Pentru locurile de munca din agricultura in strainatate, romanii nu apeleaza la institutiile publice

Romanii nu apeleaza la institutiile publice pentru locurile de munca din agricultura in strainatateMinisterul Muncii are in vedere situatia semnalata in aceste zile de presa italiana si precizeaza ca monitorizeaza, dinainte de aparitia articolelor de presa, situatia romanilor care muncesc in Italia.

Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, informeaza, in mod curent, cetatenii romani, prin intermediul consilierilor EURES si al celor doua help desk-uri din Targu Jiu si din Iasi, dezvoltate prin proiectul 'SAFE' si dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de munca in Italia si pune la dispozitie datele de contact ale sindicatelor si institutiilor de asistenta italiene.

Numai ca, in general, cetatenii romani si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte, prin firmele private de mediere sau in mod direct de la angajator si nu apeleaza la institutiile publice. Astfel ca, in domeniul agricol, EURES nu a mediat in ultimii trei ani niciun loc de munca pentru Italia.

ANOFM promoveaza oferte de locuri de munca temporare in agricultura oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care exista o buna colaborare, locurile de munca prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuita.

Mai mult, ANOFM a diseminat, in urma colaborarii cu federatia sindicala a lucratorilor din agricultura 'FLAI' din cadrul confederatiei 'CGIL' din Italia, un ghid bilingv (romano — italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile si formele de protectie a lucratorilor din agricultura.

Materialul, publicat si pe site, si pe pagina oficiala de Facebook a ANOFM, contine informatii utile cu privire la conditiile de munca si drepturile stabilite de legislatia italiana — http://www.anofm.ro/ghid-bilingv-rom%C3%A2no-italian-privind-drepturile-%C5%9Fi-protec%C5%A3ia-muncitorilor-angaja%C5%A3i-sezonieri-%C3%AEn-agric.

Si anul trecut, reprezentanti ai ANOFM si ai MMJS au participat la o dezbatere cu tema: 'Crearea unui sistem partenerial public — privat pentru reprezentarea lucratorilor romani din agricultura in Italia', organizata la Bucuresti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, impreuna cu Blocul National Sindical (BNS), in care a fost analizata situatia delicata a cetatenilor romani care lucreaza in agricultura in Italia si posibilitatile de colaborare intre sistemul public si cel privat.

Si reprezentantii Inspectiei Muncii au facut, saptamana trecuta, o vizita de studiu in aceasta tara. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alaturi de un consilier din aceeasi institutie au participat la un schimb de experienta si bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspectiei Muncii italiene.

Actiunea a avut ca scop consolidarea cooperarii si cunoasterea sistemului italian de inspectie a muncii, in special metodele de inspectie, evaluarea riscurilor, controlul preventiv in IMM-uri, respectarea conditiilor de munca ale lucratorilor temporari si cercetarea accidentelor de munca.

Impreuna cu inspectorii de munca italieni, s-au efectuat o serie de verificari la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentantii din Romania au constatat ca firmele controlate aveau aproximativ 50% angajati cetateni romani, iar situatiile intalnite nu aratau incalcari majore ale legii, per ansamblu. Totusi, omologii italieni, competenti sa ia masuri, au aplicat sanctiuni, in functie de situatia intalnita.

Insa, avand in vedere ca in Italia lucreaza, in total, aprox. 1,5 milioane de cetateni romani, IM din Romania propune continuarea acestei colaborari cu institutia de profil din Italia. In plus, propune extinderea controalelor comune, in special in zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situatii ingrijoratoare pentru lucratoarele din Romania, precum si semnarea unui acord prin care controalele comune sa aiba legitimitate teritoriala.

In acelasi timp, din informatiile furnizate in cursul acestui an de reprezentantii FLAI Puglia, se contureaza urmatoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:

— din estimari, cu variatie in functie de perioada anului, in provincia Taranto se afla circa 4.000 de zilieri agricoli romani. Comunitati numeroase de muncitori sezonieri romani au fost identificate si in provinciile Bari si Foggia.

Conditiile si relatiile de munca, mai ales cele fara forme legale si cazurile de exploatare ale lucratorilor romani — cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari romani — se afla, in aceeasi masura, si pe agenda atasatului de munca al Ambasadei Romaniei din Italia.

Demersurile autoritatilor romane s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu institutiile italiene pentru sporirea controalelor si informarea comunitatii romanesti cu privire la drepturile avute si la riscurile muncii fara forme legale.

Actiunile au vizat cu precadere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potential de risc ridicat in ceea ce priveste respectarea drepturilor lucratorilor in sectorul agricol, dar si Regiunile Abbruzzo si Lazio, considerate zone cu risc moderat.

De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de intalniri ale demnitarilor romani si ale reprezentantilor Ambasadei Romaniei cu oficialitatile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) si Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria si Cosenza).

De asemenea, au avut loc deplasari la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. si intalniri cu muncitorii romani si cu consilierii regionali pentru munca si imigratie de aici.

Tot in 2015, in mai multe orase din Peninsula a fost implementat de catre MMJS un amplu program de informare privind mobilitatea fortei de munca si procedurile de angajare legale in Italia, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Cu aceasta ocazie au fost instalate 4 infochioscuri in zonele unde comunitatea de romani inregistreaza un numar mare, precum Foggia, Reggio Calabria, Napoli si L'Aquila.

In acelasi an, autoritatile romane au vizitat Sicilia — localitatile Catania, Ragusa si Vittoria — unde au discutat cu liderii federatiei sindicale FLAI CGIL de la nivel national si local, precum si cu cetatenii romani colaboratori ai sindicatului.

Mai recent, in iunie 2016, a fost semnat un acord intre FLAI CGIL si Inca, CNSLR Fratia, Agro-Fratia si Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din Romania, pentru a crea in tara de origine a lucratorilor puncte de informare cu privire la conditiile de munca, drepturi, contracte si sosirea in Italia, chiar in scopul asigurarii unei protectii mai eficiente a lucratorilor romani angajati in agricultura.

Si atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia monitorizeaza permanent situatia in care se afla cetatenii romani aflati la lucru in diferite regiuni ale Italiei.

Acesta a participat alaturi de CNSLR Fratia si reprezentantul FSL Agro-Fratia, dar si de o delegatie a FLAI-CGIL la o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatii de romani din zona Campania — Salerno — Eboli — Battipaglia. CNSLR Fratia si FLAI-CGIL au incheiat un protocol de colaborare pentru ajutarea lucratorilor romani aflati la lucru in Italia, dar si celor care s-au intors in Romania dar au inca de recuperat sume de bani de la fostul angajator.

Chiar in perioada urmatoare, atasatul pe probleme de munca si sociale se va deplasa in zona Ginosa — Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confrunta angajatii romani si pentru a discuta despre imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale celor care locuiesc in aceasta zona a Italiei.

Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale a inceput deja demersurile pentru stabilirea unor intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatilor de romani.

M.M.J.S.
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

     

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>