O agricultura in care “nu fac nimic”

1-foukoMasanobu Fukuoka: Timp de 30 de ani am trait doar din agricultura si am avut foarte putin contact cu oameni din afara comunitatii mele. In timpul acestor ani, m-am indreptat in linie dreapta catre agricultura in care “nu fac nimic”.

Modul obisnuit de a dezvolta o noua metoda era sa te intrebi “Ce ar fi sa incerc asta?” sau “Ce ar fi sa incerc si asta?” si sa incerci o varietate de tehnici una peste alta. Aceasta este agricultura moderna si rezultatul este ca il face pe agricultor tot mai ocupat. Calea mea era exact opusă. Eu tinteam catre o metoda de agricultura placuta si naturala, ceea ce facea munca mai usoara si nu mai grea.

Ce ar fi sa nu fac asta? Ce ar fi sa nu fac aia?” Asta era gandirea mea, si in cele din urma am ajuns la concluzia ca nu este nevoie sa ar, nu este nevoie sa aplic substante fertilizatoare, nu e nevoie de ingrasamant, nu e nevoie de insecticide. Daca tragi linie, sunt foarte putine activitati care sunt neaparat necesare.

Motivul pentru care tehnicile complicate inventate de om par a fi necesare este ca echilibrul natural a fost in prealabil asa de tare destabilizat de aceleasi tehnici, incat pamantul a devenit dependent de ele.

Acest mod de gandire nu e valabil doar la agricultura, dar si in alte aspecte ale societatii umane. Doctorii si medicamentele devin necesare atunci cand oamenii creaza un mediu nesanatos. Scolarizarea nu are nici o valoare intrinseca, dar devine necesara cand omenirea creaza un mediu in care o persoana trebuie sa fie educata doar pentru a putea trai.

Inainte de razboi, cand m-am ocupat de livada de citrice si am practicat ceea ce credeam atunci ca este agricultura naturală, nu am taiat cregile si am lasat livada de capul ei. Crengile s-au incalcit, copacii au fost atacati de insecte si aproape 1 ha de mandarini s-au ofolit si au murit. Din acel moment intrebarea ”Care e modelul natural?” m-a framantat încontinuu. Pana am ajuns la un raspuns am mai distrus vreo 400 de pomi, dar in final am ajuns sa spun cu certitudine ca “Acesta este modelul natural.”

In masura in care pomii deviaza de la forma lor naturala, taiatul crengilor si exterminarea insectelor devin necesare; in masura in care societatea umana se separa de o viata apropiata de natura, scolarizarea devine necesara. In natura, scolarizarea formala nu are nici un rol.

In cresterea copiilor, multi parinti fac aceleasi greseli pe care le-am facut eu cu livada la inceput. De exemplu, predarea muzicii la copii este la fel de inutila ca si taierea crengilor la pomi. Urechea unui copil prinde muzica. Susurul unui izvor, sunetul unei broaste care crocaie pe un mal, fosnetul frunzelor in padure, toate aceste sunete naturale sunt adevarata muzica. Totusi, cand o variatete de sunete deranjante intra si dezorienteaza auzul, aprecierea pura, directa a copilului degenereaza. Daca aceasta continua un timp, copilul va fi incapabil sa auda chemarea unei pasari sau sunetul vantului ca o melodie. De aceea se ajunge la concluzia ca educatia muzicala este buna pentru dezvoltarea copilului.

Copilul care este crescut cu o ureche pura si limpede, s-ar putea sa nu fie in stare sa interpreteze un cantec popular la vioara sau la pian, dar nu cred ca asta are ceva de-a face cu abilitatea de a auzi adevarata muzica sau de a canta. Atunci cand inima este plina de cantec se poate spune ca un copil este daruit cu talent muzical.

Aproape toata lumea crede ca natura este o chestie buna, dar putini pot sesiza diferenta dintre natural si nenatural.

Daca un singur mugure este taiat cu foarfeca de pe o creanga, acest fapt poate crea pagube ireparabile. Cand cresc in armonie cu forma lor naturală, crengile se separa alternativ de trunchi si frunzele primesc uniform lumina solara. Daca aceasta armonie este intrerupta, crengile intra in conflict, cresc una peste cealalta si se innoada, iar frunzele se usuca in zonele unde nu patrunde lumina solara. In acest mod apar imediat si stricaciunile create de insecte. Daca anul urmator, crengile nu sunt tăiate, mai multe crengi uscate vor aparea.

Fiintele umane, cu temperamentul lor, fac o greseala, lasa raul facut, iar cand apar rezultatele negative, lucreaza cu toata puterea ca sa le corecteze. Cand actiunile de corectare par ca au avut succes, oamenii ajung la concluzia ca aceste masuri sunt niste realizari marete. Oamenii fac asta intr-una. Este ca si cum un prost s-ar impiedica si si-ar sparge acoperisul casei. Apoi, cand incepe sa ploua, si tavanul incepe sa putrezeasca, s-ar catara sa il repare si la sfarsit ar ajunge la concluzia ca a realizat vreo fapta mareata.

Este la fel cu omul de stiinta. Sta zi si noapte aplecat asupra cartilor, obosindu-si ochii incat aproape ajunge orb, iar daca il întrebi la ce Dumnezeu a lucrat in tot acest timp, iti va spune ca a inventat o pereche de ochelari care sa corecteze vederea slaba.

 

Masanobu Fukuoka - 1978

Din cartea „The One Straw Revolution ” (Revolutia unui spic)

 

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>