Investitii in cultura protejata de tomate

Ca urmare a investitiilor care se vor putea face in sere, prin masura121, se preconizeaza o stimulare a productiei de tomate fortate si protejate intr-o exploatatie mica si foarte rentabila din mediul rural. Producerea de tomate in sera este foarte avantajoase deoarece se reduc cheltuielilor mecanice, cresc performantele agrotehnice si productiile la hectar, prin lucrari agricole executate in epocile optime si la inalti parametrii tehnici si calitativi.

.

 

Prin respectarea verigilor tehnologice rezulta o crestere calitativa a recoltelor, cea ce inseamna ca se estimeaza obtinerea unor preturi foarte bune la valorificarea acestora. In atare conditii prin cresterea capacitatii de productie, ca urmare a investitiilor in sera, se estimeaza o crestere semnificativa a profitului.

Starea de sanatate a populatiei este conditionata de o hrana echilibrata in care tomatele ocupa un loc aparte. Ele sunt o sursă de vitamine, saruri minerale usor asimilabile, cu influenta directa asupra metabolismului si a proceselor de digestie a alimentelor. Consumul redus sau lipsa legumelor în sezonul rece (noiembrie-mai) dezichilibrează nutritia si implicit organismul uman, care este nevoit să se alimenteze numai cu produse bogate in proteine de origine animala, grasimi si clucide din paine. De aceea cercetarile intreprinse demonstreaza ca tomatele fortate (in sere incalzite) pot contribui substantial la eliminarea deficientelor aratate mai sus. In mod cert tomatele nu trebuie sa lipseasca de pe masa in timpul iernii.

Fata de un consum de legume de sera, pe cap de locuitor de 15 kg in Olanda, in tara noastra consumul a scazut după 1989 de la 2,3 kg, in perioada de iarna, la 0,2 kg in anul 2002. Binenteles ca in cadrul legumelor de iarna cel mai mare procent il au tomatele si castravetii. Daca ne gandim ca in viitor, consumul de legume de sera va creste de cateva ori, investitia intr-o sera, pentru cultivarea tomatelor si complementar a altor legume, este foarte rentabila.

O parte din cantitatea de tomate care se vor produce in sera se poate comercializa la export la preturi foarte bune respectiv 350-550 de euro/tona de tomate.

Din cele prezentate rezulta ca terenul arabil din ferma legumicola va putea fi exploatata cel mai bine prin infiintarea de sera dotata cu instalitii de irigare prin picurare, climatizare si incalzire performante. astfel se poate obtine doua cicluri de tomate intr-un an. Eficienta exploatatiei agricole va creste datorita utilizarii tehnologiilor si utilajelor performante. Insasi reducerea pierderilor, care este un alt deziderat al proiectului de investitii, are ca efect direct cresterea eficientei.

In conditiile in care caracterul limitat al resurselor este tot mai accentuat se impune o rationalizare a pierderilor de orice natura. In acest sens se vor adapta un sistem si instalatii ieftine pentru incalzirea serelor, ceea ce ar reduce costurile cu agentul termic.

Se vor folosii serele pentru productia extratimpurie utilizind agro-energia si i primul rand energia solara. Se vor folosii marketingul pe piata interna si externa si se va putea relua exportul cu legume de calitate in sezomul rece al anului.

Diversificarea productiei ofera o mai mare stabilitate societatiii comerciale, fara de care nu si-ar putea pastra pozitia pe piata si nu si-ar largi volumul de activitate.

Tomatele reprezinta una dintre cele mai importante specii legumicole din tara noastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot fi consumate in numeroase moduri: in stare proaspata, ca salata simpla sau amestecata cu alte legume, ca preparate in ciorbe, sosuri, ghivece, rosii umplute etc, prelucrate industrial sub forma de pasta, bulion, conserve, sucuri simple sau picante etc.

Tomatele cultivate in sere au nevoie de multa atentie in cea ce priveste regimul de irigare. Tomatele au o valoare alimentară ridicata datoria continutului fructelor in carotem, in vitamine (B1, B2, B6, C, K), in saruri (fier, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, fluor), in zaharuri, aminioacizi şi acizi organici.

Din productia rezultata pe un hectar se pot obtine 2660 kg substanta uscata totală, 1384 kg zaharuri, 1444 kg proteina bruta, 228 kg substante minerale si 10 kg acid ascorbic. Din cauza excesului de baze, tomatele actioneaza fiziologic alcalinizant, fapt favorabil pentru organismul uman.

Productiile medii/ha, in conditii de sera, sunt de 446,6 t/ha în Olanda, 333,3 t/ha în Belgia, 275,1 t/ha în Finlanda, 150,5 t/ha în Germania.

Conform bugetelor de venituri si cheltuieli, se estimeaza venituri la tomate in felul urmator, pe o suprafaţă de 0,2 ha;

· producţia medie vândută de 40000 kg;

· venituri nete de 100 000 lei;

· si cel puţin 70% din intreaga productie obtinuta valorificata prin contractului de vanzare-cumpărare;

In estimarea veniturilor din exploatare s-a avut in vedere scenariul in care productia va fi comercializata prin grupurile de producatori. Astfel vom putea previziona si o crestere a veniturilor cu pana in 5%. Pe masura ce va creşte volumul de activitate vor creste proportional si veniturile degajand un excedent de exploatare superior.

Tot in cadrul veniturilor se pot mentiona platile directe si complemetare precum si sprijinul national pentru stimularea productiei de tomate de sera.

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>