Rosia de Buzau, vedeta si cenusareasa

solarii3.jpgMaini negre, cu degete tabacite de radacina buruienii ce-si face loc printre tulpinile de ardei si calcaie crapate de apa de irigat si pamant calcat zi de zi cu talpa goala... Oamenii astia se chinuiesc practic pentru mai nimic. O tarna cu ardei, o alta cu vinete si cateva lazi cu rosii.





Odinioara, zonele legumicole
de pret ale Buzaului, Maracineni, Matesti, Sageata, Glodeanu Silistea si Sarat, Lipia sau Merei, erau inconjurate de militieni, cate 60-70 in jurul unui sat, astfel incat recolta sa ajunga acolo unde trebuie. La tovarasii aleşi!, spun oamenii. Acum insa...

Imaginea taranului cu mainile si calcaiele crapate este de vazut la fiecare margine de sat al Buzaului care are o bucata de pamant roditor. Povestea incepe intr-o zi cu 35 de grade C in aer si vreo zece in plus la nivelul solului. Adaugam si nori de praf, galagie si o duzina de probleme, dar si pasiune si munca neplatita. Pana una alta, gradinarii Buzaului isi gasesc singuri rezolvare: caldura o combat cu imbaierea palariei de paie; lipsa apei de irigat cu galeata cu apa potabila; iar absenta depozitelor pentru legume ori a unei piete sigure o suplinesc cu o piata angro asezata chiar pe DN2 E 85 Buzau - Urziceni, la capatul satului intesat cu solarii, Pitulicea.

Am cautat la Buzau si gustul care a facut celebre ceapa, rosia si varza. Si l-am gasit tot in gradina. Ceapa de apa e dulce, zemoasa, iar rosia iti lasa in gura o singura dorinta: mai vreau.

Pe vremuri, Buzaul era una dintre vedetele emisiunilor Viata Satului. Legumele buzoiene erau la fel de celebre ca granele Baraganului sau ca lactatele dobrogene, iar recoltele de la Maracineni, Matesti, Glodeanu Silistea si de la cel Sarat, din Sageata, Lipia-Merei sau Candesti – dincolo de raportarile pompoase – erau adevarate spectacole in care rolurile principale reveneau celor mai zemoase rosii, celor mai fragede verze si celor mai dulci cepe...

Am colindat, asadar, vara asta, Buzaul in lung si-n lat ca sa vedem ce s-a schimbat. Si nu prea sunt notabile schimbarile. Nicolae are 34 de ani. Pe o ploaie mocaneasca rece, de vara, si negrul ca pamantul pe care il rascolea cu plugul tras de cal, sarbul din Buzău – sarbi, asa sunt numiti legumicultorii care si-au infiintat gradini pe malul raului Buzau – isi scrasneste amarul printre dinti si le aduce aminte conducatorilor de azi ai tarii ca legumicultorii ca el nu au vazut vreodata subventiile cu care ei se lauda in campanii electorale.

Nea Gogu, in fapt Barbu Preda, si Primaru’, Constantin Platica, din Pitulicea spun lucrurilor pe nume stergandu-si cu dreapta sudoarea groasa de pe fruntea arsa de soare: "facem solarii de 40-50 de ani. Nici nu vrem sa le mai vedem. Aici, la noi a mers, dar pe vremea lui Ceausescu. Atunci din rosiile vandute iti schimbi maşina, acu’ strangem bani de vreo 15 ani ca sa ne luam una noua."

Ofteaza amandoi. Parca si soarele e mai aprig. La fel ca aceia din Pitulicea, toti legumicultorii buzoieni se lupta astazi cu pamantul avand in minte mereu imagini de altadata.

Necazurile sunt: lipsa pietei de desfacere, politica de importuri a retailerilor si degradarea sistemului de irigatii. Dar nu se lasa.

Nea Gogu de la Pitulicea e mai explicit: "Cine nu cultiva rosii in satul nostru e de rasul lumii. Doar betivii si prostii stau degeaba la Pitulicea". Si astfel, la rascrucea DN 2 E85 Buzau-Urziceni a aparut una din cele mai mari piete angro de legume din tara: "Caldarusanca". E cea mai mare piata angro din partea asta de tara. Si nimeni nu face un efort ca oamenii astia sa aiba macar o taraba pe care sa-si urce sacii, in asteptarea samsarilor si a angrosistilor..

Producatorii ne povestesc ca piata este cautata de proprietarii de magazine sau tarabe prin pietele mari ale Capitalei, Aradului, Timisoarei, Neamtului, Sibiului.

Bat uneori drum lung pentru a cumpara vestitele legume cultivate de oameni vrednici din sate cu nume care ti se intiparesc in minte: Glodeanu Sarat, Mihailesti, Margineanu, Glodeanu Silistea, Maracineni, Matesti si Candesti..

"Ne doare, domle, ne doare! Marfa se deterioreaza si trebuie sa o dam cu un leu, un leu cincizeci kilogramul de rosii la angro. Pierderile le suportam tot noi. Nici zece la suta nu-s producatori pe piata. Pe tarabe nu putem sta pentru ca avem de lucru in gradina. Asa ca dam la samsari." Producatorii nu ar avea nimic impotriva intermediarilor, pentru ca ei nu au timp sa se ocupe si de negot.

Li se pare insa nedrept ca intermediarii sa obtina pret dublu pe marfa vanduta, in conditiile in care nu fac decat s-o transporte. Si se pare ca-i o afacere buna, din moment ce intermediarii vin tocmai de la Arad pentru rosiile de Buzau.

Samsarii spun la randul lor ca ar vrea ei sa scoata marfa pe piata cu 5 lei, insa n-au incotro si dau marfa angro cu 1,5-2 lei kilogramul. Or fi sinceri? Sau e o gogoasa umflata? Pentru ca altfel cum si-ar permite sa vina saptamanal la Buzau pentru o duba cu rosii?

In mod normal, regulile sant stabilite de cerere si de oferta, dar producatorii sant nemultumiti pentru ca nu exista nici un control al preturilor si al pietelor. Oamenii ar vrea ca marfa veche, fara cautare pe piata, sa ajunga la o fabrică de conserve. Ca pe vremuri.

Despre inceputurile legumiculturii in Buzau ne povesteste Grigore Buga din Măteşti.

De la el aflam ca afacerea cu legume a fost "implementata de investitori straini": "Prin secolul al XIX-lea a fost adusă traditia aici de catre bulgari care au fugit de sub turci si s-au dat drept sarbi ca sa nu fie omorati. S-au intins cu gradinile pana unde au gasit apa de irigat prin cadere libera, adica pana la noi la Matesti".

Azi, cea mai mare problema a celor peste doua mii de legumicultori din zona Glodeanu Sarat si Matesti ramane desfacerea marfii. Pentru asta, explică unul dintre taranii cu pantalonii sumesi pana la genunchi si mainile crapate de cat pamînt cuprind zilnic, se face acum o asociatie la Glodeanu Sarat, insa usile catre birouri sant cam inchise.

Altii nu mai asteapta rezolvari de la nimeni. Isi iau pur si simplu marfa si o vand la poarta, in strada.

Pana una alta, singurele ocazii in care producatorii isi pot prezenta cu mandrie legumele sant asa numitele sarbatori ale recoltei, cum va fi si cea programata la 28 septembrie la Matesti, de care primarul Iulian Manea e foarte incantat.

Taranilor le ramane doar satisfactia ca fac bine ceea ce fac si ca gospodinele adevarate stiu sa faca la piata diferenta intre legumele aratoase, dar fade din import si cele sanatoase si gustoase de pe la noi. De la Buzau.

In perioada de glorie a legumiculturii buzoiene s-a infiintat Statiunea de Cercetare, care, de-a lungul a 51 de ani, a inventat peste 20 de soiuri de rosii, ardei si alte legume. Se facea pe atunci cercetare pe 500 de ha de pamant. Acum, au mai ramas 67, dar interesele imobiliare ameninta sa le imputineze la 17.

Florica Gheorghe, secretar stiintific, ne-a invitat in sera experimentala a staţiunii: cercetatorii au o cultura de castravete hibrid, Favorit, extrem de productiv; un hibrid de tomate, Siriana, rezistent la transport, timpuriu, foarte productiv si cu gust excelent. Tot in sera statiunii se catara pe sarma ardei iuti buni pentru boia, deci pentru babic.

In birou la presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, rosia de Buzau ni se dezvaluie ca o cenusareasa la ea acasa si vedeta in lume. Ce fac autoritatile pentru ca rosia aceasta sa fie vedeta si la ea acasa? Mocanu a promis sprijin in promovare. Spune el ca va incepe cu promovarea paradei legumicultorilor din Matesti si ca va incerca sa sensibilizeze autoritatile prietene sa puna umarul la iesirea in lume a legumelor de Buzau. Altfel riscam sa le cumparam de pe la bulgari ori olandezi dupa ce sunt culese si impachetate in gradinile taranilor din Buzau.

Cristina Moise

corespondent Radio Romania Actualitati – Buzau


Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>