Usturoiul alb de Lomagne

piatabp.jpg

 

 


 

Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1229 din 10 decembrie 2008, de inregistrare a denumiri AIL BLANC DE LOMAGNE (IGP) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.









 

Descrierea produsului traditional Usturoiul alb de Lomagne


Tipul produsului

Clasa 1.6:Fructe, legume si cereale proaspete sau prelucrate


Denumire

Ail blanc de Lomagne


Descriere

Bulbi albi si alb-sidefii, care uneori prezinta irizatii violete, formate din mai multi catei (8-12, in functie de calibru).

Usturoiul alb de Lomagne se distinge prin dimensiunea si regularitatea cateilor in culori de la bej la crem, care uneori prezinta irizatii violete. Fiecare catel este acoperit de o tunica formata dintr-un singur strat de coaja. Cateii formeaza impreună un bulb, care este si el acoperit de mai multe straturi de membrana subtire.

Acesti bulbi sunt comercializati in categoria „Extra” sau in categoria I, cu restrictiile aferente, cum ar fi, printre altele, diametrul minim de 45 mm.

Usturoiul alb de Lomagne este comercializat uscat si prezentat traditional, impletit in funii, ambalat in cosuri, saculete sau casolete sau vandut consumatorilor in plase.


Aria geografica

Operatiunile de cultivare, de uscare, de decojire, de elaborare a prezentarilor traditionale si de aprobare se desfasoara in aria geografica delimitata. La Delimitarea ariei geografie IGP se tine seama de: istoricul productiei din zona, distributia productiei, pe baza unui recensamant al producatorilor desfasurat la nivelul organizatiilor de producatori, caracteristicile pedoclimatice ale solului pe care acest usturoi este cultivat de mai multe decenii.

In aria geografica sunt incluse cele 200 de comune; 154 de comune din Gers si

46 de comune din Tarn-et-Garonne.


Dovada originii

Pentru a obtine un numar de identificare a parcelei, producatorul trebuie sa inscrie in registrul culturii: denumirea comunei, suprafata, numarul cadastral, soiul si cultura anterioara.

Pentru fiecare lot livrat la statia de ambalare, numarul de identificare corespunzator parcelei apare pe avizul de livrare. Dupa verificarea conformitatii loturilor in ceea ce priveste calitatile usturoiului alb de Lomagne, loturile IGP sunt identificate in mod specific si ambalate separat de alte loturi. Fiecare ambalaj unitar (palet sau unitate pentru comercializare) are inscris un numar unic de identificare, care garanteaza trasabilitatea produsului.


Metoda de obtinere

Operatiunile de productie, de uscare si de decojire se desfasoara in aria geografică delimitata.

Pentru alegerea semintelor, producatorul consulta lista soiurilor publicata anual de asociatie si realizeaza insamantarile numai cu seminte certificate.

Soiurile autorizate pentru plantare sunt selectionate in raport cu doua soiuri martor provenite din populatia originala „blanc de Lomagne”. Pentru soiurile noi, se stabilesc niveluri de acceptabilitate in vederea compararii caracteristicilor acestora cu acelea ale soiurilor martor.

In Lomagne, terenurile favorabile pentru cultura usturoiului au un continut de argila mai mare de 20 %.

Solurile acide cu un pH inferior valorii de 7,5 sunt excluse. Se efectueaza o analiza fizico-chimica a lotului de teren pentru a se verifica daca tipul de sol este favorabil plantarii culturii.

Pentru plantarea culturii, producatorul alege un lot situat in aria geografica, pe care nu a mai fost plantat usturoi in ultimele trei campanii agricole. Se interzice, de asemenea, plantarea usturoiului pe un sol unde s-a cultivat sorg, porumb, lucerna, iarba sau alte legume aliacee.

Insamantarile au loc in perioada 15 octombrie-15 decembrie.

Masurile fitosanitare trebuie justificate prin observatii cu privire la loturi si/sau prin observatii ale tehnicienilor cu privire la loturile de referinta si/sau printr-un raport tehnic.

In vederea alternarii substantelor active utilizate, producatorul trebuie sa consulte informatiile inscrise in registrul culturii cu privire la masurile fitosanitare anterioare si lista produselor aprobate pentru utilizarea la cultura respectivă. O dată la doi ani se efectueaza o diagnosticare a echipamentelor de pulverizare.

Pentru optimizarea fertilizarii, producatorul se bazeaza pe o analiza a solului din lotul respectiv, realizata cu mai putin de trei ani inainte. Ingrasamintele se aplica treptat si limitat, tinand seama de stadiul de dezvoltare a plantelor.

Pentru a stabili momentul recoltarii, producatorul tine seama de criteriile vizuale de maturitate (ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinii la colet, precum si de raportul dintre greutatea bulbilor si cea a frunzelor.)

Uscarea usturoiului se realizeaza in mod traditional, prin agatarea de bare de lemn sau prin ventilatie fortata. Stadiul uscarii se determina prin controlul pierderii in greutate a usturoiului: in perioada de uscare se ajunge la o pierdere in greutate intre 20-30 % fata de greutatea initiala a bulbilor recoltati.

După uscare, usturoiul se curata exclusiv manual, pentru a obtine un grad de albire satisfacator al bulbilor. Acest procedeu consta in indepartarea straturilor de coaja decolorate, terne sau degradate, pastrand intact ultimul strat. In cadrul procesului de curatare, radacinile se taie manual, pana la nivelul bulbului, fara a-l afecta pe acesta.

Ca si in trecut, usturoiul se sorteaza si se aproba in aria delimitata, la unitatea de ambalare sau in exploatatia agricola. Localizarea acestor operatiuni permite in egala masura sa se garanteze trasabilitatea produsului.

Dupa aprobare, usturoiul recoltat cu frunze poate fi prezentat intr-o maniera traditionala „ail blanc de Lomagne”: in legaturi, in cosuri sau impletit.


Legatura

Reputatia din trecut si din prezent:

In ceea ce priveste istoria productiei, intr-o culegere de statistici agricole din zona Castelsarrasin, datand din 1868, se mentioneaza interesul economic pentru cultivarea usturoiului in Tarn-et-Garrone. In 1902, In comuna Beaumont-de-Lomagne se Inregistrau 80 de hectare cultivate cu usturoi. Dupa cum indica statisticile agricole anuale, in secolul XX cultura usturoiului s-a extins continuu in Lomagne: 500 de hectare in 1929, 2810 de hectare in 1980.

Incepand cu 1936, crearea asa-numitelor „établissements DURAN si aparitia pietelor traditionale, in cadrul carora agricultorii isii puteau vinde surplusul de produse, atesta faptul ca usturoiul face de mai mult timp obiectul schimburilor comerciale in regiunea Lomagne.

De la inceputul anilor 1960, s-au desfasurat diverse evenimente avand ca tema centrala usturoiul: primul concurs pentru cea mai frumoasa legatura de usturoi a avut loc in 1961 la Beaumont-de-Lomagne.

Incepand cu 1994, in Beaumont-de-Lomagne, o zi pe an este dedicata sarbatorii usturoiului. De asemenea, incepand cu 1960, s-au realizat studii in scopul imbunatatirii tehnicilor de productie. Rezultatele acestor studii au fost prezentate cu ocazia zilelor nationale ale usturoiului, organizate intre 1966 si 1974 la Beaumont-de-Lomagne.

Diversele evenimente avand ca punct central usturoiul alb de Lomagne, printre care si concursurile deprezentari traditionale, confera un caracter festiv si convivial procesului de productie si contribuie la consolidarea reputatiei produsului.

Alte caracteristici: mentinerea metodelor traditionale.

Obtinerea de usturoi alb de Lomagne este caracterizata prin mentinerea metodelor traditionale, cum ar fi uscarea usturoiului pe o bara de lemn, curatarea manuala a usturoiului si elaborarea modalitatilor traditionale de prezentare (funii, cosuri sau legaturi).

Uscarea traditionala pe bara consta in agatarea usturoiului recoltat cu frunze pe bare, intr-un loc acoperit, cu laturile deschise. Autan, un vant cald si uscat care sufla dinspre Marea Mediterana, joaca un rol foarte important in procesul de uscare. Acest vant este foarte puternic in Lomagne si participa la prezervarea metodei traditionale de uscare pe bara.

Curatarea manuala, obligatorie, permite obtinerea unui produs cu un aspect ingrijit, caracteristic usturoiului alb de Lomagne: bulbi omogeni fara defecte, albi, cu radacini taiate uniform.

Flexibilitatea tulpinii permite elaborarea unor prezentari caracteristice ale usturoiului alb de Lomagne, cum ar fi funiile si legaturile. Aceste prezentari traditionale sunt bine reprezentate la evenimentele care au ca punct central usturoiul alb de Lomagne.


Organismul de control:

Denumire: Qualisud

Adresa: BP 102 Agropole

F-47000 Agen

Telefon (33) 558 06 15 21

Fax (33) 558 75 13 36

E-mail: Qualisud@wanadoo.fr

Qalisud este un organism de certificare autorizat si acreditat in conformitate cu standardul EN 45011.

Etichetarea:

Fara a aduce atingere normelor specifice prevazute de legislatia franceza, comunitara sau internationala, etichetarea trebuie sa contina urmatoarele informatii specifice IGP: Denumirea produsului: Ail Blanc de Lomagne”; Sigla comunitara IGP”; Numarul de identificare a lotului.

Autoritatea competenta din statul membru:

Denumire: Institut National de l'Origine et de la Qualité (I.N.A.O.)

Adresa: 51, rue d'Anjou

F-75008 Paris

Telefon (33) 153 89 80 00

Fax (33) 142 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

Grup:

Denumire: Association de Défense de l'ail blanc de Lomagne

Adresa: Comité BGSO/Agropôle

Bât. Alphagro

BP 206

F-47931 Agen cedex 9

Telefon (33) 553 77 22 70

Fax (33) 553 77 22 79

E-mail: ailblancdelomagne@valorhea.fr

SURSA: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Imagini de la sarbatorea usturoiului de la Beaumont-de-Lomagne, din 2007:

www.youtube.com/watch?v=l15jXeYO4bw

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>