Platile directe si Viitoarea Politica Agricola Comuna discutate de Petre Daea cu Ambasadorul Frantei

Intalnirea ministrului Petre Daea cu excelenta sa doamna Michele Ramis ambasadorul republicii franceze la BucurestiPetre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit-o astazi, la sediul MADR pe doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti. Doamna Ambasador a fost insotita de doamna Marie-Luce Ghib, consilier agricol regional pentru Romania, Bulgaria si Serbia si domnul Michel Cywinski – Sef al misiunii economice.

In cadrul discutiei cu Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, subiectele principale abordate au vizat: viitoarea Politica Agricola Comuna si pregatirea preluarii Presedintiei Consiliului UE de catre Romania in prima parte a anului 2019, cooperarea bilaterala precum si invitarea Romaniei, ca parte la Initiativa lansata de Franta ”4 per 1000 pentru sol”.

Ministrul Daea a mentionat importanta intalnirii de astazi, mai ales ca Franta si Romania au interese comune. "Suntem cu totii preocupati de securitatea alimentara, strategie de interes pentru tara noastra, dar si la nivel mondial. Asigurarea hranei trebuie asumata si abordata ca responsabilitate principala in contextul noilor provocari legate de schimbari climatice, a eforturilor de eradicare a foametei si combaterea bolilor la animale, care depasesc granitele statelor membre", a subliniat ministrul.

Discutia de astazi pregateste intalnirea cu omologul francez, domnul Stephane Travert, stabilita pentru data de 13 februarie 2018. Ministrul roman a atras atentia asupra contextului diferit si a noii conjuncturi fata de care suntem obligati sa gandim viitoarea Politica Agricola Comuna, pentru 27 state membre, dar si pericolul unor amenintari din afara granitelor UE legate de piata si de boli la animale si plante.

In cuvantul sau, ministrul Petre Daea s-a referit la asemanarile dintre Romania si Franta in privinta conceptelor de abordare si la legaturile stranse avute in domeniul agricol, de-a lungul vremii. elemente esentiale de interes comun, subliniate de ministrul Daea, urmatoarele: atat Romania cat si Franta sunt pe primele locuri in UE la productia de cereale si la exportul acestora. Romania trebuie sa dezvolte sectorul de zootehnie si sa creeze valoare adaugata, asigurand in acest fel castigul pentru fermieri. Referindu-se la bugetul PAC, ministrul a afirmat ca o alocare consistenta si in viitor va asigura competitivitatea necesara indeplinirii obiectivului asumat – asigurarea securitatii alimentare.

Schimbul de opinii privind Politica Agricola Comuna a dus la prelungirea intalnirii si, raspunzand interesului manifestat de Franta, Petre Daea a punctat si detaliat o parte din prioritatile Romaniei, intre acestea amintind mentinerea celor doi piloni, mentinerea platilor directe si continuarea convergentei acestora, fara diferentiere intre statele membre, flexibilitate intre piloni.

De asemenea, ministrul a subliniat ca, in opinia sa, cofinantarea nu este o solutie deoarece poate deforma “linia de start a fermierilor”. In ceea ce priveste intentia de a avea planuri strategice inclusiv pentru pilonul 1, ministrul a opinat ca aceasta trebuie cantarita cu atentie, deoarece presupune o activitate intensa de pregatire care poate duce la intarzieri ale platilor si chiar la efecte nedorite, inclusiv penalizari.

Totodata, ministrul Petre Daea a afirmat ca Romania nu sustine plafonarea platilor. Altfel, se pericliteaza sursa de securitate alimentara si de contributie economica a fermelor de dimensiune mare, esentiale agriculturii noastre.

O varianta de lucru ar putea fi regandirea platii redistributive pentru a stimula un progres mai rapid in gospodariile rurale cu efect benefic asupra biodiversitatii si a ocuparii mediului rural. Referindu-se la stimularea inlocuirii generatiilor de fermieri, ministrul a subliniat ca tinerii trebuie atrasi si mentinuti in mediul rural, facilitandu-le accesul la cumpararea de teren agricol.

”Progresul se realizeaza numai daca acordam atentia cuvenita cercetarii, de aceea eu voi propune si sustine ca, in viitoarea PAC, cercetarea sa aiba o fila si o finantare separata. Cunoscand valoarea cercetarii agricole franceze am stabilit cu doamna Ambasador ca un reprezentant la nivel inalt al ASAS sa ma insoteasca la discutia cu omologul meu francez pentru a pune cat mai rapid in practica interesele comune din acest sector”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

In contextul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, ministrul Agriculturii a dat asigurari ca ne aflam acum in etapa formarii expertilor si intr-un dialog permanent cu trio-ul format din Estonia, Bulgaria si Austria. Masurile sunt necesare pentru ca toate problemele sa fie preluate din mers si sa fie gestionate eficient, in vederea asigurarii unui flux continuu al activitatilor.

Intalnirea ministrului Petre Daea cu Michele Ramis ambasadorul Frantei


La randul sau, Ambasadorul Michele Ramis a afirmat ca Franta este apropiata de obiectivele prezentate de Romania in domeniul agricol, accentuand ideea ca viitoarea Politica Agricola Comuna va trebui sa raspunda provocarilor legate de securitatea alimentara si de schimbarile climatice, iar sectorul agricol va trebui sa isi intareasca rezistenta in fata diverselor crize.

La finalul intalnirii, doamna Ambasador i-a adresat ministrului Petre Daea invitatia la Salonul International al Agriculturii de la Paris, in data de 23 februarie 2018, prilej cu care se pot continua dezbaterile initiate in 13 februarie 2018.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>