Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European analizeaza situatia din porturile Constanta si Galati

Conducerea Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European in dialog cu Asociatia Granarii Iasi la vizita de lucru din porturile Constanta si GalatiProblemele ridicate recent la evenimentul Agriventura organizat de catre asociatia Granarii Iasi au avut ecou la Bruxelles. Dupa ce vicepresedintele Copa si Cogeca, Max Schulman, a facut o serie de observatii in urma discutiilor de la Iasi cu fermierii romani, o delegatie formata din eurodeputati ai Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European efectueaza astazi si maine o vizita de lucru pentru a analiza situatia din Porturile Constanta si Galati, grav afectate de blocajele cauzate de transporturile de cereale ucrainene.


Misiunea ii include pe europarlamentarii Norbert Lins, presedintele Comisiei pentru Agricultura a forului legislativ european, Daniel Buda, vicepresedinte, Herbert Dorfmanm si Martin Hlaváček.

Vocea fermierilor din regiunea Moldovei va fi reprezentata de directorul Simona Man si vicepresedintele asociatiei, Dan Tiberiu Stan. Printre problemele care vor fi ridicate in dialogul cu oficialii europeni se numara blocajele si problemele logistice din porturile Constanta si Galati, costurile ridicate si lipsa mijloacelor de transport pentru fermierii romani, dar siposibilitatile limitate de depozitare pentru cereale locale si ucrainene.

De la inceputul invaziei Federatiei Ruse in Ucraina, peste 1 milion de tone de cereale au trecut prin porturile Constanta si Galati. Mai multe lucrari de infrastructura au fost efectuate de autoritatile romane pentru a facilita accesul produselor ucrainene. Fermierii romani atrag atentia ca aglomeratia din porturi, cresterea pretului la transport si solutiile reduse de depozitare determina erodarea preturilor de productie interna ale produselor agricole si un regres de competitivitate in raport cu alte state membre ale Uniunii Europene. Acestia vor solicita masuri compensatorii la nivel european care sa tina cont de specificul agriculturii romanesti si de proximitatea fata de conflictul ruso-ucrainean.

 

Update - 12 iulie 2022

Norbert Lins: "Agricultorii din regiunea Moldovei vad cum propriile existente le sunt amenintate!"

Norbert Lins - Agricultorii din regiunea Moldovei vad cum propriile existente le sunt amenintate


Problemele prezentate recent de catre Asociatia Granarii Iasi la vizita de lucru a europarlamentarilor din COMAGRI in porturile Constanta, Agigea si Galati, au fost subliniate aseara, la prezidiul Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, de catre presedintele acestui for, eurodeputatul german Norbert Lins.

Acesta a initiat o dezbatere despre constrangerile de logistica, preturile ridicate la incarcarea si transportul de cereale locale si ucrainene, solutiile limitate de depozitare precum si managementul trasabilitatii marfurilor in principalele porturi din Romania.

"Lucrurile sunt in ordine daca luam in perspectiva intreaga Romanie si intreaga Polonie, insa daca este sa ne gandim la regiunile afectate - Moldova din Romania si regiunea din sud-estul Poloniei, aceste regiuni sunt altfel afectate si pe agriculturii de acolo nu prea ii intereseaza daca un agricultor din vestul Poloniei sau din vestul Romaniei nu prea este afectat. Agricultorii din regiunea Moldovei vad cum propriile existente le sunt amenintate, deci trebuie sa intelegem care sunt consecintele si efectele asupra regiunilor in sine", a punctat europarlamentarul Norbert Lins. Acesta a reiterat nevoia unor masuri compensatorii urgente, inclusiv a unei ajustari a Politicii Agricole Comune in sprijinul celor afectati de criza cerealelor din Ucraina.

Si ceilalti europarlamentari prezenti la sedinta au avut interventii prin care au accentuat importanta limitarii unor efecte negative ale solidaritatii fata de Ucraina asupra fermierilor romani si polonezi.

Reamintim ca la finalul saptamanii trecute, o delegatie de eurodeputati din COMAGRI, organizati de vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din PE, Daniel Buda, s-a deplasat in Romania pentru a analiza situatia critica din porturile Constanta, Agigea si Galati si efectele presiunii transporturilor de cereale ucrainene asupra agriculturii romanesti. Vocea fermierilor din regiunea Moldovei a fost reprezentata de Asociatia Granarii Iasi, prin directorul Simona Man si vicepresedintele Dan Tiberiu Stan.

Consecventa in reprezentarea tuturor fermierilor din regiunea Moldovei, Asociatia Granarii Iasi reitereaza, cu acest prilej, situatia extrem de dificila prin care trece sectorul agricol, din cauza secetei care poate prejudicia peste 50% din productia de seminte de floarea-soarelui si peste 85% din productia de porumb a acestui an. In acest sens, sustinem cu tarie initiativa lansata de Alianta pentru Agricultura si Cooperare din care facem parte, privind declararea starii de calamitate in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de o cultura este afectata, avand in vedere ca majoritatea contractelor pentru inputurile cu pret crescut din cauza crizelor existente la nivel global vor ajunge la termen Ia sfarsitul lunii iulie 2022.

Presedintele, Premierul si Ministrul Agriculturii din Romania sunt chemati ca impreuna cu asociatiile de fermieri sa elaboreze in regim de urgenta proiectul de tara ce vizeaza agricultura, cu un plan strategic pe termen lung care sa vizeze irigatiile, valorificarea prin procesare nationala a materiilor prime produse in agricultura, negocierea PNNR si PNS in sprijinul real si coerent al tuturor fermierilor din tara noastra.

ACCPT ”Granarii” Iasi

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>