Tehnici de agricultura organica

vermicompost2.jpg
Imbunatatire a conditiilor de sol, in vederea facilitarii cresterii plantelor se poate face in diferite moduri. Gradul de aerare a solului poate fi imbunatatita prin introducerea de rame (vermicultura), prin adaugarea de materie organica sub forma de compost, (pentru cresterea continutului de humus), si prin folosirea ingrasamintelor naturale sau verzi (pentru imbunatatirea solurilor cu deficit de nutrienti.)








Compostul
se face din materie organica, cum ar fi gunoiul de grajd, paiele si resturile de legume si prin adaugarea in amestec de plante tocate de coada soricelului, jales, cochilii, potasiu, fosfor si azot. O serie de insecte precum urechelnita, ajuta la procesul de descompunere. Cu ajutorul unor tije care se introduc in compost putem determina temperatura si umiditatea. Prezenta furnicilor negre reprezinta un semn ca mai trebuie adaugat apa in compost.


Ceaiurile organice
pot fi produse din o serie intreaga de de substante. Azotul se obtine din mustul gunoiului de grajd, fosforul si potasiu din ceaiul de tataneasca sau urzica. Mustul de gunoi de grajd trebuie sa stea trei saptamani pentru maturare. Ceaiurile se dilueaza cu trei parti de apa, inainte de folosirea lor.


Ingrasamintele verzi
sunt culturile de leguminoase (mazare, fasole, lucerna, trifoi, etc) care traiesc in simbioza cu rhizobium, o bacterie care magazineaza azotul din aer in nodozitatile situate pe radacinele plantelor. Daca aceste plante sunt incorporate in sol, atunci cand sunt verzi, reprezinta o sursa benefica de aditivi organici.


Ramele
aereaza sol, si produc pamant ingrasat. Ele se inmultesc pe materie organica obtinuta din deseuri din bucatarie si resturi de legume curatate. Pamantul prelucrat de catre rame este ideal pentru plantarea rasadurilor, pamant in care elementele nutritive sunt sub forma usor accesibila plantelor tinere. Vasele sau tuburile din plastic, fier, ceramica se pot folosii ca recipiente pentru rame. Este important ca aceste recipiente sa fie gaurite in partea de jos pentru ca ramale sa iasa afara daca mediul din recipiente devine unul nedorit (caldura prea mare, etc).


Mulciul.
In scopul de a preveni uscarea solului, se plaseaza pe suprafata acestuia paie, aschii de lemn si alte materiale organice. Acestea formeaza un strat de protectie similar, cu cel care se gaseste in natura, atunci cand se depoziteaza pe sol frunzele plantelor. Foaia de mulci este o forma care utilizeaza straturi de materiale pentru a crea un nou strat fertil si bogat organic. Foaia de mulci constituita din aschiile de lemn, foile de ziar sau chiar frunzele mai mari sunt ideale pentru descompunerea componentelor organice de la suprafata solului si pentru suprimarea potentialului de crestere a buruienilor.


Recipiente reciclate pentru seminte
. Prin aceasta tehnica se aleg unele plante, in scopul producerii de samanta pentru autosustinerea permaculturii de gradina din sezonul urmator. Rasadurile viitoare sunt produse in recipiente reciclate din plastic sau carton. Piesele de la containerele de iaurt sunt folosite ca etichete.


Asocierea de companie si de plantare
. Plantarea diferitelor specii aproape una de alta, nu numai ca asigura utilizarea terenului la maxim, dar ofera si randament crescut de productie. Sinergia datorata relatiilor de simbioza din natura poate fi utilizata pentru ameliorarea functionarii globale a sistemului, in care cresc diferite specii de plante alimentare si medicinale. De exemplu, musetelul creste bine langa praz si astfel exista posibilitatea ca ambele sa-si mareasca considerabil dimensiunile lor. Salata verde, ceapa si varza furajera de primavara se dezvolta foarte bine impreuna. Plantarea de coriandru langa cultura de cartofi indeparteaza afidele de acestea, deoarece acestea nu suporta mirosul emanat de coriandru.


Breslele.
Breslele sunt combinatii de verdeturi, legume, fructe si radacinoase care utilizeaza spatiul pe verticala la maxim. Diferitele combinatii de plante pomi, vie, legume pot asigura mai multe alimente producatorilor. Intr-o bresla de gradina tropicala fac parte arborele banana, fasolea, ridichea si macul. Bresla intr-o gradina romaneasca poate fi constituita din telina, fasole si rosi pe spalier.


Integrare a animalelor în gradină.
Animalele joaca un rol important in orice sistem de permaculture. Ele indeplinesc diverse functii, inclusiv furnizarea de gunoiul de grajd si ingrasaminte naturale, si controlul fitosanitar. Chiar si în zonele in care efectivele de animale domestice nu sunt disponibile, pasarile, insectele, paianjenii si ratele, joaca un rol vital in gradina. Prezenta naturala de animale de prada, cum ar fi buburazele reprezinta o forma de control fitosanitar natural. Ratele curata gradina de melci, iar gainile curata livada de omizi.


Crearea de habitate adecvate.
Soparlele si broastele, care sunt pradatorii naturale ai insectelor daunatoare, sunt incurajate sa ramana in gradina prin plasarea de stanci sau medii acvatice. Gasirea unui loc pentru a construi un stup in gradina, ar favoriza cresterea suplimentara a productiilor, dar ar putea oferii de asemenea si miere pentru uz casnic.


Importanta florilor.
Unele flori sunt comestibile. Floarea de Caltunas are un gust picant iar frunzele, de asemenea, comestibile, au un gust de mustar. Florile functioneaza ca o forma de control fitosanitar datorita faptului ca distrag insecte care in mod normal, ar devora culturile de legume. Caltunasul, de exemplu, atunci cand este cultivat in apropierea de varza, va distrage fluturi contribuind astfel la o productie sanatoasa de varza. Florile de asemenea, atrag albinele si alte insecte polenizatoare. Polenizarea este esentiala pentru multe plante horticole (capsuni) si aromatice. Importanta florilor pentru gradinile producatoare de plante alimentare, nu ar trebui subestimata si, in plus, au un aspect placut.

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>