Asociatia Berarii Romaniei sustine cresterea subventiei la hamei si aplicarea unor masuri speciale pentru culturile de orz

Asociatia Berarii Romaniei sustine cresterea subventiei la hamei pana la nivelul maxim prevazut in UEAsociatia Berarii Romaniei sustine necesitatea mentinerii stabilitatii fiscale si crearea unui cadru legislativ favorabil extinderii culturilor de orz si hamei la nivel national, avand in vedere ca 70% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura romaneasca. Asociatia, alaturi de reprezentantii Producatorilor de Hamei din Romania si ai Consiliului Judetean Mures, s-au reunit in cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri, 5 iulie, la Targu Mures.


Productia de bere are un rol determinant in dezvoltarea economiilor locale, atat prin locurile de munca pe care le creeaza si contributiile constante la bugetele de stat si locale, cat si prin sprijinul fermierilor locali de cereale si hamei, afirma reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei.

'Datorita caracterului sau national, definit deopotriva prin faptul ca peste 97% din berea consumata in Romania este produsa local si 70% din ingrediente provin din tara, sectorul berii reuseste sa genereze un adevarat lant de efecte pozitive pentru economie', a declarat Julia Leferman, Director General, Asociatia Berarii Romaniei, care a participat la eveniment alaturi de Alexandru Cimpeanu, Vicepresedinte Consiliul Judetean Mures, si Akos Mora, reprezentant al Asociatiei Producatorilor de Hamei din Romania, membru al Asociatiei Berarii Romaniei.

'Judetul Mures este emblematic pentru industria berii nu doar prin importante facilitati de productie prezente aici, dar si prin cultivarea unui ingredient esential al berii: hameiul. Pe teritoriul judetului se produce 80% din productia nationala de hamei, caracteristicile hameiului produs aici fiind recunoscute de producatorii de bere locali. In acest fel, s-a creat o legatura economica importanta intre judetul Mures si industria berii din Romania, in beneficiul comunitatii locale. Ne dorim sa perpetuam aceasta traditie, cu o influenta pozitiva pentru toti locuitorii judetului nostru', a declarat Alexandru Cimpeanu, Vicepresedinte Consiliul Judetean Mures.

Vorbitorii au subliniat deopotriva nevoia mentinerii stabilitatii fiscale, o conditie obligatorie pentru ca industria berii sa poata genera in continuare efecte economice pozitive pentru Romania, si nevoia crearii unui cadru legislativ favorabil agricultorilor romani, menit sa le permita extinderea suprafetelor cultivate cu orz si hamei, in linie cu dorinta producatorilor de bere de a atrage o cantitate din ce in ce mai mare de ingrediente locale.

'Istoria ultimilor ani ne-a demonstrat ca stabilitatea fiscala este conditia obligatorie pentru ca sectorul berii sa poata genera aceste efecte pozitive care se fac simtite atat la nivelul intregii tari, cat si la nivel local, si care se concretizeaza in crearea de locuri de munca, contributii constante la bugetul de stat si dezvoltarea sectoarelor de activitate conexe, precum agricultura, sectorul ospitalitatii, industria ambalajelor, servicii de transport', a spus Julia Leferman. 'Speram ca si in continuare sectorul berii sa se bucure de predictibilitatea fiscala de pana acum, necesara de fapt tuturor sectoarelor de activitate din Romania', a adaugat Leferman.

In cadrul evenimentul a fost reafirmata dorinta producatorilor de bere locali de a folosi in retetele de fabricare a berii o cantitate si mai mare de ingrediente provenite din Romania. Astfel, devine necesara extinderea suprafetelor cultivate cu orz de bere si hamei pe plan national, pentru a acoperi nevoile productiei de bere.

Julia Leferman a adaugat: 'Cresterea subventiei la hamei pana la nivelul maxim prevazut in UE si aplicarea unor masuri speciale pentru culturile de orz de bere sunt necesare pentru a garanta si pe viitor caracterul profund national al industriei berii, in beneficiul economiei locale. Dorinta producatorilor de bere de a spori ponderea ingredientelor provenite din Romania creeaza o oportunitate de piata reala pentru fermieri de a produce mai mult, prin extinderea suprafetelor cultivate.'

Iata mai jos cateva informatii despre culturile de orz si hamei din tara:

 

Hamei

    • Localizare geografica a culturilor: Transilvania, judetul Mures (80% din productie)
    • Esential pentru cresterea hameiului: cantitate moderata de apa, temperaturi moderate (maxim 35 grade), sol argilo-nisipos bogat in substante nutritive;
    • Suprafata totala cultivata cu hamei la nivelul tarii: 220 hectare;
    • Potential de crestere in viitor a suprafetelor cultivate cu hamei: pana la 500 hectare, limitat la suprafata existenta a spalierilor si a sistemului de sustinere al hameiului;
    • Numar de ferme: 4 producatori, aprox. 200 locuri de munca
    • Costuri ridicate pentru cultivarea unui hectar de hamei, fiind determinat de numarul mare al interventiilor cu lucrari mecanizate si manuale, atat pe camp cat si in culegerea, uscarea si depozitarea hameiului in spatii frigorifice;
    • Dificultati intampinate in cultivarea hameiului: comasarea terenurilor se face extrem de greu din cauza faramitarii terenurilor si numarului mare de proprietari, temperaturile excesive, lipsa apei, lipsa soiurilor autohtone competitive/ lipsa cercetarii in domeniu, lipsa fortei de munca calificata.

 

Orz

    • Localizare geografica a culturilor: Timisoara, Constanta, Buzau, Ploiesti, Cluj, Pitesti;
    • Esential pentru cultivarea orzului de bere: zonele mai racoroase, cu soluri de tip cernoziom, brun roscat de padure;
    • Din suprafata totala cultivata cu orz, doar 15—18 % reprezinta suprafetele cultivate cu orz pentru bere;
    • Numarul de ferme implicate in cultivarea orzului este in acest moment de aproximativ 280 — 300;
    • Dificultati intampinate in cultivarea orzului de bere: conditiilor climatice si de sol; cultura de orz pentru bere este tehnica, iar agricultorii trebuie sa fie bine echipati mecanic; standardul de intretinere al terenurilor agricole care trebuie sa fie foarte inalt.

 

Despre Asociatia Berarii Romaniei

Asociatia Berarii Romaniei reprezinta un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din tara. In cei treisprezece ani de existenta, Asociatia Berarii Romaniei s-a impus atat la nivel local, cat si international, ca o voce comuna a membrilor sai, reusind sa transmita mediului de afaceri, consumatorilor si institutiilor statului, valorile care ii guverneaza deopotriva.

Membrii sai actuali sunt importanti producatori de bere din Romania: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES si MARTENS, alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza peste 80% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIAtIA PRODUCATORILOR DE HAMEI.

Cele douasprezece fabrici de bere, dintre care doua microberarii, apartinand membrilor Asociatiei sunt situate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, PanŹtelimon, Timisoara, Buzau, Brasov si Galati, iar cele doua microberarii sunt situate in Cluj-Napoca si Timisoara.

Incepand cu anul 2008 Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei, fondata in 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociatiile nationale ale berarilor din statelor UE, alaturi de Norvegia, Elvetia si Turcia. Organizatia reprezinta interesele a peste 6.500 de producatori de bere din Europa in fata diferitelor institutii si organizatii internationale. Mai mult, Berarii Europei reprezinta si apara interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de munca datorita productiei si vanzarii berii.

Pentru mai multe informatii despre Asociatia Berarii Romaniei, accesati www.berariiromaniei.ro sau pagina de Facebook Iubesc Berea.

Asociatia Berarii Romaniei

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>