La data de 13 iulie Asociatia Inter-Bio atragea atentia, bazata pe reactia membrilor, urmare a unor articole aparute in presa, asupra unor intentii de a pune alaturi produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, bauturi alcoolice, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux. In prezent, putem constata ca intentiile unor masuri fiscale cu efecte nedorite pentru piata produselor organice devin aproape o certitudine.
In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere.
Peste 200 de persoane din comunitatea locala din satul Ciocanari, judetul Dambovita, si din Bucuresti au ales sa isi petreaca Ziua Recoltei, sarbatorita pe 15 octombrie, in mod responsabil, inconjurati de legume cultivate de echipa fermei certificata ecologic bio&co. O mare parte dintre persoanele care lucreaza la ferma ecologica bio&co sunt adulti din medii vulnerabile, Sarbatoarea Recoltei fiind o ocazie speciala prin care munca lor de la ferma este recunoscuta de catre intreaga comunitate.
Sol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.
In urmatorii ani, legumicultorii romani vor avea la indemana o solutie ecologica pentru a-si creste productia, dar si calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativa la tratamentele chimice.
Prin proiectul 'Inforural in comunitatea interetnica Dumitrita', 51 de oameni din comuna bistriteana au participat la cursuri de formare in meseriile de lucrator in cultura plantelor sau lucrator in cresterea animalelor. 15 familii dornice sa-si suplimenteze veniturile prin cultivarea de legume au primit solarii de doi ari (10 m latime pe 20 lungime) si rasaduri, iar cinci dintre solarii, au obtinut deja certificarea bio.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau pune la dispozitia cultivatorilor ecologici oferta actualizata de seminte netratate pentru infiintarea culturilor ecologice de legume din primavara 2016.
Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000-4000 de ani si a fost raspandit de greci si romani in celelate tari din Europa..
Calendarul biodinamic al semanaturilor folosind pozitia lunii fata de cele 12 semne zodiacale, pentru un semanat mai precis in perioada 20-26 ianuarie 2016
Experti si eurodeputati din unitatea pentru evaluarea optiunilor stiintifice si tehnologice au discutat miercuri despre impactul produselor organice si stilul de viata asociat uneori acestora. Pentru a stabili beneficiile nutritionale ale produselor organice pot fi necesare studii suplimentare, dar un "stil de viata organic" orientat spre sanatate ar fi cu siguranta util. Potrivit unui sondaj pe Twitter, doua treimi dintre respondenti prefera produsele organice cand isi fac cumparaturile.
Pentru a avea un corp frumos si sanatos dieta Daniel are cu real succes doar dupa 10 zile odata cu dobandirea iluminarii spirituale.
Cei mai multi oameni cred ca doar pietele renumite, marile supermarket-uri sau renumitele magazine de fructe si legume, unde intalnim la cumparaturi pe bucatarii pasionati, pot oferii produse proaspete si de calitate.
Full Belly Farm este o ferma certificata ecologic situata in nordul Californiei (SUA). Cartofii noi organici produsi aici sunt la mare cautare printre consumatorii locali, recolta obtinua fiind vanduta in doar cateva saptamani.
In Columbia County, la nord de New York City, agricultorul Peter J. Harrington detine Ten Barn Farm, o ferma ecologica biodinamica de 1,5 acri de legume si flori, care a fost restaurata dupa 225.
Comisia Europeana a aprobat 41 de noi programe de promovare a produselor agricole in UE si pe pietele tarilor terte, in valoare de 130 de milioane EUR pentru o perioada de trei ani, din care jumatate (65 de milioane EUR) provin de la bugetul UE. Programele selectionate, provenind din 18 state membre diferite, acopera o gama variata de categorii de produse, cum sunt fructele si legumele proaspete, produsele lactate, produsele de calitate (cu DOP, IGP si STG), produsele ecologice, uleiul de masline, carnea, precum si combinatii de diferite categorii de produse.
Producatorul ecologic isi creste animalele si isi cultiva legumele sale dupa moda veche. El se bazeaza pe practici agricole ecologice traditionale si petrece nenumarate ore plivind, mulcind si adunand daunatorii cu mainile sale, furajand animalele sau adunand gunoiul de sub ele, pentru a avea produse agricole de inalta calitate.
Preturile mai ridicate la tomate si in special la cele ecologice, trebuie sa fie justificate si printr-o calitate superioara.
Un agricultor ecologic din orasul american San Antonio a gasit, o nisa pentru livrarea de produse proaspete de la ferma sa de 52 de acri direct locuitorilor care tanjesc dupa o masa sanatoasa.
La One Gun Ranch, foarte aproape de Los Angeles, SUA, se cultiva legume mari, frumoase si sanatoase in conformitate cu principiile biodinamice.
Dan si Tincuta Cismas, locuiesc in Topa, judetul Mures si au dezvoltat un proiect numit „Ferma Ecologica Topa”.
Mulcitul este benefic spanacului in cazul in care fertilizam organic deoarece se mentine umiditatea in sol si se stimuleaza cresterea frunzelor.
Magazinul cora din Bacau vinde rosii si ardei bio de la ferma organica din Spataresti, judetul, Suceava care apartine Fundatiei FARA, patronata de Printul Charles al Marii Britanii, Nicole Kidman si Printesa Marina Sturza. La ferma din Suceava lucreaza tineri cu diverse dizabilitati, proveniti din centre de plasament, care, cu ajutorul programului de integrare in societate al Fundatiei FARA, parcurg prin munca inca o etapa de recuperare.
Dr. Weil, vorbind despre viitorul alimentelor ecologice, ne ofera un ghid privind siguranta alimentelor si a modului in care alegem ceea ce mancam.
Produsele alimentare avand eticheta biodinamica, sau certificarea Demeter sunt cunoscute de catre clientii pietelor locale de produse ecologice.
Prin sprijinul financiar guvernamental si progresul tehnologic, micii fermieri chinezi, din judetul Dulan, pot produce, acum, propriile legume organice fara pesticide.
Chips-uri gustoase preparate fin, la temperaturi scazute, fara aditivi, fara sare, fara gluten, din legume ecologice, sunt oferite de producatorul CROUSTISUD, ca aperitive, deserturi si ingrediente pentru mancare.
Leonardo Urena din Napa, Hudson participa cu rezultate excelente in fiecare an la nivel mondial la un circuit de concursuri cu legume uriase.
La periferia orasului Lima, capitala Perului, se afla Centrul International al Cartofului (CIP) fondat de statul peruvian in 1971.
Legume Fericite a intrat in procesul pentru obtinerea certificarii ecologice, care urmeaza sa dureze intre doi si trei ani in functie de produs (la cele perene dureaza mai mult).
Nu ne trebuie multe hectare de teren ca sa producem alimente bio cu dragoste. La fel au inceput si tinerii fermieri Greg si Joanne care au cumparat o suprafata mica in Kairanga, Noua Zeelanda, si l-au transformat intr-o frumoasa ferma ecologica numita Woodhouse Organics Farm.
Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica.
„Consumam produse romanesti”, un program demarat de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) în 2009, este în plină desfasurare.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>