Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste implinirea a doua obiective importante pentru agricultorii romani

Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste sa obtina pentru fermieri derogarile solicitateCu urmare a demersurilor intense intreprinse de Alianta pentru Agricultura si Cooperare catre Copa-Cogeca si autoritatile nationale pentru obtinerea unor derogari de la Pactul Verde European in contextul conflictului ruso-ucrainian, Comisia a anuntat ca este dispusa sa accepte derogari importante de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei in ceea ce priveste punerea in aplicare a anumitor conditii referitoare la plata pentru ecologizare pentru anul de cerere 2022.


Cele mai importante pentru fermierii nostri, cu un impact imediat, constau in derogarea de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul mai sus amintit, permitand statelor membre sa decida ca terenurile aflate in parloaga sa fie considerate o cultura distincta, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie.

De asemnea, prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de revendicare 2022, statele membre pot decide ca terenurile necultivate sa fie considerate zona de interes ecologic in temeiul articolului 46 alineatul (2), primul paragraf, litera (a), din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie sau au fost cultivate.

Se va aplica factorul de ponderare stabilit pentru terenurile aflate in parloaga in anexa X la Regulamentul (UE) 1307/2013.

La fel de importanta este derogarea de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, derogare care permite utilizarea de produse de protectie a plantelor in acele zone destinate pasunarii sau recoltate in scopuri de productie.

Cu privire la un alt obiectiv al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare privind o strategie pentru cresterea productiei de proteaginoase la nivelul Uniunii, in cadru Consiliului AGRI-FISH de astazi, 21 martie 2022, a fost prezentata o nota informativa intitulata „Imbunatatirea potentialului proteinelor pe baza de plante in Europa, in conformitate cu obiectivele stabilite in Pactul verde european”. Acesta a fost initiata de reprezentanta austriaca si a primit sprijinul a alte 19 state membre, printre care si Romania.

Ministrul agriculturii, domnul Adrian Ionut-CHESNOIU, a sustinut in cadrul Consiliului AGRI-FISH aceasta initiativa, declarand ca este binecunoscut faptul ca Uniunea este dependenta de importuri proteice din tari terte, dintre care 76% din provin din soia si sroturi din soia. A transmis ca Romania va sprijni demersul prin cultivarea unor soiuri de proteaginoase si leguminoase cu potential mare de productie si cu rezistenta crescuta la conditiile climatice.

In urma dezbaterilor, presedintia franceza a concluzionat ca este absolut necesara dezvoltarea, in continuare, a productiei de proteine vegetale si a surselor alternative de proteine animale in UE si a invitat Comisia sa prezinte o strategie UE de tranzitie a proteinelor, care incurajeaza cultivarea de proteine vegetale pentru alimente si hrana pentru animale in UE, precum si utilizarea altor surse durabile de proteine.

 

23 martie 2022

Alianta pentru Agricultura si Cooperare in vizita de lucru la Bruxelles pentru sustinerea intereselor fermierilor romani

Reprezentantii celor patru organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, au efectuat o vizita de lucru la Bruxelles, la sediul mai multor institutii si organizatii europene.

Delegatia romana a fost alcatuita din presedintele PRO AGRO, Ionel ARION, vicepresedintele PRO AGRO, Marius MICU, presedintele L.A.P.A.R., Nicu VASILE, presedintele U.N.C.S.V, Mircea-Paul BALUTA, si, din partea A.P.P.R., vicepresedintele Theodor ICHIM si Cristina CIONGA, director afaceri europene.

O parte importanta a vizitei a fost dedicata intalnirii cu conducerea organizatiei-umbrela a fermierilor europeni, Copa-Cogeca. Din partea acesteia, au fost prezenti la reuniune presedinta COPA, Christiane LAMBERT, presedintele Cogeca, Ramon ARMENGOL, secretarul general, Pekka PESONEN, Paulo GOUVERIA - Chief Policy Advisor PAC, Oana NEAGU – director General Affairs si Camelia GYORFFY – Senior Policy Advisor PAC.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a facut acest demers pentru a transmite cat mai clar pozitia fermierilor romani in perioada dificila pe care o traverseaza Europea, cu implicatii deosebite pentru sectorul agricol. Tema discutiilor a avut ca pilon central contextul crizei generate de razboiul ruso-ucrainian, masurile necesare pentru asigurarea sigurantei si securitatii alimentare prin relaxarea unor prevederi din noul PAC, printre care, cu efect imediat, cultivarea parloagelor, utilizarea tratamentelor fitosanitare pe suprafetele cu leguminoase din zonele cu interes ecologic (ZIE), adaptarea implementarii masurilor care sa duca la atingerea tintelor cantitative de reducere a pesticidelor si fertilizantilor in functie de conditiile specifice ale fiecarui Stat Membru si intr-un calendar realist, care sa nu ameninte sistemul de securitate alimentara al Uniunii si al partenerilor sai. Prin acest prim pachet de masuri se urmareste cresterea productiei agricole si agroalimentare a U.E. si pastrarea echilibrului pietelor, iar Romania este pregatita sa isi asume un rol cheie in a oferi stabilitate. Aceasta stabilitate, insa, impune decidentilor politici sa caute urgent solutii rezonabile pentru agricultori, care sa le conserve competitivitatea in conditiile actuale, in care se confrunta cu o escaladare fara precedent a costurilor de productie si o inasprire a restrictiilor legate de tehnogiile pe care le pot utiliza. Romania este, in acest moment, statul membru care poate juca un rol decisiv in cresterea aprovizionarii cu cereale si proteina vegetala a Uniunii – dar pentru aceasta are nevoie de o flexibilitate rezonabila in aplicarea conditiile de inverzire, de decizii intelepte ale managerilor de risc europeni in privinta accesului la tehnologii si instrumente de inovare in agricultura, precum si de masuri pe termen scurt si mediu care sa le asigure accesul (atat cantitativ, cat si din perspectiva pretului) la inputuri agricole.

La finalul acestei vizite de lucru, s-a concluzionat ca Alianta pentru Agricultura si Cooperare va intreprinde, cu sprijinul echipei Copa-Cogeca, toate demersurile necesare pentru a face cunoscute nevoile fermierilor romani, la nivelul decidentilor politici europeni; potentialul agricol al Romaniei nu poate fi neglijat, mai ales in aceste momente.

Delegatia Aliantei a avut, de asemenea, intalniri cu eurodeputatii romani Carmen AVRAM si Alin MITUTA pentru a le prezenta provocarile cu care se confrunta fermierii si solutiile pe care acestia le propun. Unul din mesajele-cheie transmis acestora este nevoia de sustinere a conceptului de "zonare" in privinta implementarii diferitelor masuri ce vor fi adoptate in urmatoarea perioada in sustinerea sectorului agricole pentru a face fata noului context. Emisarii Aliantei au reliefat ca este foarte important ca principiile in alocarea resurselor sa fie respectate, dar adaptarea si punerea in practica a masurilor sa fie facuta de fiecare stat membru in functie de specificitatile si particularitatile sale pedoclimatice, demografice, a structurilor de productie. Trimisii Romaniei in Parlamentul European au fost interesati de aceasta abordare, pe care o considera deosebit de constructiva si utila in a permite diferitelor State Membre sa-si atinga potentialul in sectorul agro-alimentar si s-a agreat continuarea dialogului pe probleme punctuale, in interesul fermierilor romani.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

UNCSV

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>