Combaterea bolilor si daunatorilor la varzoase (Varza, Conopida, Gulii) | Schema de tratament

Bolile si daunatorii la varzoase - Cum le identificam si ce tratamente folosim pentru a le combate?In continuare va prezentam bolile si daunatorii care pot realiza mari pierderi de productie la culturile de crucifere (varza, conopida, gulii, etc.), precum si tratamentele fitosanitare recomandate pentru prevenirea si combaterea acestora.

 

 

 

 

 

DAUNATORII VARZOASELOR

Musca verzei (Delia brassicae)

Boli si daunatori la varzoase - musca verzeiMusca verzei ierneaza in stadiul de pupa in sol. In primavara are loc transformarea pupelor in insecte adulte. Aparitia insectelor are loc, cand se realizeaza pragul inferior de dezvoltare de 9 C. Larvele se hranesc cu radacinile tinere sau patrund in radacini, sapand galerii. Ajunse la completa dezvoltare, prin luna iunie, larvele parasesc radacinile plantelor atacate si, in apropierea acestora, se transforma in pupe. Adultii din noua generatie apar in luna iulie si, dupa copulatie, depun ouale, infestand culturile de varza de toamna si conopida. Dezvoltarea completa a larvelor din generatia a doua intervine prin luna august cand, parasind plantele atacate, se transforma in pupe si intra in hibernare. Perioada optima de tratament este la primele eclozari si aparitia pe plante a larvelor (de obicei in stadiul de 3-5 frunze al plantei de varza). Mai multe detalii aici >>>

  

Purici si paduchi

Boli si daunatori la varzoase - purici si paduchiAtat paduchele cenusiu cat si puricii negrii si vargati ai verzei sunt daunatori extremi de periculosi atacand plantele de crucifere si producand pagube insemnate la varza, conopida, ridichi, rapita, mustar, etc. Ca efect secundar al atacului produs de paduche, frunzele varzoaselor se decoloreaza capatand o culoare galbena palid sau violacee ca urmare a intepaturilor produse si a hranirii lor cu sucul celular din plante, iar in cazul atacului produs de purici, frunzele sunt ciuruite ajungandu-se la defolierea partiala sau totala a acestora. Mai multe detalii aici >>>

 

 

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)

Boli si daunatori la varzoase - fluturele albLa noi in tara se intalneste frecvent in regiunile de ses si de munte, mai ales in localitatile unde se cultiva varza. Omizile fluturelui alb al verzei pot produce daune mari la culturile de crucifere, la varza, conopida etc. In primele stadii, larvele rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu se raspandesc pe toate frunzele fixandu-se de obicei pe partea lor superioara. In aceasta perioada omizile se hranesc intens cu tesuturile frunzelor si la atacuri puternice nu raman din limbul foliar decat nervurile mai groase. In afara de pagube directe provocate prin distrugerea frunzelor, omizile contribuie si la putrezirea verzei pe cale de invelire prin excrementele care se aduna intre frunze si pe care se localizeaza diferite microorganisme.

  

Buha verzei (Mamestra brassicae) 

Boli si daunatori la varzoase - buha verzeiIn tara noastra se intalneste pretutindeni, fiind mai frecventa in Campia Dunarii si Podisul Transilvaniei. Buha verzei are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa, la o adancime de 5-12 cm in sol. Fluturii apar catre sfarsitul lunii mai sau in iunie si au un zbor nocturn. Ouale sunt depuse grupat, frecvent 10-40, pe partea inferioara a frunzelor de crucifere. Generatia a doua apare in iulie si se dezvolta cu precadere pe varza tarzie sau pe alte crucifere, pana in luna septembrie. Este o insecta polifaga care ataca, pe langa plante de crucifere ca varza, conopida, mustarul, rapita, si culturile de sfecla, mazare, tutun si unele plante medicinale.

La aparitie, omizile rod epiderma inferioara si miezul frunzelor, apoi perforeaza frunza sub forma de orificii neregulate. Omizile din ultima varsta rod galerii neregulate in capatanile de varza. Capatanile atacate putrezesc, atat din cauza atacului, cat si din cauza excrementelor larvelor, care favorizeaza dezvoltarea diferitelor mucegaiuri. Mai multe detalii aici >>> 

  

Molia verzei (Plutella maculipennis)

Boli si daunatori la varzoase - molia verzeiSe intalneste pretutindeni la noi in tara. In regiunea noastra molia verzei are 4-5 generatii pe an, in functie de temperatura. Primii fluturi apar primavara in luna mai. Ouale sunt depuse izolat sau in mici grupuri, pe partea inferioara a frunzelor. Larvele la inceput minatoare ataca frunzele rozand parenchimul dintre cele doua epiderme, dupa care trec pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc. Pe la sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie apar fluturii care dau nastere la a doua generatie si astfel generatiile se succed.

Este un daunator periculos al cruciferelor cultivate, producand pagube mari in special la varza si conopida. Frunzele atacate capata un aspect plumburiu. In anii cu invazii mari, larvele pot produce perforatii neregulate in frunze si chiar capatani, respectiv inflorescente la conopida. Pentru identificarea cat mai timpurie a daunatorului se recomanda utilizarea capcanelor feromonale.

  

Tratament:

Pentru combaterea daunatorilor precum Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Fluturele alb (Pieris brassicae), Buha verzei (Mamestra brassicae), Molia verzei (Plutella maculipennis Curt.) se recomanda realizarea unui tratament chimic. Perioada optima de tratament este cand PED = 2 larve/planta la Buha verzei si Fluturele alb, iar la Paduchele cenusiu PED = 5-10 afide/planta. Pentru combaterea acestor daunatori, recomandam:

    • MAVRIK 2F – 0,05% (s.a.-tau-fluvalinat-240 g/l)   sau
    • DECIS MEGA 50 EW – 0,02% (s.a.-deltametrin-50 g/l)   sau
    • KARATE ZEON – 0,15% (s.a.-lambda-cihalotrin-50 g/l)   sau
    • FASTER 10 CE – 0,03% (s.a.-cipermetrin-100 g/l)   sau
    • PYRINEX QUICK – 0,15% (s.a.-clorpirifos 250 g/l+deltametrin 6 g/l)   sau
    • FURY 10 EC – 0,02% (zeta-cipermetrin-100 g/l)   sau
    • NOVADIM PROGRESS – 0,20% (s.a.-dimetoat-400g/l)

Cantitatea de solutie la hectar: 250-300 litri.

 

 

BOLILE LA VARZOASE

Mana (Peronospora brassicae) 

Boli si daunatori la varzoase - mana verzeiApare in toate fazele de dezvoltare ale plantelor si se manifesta prin aparitia de pete mici de forma neregulata, de culoare verde-galbuie care evolueaza spre cenusiu-brun. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor apare un puf cenusiu, apoi petele se unesc determinand distrugerea frunzelor care putrezesc in conditii de vreme umeda.

 

 

 

 

Patarea neagra a frunzelor (Alternaria brassicae)

Boli si daunatori la varzoase - patarea neagraBoala se poate manifesta in toate fazele de dezvoltare ale plantelor. In unele cazuri primele simptome pot fi observate imediat dupa rasarire. Pe frunze atacul se manifesta sub forma unor pete circulare sau elipsoidale de culoare brun-cenusie care pot sa ajunga la 1 cm diametru sau mai mult. Frunzele atacate puternic se ingalbenesc si se usuca. Petele sunt inconjurate de o zona de tesut galben. Pe nervurile principale ale frunzelor, pe petioluri si pe tulpini petele au o forma alungita, liniara si sunt dispuse longitudinal. La suprafata organelor atacate se observa aparitia fructificatiilor ciupercii.

 

Hernia radacinilor de varza (Plasmodiophora brassicae)

Boli si daunatori la varzoase - hernia radacinilorBoala se manifesta prin piticirea plantelor, ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora. Plantele bolnave prezinta malformatii, ingrosari exagerate localizate in regiunea bazala a tulpinii si in special pe radacini. La inceput ingrosarile sunt sub forma unor nodozitati care mai tarziu se transforma in umflaturi de dimensiuni mari in special pe radacina principala. La plantare se vor evita terenurile acide.

 

 

 

Tratament:

Pentru combaterea bolilor mentionate mai sus, se recomanda un tratament folosind unul din produsele:

    • RIZA 250 EC – 1,25l/ha (s.a. tebuconazol)   sau
    • ORTIVA TOP – 1l/ha (s.a.azoxistrobin + difenoconazol)   sau
    • RIDOMIL GOLD MZ – 2,5kg/ha ( s.a.mefenoxam+mancozeb)   sau
    • EQUATION PRO – 0,4kg/ha (s.a.cimoxanil+famoxadon)

Sunt produse sistemice care asigura protectia culturii timp de 10 -12 zile in conditii climatice normale.


Pentru prevenirea si combaterea bolilor se va repeta tratamentul utilizand unul din urmatoarele produse:

    • POLYRAM DF – 0,2%   sau
    • DITHANE M 45 – 0,2%   sau
    • ALIETTE 80 WG – 0,2%   sau
    • BRAVO 500 SC – 0,2l/ha

sunt produse de contact eficiente in combaterea bolilor la varza.


Alte boli frecvent intalnite in culturile de varza (mai ales atunci cand nu s-au respectat masurile de igiena culturala si o rotatie corespunzatoare), sunt:

 

Nervatiunea frunzelor de varza (Xanthomonas campestris)

Boli si daunatori la varzoase - nervatiunea frunzelorPe frunzele plantelor infectate apar pete neregulate galbene in dreptul carora nervurile sunt brunificate si innegrite. Tesuturile din dreptul petelor devin pergamentoase subtiate si se usuca. Uneori, din cauza zonelor afectate, frunza devine asimetrica. Evolutia bolii pe timp secetos are loc prin putrezirea uscata a zonelor afectate si uscarea maduvei. Pe vreme ploioasa boala evolueaza rapid si pe tesuturile putrezite umed se fixeaza si alte ciuperci.

 

 

 

Putregaiul umed al cruciferelor (Erwinia carotovora)

Boli si daunatori la varzoase - putregai umedAtacul se observa la locul prinderii frunzei de cocean, unde apare mai intai un putregai umed, galbui, care contine numeroase bacterii. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, atacul cuprinde in intregime capatana transformand-o intr-o masa de mucilagiu urat mirositoare.

 

 

 

 

 

 

Tratament:

Pentru combaterea acestor bacterioze sunt indicate urmatoarele produse:

    • CHAMPION 50 WP – 0,3%   sau
    • NOVOZIR MN80 – 0,2%   sau
    • FUNGURAN OH 50WP – 0,4%


Pentru o buna aderenta a solutiei pe frunze, se va adauga in solutia de stropit un adjuvant (SILWET GOLD sau SPRAYGARD sau alt produs).

In ceea ce priveste momentul aplicarii, se vor efectua tratamente periodice in functie de starea culturii si evolutia conditiilor climatice, pana la formarea capatanilor.

 

Shema orientativa de tratament la Varza si Conopida 

Boli si daunatori

Luna

Nr. de tratamente

Puricele verzei, caderea plantutelor, mana, putregaiul uscat

mai

2

Musca verzei, buha verzei, molia verzei, paduchele cenusiu, puricele verzei+mana, alternaria

iunie

2

Molia verzei, buha verzei, musca verzei, paduchele cenusiu, puricele verzei+ mana, putregaiul cenusiu,

iulie - august

2

 

Alte recomandari:

    • Respectati masurile pentru protectia familiilor de albine;
    • Producatorii agricoli sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectia plantelor;
    • Respectati normele de ecoconditionalitate. Orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin trebuie sa respecte cerintele cu privire la utilizarea produselor de protectia plantelor (SMR 10);
    • Respectati cu strictete conditiile de depozitare, de manipulare si utilizare a produselor de protectia plantelor in exploatatiile agricole;
    • La realizarea amestecurilor se va verifica compatibilitatea pesticidelor;
    • Efectuati tratamentul pe timp linistit, fara vant;
    • Respectati normele de lucru cu produse de protectia plantelor si pe cele de securitate si protectia muncii;
    • Cititi cu atentie si respectati masurile inscrise pe ambalajul produsului pe care il utilizati.

  

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>