Aceste tipuri de zone ar trebui protejate de noi toti, reprezentand o valoare inestimabila pentru oameni si un habitat prielnic pentru specii de animale si pasari, de a caror existenta ne putem, astfel, bucura aproape de casa” subliniaza Viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului.

 

Zonele umede de importanta internationala declarate in Romania

  • Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” ( 21/05/91)
  • Insula Mica a Brailei (15/06/01)
  • Parcul Natural Lunca Muresului (02/02/06)
  • Complexul piscicol Dumbravita (02/02/06)
  • Lacul Techirghiol (23/03/06)
  • Parcul Natural Portile de Fier (18/01/11)
  • Parcul Natural Comana (25/10/11)
  • Tinovul Poiana Stampei (25/10/11)
  • Lacul Bistret (13.06.2012)
  • Confluenta Olt – Dunare (13.06.2012)
  • Lacul Iezer Calarasi (13.06.2012)
  • Balta Suhaia (13.06.2012)
  • Ostroavele Dunarii-Bugeac-Iortmac (22/08/2012)
  • Blahnita (30/08/2012)
  • Bratul Borcea (08/02/2012)
  • Canaralele de la Harsova (25/08/2012)
  • Confluenta Jiu-Dunare (25/09/2012)
  • Calafat-Ciuperceni-Dunare (25/08/2012)
  • Dunarea Veche – Bratul Macin (25/08/2012)

 

Din anul 2013, intre Romania si Bulgaria este un acord de colaborare in urma desemnarii transfrontaliere a trei zone umede comune de-a lungul Dunarii: "Iezerul Calarasi - Srebarna", "Suhaia - Insula Belene" si "Bistret – Insula Ibisha" deruland activitati de management comune ale acestora. Va invitam sa vizitati pagina oficiala a Conventiei Ramsar la: http://www.worldwetlandsday.org/map 

 Ministerul Mediului

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>