Conferinta de agricultura ecologica de la Gyula
In data de 18 aprilie 2008 a avut loc la Castelul Almasy din Gyula (Ungaria), Conferinta Asociatiei de Agricultura Ecologica si de Dezvoltare Rurala Koros - Maros. La ea au fost invitati 20 de fermieri aradeni, in frunte cu Kocik Iosif, presedintele Asociatiei Gospodarilor Maghiari din Judetul Arad si consultantii agricoli ing. Gal Tamas (CLCA Iratos) si Ing Suhoverschi Mircea (CLCA Pecica). Conferinta sa incheiat cu vizitarea castelului si a expozitiei de produse ecologice.
Actualitati din agricultura ecologica ungara
Certificare face ca un produs bio sa fie bio (ecologic). Fara certificare chiar daca fermieri produc in sistem ecologic, produsele obtinute nu sunt recunoscute ca produse ecologice. Daca un produs ecologic se vinde in Elvetia, atunci produsul respectiv este considerat 100% ecologic.
Exista mai multe alternative de cultivare a plantelor, precum tehnologiile de obtinere a produselor integrale sau naturale, dar produsele ecologice sunt doar acelea care se obtin intr-un sistem de control si certificare.
In agricultura ecologica se pune accent pe ameliorarea soiurilor si raselor locale.
Dr Roszik Peter, arata in cadrul conferintei, ca Austria este cea mai mare cultivatoare de produse ecologice, respectiv 13% din suprafata arabila si ca Ungaria produce ecologic pe 2,2% din arabil. Dupa 2009 se asteapta ca suprafata cultivata ecologic, in Ungaria, sa ajunga la 5%, respective 300 mii ha. De asemenea se estimeaza ca dupa 2013, subventiile in agricultura ecologica sa creasca simtitor.
Principiile care stau la baza agriculturii ecologice sunt asigurare unei alimentatii sanatoase si protejarea unui mediu sanatos pe termen lung. Sistemul de agricultura ecologica este singurul sistem agricol care nu produce noxe. Se constata in ultimul timp o cerere tot mai mare de produse ecologice nealimentare (mobilier, textile, cosmetice, detergenti, etc). De asemenea cresc si numarul de magazine ecologice. In Cehia numarul acestor magazine, doar in ultimul an, a crescut cu 20%.
Paralele cu cresterea productiei ecologice creste si productia de plante modificate genetic. In SUA, unde se consuma 70% produse modificate genetic, exista o initiativa prin care populatia va hotara daca se va trece sau nu pe eticheta, ca acel produs este OMG.
Intre agricultura ecologica si tehnologia genetica
Dr Marai Geza in interventia sa afirma ca daca un soi local ecologic se obtine prin selectie naturala, un soi modificat genetic se obtine printr-o interventie mecanica, prin care se introduce in soiul respectiv o gena straina. Aceasta gena actioneaza ca un bacil, si se afla in organismul respectiv intr-o cantitate mai mare decat, daca s-ar folosi un insecticid puternic.
Problema este ca aceasta gena se poate multiplica si modifica. Astfel Domnul Marai a afirmat ca daca resturile vegetale se introduc in sol, gena modificata genetic, din resturile vegetale, distrug microorganismele din sol, si prin asta distrug solul.
Soia produsa in Ungaria nu este modificata genetic iar porumbul modificat genetic este interzis in Ungaria. Cele 5 partide care conduc Ungaria au ajuns la un consens in protejarea cercetarii agricole. Astfel Ungaria a ajuns al doilea producator de samanta nemodificata genetic din Uniunea Europeana.
Piata ecologica din Bekes
Danczine Dusz Julianna a povesti in continuare despre piata ecologica din Bekes. Asociatia de agricultura ecologica Bekes este formata din 20 de membrii atestati ecologic, si care sa infiintat in 1992. A fost recunoscuta ca si grup de producatori in agricultura ecologica in anul 2004.
In piata agroalimentara din Bekes, asociatia are un stand de produse ecologice, unde vand produse proaspete, fara depozitare frigorifica. Totodata asociatia face educatie copiilor pentru o alimentatie sanatoasa impreuna cu Consiliul Local din Bekes. Astfel copii viziteaza fermele ecologice si standul de piata, vizite terminate cu degustari gratuite de produse ecologice (capsuni, pepeni, etc).
Unul dintre producatorii din asociatie, cultiva pe bolta pepenei galbeni, la fel ca si vita de vie. In afara ca face umbra in ferma, pepenii, care atarna, raspandesc aroma lor in tot orasul si atrag clientii si copii de la gradinita.
Ecologia in apicultura
Dr Szalai Tamas a arata ca in agricultura ecologica este necesar: sa schimbam ceara; sa asiguram o zona de zbor de 3 km; stupul sa fie confectionat din materiale naturale, tratamentele sa se efectueze cu materiale acceptate de agricultura ecologica, hranirea suplimentara sa fie facuta cu miere si zahar produs ecologic; si sa existe un caiet cu evidenta a tratamentelor, hranirii si zborul albinelor.
Sa aratat ca in Ungaria exista paduri compacte de salcam ca si campuri melifere. De asemenea plantatii de tei. Doar floarea soarelui si rapita ecologica se pot folosi ca si culturi melifere in apicultura ecologica.
Protectia biologica a plantelor
Dupa ce domnul Dr Matray Arpad a prezentat preparatele homeopatice care regleaza functiile plantelor ecologice precum CH -30, D2, D6, D10, Domnul Laszlo Gyula a vorbit despre protectia biologica a culturilor.
A fost prezentat in primul rand produsul Trichoplus sub forma de capsule albe care contin 2000 de larve din care ies adultii in perioda in care daunatorii culturilor depun oua. Doza este de 200 de capsule / ha de sera sau 100 de capsule/ha de camp. Astfel se trateaza buha verzei, gargarita mazarei, molia porumbului, si daunatorii din culturile de ardei si tomate. Pentru vie a fost recomandat Typlodromus.
Au mai fost prezentate erbicidele ecologice DIPEL si NOVODOR pe baza de Bacilus Turigiensis, precum si feromonii produsi de firma japoneza SHIN ETSU.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>