da Silva | Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foametei

Graziano da Silva - Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foameteiDirectorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, a publicat recent un editorial care abordeaza sistemele alimentare sanatoase ca si solutie pentru eradicarea foametei si a tuturor formelor de malnutritie. Cu acest prilej, a precizat ca anul 2030, in care obiectivul “Foamete Zero” trebuie atins, nu e atat de departe, de aceea statele din Europa si Asia Centrala nu isi pot permite sa piarda controlul. In continuare va prezentam mesajul transmis de directorul general al FAO.


Opiniile exprimate vin in contextul celei de-a 31-a Conferinte Regionale FAO pentru Europa:

"Comunitatea globala s-a angajat sa elimine foametea si toate formele de malnutritie pana in anul 2030 - Obiectivul de Dezvoltare Durabila numarul 2 al Agendei 2030. A fost o alegere indrazneata si ambitioasa. Aceasta nu va fi usor de realizat, dar raman convins ca poate fi realizata.

Statele din regiunea Europei si a Asiei Centrale sunt pe cale sa reuseasca. Majoritatea au facut progrese semnificative in reducerea proportiei populatiilor afectate de foamete. Dar inca mai raman probleme importante legate de securitatea alimentara si nutritie.

Unele tari din regiune continua sa lupte cu "povara tripla" a malnutritiei: subnutritia, deficientele in micronutrienti si, in acelasi timp, ratele rapide de crestere a obezitatii si a excesului de greutate.

Deficientele de micronutrienti si supralimentarea la copii si adulti au devenit doua probleme majore legate de siguranta alimentara si nutritie din intreaga regiune, ambele avand ca rezultat reducerea capacitatii umane si pierderi in productivitate.

Graziano da Silva - Conferinta FAO

Poate ca cel mai surprinzator este indicatorul privind nesiguranta alimentara moderata sau severa, bazata pe Scala Experientei Insecuritatii Alimentare. Datele sondajului arata ca 14,3 milioane de adulti din regiune inca considera ca sunt grav afectati de insecuritatea alimentara.

Foametea si malnutritia au multiple cauze interconectate. De aceea este nevoie de un raspuns integrat. Sa ne uitam la elementele de baza ale acestui raspuns:

    • In primul rand, sistemele alimentare durabile. De la productie la consum, agricultura durabila si sistemele alimentare ofera siguranta alimentara si nutritie pentru toti, fara a compromite capacitatea pamantului de a continua sa produca pentru generatiile viitoare. Avand in vedere efectele schimbarilor climatice, aceasta va insemna practicarea unei agriculturi, silviculturi si pescuit durabile, diversificarea productiei si asigurarea faptului ca agricultura contribuie atat la atenuarea, cat si la adaptarea la schimbarile climatice. De asemenea, resursele naturale ale acestei regiuni - apa, solurile, biodiversitatea, padurile, ecosistemele unice si fragile - trebuie gestionate in mod durabil.
    • In al doilea rand, accesul pe tot parcursul anului la alimentatie adecvata si sanatoasa pentru toti oamenii. Eradicarea foametei nu este singura mare provocare in ceea ce priveste malnutritia. In prezent, lumea se confrunta cu o epidemie in ce priveste excesul de greutate si obezitatea. Statisticile cresc in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare si in cele dezvoltate. In 2016, peste 1,9 miliarde de adulti din lume erau supraponderali. Dintre acestia, peste 650 de milioane obezi. Consumul excesiv de alimente prelucrate, bogate in sare si zaharuri, este principalul motor al acestei cresteri a excesului de greutate si a obezitatii. Tarile trebuie sa abordeze aceasta situatie prin stimularea unei diete sanatoase. Politicile publice nationale sunt fundamentale. Consumatorii trebuie sa fie constienti de avantajele si de daunele cauzate de ceea ce mananca. Aceasta implica educatia nutritionala, sensibilizarea, precum si reglementarile privind etichetarea si reclamele.
    • In al treilea rand, reducerea deseurilor si a pierderilor alimentare. O treime din produsele alimentare sunt pierdute sau risipite in fiecare an. Pentru a opri aceasta situatie, vom avea nevoie de angajamente din partea producatorilor, comerciantilor cu amanuntul si a consumatorilor din toate tarile - pentru a reduce la minimum pierderile de alimente in timpul productiei, depozitarii si transportului si pentru a reduce risipa alimentelor de catre comerciantii cu amanuntul si consumatori. As dori sa spun aici ca mai multi reprezentanti din industria alimentara din regiune au prezentat deja masuri si propuneri concrete. In mai multe tari, se desfasoara initiative de sensibilizare, de identificare a solutiilor si de adoptare a unei abordari legislative. Imbunatatirea eficientei fermelor in regiune va reduce pierderile in timpul productiei.
    • Si, in sfarsit, sa punem capat saraciei din mediul rural. Sprijinirea producatorilor la scara mica si a fermelor de familie este fundamentala, deoarece acestia sunt cei care detin cheia pentru alimentarea durabila a unei populatii globale in crestere si care contribuie la eradicarea saraciei extreme pana in 2030.

Cu mai putin de 12 ani ramasi pana in 2030, statele din Europa si Asia Centrala nu isi pot permite sa lase garda jos. Promovarea sistemelor alimentare sanatoase este esentiala pentru realizarea unei dezvoltari durabile."

Jose Graziano da Silva
Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)

 

Sistemele alimentare sanatoase sunt cheia pentru eradicarea foametei

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>