ANAF: Intrebari si raspunsuri privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

ANAF venituri din activitati agricole si silviculturaIn cadrul sesiunii de asistenta si indrumare online din 12 august 2015 privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, Directia Generala de Servicii pentru Contribuabili din cadrul ANAF a raspuns unor intrebari venite din partea fermierilor si silvicultorilor.

 

 

 

 

Am doua intrebari: Care este limita maxima de venit pentru care o persoana fizica (neautorizata) poate realiza venituri din activitati agricole? Care este limita maxima pana la care se poate plati impozit pe veniturile din activitati agricole pe baza normei de venit.

Din punct de vedere fiscal nu exista limitare valorica a veniturilor realizate si nici a impozitului datorat.



In situatia in care o societate comerciala cumpara produse agricole din piata dar nu de la producatori (atestat+carnet de producator) ci de la intermediari persone fizice, ca documente justificative se folosesc borderoul de achizitie si dispozitia de plata? Ce taxe, contributii trebuie sa retina persoana juridica? Ce declaratii trebuie sa intocmeasca?

Potrivit prevederilor art. 16 lit. f) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei. Referitor la alte obligatii ale persoanelor juridice va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/



Dar in situatia in care cumpara produse agricole de la un producator care nu elibereaza fila din carnetul de producator ci tot borderou de achizitie?

Conform art.16 lit a) din Legea nr.145/2014, utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol cu nerespectarea regimului de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice.



Cum putem verifica daca o persoana are atestat de producator dar nu ni-l prezinta si nici nu fololoseste carnetul de producator ?

Referitor la atestatul de producator va sugeram sa va adresati Primariei, avand in vedere ca potrivit art. 4, alin. 1 din Legea nr.145/2014, atestatul de producator se elibereaza de catre primar.



Pentru activitatile agricole impuse pe norma de venit, de cand este obligatorie completarea registrului de incasari si plati pentru partea de incasari?

Contribuabilii care obtin venituri agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatia de a conduce evidenta contabila, singura exceptie o reprezinta obligatia de a completa Jurnalul pentru vanzari.

Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.



La o persoana fizica ce desfasoara activitati agricole (cultura, recoltare, vanzare cereale), impuse pe baza normei de venit, ce obligatii exista din punctul de vedere al organizarii contabilitatii? Ce registre sunt obligatorii? Trebuie evidentiata productia in curs?

Va rugam sa aveti in vedere raspunsul formulat la intrebarea precedenta.



In situatia in care, pentru inregistarea veniturilor, o persoana fizica este obligata sa utilizeze factura, care este data la care trebuie emisa, atunci cand are loc o vanzare de masa lemnoasa pe picior (practic, a arborilor nedoborati inca): data autorizatiei de exploatare a parchetului, data procesului verbal de predare-primire prin care parchetul este predat titularului autorizatiei, in vederea exploatarii, data procesului verbal de reprimire a parchetului, ori data la care arborii doborati sunt colectati din padure, conform avizelor de insotire?

Regulile de intocmire a facturilor sunt prevazute la art. 155 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit alin. 15 al aceluiasi articol, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.



Sunt constituita ca intreprindere individuala din 2010 cu o plantatie de arbusti fructiferi, realizata cu fonduri europene. Din anul 2014 statul ma impoziteaza pe baza normei de venit. Ce se intampla cu pierderea fiscala avuta pe anii 2010-2013, inerenta avand in vedere ca plantele intra pe rod din anul 5 (in cazul meu)? Pot sa o compensez cu activitatea pe care o am pe un alt cod CAEN (turism) pe aceeasi intreprindere individuala?

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza doar cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit.



Daca o persoana fizica are venituri din activitati independente (titular intreprindere individuala), neplatitor de TVA cu cod fiscal, in suma de 190.000 lei, iar persoana fizica realizeaza si venituri din silvicultura de 100.000 lei pe CNP. Intrebarea ar fi daca se cumuleaza cele doua venituri si intreprinderea individuala devine platitoare de TVA sau se considera doua activitati distincte si ramane neplatitor de TVA?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.

In consecinta, din punct de vedere al incadrarii in plafonul de scutire, veniturile realizate din cele doua activitati se cumuleaza.



O persoana fizica, proprietar de padure, realizeaza venituri din vanzarea materialului lemnos in valoare de aproximativ 200.000 lei, in baza a 2-3 contracte de vanzare-cumparare, incheiate anual. Ce obligatii declarative trebuie sa indeplineasca, in conditiile in care in acelasi timp, obtine venituri si din salarii, dividende, inchiriere si arenda (pana in 5 contracte)? Care este modalitatea corecta de inregistrare a veniturilor din silvicultura, avand in vedere ca, din cate cunosc, nu trebuie sa se inregistreze fiscal, dar ca, potrivit art. 71, alin. (3) din Codul fiscal, este obligat sa conduca contabilitatea in partida simpla? Avand in vedere art. 155, alin. (19), lit. d) si, pe de alta parte, prevederile pct. 4, teza a 4-a, din Capitolul III din Anexa la O.M.F.P. nr. 170/2015, credeti ca este corecta o factura emisa pe CNP, nu pe CIF sau CUI?

Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. In situatia in care valorificati masa lemnoasa ce depaseste volumul mai sus mentionat, veniturile realizate vor fi supuse impunerii. Veniturile din silvicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (indiferent daca sunteti persoana autorizata sau nu).

Mentionam ca, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Astfel, potrivit art. 72, alin. 1, lit. c din Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (cu exceptia comerciantilor, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului), vor obtine codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.

In vederea atribuirii codului de inregistrare fiscala aveti obligatia depunerii declaratie de inregistrare fiscala. De asemenea aveti obligatia depunerii si a formularului 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit. In ceea ce priveste emiterea facturilor, se inscrie codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, dupa caz.



Am concesionat un hectar si jumatate de teren neproductiv de la primarie si am realizat o balta de pescuit, cu resurse proprii, fara a realiza profit pana in prezent. Intrebarea este: trebuie sa ma inregistrez si sa platesc impozit pe teren, balta?

Stimate domn, in situatia in care sunteti persoana fizica va rugam sa aveti in vedere raspunsul comunicat la intrebarea de mai sus, avand in vedere ca veniturile din silvicultura si piscicultura au acelasi tratament fiscal.

Mentionam ca, veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente» din Codul fiscal. In cazul in care sunteti reprezentantul unei persoane juridice, pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/ .

In ceea ce priveste plata impozitului pe teren/balta trebuie sa va adresati Directiei de Impozite si Taxe Locale, aceasta fiind institutia abilitata sa va raspunda la intrebarea dumneavoastra.



Intr-adevar, notiunea de „persoana impozabila” este definita in raport cu notiunea „activitate economica”, insa doar din punct de vedere al TVA (conform art. 127, asa cum ati citat si dumneavoastra)! Din punct de vedere al impozitului pe venit, va rog insa sa observati ca silvicultura si activitatile economice, comerciale, independente etc. sunt tratate diferit, la capitole diferite, tocmai poate pentru faptul ca proprietarul de padure nu cumpara nimic, spre a revinde. Practic, nu face altceva decat sa vanda lemnul rezultat din operatiunile de igienizare si intretinere a padurii pe care o detine in patrimoniul personal. Plecand de o astfel de premisa, in care dintre categoriile vizate de art. 72, alin. (1) din Codul de procedura fiscala, ar trebui sa intre proprietarul de padure: b), c) sau d)? De altfel, potrivit art.2 din OUG 44/2008, conceptul de activitate economica nu include silvicultura!

Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, persoana impozabila este definita la art. 127 din Codul fiscal, din punct de vedere a TVA. Insa, asa cum v-am comunicat deja, in situatia in care desfasoara activitati economice, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, in vederea obtinerii codului de inregistrare fiscala de la organul fiscal. Ceilalti contribuabili, persoanele fizice, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, vor utiliza codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale (conform art. 72, alin. 1, lit.d din Codul de procedura fiscala). Persoanele fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit se inregistreaza fiscal la data depunerii primei declaratii fiscale. Referitor la OUG 44/2008, aceasta reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.


ANAF
Agentia Nationala de Administrare Fiscala

 

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>