12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

12 legume si flori care se dezvolta foarte bine in cultura protejata din sere si solariiPasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila.

Iata 12 plante legumicole si cu flori care, cu ingrijirea adecvata, se dezvolta foarte bine in mediul controlat al serelor.

 

Rosii

Conditiile optime de crestere pentru rosii in sera implica o temperatura intre 18 si 29 de grade Celsius, cu o umiditate relativa intre 55% si 70% si cel putin 6 ore de lumina directa pe zi. Este recomandata fertilizarea solului inaintea plantarii tomatelor. Tine cont si de faptul ca langa rosii poti planta fasole, deoarece aceasta fixeaza azotul atmosferic, dar si salate sau patrunjel. Evita conopida, broccoli, cartoful si mararul.

 

Castraveti

Conditiile optime de crestere pentru castraveti intr-o sera de gradina includ un sol bogat in nutrienti si o udare regulata, pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a plantei. Temperaturile ar trebui sa fie intre 18-24 grade Celsius, pentru a asigura o crestere optima. Alege soiuri de catraveti rezistenti la fainare, intrucat aceasta boala este frecvent intalnita in spatiile protejate precum serele sau solariile.

 

Vinete

Vinetele sunt o planta populara in gradinile de legume si in serele de gradinarit. Aceste plante cu frunze verzi si fructe purpurii sunt bogate in nutrienti si sunt o sursa buna de fibre, vitamine si minerale. Vinetele cresc cel mai bine intr-un mediu cald si umed, asa ca trebuie udate regulat, dar nu prea mult. Excesul de umiditate poate duce la aparitia bolilor fungice si la putrezirea radacinilor.

 

Ardei

Poti cultiva o varietate larga de ardei in sera, inclusiv ardeiul gras, ardeiul iute, ardeiul capia si multe altele. Temperatura ideala este intre 21 si 27 de grade Celsius, dar nu trebuie sa scada sub 16 grade Celsius noaptea. Sensibil la atacurile coropisnitelor, ardeiul trebuie protejat inca dinaintea plantarii prin aplicarea unui insecticid.

 

Gulii

Guliile se dezvolta bine in sere de gradina, insa au nevoie de anumite conditii pentru a creste sanatos si a produce roade bogate. Ele prefera o lumina solara si o umiditate moderata, iar temperatura trebuie sa fie constanta, de aproximativ 15-20 grade Celsius.

 

Patrunjel

in ceea ce priveste cultivarea in sera, patrunjelul se dezvolta bine intr-un mediu cald si umed. Este important sa alegi un sol bogat in nutrienti si sa mentii nivelul de umiditate adecvat. Nu are nevoie de lumina suplimentara, precum alte plante aromatice. In lunile reci, insa, poate fi necesara protejarea patrunjelului cu minituneluri.

 

Laptuci

Pentru a cultiva laptuci intr-o sera, este important sa le oferi suficienta apa si lumina. Ele au nevoie de aproximativ 6 ore de lumina naturala zilnica pentru a creste sanatoase si puternice. De asemenea, trebuie sa le uzi regulat si sa le fertilizezi pentru a le ajuta sa creasca mai repede si mai viguros.

 

Spanac

Spanacul este o planta de sezon rece, care se dezvolta bine in serele de gradina. Dreneaza bine solul inainte de sadire si asigura-i nutrientii necesari. Temperatura optima este 15-17 C, insa spanacul tolereaza bine si temperaturile foarte scazute.

 

Kale

Kale este o planta destul de usor de crescut intr-o sera de gradina si poate fi plantata in orice anotimp, insa cel mai bine se dezvolta in perioadele mai reci ale anului. Are nevoie de un sol bogat in nutrienti si de o umiditate adecvata. Va fi necesara instalarea unor benzi de irigare prin picurare sau aspersie.

 

Capsuni

Sera este un mediu care se potriveste perfect nevoilor capsunilor. Aici beneficiaza de suficienta lumina solara, fiind feriti de conditii meteo extreme. Necesita o udare frecventa, mai ales in lunile calde. Au nevoie si de ingrasamant, de doua ori pe luna, dupa ce incepe inflorirea, pentru a ajuta la formarea fructelor.

 

Feriga

Plante supravietuitoare din vremea dinozaurilor, ferigile sunt foarte rezistente la atacurile daunatorilor. Ele prefera o atmosfera cu umiditate mare si au nevoie de lumina indirecta. Pe lang aspectul usor salbatic, ferigile imbunatatesc calitatea aerului si adauga o sursa naturala de umiditate in sera.

 

Orhideea

Orhideele, pe de alta parte, sunt mai dificil de crescut in aer liber, iar mediul controlat al serelor incurajeaza o dezvoltare sanatoasa. Asigura-le lumina indirecta pana la 10 ore pe zi si alege un substrat potrivit, care sa permita drenajul apei si sa ofere acesteia nutrientii necesari.

Inspira-te din plantele enumerate mai sus si creeaza-ti propria gradina perfecta in sera.

 

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>