Referitor la articolele publicate in mass-media cu privire la conditiile in care s-a asumat realizarea unor programe de sustinere a produselor deficitare in balanta comerciala, respectiv a programului de sustinere a producatorilor de carne de porc din ferme romanesti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:
Analiza asupra produselor cele mai deficitare in balanta comerciala a Romaniei a fost facuta pe date publice si a avut in vedere identificarea primelor doua produse deficitare din aceasta balanta, respectiv a produselor unde importul de produs depaseste in termeni maximi exportul de produs si capacitatea interna de productie.
Programul de sustinere a produselor deficitare nu si-a propus un scop limitativ, in sensul de a se referi doar la doua produse in opt ani, ci de a veni, cu scheme de sprijin, in fiecare an, pe primele doua produse deficitare rezultate din balanta comerciala a Romaniei, asa cum este ea comunicata de catre Institutul National de Statistica.
Astfel, daca in primul an, produsele deficitare sunt tomatele si carnea de porc, pentru anul urmator, produsele pentru care se cauta finantare vor fi cele care vor rezulta din analiza anuala a acestei balante comerciale. Fiecare schema de sprijin se acorda pe o perioada de opt ani, considerandu-se ca aceasta perioada este una suficienta pentru echilibrarea capacitatii de productie interne si asigurarea consumului de produse alimentare din piata autohtona.
Romania importa cca 230.000 tone porci si carne de porc (circa 30.000 tone porci vii si 200.000 to carne de porc), in valoare de circa 350 milioane euro si exporta circa 4000 to carne si produse din carne de porc.
In ceea ce priveste sectorul de crestere a suinelor trebuie mentionat, inca de la inceput, ca acest sector a fost unul care, dupa anul 1989 a intampinat cele mai mari dificultati, din cauza subventionarii precare, a costurilor de productie din ce in ce mai mari, a concurentei cu piata europeana si a altor factori care au aparut si pe care o sa-i prezentam in continuare.
Pentru a va face o imagine asupra modului in care carnea de porc, carcasa de porc a fost sustinuta in Romania, ar trebui sa prezentam o comparatie cu alte sisteme de finantare pe alte specii de animale.
Astfel, daca la bovine subventiile oferite potrivit reglementarilor europene ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, la porcine, plata pe bunastare ajunge la cel mult 30 euro/cap de animal, crescatorii de porci neavand dreptul la alte subventii.
Insa plata pe bunastare nu este o subventie care se cuvine doar pentru ca un crescator creste animalele. Plata pe bunastare inseamna acoperirea unor costuri care tin de diminuarea capacitatilor de productie, de costuri privind conditiile de transport si de crestere a animalului. Iar asta se petrece in contextul in care, la o carcasa de 100 de kg, 40% din costul de productie o reprezinta costul purcelului tanar importat, iar 45% o reprezinta costul furajelor (la un cost al purceilor de cca 50 euro/cap).
Dintr-o alta perspectiva, in domeniul cresterii animalelor, concurenta cu produse din afara tarii a avut influente negative in valorificarea produselor obtinute. Acestui context i s-au adaugat si disfunctionalitatile pietei, care pericliteaza existenta unei economii functionale si echitabile in acest sector, confruntat si in prezent cu dificultati legate de pierderile de venit ale producatorilor, cauzate de perturbarile inregistrate pe piata: embargoul impus de Federatia Rusa la inceputul anului 2014, seceta severa din anii 2015 si 2016 care a condus la cresterea costurilor inputurilor in cadrul exploatatiilor agricole.
In plus, continua sa se inregistreze un deficit de produse proaspete, atat pentru consum direct, cat si pentru industria alimentara.
De asemenea, in prezent, producatorii de carne de porc inregistreaza pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, in ceea ce priveste dezechilibrarea raportului dintre cerere si oferta.
Desi inainte de anul 2014 Romania nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole in Federatia Rusa, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat in mod indirect producatorii romani din cauza surplusului de produse existent pe piata UE. Ca urmare, scaderi severe ale preturilor au fost inregistrate chiar si in perioade in care acestea ating in mod normal varful de sezon.
In prezent, produsul carne de porc necesita sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din productia interna.
Avand in vedere contextul volatilitatii tot mai persistente manifestate pe piata Uniunii Europene si mondiale agroalimentare, distorsionarea mecanismului cerere-oferta urmare a embargoului impus de Federatia Rusa si reducerea exporturilor pe unele piete traditionale, producatorii de carne de porc din Romania se confrunta cu presiuni deosebite in valorificarea productiei, care afecteaza grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinte importante asupra PIB-ului, asupra mentinerii activitatii de crestere a porcinelor.
De asemenea, pentru a se asigura securitatea alimentara a populatiei este nevoie de mentinerea capacitatilor de productie locale cu referire directa la productia primara si unitatile de procesare, precum si realizarea unui procent echitabil de produse pe rafturile magazinelor care sa consolideze pozitia producatorilor romani si cresterea valorii adaugate.
Prin acordarea ajutoarelor de stat in domeniul cresterii porcinelor, se urmareste eficientizarea activitatii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, a unei eficiente economice in realizarea si valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit inregistrate de crescatorii de porcine, precum si evitarea migratiei din mediul rural, odata cu crearea de noi locuri de munca.
De asemenea, prin prezentul program se mentin efectivele de porci care reprezinta consumatorii principali de cereale, respectiv porumb si orz, precum si de oleaginoase, aceasta determinand cresterea productiei si valorificarea superioara a materiilor prime.
Avand in vedere cele de mai sus, ne exprimam pe de o parte convingerea ca reprezentantii mass-media vor intelege ca acest tip de ajutor de stat are ca obiectiv salvarea unui sector economic aflat in declin, precum si interesul de a pune pe masa consumatorului roman carne romaneasca proaspata si de calitate.
Ne exprimam regretul ca o intentie de a crea un echilibru pe piata romaneasca si de a salva locuri de munca si activitati productiva este adusa in derizoriu doar pentru ca exista o posibilitate mediatica de exploatare tendentioasa si directionata a unui subiect predilect. Asa cum nu putem agrea ca o astfel de abordare poate fi una corecta si constructiva daca dorim dezvoltarea capacitatilor de productie a Romaniei.
M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>