da Silva | Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foametei

Graziano da Silva - Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foameteiDirectorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, a publicat recent un editorial care abordeaza sistemele alimentare sanatoase ca si solutie pentru eradicarea foametei si a tuturor formelor de malnutritie. Cu acest prilej, a precizat ca anul 2030, in care obiectivul “Foamete Zero” trebuie atins, nu e atat de departe, de aceea statele din Europa si Asia Centrala nu isi pot permite sa piarda controlul. In continuare va prezentam mesajul transmis de directorul general al FAO.


Opiniile exprimate vin in contextul celei de-a 31-a Conferinte Regionale FAO pentru Europa:

"Comunitatea globala s-a angajat sa elimine foametea si toate formele de malnutritie pana in anul 2030 - Obiectivul de Dezvoltare Durabila numarul 2 al Agendei 2030. A fost o alegere indrazneata si ambitioasa. Aceasta nu va fi usor de realizat, dar raman convins ca poate fi realizata.

Statele din regiunea Europei si a Asiei Centrale sunt pe cale sa reuseasca. Majoritatea au facut progrese semnificative in reducerea proportiei populatiilor afectate de foamete. Dar inca mai raman probleme importante legate de securitatea alimentara si nutritie.

Unele tari din regiune continua sa lupte cu "povara tripla" a malnutritiei: subnutritia, deficientele in micronutrienti si, in acelasi timp, ratele rapide de crestere a obezitatii si a excesului de greutate.

Deficientele de micronutrienti si supralimentarea la copii si adulti au devenit doua probleme majore legate de siguranta alimentara si nutritie din intreaga regiune, ambele avand ca rezultat reducerea capacitatii umane si pierderi in productivitate.

Graziano da Silva - Conferinta FAO

Poate ca cel mai surprinzator este indicatorul privind nesiguranta alimentara moderata sau severa, bazata pe Scala Experientei Insecuritatii Alimentare. Datele sondajului arata ca 14,3 milioane de adulti din regiune inca considera ca sunt grav afectati de insecuritatea alimentara.

Foametea si malnutritia au multiple cauze interconectate. De aceea este nevoie de un raspuns integrat. Sa ne uitam la elementele de baza ale acestui raspuns:

    • In primul rand, sistemele alimentare durabile. De la productie la consum, agricultura durabila si sistemele alimentare ofera siguranta alimentara si nutritie pentru toti, fara a compromite capacitatea pamantului de a continua sa produca pentru generatiile viitoare. Avand in vedere efectele schimbarilor climatice, aceasta va insemna practicarea unei agriculturi, silviculturi si pescuit durabile, diversificarea productiei si asigurarea faptului ca agricultura contribuie atat la atenuarea, cat si la adaptarea la schimbarile climatice. De asemenea, resursele naturale ale acestei regiuni - apa, solurile, biodiversitatea, padurile, ecosistemele unice si fragile - trebuie gestionate in mod durabil.
    • In al doilea rand, accesul pe tot parcursul anului la alimentatie adecvata si sanatoasa pentru toti oamenii. Eradicarea foametei nu este singura mare provocare in ceea ce priveste malnutritia. In prezent, lumea se confrunta cu o epidemie in ce priveste excesul de greutate si obezitatea. Statisticile cresc in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare si in cele dezvoltate. In 2016, peste 1,9 miliarde de adulti din lume erau supraponderali. Dintre acestia, peste 650 de milioane obezi. Consumul excesiv de alimente prelucrate, bogate in sare si zaharuri, este principalul motor al acestei cresteri a excesului de greutate si a obezitatii. Tarile trebuie sa abordeze aceasta situatie prin stimularea unei diete sanatoase. Politicile publice nationale sunt fundamentale. Consumatorii trebuie sa fie constienti de avantajele si de daunele cauzate de ceea ce mananca. Aceasta implica educatia nutritionala, sensibilizarea, precum si reglementarile privind etichetarea si reclamele.
    • In al treilea rand, reducerea deseurilor si a pierderilor alimentare. O treime din produsele alimentare sunt pierdute sau risipite in fiecare an. Pentru a opri aceasta situatie, vom avea nevoie de angajamente din partea producatorilor, comerciantilor cu amanuntul si a consumatorilor din toate tarile - pentru a reduce la minimum pierderile de alimente in timpul productiei, depozitarii si transportului si pentru a reduce risipa alimentelor de catre comerciantii cu amanuntul si consumatori. As dori sa spun aici ca mai multi reprezentanti din industria alimentara din regiune au prezentat deja masuri si propuneri concrete. In mai multe tari, se desfasoara initiative de sensibilizare, de identificare a solutiilor si de adoptare a unei abordari legislative. Imbunatatirea eficientei fermelor in regiune va reduce pierderile in timpul productiei.
    • Si, in sfarsit, sa punem capat saraciei din mediul rural. Sprijinirea producatorilor la scara mica si a fermelor de familie este fundamentala, deoarece acestia sunt cei care detin cheia pentru alimentarea durabila a unei populatii globale in crestere si care contribuie la eradicarea saraciei extreme pana in 2030.

Cu mai putin de 12 ani ramasi pana in 2030, statele din Europa si Asia Centrala nu isi pot permite sa lase garda jos. Promovarea sistemelor alimentare sanatoase este esentiala pentru realizarea unei dezvoltari durabile."

Jose Graziano da Silva
Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)

 

Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foametei

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>