Obtinerea rasadurilor sanatoase de legume

Obtinerea rasadurilor de legumeDin motive economice sau logistice, in Romania multi cultivatori de legume isi produc singuri rasadurile. Pentru anumite persoane este chiar o necesitate, intrucat doresc sa isi pastreze populatile locale ale unor soiuri si specii, fapt pentru care isi retin propria samanta. Cartea spune ca cel mai bine este sa folosim material semincer si saditor certificat, produs in unitati specializate, insa pentru cei care nu au semenea posibilitati, va facem cateva recomandari privind igiena culturala la producera a rasadurilor proprii.


Mai intai ar trebui ca spatiul pe care il vom intrebuinta, fie ca este nou sau reutilizat, sa fie dezinfectat cu o solutie de sulfat de cupru 1% si un insecticid. Daca nu mai gasiti sulfat de cupru pe piata, atunci il puteti inlocui cu produsul Triumf 40 WG la o concentratie de 0,3%. Un insecticid potrivit ar fi Nurelle D, in concentratie de 0,1%. Intrucat nu veti stropi direct pe plante, puteti face un amestec cu cele doua si aplica o singutra data.


Amestecul de pamant din care veti face patul pentru semanat in rasadnite sau veti umple laditele si ghivecele, trebuie sa urmareasca anumite retete in functie de specie (consultati manuale de specialitate). Dezinfectia amestecului se poate face cu formalina sau alte produse chimice.

Dupa semanat mai sunt necesare o serie de tratamente care se aplica pe substart sau foliar, pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

In principiu tratamentele pentru combaterea bolilor se fac preventiv iar cele impotriva daunatorilor se fac la semnalarea atacului. Exceptie face paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) care infesteaza rasadurile de ardei si vinete si pentru care se recomanda stropirea preventiva cu Sanmite 20 WP (7,5 g in 10 L apa).

Caderea sau putregaiul plantutelor este una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli. Plantutele putrezesc de la baza si cad, iar daca se smulg din pamant se observa ca tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata neagra. Infectia se realizeaza din sol. Temperatura scazuta si udatul des favorizeaza aparitia atacului. Pentru prevenire, daca substratul s-a dezinfectat deja, se va face un tratament dupa rasarire si unul dupa repicat cu Topsin 500 SC (10-15 g in 10 l apa).

Inainte de plantat cu 2-3 zile, se face un nou tratament cu Triumf 40 SC (30 g in 10 litri apa). Pe langa dezinfectie acest tratament pe baza de cupru va diminua tendinta de alungire a rasadurilor (din cauza deficitului de lumina) si va face plantele mai rezistente in cazul cand survin ingheturi sau brume. Daca cumva boala a aparut, rasadurile atacate se smulg, dupa care se trateaza locul ramas gol cu solutie de Triumf 40 WG, asigurand o temperatura si aerisire corespunzatoare.

Fungicidul Topsin 500 SC combate agentii patogeni de sol cum ar fi: caderea rasadurilor, fusarioza, verticilioza. Se aplica prin stropire pe suprafata rasadurilor in semanatura sau individual prin udare la fiecare planta. Rasadurile produse fara balot nutritv, pot fi scufundare cu radacinile intr-o solutie de Topsin inainte de a fi plantate definitiv.

Fungicidul Triumf 40 WG este un produs pe baza de hidroxid de cupru. Poate fi folosit pentru dezinfectia spatiului de cultura si a substratului de semanat sau la producerea cuburilor pentru repicat. Aplicat pe plante previne atacul de mana. Cuprul este si bactericid. In situatii cand temperatura tinde sa ajunga la limita inghetului, ori in caz de brume, aplicare produsului Triumf pe frunze reduce pagubele, prin faptul ca impiedica formarea particulelor de gheata.

Produsele Triumf + Topsin pot fi utilizate si la dezinfectia uneltelor si a amestecurilor de pamant folosite la umplerea ghivecelor inainte de plantat.

Paduchii de frunze si musculita alba se combat cu Mospilan 20 SG in alternanta cu Trebon 30 EC. Coropisnitele se pot combate cu produsul granulat Corocide Forte, in doza de 5 kg/ha (5 g/ 10 mp).

Melcii fara cochilie se vor combate la aparitie cu Optimol 4G (15 g / 10 mp), distribuit pe imprastiere pe sol sau substrat. Efectul sau va fi vizibil inca de a doua zi dimineata. Recomandam o udare prealabila a suprafetei tratate.

Daca rasadurile sunt subtiri si plapande recomandam aplicarea unor fertilizari foliari de calitate, care sunt usor si repede absorbiti de frunze. Pentru calciu se poate folosi Calcifol (10 grame pentru 10 mp) iar pentru complexul de elemente NPK fertilizantul Elite (5 g / 10 mp).

Daca rasadurile capata culoarea violacee, poate fi un semn al carentei de fosfor care se poate instala in principal din cauza temperaturilor scazute din spatiul de cultura, ce conduc la imobilizarea fosforului din substrat. In acest caz un aport de fosfor prin aplicare foliara este binevenit. Se recomanda produsul Seniphos (10 g/ 10 mp).

Pe seminte, inainte de semanat puteti folosi fertilizantul starter Teprosyn. Acesta ajuta la o crestere rapida a plantelor imediat dupa germinare. Plantutele vor gasi azotul, fosforul si zincul in forme usor asimilabile si foarte aproape de radacinita.


Stiati ca:

Fosforul pentru a fi absorbit de radacinile plantelor, trebuie sa se gaseasca la mai putin de 1 mm distanta fara de acestea?

    • pH-ul ideal pentru absorbtia fosforului este situat intre 6-7. La valori sub 6, P este blocat de ionii de Fe, Mg si Al. La valori peste 7, P este fixat de ionii de Ca sub forma de fosfat de calciu.
    • La o scadere a temperaturii de la 21grade la 13 grade Celsius, disponibilitatea fosforului pentru plante se reduce cu 70%.


Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.


Dr. ing. Anastase IORGU
Violeta DUMTRU

www.sumi-agro.ro


 

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>