Animals International: Romania risca ancheta UE cu privire la exportul de animale vii

Animals International Romania risca ancheta UE cu privire la exportul de animale viiAstazi, intr-o conferinta de presa, Animals International a publicat investigatia asupra animalelor vii din Romania exportate in tari terte din Africa si Asia, care dovedeste incalcarea sistematica a legislatiei Uniunii Europene, a deciziei Curtii Europene de Justitie si a standardelor Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE).


“Aceasta investigatie scoate la lumina un esec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute in Romania sunt transportate in maniere care incalca reglementarile UE si hotararile Curtii Europenede Justitie, in timp ce animalele sunt sacrificate in mod barbar cu incalcarea standardelor internationale”, a declarat Gabriel Paun, director UE al organizatiei Animals International.

Cu peste 1,5 milioane de vitei si oi exportate in fiecare an (in principal in Libia, Iordania si Israel), Romania este cel mai mare exportator de animale vii catre tari terte din Uniunea Europeana. Imagini inregistrate in Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel si Iordania arata animale romanesti inspaimantate, pe deplin constiente, manipulate si legate brutal cu franghii si lanturi sau chiar ridicate spre tavan de unul sau doua picioare, inainte de a fi sacrificate prin taieturi multiple in conditii neigienice, intr-un mediu care prezinta riscuri pentru sanatatea umana. Atunci cand sunt utilizate, custile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortura. In Egipt si in Liban, lucratorii sunt adesea neinstruiti si neechipati, temandu-se de animale. In aceste tari, manipularea animalului prin taierea tendoanelor si a ochilor sunt o rutina inainte de taierea gatului.

“Am prezentat deja o parte din aceasta investigatie Comisiei Europene si Parlamentului European. Am inmanat alaturi de Eurogroup for Animals 1 milion de semnaturi Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu carcase”, a adaugat Paun. ”In acelasi timp, Parlamentul UE a initiat procedurile de infiintare a unui comitet de ancheta al Parlamentului European, pentru a investiga alegatiile legate de aplicarea defectuoasa a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protectia animalelor in timpul transportului. In ultimii ani, scandalurile Panama Papers si cel cu falsificarea noxelor al Volkswagen au fost singurele subiecte care au devenit obiectul unor ample anchete ale Parlamentului European. Este nevoie de sustinerea a cel putin 188 de europarlamentari pentru a incepe procedura de ancheta. 207 au semnat deja initiativa, dar din pacate doar 2 din Romania, desi le-am scris personal, la fiecare dintre cei 32 de europarlamentari din Romania”.

Exportul cu animale vii continua pentru simplul motiv ca suferinta este tinuta departe de ochii oamenilor, pe nave aflate in mijlocul oceanului sau in tari din afara UE, la mii de kilometri distanta. Majoritatea navelor utilizate pentru exportul viu sunt mai vechi de 40 de ani si au conditii precare de transport. Astfel, intr-un incident tragic cel putin 13.800 de oi romanesti au murit acum 2 ani in drum spre Iordania, dar guvernul acestei tari a refuzat sa ofere orice raspuns despre aceasta tragedie. Cu toate acestea, Iordania ramane in continuare cea mai mare piata de export a animalelor vii din Romania. In schimb, Israelul a interzis in mod repetat anul acesta importul de tauri din Romania pe motiv de probleme de bunastare animala, animalele care au supravietuit croazierei pe mare ajungand epuizate, bolnave si murdare la destinatie.

In cazul exporturilor cu camioane, niciunul dintre loturile observate la frontiera turceasca nu ar fi trebuit sa fie aprobat in Romania. Toate animalele observate in vara anului 2017 de catre organizatiile partenere (Animal Welfare Foundation si Eyes on Animals) au fost inghesuite in camioane supraaglomerate, la temperaturi maxime cuprinse intre 35°C si 44°C. Medicii veterinari oficiali nu ar fi trebuit sa aprobe jurnale de calatorie pe aceasta ruta pe durata verii. Anexa I, capitolul VI, punctul 3.1 din Regulamentul CE 1/2005 prevede ca temperatura din interiorul vehiculelor de transport pentru animale nu trebuie sa depaseasca 30°C. Mai mult, timpul mediu de asteptare in interiorul frontierei pentru loturile romanesti a fost mai mare de 16 ore. Timpii lungi de stationare, in combinatie cu aceasta canicula insuportabila au consecinte tragice pentru animale. Toate animalele observate au fost stresate din cauza caldurii, multe dintre ele aflandu-se in imposibilitatea de a face fata conditiilor de transport, iar o parte din taurii transportati au decedat, in cele din urma, din cauza stresului termic.

In ciuda acestor conditii extreme, cele mai multe oi observate aveau un strat gros de lana si nu erau deloc tunse. 80% din totalul camioanelor inspectate ce contineau animale din Romania au avut probleme cu sistemul de hidratare, in timp ce 75% dintre camioanele inspectate aveau si probleme suplimentare cu ventilatia.

“La bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseste cu desavarsire un medic veterinar oficial care ar trebui sa asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile si Hotararea Curtii Europene de Justitie. In prezent companiile de transport nu sunt trase la raspundere cu privire la abuzul asupra animalelor pe durata transportului dincolo de granitele UE desi Curtea Europeana de Justitie obliga Statele Membere sa asigure bunastarea animala pana la destinatie. Animalele din Romania sunt adesea transportate si ingrasate in alte tari intermediare, inainte de sacrificarea lor barbara in Africa sau Asia. Adevarul despre exportul de animale vii nu a fost prezentat pana in prezent pe larg publicului roman si agricultorilor. Desi am trimis informari si am solicitat audienta la ministerul agriculturii si la premier, Guvernul roman ramane nepasator cu privire la conditiile in care se desfasoara exportul cu animale vii si planifica chiar deschiderea de noi piete de export precum Yemen, Tunisia, Quatar sau Arabia Saudita. Situatia a scapat complet de sub control!”, a concluzionat Paun.

Animals International face apel catre Guvernul Romaniei pentru a lua, imediat, urmatoarele masuri:

    1. Elaborarea unei strategii cu subventii eficiente pentru inlocuirea etapizata a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.
    2. Pana la schimbarea reglementarilor sa fie luate toate masurile necesare pentru a reduce timpul de transport al animalelor vii ce sunt destinate exportului in tari din afara UE, in conformitate cu hotararea obligatorie a Curtii Europene de Justitie si cu standardele stabilite de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind conditiile de sacrificare a animalelor.
    3. Sa se asigure punerea in aplicare si verificarea indeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere si maritime.
    4. Sa se asigure prezenta unui veterinar numit oficial care sa insoteasca toate transporturile de animale pe mare.
    5. Introducerea unui sistem de reglementare care sa transfere responsabilitatea, din punct de vedere juridic, catre firmele exportatoare, pentru a se asigura ca bunastarea animalelor se respecta pe intreg lantul de custodie pana la destinatii din afara UE. Acest sistem de trasabilitate ar trebui sa permita monitorizarea transportului animalelor pentru a se asigura ca animalele pot fi urmarite de la punctul lor de plecare pana la sacrificare.
    6. Sa solicite raportarea obligatorie a bolilor/ vatamarilor si a deceselor survenite pe nave si publicarea acestor informatii.

Animals International

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>