Conditiile de transport al animalelor: Animals International cere infringement impotriva autoritatilor romane

Conditiile de transport a animalelor - Animals International cere infringement impotriva autoritatilor romaneAnimals International cere infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania.


Intr-o scrisoare recenta parvenita Animal International, ANSVSA sustine ca densitatea obisnuita a fost redusa cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizatie Comisiei Europene dezvaluie ca densitatea nu mai conteaza atunci cand stresul termic depaseste o anumita limita si ca sute de animale au clacat la destinatie. Investigatorii ONG-ului de protectia animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descarcare din Golf. Acestia au surprins si oi batute la debarcare cand temperatura depasea 40°C. Chiar daca destinatia initiala era Kuweit, vaporul a facut alte 4 opriri in Arabia Saudita, Dubai, Qatar si Oman.

Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa furnizeze rapoarte zilnice de calatorie. “Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Al Shuwaikh este o vechitura sub standardele internationale care de exemplu nu mai are voie sa ia animale din Australia incepand cu ianuarie pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Chiar daca ar pune o singura oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperature ambientala. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Puteau sa reduca densitatea si cu 50% si animalele tot erau expuse la conditii insuportabile de stres termic in lunile de vara de pe Marea Rosie si Golful Persic.”, a spus Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.

Potrivit MADR, acesta a fost primul transport. Peste un million de oi ar urma sa fie in total exportate in Golf anul acesta, pe langa alte cel putin 1 milion exportate spre Libia si Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinatie de umiditate si caldura care pot duce la colaps, in multe cazuri oile se coc de vii in propria piele in structurile metalice ale vaporului.

“Avem dovezi si filmari cu scene ingrozitoare adunate de-a lungul intregii calatorii, fara a mentiona uciderea animalelor care s-a facut fara asomare. Animalele acestea provin de pe pajisti verzi din Carpati. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie sa le indure.”, a adaugat Paun.

La capatul tunelului se arata in sfarsit o luminita. Este vorba de un proiect de lege inregistrat la Parlamentul Romaniei chiar inainte de vacanta. Proiectul prevede printre altele ca exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astazi am lansat petitia prin care toti Parlamentarii sunt rugati sa sustina aceasta lege de bun simt. Macar atat se poate face intr-o prima faza.”, a adaugat Paun.

LINK PETITIE: https://www.animalsinternational.org/take_action/eid-festival-2019/ 

Animals International a depus un raport complet de investigatii la Comisia Europeana si a cerut demararea procedurii de infringement impotriva autoritatilor romane.

Nu in ultimul rand, organizatia cere Guvernului Romaniei sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata pentru a curma suferinta inutila a animalelor si pentru a pastra valoarea economica adaugata in Romania. In acest sens, organizatia l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.

Animals International

  

 

PUNCT DE VEDERE MADR:

Romania respecta normele sanitar-veterinare privind bunastarea animalelor si regulile privind exportul animalelor vii

In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora Romania incalca o serie de norme europene privind exportul de animale vii, MADR face urmatoarele precizari pentru corecta informare a opiniei publice:

Anterior realizarii transportului de ovine in Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competenta pentru exportul animalelor, a transmis capitanului navei instructiuni tehnice privind transportul in siguranta al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene in domeniu. In premiera, pentru exporturile de animale efectuate din Romania catre tari terte, sanatatea si bunastarea animalelor au fost monitorizate pe intreaga durata a calatoriei de catre un medic veterinar, care a asigurat si asistenta sanitara veterinara pentru animalele transportate.

Nava Al Shuwaikh, incarcata cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judetul Constanta in data de 14 iulie 2019 si si-a incheiat calatoria in data de 6 august 2019, in portul Muscat din Oman. Durata calatoriei a fost de 23 de zile, perioada in care s-a inregistrat un procent de mortalitati de 0,5 % din totalul animalelor imbarcate, procent care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisa.

ANSVSA a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul naveiAnimalele transportate pe puntile superioare nu s-au aflat sub actiunea directa a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse in aceste raportari, precum si din fotografiile realizate pe durata calatoriei (atasate) a reiesit faptul ca nu au fost inregistrate probleme majore privind sanatatea si bunastarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinatie, unde s-a facut debarcarea animalelor. Toate informatiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate si asumate de catre medicul veterinar care a insotit transportul si de capitanul navei.

De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatura, de furajare si la necesarul de apa al animalelor.

Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in sectorul cresterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezinta un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportandu-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului catre tarile din zona Golfului Persic ar afecta grav interesele crescatorilor si exportatorilor de animale, avand implicatii sociale si economice greu de cuantificat. 

 

MADR - bunastarea animalelor si regulile privind exportul animalelor vii - 1

 

MADR - bunastarea animalelor si regulile privind exportul animalelor vii - 2

 

MADR - bunastarea animalelor si regulile privind exportul animalelor vii - 3

M.A.D.R. - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

 

PUNCT DE VEDERE Animals International referitor la reactia MADR

Romania NU respecta normele sanitar-veterinare privind bunastarea animalelor si regulile privind exportul animalelor vii

Romania incalca decizia Curtii Europene de Justitie in privinta bunastarii animalelor in timpul transportului si rezolutia Parlamentului European. CEJ a decis ca obligatia Statelor Membre UE pentru asigurarea bunastarii animalelor nu se sfarseste la granitele UE, ci la destinatia finala care este ferma unde animalele sunt descarcate: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-04/cp150043en.pdf 

Decizia CEJ este dublata de rezolutia Parlamentului European din anul 2019 (limba romana): http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0132_RO.html 

Ori, atat MADR cat si ANSVSA au decis ca in urma avertismentelor repetate ale Comisiei Europene si ale Animals International sa trimita animalele din Romania la tortura planificata. ”Animalele au fost expuse la un stres termic insuportabil, drept pentru care sute au murit pe vapor si alte sute la sosirea la fermele de destinatie”, reclama Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.

Oile au fost transportate din porturile tarilor din Golf pana la destinatia finala cu camioane cu podea si pereti din fier, dar fara acoperis, ceea ce a amplificat temperatura resimtita de animale si a transformat camioanele in cuptoare, ceea ce probabil a cauzat moartea altor sute de animale. Astfel de camioane nu sunt conforme cu cerintele Regulamentului UE 1/2005.

 

Animals International - Oi din Romania transportate cu vaporul Al Shuwaikh

Qatar, 3 august 2019 - Oi din Romania transportate cu vaporul Al Shuwaikh si descarcare in camioane neconforme. Foto: Animals International

 

Organizatia Animals International este ingrijorata ca nici ANSVSA, nici MADR nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul ”Al Shuwaikh”. Vaporul a transportat potrivit celor doua autoritati 66.000 de oi din care potrivit unui interviu recent acordat de ministrul Daea, au murit 33 de oi, iar potrivit comunicatului ministerului pe care acesta il conduce ar fi murit 330 de oi pana la destinatia finala, Oman, valoare ”care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, mortalitate tehnologic admisa.” (potrivit comunicatului MADR). ”Ma indoiesc ferm ca pe vapor au murit maxim 330 de oi. Investigatorii care au cules date de pe vaporul Awassi Express, al aceleiasi firme de comert care a venit in Romania, au dovedit ca la bord au murit chiar si 2500 de oi pe ruta Australia – Golf, unde la plecare era iarna, iar in Golf vara. Dar in cazul Al Shuwaikh a fost vara din Romania pana in Golf, durata croazierei fiind similara pe ambele rute”.

MADR sustine in comunicatul de presa din 30 august 2019 ca ”a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei.”. Paun cere MADR sa publice rapoartele zilnice. ”Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Vaporul Al Shuwaikh este o vechitura cu standarde atat de proaste incat i-a fost interzis a mai exporta animale din Australia dupa sfarsitul acestui an, pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Mai mult, chiar daca minstrul Daea ar merge personal cu o singura oaie pe o punte, acestia ar suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor si cel mai probabil ar muri”.

MADR sustine ca ”temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius.”

In realitate, sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperatura ambientala. De fapt, pe vapor este mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Ori potrivit masuratorilor oficiale, temperaturile nu au scazut nici macar noaptea sub valorile maxime admise de Regulamentul UE 1/2005. Iata care au fost temperaturile oficale masurate la umbra in cele 5 opriri in Golful Persic unde au fost descarcate animalele din Romania:

    • Portul Jeddah, Arabia Saudita: 21 iulie 2019, 20:54 (UTC) - Ziua: 40°C. Noaptea: 33°C
    • Portul Jebel Ali, Dubai / Emiratele Arabe Unite: 29 Iulie 2019, 13:36 (UTC) - Ziua: 44°C. Noaptea: 36°C
    • Kuwait City, Kuwait: 1 Aug 2019 - Ziua: 43 °C. Noaptea: 35 °C
    • Al Wakrah, Qatar: 3 Aug 2019 - Ziua: 42°C. Noaptea: 32°C
    • Muscat, Oman: 6 Aug 2019 - Ziua: 36°C. Noaptea: 30°C

 


Animals International - Ruta vapor Al Shuwaikh

Ruta vaporului Al Shuwaikh

 

Animals International - Porturi vapor Al Shuwaikh

Itinerarul vaporului Al Shuwaikh

 

 

Nu in ultimul rand, MADR admite ca ultima destinatie a oilor din Romania a fost Oman, tara pentru care Romania nu a emis certificat veterinar de sanatate: http://www.ansvsa.ro/industrie-si-afaceri/import-export/certificate-veterinare-de-sanatate-pentru-exportul-animalelor-vii-in-tarile-terte-uniunii-europene/ 

Avand in vedere reactia MADR, Animals International va depune o plangere oficiala la Comisia Europeana in cazul Al Shuwaikh.

Animals International

 

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>