Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila.
Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori.
Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromatice din Romania, pentru dezvoltarea Green Hub Kaufland by Ultragreens, se ridica la 350.000 euro.
Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM alaturi de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o intalnire cu legumicultorii din zona pentru a discuta despre importanta purtarii echipamentului individual de protectie in timpul manipularii produselor de protectie a plantelor si despre factorii care ii determina pe fermieri sa adopte acest comportament pentru a-si proteja sanatatea.
Startup-ul Mobile Control lanseaza un sistem inteligent dedicat agricultorilor, prin care acestia obtin control complet asupra serelor agricole, intr-un proces automatizat, de la distanta, prin telefonul mobil. Solutia Solarino presupune integrarea de infrastructura hardware si software care conecteaza sistemele clasice si monitorizeaza principalii indicatori dintr-o sera, asigurand conditiile de crestere in mod autonom, cu interventie umana minima, a culturilor de legume si verdeturi.
Tratamentele realizate pentru combaterea bolilor (mana, fainare, fuzarioza, patarea cafenie, patarea unghiulara, patarea alba, ofilirea vasculara, putregaiul cenusiu) si daunatorilor (carieni, afide, trips, musculita alba de sera) din culturile de tomate, ardei, vinete si castraveti in spatii protejate (sere-solarii), sunt urmatoarele:
Conform Daily Mail, in serele primei ferme verticale din Scunthorpe - Regatul Unit, lucreaza robotul Frank cu ajutorul a patru oameni care, in mod surprinzator, nu intruchipeaza imaginea clasica a fermierului din camp, ci mai degraba par dintr-o fabrica de OZN-uri: o sera imensa, strabatuta de o lumina rozalie misterioasa, plina de rafturi de aproape 13 metri inaltime pe care stau asezate o multime de plante, atent supravegheate.
Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti folia cea mai potrivita pentru solarul Dumneavoastra. Printre acestia ar fi longevitatea, protectia UV , protectia IR sau grosimea. Mai jos vom incerca sa detaliem pe cat posibil importanta fiecarui aspect. In continuare va prezentam cei mai importanti factori de luat in calcul cand alegem cea mai potrivita folie pentru solar, care este durata de viata, cum este afectata folie si ce beneficii aduce o folie de calitate superioara plantelor.
Se apropie perioada pentru inceperea unui nou ciclu de vegetatie in sere si solarii. Pentru prevenirea pierderilor din cauza bolilor si daunatorilor la culturile din sere si solarii inainte de infiintarea noilor culturi, se vor aplica masurile de combatere integrata pentru dezinfectia si dezinsectia solului care constau in: masuri preventive (agrotehnice ) si curative (chimice).
In localitatea Toboliu din judetul Bihor, s-a inaugurat o sera legumicola pentru cultura de tomate in sistem hidroponic. Investitia a beneficiat de finantare prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” din cadrul PNDR 2020. Sera de tomate este dotata cu cele mai moderne sisteme existente pe piata. Printre dotarile aferente serei se numara: carucioare pentru recoltare, jgheaburi de cultura cu substratul aferent, echipamente pentru cantarire si etichetare, aparate automate pentru livrarea tomatelor etc.
Cresterea plantelor in interior ofera multe avantaje precum evitarea daunatorilor din gradina sau controlul total asupra vremii. Cu toate acestea, nu suntem suficient de norocosi daca in solar, sera, sau apartament avem o lumina insuficienta dezvoltarii plantelor. Ferestrele orientate spre sud pot oferi suficienta lumina pentru o tava sau doua de rasaduri, dar daca dorim sa crestem rata de fotosinteza la florile si legume cultivate in aceste spatii, avem nevoie de mai multa lumina.
45 de familii din jud. Vaslui, cu venituri modeste, dar cu dorinta de a munci in agricultura astfel incat sa poata sa le asigure celor mici o alimentatie sanatoasa au primit din partea World Vision Romania cate un solar. Pentru ca la inceputul acestui an, au primit si seminte de legume, rasadurile sunt gata si urmeaza a fi plantate.
Construirea unui solar de legume le surade tot mai multor oameni si, mai mult decat atat, in ultima perioada, numarul acestora in gospodariile romanilor a crescut considerabil. Te intrebi care sunt motivele sau de ce o astfel de constructie ar putea fi convenabila? In acest caz, citeste acest articol si descopera unele dintre cele mai mari beneficii pe care ti le poate aduce un solar.
Etiopia este una dintre tarile cu o cantitate insuficienta si nesigura de hrana iar seceta extrema din tara, datorita conditiilor meteorologice este principala cauza al acestui fenomen. Cu toate acestea, s-a gasit cheia pentru abordarea deficitului alimentar prin crearea unei sere care transforma apa de roua intr-o resursa adecvata pentru irigare.
Solariile pentru cultura protejata se amplaseaza direct pe sol, iar pregatirea terenului se face, in parte, toamna si dupa acoperirea solariilor. Doar la solariile temporare toate lucrarile solului se fac inainte de acoperirea cu folie.
Controlul factorilor de mediu la culturile din sere si solarii, respectiv microclimatul in spatiile protejate, se refera la dirijarea temperaturii din aer si sol, dirijarea luminii, aerisirea si dirijarea umiditatii relative a aerului. La rasadnite temperatura se asigura prin incalzire pe baza de combustibil/biocombustibil, dar se poate recurge si la confectionarea de rasadnite simple si duble pe pat cald in interiorul solariilor.
Culturile de legume in sere si solarii se obtin cu investii si cheltuieli mari pentru constructii, asigurarea energiei, pentru materiale si subtante chimice si biologice necesare efectuarii de tratamente. Din aceste motive, inca din momentul optiunii pentru culturile protejate, trebuie sa ne gandim la folosirea intensiva a serelor si solariilor construite in acest scop. Intre criteriile de folosire intensiva a spatiilor protejate amintim urmatoarele:
Romania are conditii benefice pentru cultivarea legumelor extratimpurii in sere avand, in perioada decembrie – ianuarie, o radiatie luminoasa superioara tarilor din vestul Europei. Pentru a profita de acest avantaj este nevoie de o eficientizare a tehnologiei culturilor legumicole protejate din Romania.
O necesitate in solarii, sustinerea plantelor este realizata folosindu-se in mod normal snur de sfoara sau pe arac.
Materie prima de cea mai buna calitate, tehnologie de ultima generatie si peste 60 de ani de experienta in procesarea maselor plastice – asa a creat Romcarbon cea mai buna reteta pentru o folie de solar premium.
Solariile si serele produc legume in perioadele reci si pentru aceasta trebuie sa stim cum le amplasam.
Mulcirea solului influenteaza favorabil temperatura din sol, regimul de apa si aer, impiedica aparitia buruienilor si algelor in zonele umede si reduce evaporatia apei din sol.
O organizatie non-profit numita "Roots up" a proiectat o sera care colecteaza umiditatea din aer, ca apoi aceasta sa fie folosita pentru a uda plantele sau chiar ca apa potabila. Creatorii proiectului promit revolutionarea modului in care se face agricultura in zonele desertice, acolo unde sansele aducerii la maturitate a unei culturi sunt practic nule. Astfel, folosindu-se de efectul de sera, acest angrenaj are proprietatea de a capta apa din atmosfera intr-un recipient, ca apoi ea sa fie folosita in diferite scopuri, pornind de la irigatii pana la apa potabila.
Cultivarea legumelor in zonele cu clima mai rece reprezinta o provocare pentru fermieri si implica gasirea unor alternative ieftine si eficiente pentru serele clasice care presupun cheltuieli mari de incalzire. Una dintre alternative, o idee de investitie in agricultura, este conceptul de sera subterana, care foloseste resursele naturale pentru a asigura un mediu prielnic cultivarii legumelor pe tot timpul anului.
Inceputul anilor 1960 a marcat prima utilizare a foliei de polietilena pentru a acoperi structurile de lemn a serelor/solariilor. De atunci insa s-au facut multe imbunatatiri pentru aceasta. Majoritatea foliilor de polietilena sunt fabricate prin procedeul de coextrudare a trei straturi cu polimeri si aditivi diferiti. Fiecare strat contribuie la calitatea foliei si ii imbunatateste performanta.
La ora actuala, in lume, cea mai mare parte dintre legumele, zarzavaturile, fructele, plantele aromatice si medicinale si florile existente pe piata provin din sistemele de cultura fara sol. Una dintre tehnicile acestei culturi este plantarea pe substrat de perlit, material ce si-a dovedit utilitatea in timp in mai multe domenii de activitate, incepand cu cel al constructiilor si terminand cu agricultura.
Foliile din polietilena sunt foarte populare datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera (durabilitate, rezistenta, preturi competitive), polietilena fiind un material utilizat la scara larga, pentru fabricatia diverselor materiale din plastic pentru agricultori precum: folii pentru solarii, pentru mulcire sau germinatie, precum si saci, pungi si sacose.
De peste 30 de ani, firma Cravo, Canada, este pe primul loc in lume in ceea ce priveste proiectarea si producerea de acoperisuri retractabile pentru sere, solarii si livezi ajutand astfel agricultorii sa-si protejeze culturile de caldura excesiva, frig, vant, grindina, zapada si de insecte.
450 de hectare de sere au fost inundate si alte 60 de hectare de sere au fost distruse complet in Almeria, Spania.
In cadrul unei deplasari la ferme legumicole din Marea Britanie, legumicultorii romani au avut ocazia sa studieze caracterului inovativ al solariilor din aceasta zona, precum si costul scazut de producere si intretinere si eficienta exploatarii in aceste sisteme.
Pieter Wijnen detine o companie de sere impreuna cu fratele sau, unde cultiva ardei si castraveti pe circa 50 de hectare de teren.
In 2011, Lufa Farms a devenit cel mai mare cultivator urban de legume, cu o suprafata de 31000 metri patrati de sere pe acoperisul unei cladiri din orasul Montreal, Canada.
Inundatiile au facut prapad in sudul tarii unde sute de solarii au fost distruse și în cazul culturilor de camp, recoltele au fost afectate pe o suprafata de 100.000 de hectare.
Situat in desertul Negev, Arava este regiunea cea mai izolata din Israel. In Negev, resursele de apa sunt limitate. Temperaturile pot urca la 55 de grade C si in fiecare directie, vei vedea un peisaj sumbru si pustiu.
Protejarea legumelor in camp, cu ajutorul maselor plastice, este o metoda accesibila, care permite obtinerea legumelor timpurii sau prelungirea vegetatiei la legumele de toamna.
Multi gradinari amatori doresc sa obtina un rasad sanatos fara investitii costisitoare si fara sa cheltuiasca multi bani.
Thanet Earth este cel mai mare si modern complex de sere din Marea Britanie. Acoperind o dimensiune echivalenta cu 80 de terenuri de fotbal acesta schimba modul in care Marea Britanie isi produce hrana.
Adaposturile joase sunt in general cu caracter tempor si joaca un rol insemnat in producerea extratimpurie si timpurie a legumelor.
Oana Belu, consilier in cadrul Leoser, spune ca suprafata cu 90 de hectare cu sere reprezinta cea mai mare din Europa detinuta de un singur producator.
In practica se intalnesc solarii in exploatare de mai multi ani sau se pune problema de construirea de noi solarii.
„Consumam produse romanesti”, un program demarat de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) în 2009, este în plină desfasurare.
Oricine isi doreste sa se poata bucura de verdeata o perioada cat mai lunga din an. Astfel incat amenajarea unei gradini intr-o mini-sera devine o prioritate pentru cei care locuiesc la curte si au la dispozitie o suprafata de teren cat de mica.
Ion Vladei din Chirileni, Republica Moldova isi incalzeste serele cu stuf deoarece este cea mai ieftina sursa de energie.
Infiintarea unei sere prin construirea a 3 module de sere legumicole (inclusiv dotarea lor) cu urmatoarele caracteristici:
Dupa exemplul vecinilor nostri bulgari, 1500 de solarii au aparut in judetul Constanta, iar ardeii si rosiile, obtinute 100% natural, vor fi vandute cu preturi mici, sustin taranii.
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>