Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit, in 16 iunie 2016, vizita delegatiei Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusa de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alaturi de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm.
In deschiderea intalnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura romaneasca, punctand apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele doua state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Romaniei catre SUA in anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat ca aceasta a fost de 22,9 mil. euro, in timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, inregistrandu-se un deficit de 53 mil. euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), in timp ce exporturile catre aceasta destinatie au avansat cu doar 1,97%, determinand o crestere de 3,7 ori a deficitului comercial. In anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% in cadrul comertului exterior agroalimentar total al Romaniei si de 3,1% raportat la schimburile cu tarile terte Uniunii Europene.
„As dori sa punctez un aspect foarte important, care poate marca in mod benefic colaborarea dintre tarile noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a carnii si produselor din carne romanesti pe piata SUA, care implica de fapt restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii din Romania cu cel al FSIS, din SUA. Romania ar putea exporta pe aceasta piata carne de porc. Speram ca pe viitor, aspectele tehnice sa fie indeplinite si carnea noastra de porc sa ajunga pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat ministrul Agriculturii, in discutiilor privind balanta comerciala intre cele doua state.
O alta tema abordata cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocarile pe care le aduc schimbarile climatice asupra agriculturii, per ansamblu. In acest sens, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de studiile cercetatorilor americani din domeniu, dorind sa identifice modalitati de transfer a acestor cunostinte catre fermierii romani.
In opinia sa, agricultura fara cercetare stiintifica nu are viitor: „Imi exprim speranta ca pe viitor proiectele comune deja demarate in domeniul cercetarii si invatamantului agricol sa reprezinte punctul de pornire a unei colaborari fructuoase pe toate domeniile agricole: protectia solului, agricultura ecologica, zootehnie, productia de seminte, irigatii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potentiale de conlucrare”, a adaugat ministrul roman in cadrul discutiilor.
La randul lor, oficialii americani au afirmat ca relatiile comerciale cu Romania sunt importante si prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) intre UE si SUA, la relatiile economice si sociale, adaugandu-se si dimensiunea strategica de maxima importanta.
Totodata, membrii delegatiei USDA au afirmat ca in perspectiva schimbului de experienta romano-american, SUA cauta solutii pentru ca studentii romani sa mearga in Statele Unite ale Americii, rolul educatiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covarsitor. In acest context, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de identificarea unor posibilitati prin care, in viitor, absolventii de agronomie din Romania sa poata merge pe o perioada determinata in fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu functionarea la nivel optim a managementului fermei si a intelege avantajele substantiale pe care le aduce un management adecvat in dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Viceprim-ministrul Costin Borc a discutat ieri cu adjunctul secretarului american pentru agricultura, Michael Scuse, despre posibilitatile de atragere a investitorilor americani in Romania, dar si despre modalitatile de amplificare a colaborarii economice si tehnice in domeniul agricol.
Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a evidentiat interesul tarii noastre pentru accesul produselor agricole romanesti pe piata americana, dar si pentru cresterea investitiilor directe americane in agricultura romaneasca, in special in proiecte care sa vizeze realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi si prin crearea de societati mixte in domeniile productiei vegetale si animale, precum si in industria alimentara.
Costin Borc a subliniat necesitatea reducerii diferentelor economice dintre zonele rurale si cele urbane, crearea de locuri de munca pentru tinerii din mediul rural constituind o preocupare a executivului roman, care este interesat de sprijinul SUA prin investitii in agricultura romaneasca.
Autoritatile romane si-au manifestat interesul pentru amplificarea transferului de know-how si tehnologii in acest sector, cooperarea in domeniul cercetarii agricole, inclusiv managementul modern al fermei, dezvoltarea de parteneriate pentru achizitie si management de laboratoare specializate pentru studii privind sistemele de folosire a apei de irigatii.
Investitiile americane in agricultura locala constituie un subiect de interes reciproc, ridicat si cu ocazia vizitei recente in SUA a prim ministrului roman, Dacian Ciolos si a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.
Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri
O delegatie economica formata din reprezentanti ai administratiei guvernamentale pe probleme de agricultura din Statele Unite ale Americii, condusa de Ministrul Adjunct al Departamentului pentru Agricultura, Dl. Michael T. Scuse, a vizitat vineri 17 iunie, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Delegatia a fost insotita de Excelenta Sa, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Dl. Hans Klemm. Au fost prezenti guvernatorii pe probleme de agricultura din Portland, Iowa, Delaware, Nord Dakota si Minessota.
Incepand cu orele 11.00, in Aula Magna „Petre S. Aurelian” din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a avut loc o dezbatere la care au participat studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice din cadrul celor sapte facultati.
Dupa un cuvant de bun venit adresat oaspetilor de catre Rectorul universitatii, Prof. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, Domnul Ministru adjunct Michael T. Scuse a prezentat cateva prioritati ale Departamentului pentru Agricultura din SUA si a subliniat deschiderea pentru initierea unor colaborari cu Romania in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.A urmat un dialog deschis intre studentii nostri si membrii delegatiei americane, principalele teme de discutie abordate fiind cele legate de situatia fermierilor americani, investitiile in sisteme de irigatii si alte proiecte de imbunatatiri funciare, existenta unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situatia acrodului de liber schimb intre UE si SUA, modalitatea de interventie a Departamentului in cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum si de tendintele actuale din domeniul agriculturii si industriei alimentare.
Din discutie a reiesit dorinta reciproca de a extinde cooperarea dintre USAMV din Bucuresti si universitati similare din SUA, de a initia stagii de practica pentru studentii romani in ferme americane, de a gasi subiecte comune de cercetare in domeniul irigatiilor, protectiei mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane si periurbane si altele.
La finalul discutiilor, inaltii oaspeti americani au primit din partea domnului Rector placheta jubiliara si au semnat in Cartea de Onoare a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
USAMV Bucuresti
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>