Animals International cere infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania.
Intr-o scrisoare recenta parvenita Animal International, ANSVSA sustine ca densitatea obisnuita a fost redusa cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizatie Comisiei Europene dezvaluie ca densitatea nu mai conteaza atunci cand stresul termic depaseste o anumita limita si ca sute de animale au clacat la destinatie. Investigatorii ONG-ului de protectia animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descarcare din Golf. Acestia au surprins si oi batute la debarcare cand temperatura depasea 40°C. Chiar daca destinatia initiala era Kuweit, vaporul a facut alte 4 opriri in Arabia Saudita, Dubai, Qatar si Oman.
Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa furnizeze rapoarte zilnice de calatorie. “Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Al Shuwaikh este o vechitura sub standardele internationale care de exemplu nu mai are voie sa ia animale din Australia incepand cu ianuarie pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Chiar daca ar pune o singura oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperature ambientala. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Puteau sa reduca densitatea si cu 50% si animalele tot erau expuse la conditii insuportabile de stres termic in lunile de vara de pe Marea Rosie si Golful Persic.”, a spus Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Potrivit MADR, acesta a fost primul transport. Peste un million de oi ar urma sa fie in total exportate in Golf anul acesta, pe langa alte cel putin 1 milion exportate spre Libia si Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinatie de umiditate si caldura care pot duce la colaps, in multe cazuri oile se coc de vii in propria piele in structurile metalice ale vaporului.
“Avem dovezi si filmari cu scene ingrozitoare adunate de-a lungul intregii calatorii, fara a mentiona uciderea animalelor care s-a facut fara asomare. Animalele acestea provin de pe pajisti verzi din Carpati. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie sa le indure.”, a adaugat Paun.
La capatul tunelului se arata in sfarsit o luminita. Este vorba de un proiect de lege inregistrat la Parlamentul Romaniei chiar inainte de vacanta. Proiectul prevede printre altele ca exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astazi am lansat petitia prin care toti Parlamentarii sunt rugati sa sustina aceasta lege de bun simt. Macar atat se poate face intr-o prima faza.”, a adaugat Paun.
LINK PETITIE: https://www.animalsinternational.org/take_action/eid-festival-2019/
Animals International a depus un raport complet de investigatii la Comisia Europeana si a cerut demararea procedurii de infringement impotriva autoritatilor romane.
Nu in ultimul rand, organizatia cere Guvernului Romaniei sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata pentru a curma suferinta inutila a animalelor si pentru a pastra valoarea economica adaugata in Romania. In acest sens, organizatia l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.
Animals International
In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora Romania incalca o serie de norme europene privind exportul de animale vii, MADR face urmatoarele precizari pentru corecta informare a opiniei publice:
Anterior realizarii transportului de ovine in Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competenta pentru exportul animalelor, a transmis capitanului navei instructiuni tehnice privind transportul in siguranta al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene in domeniu. In premiera, pentru exporturile de animale efectuate din Romania catre tari terte, sanatatea si bunastarea animalelor au fost monitorizate pe intreaga durata a calatoriei de catre un medic veterinar, care a asigurat si asistenta sanitara veterinara pentru animalele transportate.
Nava Al Shuwaikh, incarcata cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judetul Constanta in data de 14 iulie 2019 si si-a incheiat calatoria in data de 6 august 2019, in portul Muscat din Oman. Durata calatoriei a fost de 23 de zile, perioada in care s-a inregistrat un procent de mortalitati de 0,5 % din totalul animalelor imbarcate, procent care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisa.
ANSVSA a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei. Animalele transportate pe puntile superioare nu s-au aflat sub actiunea directa a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse in aceste raportari, precum si din fotografiile realizate pe durata calatoriei (atasate) a reiesit faptul ca nu au fost inregistrate probleme majore privind sanatatea si bunastarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinatie, unde s-a facut debarcarea animalelor. Toate informatiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate si asumate de catre medicul veterinar care a insotit transportul si de capitanul navei.
De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatura, de furajare si la necesarul de apa al animalelor.
Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in sectorul cresterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezinta un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportandu-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului catre tarile din zona Golfului Persic ar afecta grav interesele crescatorilor si exportatorilor de animale, avand implicatii sociale si economice greu de cuantificat.
M.A.D.R. - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Romania incalca decizia Curtii Europene de Justitie in privinta bunastarii animalelor in timpul transportului si rezolutia Parlamentului European. CEJ a decis ca obligatia Statelor Membre UE pentru asigurarea bunastarii animalelor nu se sfarseste la granitele UE, ci la destinatia finala care este ferma unde animalele sunt descarcate: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-04/cp150043en.pdf
Decizia CEJ este dublata de rezolutia Parlamentului European din anul 2019 (limba romana): http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0132_RO.html
Ori, atat MADR cat si ANSVSA au decis ca in urma avertismentelor repetate ale Comisiei Europene si ale Animals International sa trimita animalele din Romania la tortura planificata. ”Animalele au fost expuse la un stres termic insuportabil, drept pentru care sute au murit pe vapor si alte sute la sosirea la fermele de destinatie”, reclama Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Oile au fost transportate din porturile tarilor din Golf pana la destinatia finala cu camioane cu podea si pereti din fier, dar fara acoperis, ceea ce a amplificat temperatura resimtita de animale si a transformat camioanele in cuptoare, ceea ce probabil a cauzat moartea altor sute de animale. Astfel de camioane nu sunt conforme cu cerintele Regulamentului UE 1/2005.
Qatar, 3 august 2019 - Oi din Romania transportate cu vaporul Al Shuwaikh si descarcare in camioane neconforme. Foto: Animals International
Organizatia Animals International este ingrijorata ca nici ANSVSA, nici MADR nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul ”Al Shuwaikh”. Vaporul a transportat potrivit celor doua autoritati 66.000 de oi din care potrivit unui interviu recent acordat de ministrul Daea, au murit 33 de oi, iar potrivit comunicatului ministerului pe care acesta il conduce ar fi murit 330 de oi pana la destinatia finala, Oman, valoare ”care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, mortalitate tehnologic admisa.” (potrivit comunicatului MADR). ”Ma indoiesc ferm ca pe vapor au murit maxim 330 de oi. Investigatorii care au cules date de pe vaporul Awassi Express, al aceleiasi firme de comert care a venit in Romania, au dovedit ca la bord au murit chiar si 2500 de oi pe ruta Australia – Golf, unde la plecare era iarna, iar in Golf vara. Dar in cazul Al Shuwaikh a fost vara din Romania pana in Golf, durata croazierei fiind similara pe ambele rute”.
MADR sustine in comunicatul de presa din 30 august 2019 ca ”a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei.”. Paun cere MADR sa publice rapoartele zilnice. ”Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Vaporul Al Shuwaikh este o vechitura cu standarde atat de proaste incat i-a fost interzis a mai exporta animale din Australia dupa sfarsitul acestui an, pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Mai mult, chiar daca minstrul Daea ar merge personal cu o singura oaie pe o punte, acestia ar suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor si cel mai probabil ar muri”.
MADR sustine ca ”temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius.”
In realitate, sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperatura ambientala. De fapt, pe vapor este mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Ori potrivit masuratorilor oficiale, temperaturile nu au scazut nici macar noaptea sub valorile maxime admise de Regulamentul UE 1/2005. Iata care au fost temperaturile oficale masurate la umbra in cele 5 opriri in Golful Persic unde au fost descarcate animalele din Romania:
Ruta vaporului Al Shuwaikh
Itinerarul vaporului Al Shuwaikh
Nu in ultimul rand, MADR admite ca ultima destinatie a oilor din Romania a fost Oman, tara pentru care Romania nu a emis certificat veterinar de sanatate: http://www.ansvsa.ro/industrie-si-afaceri/import-export/certificate-veterinare-de-sanatate-pentru-exportul-animalelor-vii-in-tarile-terte-uniunii-europene/
Avand in vedere reactia MADR, Animals International va depune o plangere oficiala la Comisia Europeana in cazul Al Shuwaikh.
Animals International
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>