Culturi hidroponice

solari4.jpg

 

 

In culturile hidroponice, plantele se insamanteaza fie pe substraturi artificiale plutitoare, fie in substrat steril, poros cu permeabilitate foarte mare pentru apa.

 

 

 

 

 

Plantele se dezvolta avand radacinile in permanenta in apa, extragand astfel compusii minerali necesari.

In multe tari se practica odata cu cresterea pestilor si insamantarea de culturi hidroponice. Apa pentru aceste culturi, provine din sistemul de cultură al pestilor, si are o incarcatura de compusi pe baza de azot suficienta pentru buna dezvoltare a plantelor. Astfel, plantele, prin intermediul acestor culturi desavarsesc procesul de tratare a apei in sistemele recirculante, reusind sa elimine inclusiv nitratii din sistem.

Cantitatea de masa vegetala obtinuta este direct proportionala cu productia de peste. Astfel, o populatie mare de peste va consuma o cantitate mare de furaj, care in urma metabolizarii va elibera in apa compusi pe baza de azot, toxici pentru pesti insa absolut necesari pentru plante.

 

 

Cultura hidroponica pentru amatori

Obtinerea unei culturi hidroponice este destul de simplu de realizat si cu o investitie minima.

In prima faza aveti nevoie de spatiul necesar acestei activitati. Cu cat spatiul este mai mare cu atat productia creste. Ideal ar fi sa dispuneti de o hala unde sa construiti sistemul hidroponic, sau sa va construiti un solar sau o sera.

Pasul 1. Dupa ce ati construit solarul sau sera necesara aveti nevoie de bazinele pentru cresterea plantelor. Intr-un solar de dimensiuni medii (300 - 500 mp) puteti construi un singur bazin insa esential este sa construiti mai multe bazine. Pentru constructia bazinelor aveti nevoie de folie de polietilena (plastic) mai groasa. Nivelati si cautati in pamant orice margini ascutite (lemn. metal) care ar putea sa intepe folia creand scurgeri, adancimea stratului de apa trebuie sa aiba cel putin 20 -30 cm. Folia procurata trebuie sa aiba lungimea si latimea bazinului, nu este indicat sa folositi mai multe bucati de folie pe care sa le lipiti deoarece acestea se pot rupe usor iar substanta nutritiva se va imprastia in sol. Dupa ce ati intins folia pe sol, ridicati mariginile acesteia la o inaltime de 30 cm pe toate cele 4 laturi folosind fie scanduri de lemn, fie material plastic sau tabla metalica prinsa in suporti din metru in metru pentru o mai buna. Puteti deasemenea sapa bazinul in sol, astfel sapati 30 cm in sol pe toata lungimea si latimea bazinului si puneti folia de plastic pe laturile bazinului sapat si prindeti-o in sol cu ajutorul unor cuie speciale ( cele pentru cort) pe care le puteti fabrica cu usurinta singuri. Apoi pe una din laturi la aceeasi adancime sapati un sant si montati teava de evacuare cu ajutorul unui fiting si un robinet care va merge la canalizare. La unul din colturile bazinului, in lateral langa sol, dati o gaura si montati un robinet de scurgere. Umpleti bazinul construit cu apa si observati daca are scurgeri pe undeva, daca nu are scurgeri folositi robinetul montat si evacuati apa din bazin.

Pasul doi. Pentru suportul plantelor pe suprafata solutiei nutritive aveti nevoie de mai multe placi de zapada artificiala, cele mai bune sunt cele folosite la izolatia externa a locuintelor, pe care le gauriti in functie de marimea plantelor cultivate (ex. pentru salata, sunt utilizate doua raduri de placi, pentru plante tinere la distanta de 10 cm, gauri de 1 cm, pentru plante mature la distanta de 20 cm, gauri de 2 - 3 cm). In gaurile astfel date se vor introduce radacinile plantelor, iar placa astfel umpluta se va pune in bazin, datorita proprietatii de plutire a placii de zapada artificiala, radacinile plantelor vor fi scufundate in proportie de 75 % in apa, coroana (trunchiul) plantei ramanand suspendata pe placa. Aceasta proportie de 25 % din radacina este necesara plantei pentru a respira, la unele categorii de plante aceasta proportie este nevoie sa fie mai mare, lucru care se poate realiza usor prin adaugarea a doua placi, una peste cealalta sau prin adaugarea unui adaos din acelasi material peste placa suport.

Pasul trei. Obtinerea solutiei necesara cultivarii plantelor se poate face usor. O varinata de solute cuprinde: 0,25 grame azotat de amoniu; 1 gram azotat de calciu; o,25 grame fosfat monopotasic; 1 gram fosfat de fier; 1 litru de apa.Dizolvand solutia de mai sus in 7 litri de apa veti obtine o solutie concentrata, in 10 litri de apa o solutie semiconcentrata si in 15 litri de apa o solutie diluata.

Pasul patru. Calculati cantitatea de solutie necesara in functie de volumul bazinului construit, de exemplu pentru un bazin de 10 m lungime, 5 m latime si 30 cm inaltime, volumul este de 15.000 de litri, pentru a obtine o solutie semiconcentrata, dupa reteta de la pasul trei. Dupa ce ati facut toate calculele necesare, ultima grija pe care o aveti este mentinerea unei temperaturi adecvate in interiorul solarului pe timpul iernii, acest lucru poate fi obtinut foarte usor prin utilizarea unei surse de incalzire economica.

 

Alte solutii practice:

Culturile hidroponice se pot face si in vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.

Borcanele de sticla trebuie vopsite pe dinafara cu o culoare inchisa pentru a nu lasa sa treaca razele soarelui - soarele poate modifica structura chimica a solutiei nutritive si confera un mediu de dezvoltare pentru alge; in una din parti, lasati o banda de 1 cm nevopsit, pentru verifica cantitatea de solutie din borcan.

Vasele de metal sau ciment trebuie vopsite inauntru cu o emulsie de asfalt, pentru a preveni coroziunea si toxicitatea ei pentru plante.

Vasele din fibra de sticla sunt mai rezistente la coroziune decat celelalte.

Platforma de sustinere este facuta din plasa de sarma peste care este prins un suport de lemn. Pentru stabilizare (prindere) se utilizeaza placi de zapada artificiala (polipropilena expadata). Bumbacul se poate utiliza pentru a captusi portiunea de tulpina din expandat. Din loc in loc se pot face gauri la intamplare prin expandat pentru circulatia aerului. Plantele se vor lega cu o sfoara de spalier.

 

 

Imagini cu o cultura hidroponica puteti urmarii pe:

www.youtube.com/watch?v=16BbyOnQVME&feature=related

 

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>