Precizari MADR privind programul de sustinere a producatorilor de carne de porc din ferme romanesti

Subventii porcine - Precizari MADR privind programul de sustinere a producatorilor de carne de porc din ferme romanestiReferitor la articolele publicate in mass-media cu privire la conditiile in care s-a asumat realizarea unor programe de sustinere a produselor deficitare in balanta comerciala, respectiv a programului de sustinere a producatorilor de carne de porc din ferme romanesti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:


Analiza asupra produselor cele mai deficitare in balanta comerciala a Romaniei a fost facuta pe date publice si a avut in vedere identificarea primelor doua produse deficitare din aceasta balanta, respectiv a produselor unde importul de produs depaseste in termeni maximi exportul de produs si capacitatea interna de productie.

Programul de sustinere a produselor deficitare nu si-a propus un scop limitativ, in sensul de a se referi doar la doua produse in opt ani, ci de a veni, cu scheme de sprijin, in fiecare an, pe primele doua produse deficitare rezultate din balanta comerciala a Romaniei, asa cum este ea comunicata de catre Institutul National de Statistica.

Astfel, daca in primul an, produsele deficitare sunt tomatele si carnea de porc, pentru anul urmator, produsele pentru care se cauta finantare vor fi cele care vor rezulta din analiza anuala a acestei balante comerciale. Fiecare schema de sprijin se acorda pe o perioada de opt ani, considerandu-se ca aceasta perioada este una suficienta pentru echilibrarea capacitatii de productie interne si asigurarea consumului de produse alimentare din piata autohtona.

Romania importa cca 230.000 tone porci si carne de porc (circa 30.000 tone porci vii si 200.000 to carne de porc), in valoare de circa 350 milioane euro si exporta circa 4000 to carne si produse din carne de porc.

In ceea ce priveste sectorul de crestere a suinelor trebuie mentionat, inca de la inceput, ca acest sector a fost unul care, dupa anul 1989 a intampinat cele mai mari dificultati, din cauza subventionarii precare, a costurilor de productie din ce in ce mai mari, a concurentei cu piata europeana si a altor factori care au aparut si pe care o sa-i prezentam in continuare.

Pentru a va face o imagine asupra modului in care carnea de porc, carcasa de porc a fost sustinuta in Romania, ar trebui sa prezentam o comparatie cu alte sisteme de finantare pe alte specii de animale.

Astfel, daca la bovine subventiile oferite potrivit reglementarilor europene ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, la porcine, plata pe bunastare ajunge la cel mult 30 euro/cap de animal, crescatorii de porci neavand dreptul la alte subventii.

Insa plata pe bunastare nu este o subventie care se cuvine doar pentru ca un crescator creste animalele. Plata pe bunastare inseamna acoperirea unor costuri care tin de diminuarea capacitatilor de productie, de costuri privind conditiile de transport si de crestere a animalului. Iar asta se petrece in contextul in care, la o carcasa de 100 de kg, 40% din costul de productie o reprezinta costul purcelului tanar importat, iar 45% o reprezinta costul furajelor (la un cost al purceilor de cca 50 euro/cap).

Dintr-o alta perspectiva, in domeniul cresterii animalelor, concurenta cu produse din afara tarii a avut influente negative in valorificarea produselor obtinute. Acestui context i s-au adaugat si disfunctionalitatile pietei, care pericliteaza existenta unei economii functionale si echitabile in acest sector, confruntat si in prezent cu dificultati legate de pierderile de venit ale producatorilor, cauzate de perturbarile inregistrate pe piata: embargoul impus de Federatia Rusa la inceputul anului 2014, seceta severa din anii 2015 si 2016 care a condus la cresterea costurilor inputurilor in cadrul exploatatiilor agricole.

In plus, continua sa se inregistreze un deficit de produse proaspete, atat pentru consum direct, cat si pentru industria alimentara.

De asemenea, in prezent, producatorii de carne de porc inregistreaza pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, in ceea ce priveste dezechilibrarea raportului dintre cerere si oferta.

Desi inainte de anul 2014 Romania nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole in Federatia Rusa, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat in mod indirect producatorii romani din cauza surplusului de produse existent pe piata UE. Ca urmare, scaderi severe ale preturilor au fost inregistrate chiar si in perioade in care acestea ating in mod normal varful de sezon.

In prezent, produsul carne de porc necesita sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din productia interna.

Avand in vedere contextul volatilitatii tot mai persistente manifestate pe piata Uniunii Europene si mondiale agroalimentare, distorsionarea mecanismului cerere-oferta urmare a embargoului impus de Federatia Rusa si reducerea exporturilor pe unele piete traditionale, producatorii de carne de porc din Romania se confrunta cu presiuni deosebite in valorificarea productiei, care afecteaza grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinte importante asupra PIB-ului, asupra mentinerii activitatii de crestere a porcinelor.

De asemenea, pentru a se asigura securitatea alimentara a populatiei este nevoie de mentinerea capacitatilor de productie locale cu referire directa la productia primara si unitatile de procesare, precum si realizarea unui procent echitabil de produse pe rafturile magazinelor care sa consolideze pozitia producatorilor romani si cresterea valorii adaugate.

Prin acordarea ajutoarelor de stat in domeniul cresterii porcinelor, se urmareste eficientizarea activitatii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, a unei eficiente economice in realizarea si valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit inregistrate de crescatorii de porcine, precum si evitarea migratiei din mediul rural, odata cu crearea de noi locuri de munca.

De asemenea, prin prezentul program se mentin efectivele de porci care reprezinta consumatorii principali de cereale, respectiv porumb si orz, precum si de oleaginoase, aceasta determinand cresterea productiei si valorificarea superioara a materiilor prime.

Avand in vedere cele de mai sus, ne exprimam pe de o parte convingerea ca reprezentantii mass-media vor intelege ca acest tip de ajutor de stat are ca obiectiv salvarea unui sector economic aflat in declin, precum si interesul de a pune pe masa consumatorului roman carne romaneasca proaspata si de calitate.

Ne exprimam regretul ca o intentie de a crea un echilibru pe piata romaneasca si de a salva locuri de munca si activitati productiva este adusa in derizoriu doar pentru ca exista o posibilitate mediatica de exploatare tendentioasa si directionata a unui subiect predilect. Asa cum nu putem agrea ca o astfel de abordare poate fi una corecta si constructiva daca dorim dezvoltarea capacitatilor de productie a Romaniei.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

   

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>