Coroana de pomi Tatura Trellis destinata culturilor intensive

Johnson.03Pentru intensivizarea culturilor pomicole se folosesc coroanele Tatura Trellis, dirijate pe suporti metalici, de beton sau lemn, care la unele specii, precum cele de mar, in conditiile aplicarii unor tehnologii performante asigura recolte de pana la 80-100 tone fructe/ha.

 

 

 

Tatura Trellis, realizata pentru prima data in Australia, la Statiunea de Cercetari pentru Irigatii din Tatura, este o forma de coroana formata dintr-un trunchi scurt de 40-50 de cm, si doua brate conduse oblic spre intervalul dintre randuri la un unghi de ramificare de 29-41°. Pomii se planteaza des pe rand, la distante de aproximativ un metru si prin palisarea bratelor pe spalier, se formeaza doua panouri oblice care capteaza o mare cantitate de lumina.

image018Forma de coroana Tatura Trellis, realizeaza productii superioare datorita in primul rand cresterii valorii indicelui foliar si a volumului de frunzis pe unitatea de suprafata: 4.500-6.000 mc/ha la Tatura Trellis fata de numai 3.000-5.000 mc/ha la palmeta si ax vertical.

Creste de asemenea, gradul de acoperire al solului la 55-70% fata de numai 35-40%, la coroanele mentionate. Altfel spus, coroana Tatura Trellis realizeaza o bioconversie superioara a energiei luminoase la nivelul aparatului foliar al pomului, fapt reflectat pe deplin prin nivelul productiilor obtinute.

Aceasta forma de coroana poate fi aplicata cu succes si la nivelul exploatatiilor agricole mici si mijlocii existente in tara noastra, permitand valorificarea superioara a unor suprafete reduse de teren. Distantele de plantare variaza intre 5,0-6,0 m, intre randuri si 1,0-1,5 m, intre pomi pe rand, obtinandu-se o densitate de 1.111-2.000 pomi/ha.

Dupa plantare, vergile se scurteaza la 50 de cm inaltime, iar in cursul lunii mai, se aleg cate doi lastari vigurosi pentru formarea bratelor. In primul an dupa plantare, pomii se lasa sa creasca liber in vederea fortificarii.

In primavara anului II se instaleaza sistemul de sustinere. Pe plan mondial se folosesc diferite sisteme de sustinere, dispusi sub forma literei V sau A. Pe stalpii de sustinere se dirijeaza apoi sarmele care vor permite formarea planurilor vegetale inclinate.

a44Cu cat se vor planta pomi de vigoare mai mare cu atat distantele de plantare si implicit unghiul de ramificare al bratelor vor fi mai mari.

In functie de unghiul dorit, fermierul poate alege lungimea corespunzatoare a distantierului care va consolida pozitia celor doi spalieri. Spalierul prezinta patru randuri de sarma pe fiecare plan care se intind in vederea palsarii lastarilor. Intinderea sarmelor se poate face eficient cu intinzatoare Tenax. Intinzatorul permite blocarea firului de sarma cu ajutorul unor bolturi si eliberarea acestuia dupa dorinta, fara sa i se afecteze proprietatile fizico-mecanice.

Incepand din anul al doilea de la plantare se trece la efectuarea lucrarilor de palisare. Inainte de pornirea in vegetatie se face palisarea bratelor in pozitie oblica folosind aparate de legare cu banda din plastic, tip Max Tapener HT B, aparate de legare cu fir, tip MAX HR F sau foarfeci de legat, cu fir metalic plastifiat.

Aducerea bratelor in pozitie oblica se realizeaza prin rasucirea acestora, conducerea incrucisata sau prin efectuarea unor incizii transversale. O parte dintre ramificatiile existente pe brate se paliseaza oblic fata de directia bratelor, pentru completarea panoului vegetal Dupa palisare, se aplica taierile de formare in uscat care constau in eliminarea ramurilor concurente si a celor cu pozitie verticala.

BIG 0008634831La sfarsitul lunii mai, se face o interventie in verde importanta care consta in eliminarea lastarilor concurenti si ciupirea la 4-5 frunze a lastarilor verticali pentru oprirea cresterii si pentru formarea unor ramuri de rod anticipate. In luna iunie, in perioada cresterii intensa a lastarilor, se face o noua palisare a lastarilor neciupiti pentru acoperirea zonelor libere de pe panouri. In anii urmatori, se continua lucrarile de palisare a bratelor pe panourile oblice urmarindu-se ajungerea lor in partea de sus a spalierului. In acelasi timp, se paliseaza ramificatiile de pe brate la un unghi de 45 de grade, fata de acestea, in planul panoului.

La sfarsitul anilor 3-4 de la plantare, formarea coroanei este incheiata, aceasta prezentand doua panouri oblice cu suprafata mare, cu o grosime care nu depaseste 0,50-0,75 m.

Multiplele calitati ale acestei forme de coroana o recomanda pentru extinderea rapida in plantatii de tip industrial si la nivelul exploatatiilor pomicole mici si mijlocii.

(Pomicultura aplicata -N.Cepoiu)

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>