De ce nu e performanta agricultura Romaniei?

21aratura.jpg
Catalin Simota, director adjunct la Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agricultura, considera ca, din punct de vedere economic, agricultura Romaniei nu este performanta. Nu din cauza omului, nici a degradarii solului, ci din cauza evolutiei climatice.









„Daca romanul din sudul tarii
si-ar lucra pamantul asa cum o face olandezul sau belgianul, nu ar obtine mai mult de cinci tone la hectar. Olandezul produce 8 tone, cu aceleasi investitii, pentru ca nu are problema secetei. In plus, el obtine aceasta recolta constant, plus / minus 500 de kg pe an, in timp ce la noi recolta poate fi compromisa total din cauza secetei”, explica el.

Schimbarile climatice vor avantaja tarile la nord de Romania tocmai datorita cresterii temperaturilor. Cele mai avantajate sunt, in acest caz, Ucraina si Rusia, aceasta din urma transformandu-se in ultimii ani din importator in exportator de grane.




Sistemele de irigatii

In Occident, sistemele de irigatii au sursa de apa la inaltime, iar apa cade gravitational. In Romania esti nevoit sa o ridici, ceea ce e mai scump, explica Simota. In opinia sa, este o prostie sa investesti bani in sisteme de irigatii ca sa uzi grau si porumb. "Pe vremea lui Ceausescu era folosita armata, pentru ca era o munca imensa. Cand se iriga, in perioada aceea destul de scurta, mai mult de jumatate din energia tarii se ducea pe irigatii. Plateam cu totii”.

La Dabuleni, Simota vede o situatie speciala, pentru ca este una dintre putinele zone ale tarii unde irigatiile sunt rentabile. Din satelit se poate vedea o pata alba, de la solariile de pepeni, la fel cum se vede in sudul Spaniei, la Almeria, unde se produc jumatate din rosiile Europei. Datorita faptului ca e cea mai calda zona a tarii, producatorul de la Dabuleni iese cu pepenii pe piata mai devreme cu doua saptamani si vinde astfel la un pret mai mare. „Dar pentru asta trebuie apa. Si tocmai de aceea o sa vedeti ca acolo sistemele de irigatii sunt ingrijite. Au grija de statiile de pompare, le scot pompele in timpul iernii etc.”, subliniaza specialistul. Restul sistemului de irigatii Sadova – Corabia s-a redus tocmai pentru ca l-au dus prea departe, unde se cultiva grau si porumb si unde nu mai era rentabil, este de parere specialistul.




Taranul roman nu crede in kiw
i

In privinta culturilor experimentale, care ar putea fi adaptate la noile conditii climatice din sudul tarii, Catalin Simota se arata destul de sceptic: „E greu să-l faci pe un taran de 60 de ani sa cultive kiwi. El nu stie ce e aia. In plus, am indoieli ca vom planta, ca bulgarii, portocali la sud, pentru ca inca mai avem iarna. E suficient sa ai o saptamana de ger ca sa-ti compromita o cultura specifica zonei calde. E riscant pentru culturile permanente, pentru ca toti banii investiti se pot duce pe apa sambetei”, arata Simota.

Un studiu europen recent arata ca sistemul agricol din nordul Europei se adapteaza foarte rapid la orice schimbare, in vreme ce cultura mediteraneana si balcanica opune o rezistenta foarte mare. „Atunci se pune intrebarea: cati ani trebuie sa mai pierzi cultivand grau. O treime din tara nu e cultivata, iar toata floarea politichiei romanesti plange pe umarul taranului roman. Dar eu vin si intreb... daca exportam produse agricole de pe terenurile acestea, se faceau oare cele 6 miliarde de euro pe care le trimit in tara romanii care lucreaza afara?”.




Solurile, prost gestionate

Potrivit mai multor studii realizate la nivel european, fenomenul de degradare a terenurilor arabile din Romania se va extinde semnificativ pana in anul 2040, in special in sudul Campiei Romane, in Banat, in Gorj, in Braila, Galati si in zonele de-a lungul Prutului. Riscul cel mai mare de desertificare va fi in Calarasi, Ialomita, Constanta, sudul tarii (Lunca Dunarii) si Moldova.

Degradarea solurilor provine in principal de la gestiunea proasta a terenurilor, arata Simota. Pentru a evita eroziunea, spre exemplu, pamantul nu ar trebui sa fie lucrat din deal in vale. Or majoritatea restituirilor de proprietati din Romania au fost facute din deal in vale. O solutie aproape de neimaginat ar fi ca satenii sa-si puna la comun pamantul pentru a lucra „pe curbele de nivel”.




Bulgarii, mai destepti

O alta problema este compactarea sau tasarea solului, din cauza echipamentelor grele folosite la lucrarea pamantului. In plus, romanii au obsesia aratului, metoda nepotrivita pentru solurile medii si usoare din sudul tarii, care au continut scazut de argila. „E un conservatorism care nu se regaseste si in Bulgaria. Cand se ara, pierzi apa din primul strat de sol (20 de cm), care se evapora. In Bulgaria, agricultorii discuiesc, in loc sa rastoarne brazda, asa ca pe acelasi sol au recolte mai bune”, explică Simota.

O rotatie corecta a culturilor ar proteja si solurile, si culturile. Spre exemplu, floarea soarelui nu se pune decat o data la cinci ani, deoarece apar probleme fitosanitare. Or, in special in judetele Calarasi si Ialomita, proprietarii nu tin seama de acest lucru si seamana floarea soarelui fara sa se gandeasca la faptul ca peste doi ani pe acel teren nu va mai creste nimic.

O alta modalitate importanta de protectie a solului sunt perdelele forestiere, pe care Romania a inceput sa le taie cu spor inca din anii 50. Problema lipsei de precipitatii ar putea fi rezolvata si prin amenajarea teritoriului, respectiv prin crearea unor „neomogenitati” (paduri si ape) care sa determine vaporii din atmosfera sa se transforme in picaturi si sa ploua. „Dar asta presupune o strategie la nivel national”, conchide Catalin Simota.


Autor Livia Cimpoieru

Sursa: www.evz.ro

Noutati

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>