Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal, in contextul COVID-19

Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal in contextul COVID-19Avand in vedere instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19), dispozitiile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei si asigurarea sanatatii si securitatii in munca la nivelul fermei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vine in sprijinul fermierilor cu urmatoarele recomandari:

 

 

 

    1. Prezentele recomandari sunt aplicabile la nivelul fermelor si vizeaza personalul angajat si desfasurarea normala a activitatilor specifice campaniei agricole de primavara.
    2. Personalul angajat trebuie sa se autoprotejeze evitand sa intre in contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infectie respiratorie cauzata de COVID-19. Personalul va instiinta de indata conducerea cu privire la aceasta situatie, pentru luarea masurilor de asigurare a continuitatii activitatii la nivelul structurii/entitatii din care fac parte.
    3. Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:
        • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
        • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
        • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex: in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
        • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
        • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
        • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.
    4. Conducatorii trebuie sa adopte masuri la nivelul fermelor in sensul limitarii interactiunii directe, la nivelul personalului si al activitatilor specifice, in vederea reducerii riscului de imbolnavire, cu mentinerea nivelului activitatii curente. Aceste masuri trebuie sa aiba in vedere, cel putin:
        • stabilirea unui program de lucru diferentiat;
        • limitarea, pe cat posibil, a deplasarilor personalului in afara fermei, cu exceptia categoriilor de personal ale caror activitati reclama prezenta in camp;
        • dispunerea unor masuri de igienizare a spatiilor;
        • limitarea contactului dintre angajati si deplasarea in cadrul teritoriului fermei doar in cazurile strict necesare;
        • asigurarea de masti de protectie si substante dezinfectante;
        • restrangerea activitatilor in departamentele fermei "care nu sunt indispensabile" pentru productie;
        • adoptarea procedurilor de siguranta pentru evitarea contagierii, respectarea distantei de siguranta intre operatori si unde aceasta nu poate fi mentinuta, dotarea personalului cu dispozitive corespunzatoare de protectie individuala;
        • efectuarea zilnica si ori de cate ori se impune, a curateniei in spatiile de lucru, inclusiv in habitaclurile tractoarelor si masinilor agricole, cu produse specifice care sa asigure protectia.
    5. Programati declansarea campaniei agricole de primavara prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea in ferma a cantitatilor necesare de motorina, seminte, ingrasaminte, alte input-uri.
    6. Contactati furnizorii contractuali si stabiliti grafice pe ore si zile, de derulare planificata a livrarilor de input-uri necesare desfasurarii campaniei agricole (seminte, ingrasaminte, motorina, etc).
    7. Personalul angajat sa respecte recomandarile autoritatilor (socializare cu pastrarea distantei intre persoane, dezinfectia mainilor si a suprafetelor de lucru din ateliere si utilaje agricole care sunt atinse cu mana).
    8. Asigurati dotarea personalului angajat cu dispozitive de protectie individuala corespunzatoare, printre care salopete/camasi, sorturi de unica folosinta, incaltaminte de purtat deasupra celei obisnuite, manusi, masti.
    9. Evitati contactele interpersonale apropiate inclusiv in vestiare sau in spatiile de luat masa, intre angajatii din sectoare diferite, conform dispozitiilor din Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta nr. 6 din 09.03.2020. Se va realiza un program distinct de acces in aceste spatii pentru echipele de angajati ai diferitelor sectoare.
    10. In cazul fermelor cu volum mare de lucrari de sezon si care dispun de un numar crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea in ture, astfel incat personalul sa nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului in ferma pentru o perioada mai lunga de timp. In cazul mentinerii permanente a personalului in ferma, se vor asigura conditii de cazare si hrana pentru acesta.
    11. Realizati planificarea lucrarilor agricole cu prevederea unor rezerve de forta de munca (personal de inlocuire) care poate prelua atributii de la angajatii care eventual sunt izolati.
    12. Instruiti personalul angajat care se deplaseaza in afara fermei pentru lucrari agricole mecanizate in camp, cu privire la respectarea cu strictete a tuturor masurilor de prevenire si protectie transmise de autoritati in acest sens. La revenirea in ferma, utilizarea materialelor de dezinfectie este obligatorie.
    13. Limitati accesul altor persoane in ferma, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clientilor etc., sau, stabiliti intervale orare pentru intrari specifice, dupa caz.
    14. Stabiliti reguli/trasee clare de deplasare si interventie pentru conducatorii mijloacelor de transport care intra in ferma pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea productiei, sau in ceea ce priveste accesul echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa). Instruiti personalul angajat sa pastreze, pe cat posibil, o distanta de siguranta fata de cei mentionati si sa limiteze in timp contactele cu acestia.
    15. Limitati coborarile soferilor din mijloacele de transport care furnizeaza imput-uri si verificati dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protectia mainilor, nasului si gurii.
    16. In cazul in care incarcarea/descarcarea necesita coborarea din mijlocul de transport, se va respecta in mod suplimentar masura de siguranta de pastrare a distantei intre persoane si punerea la dispozitia acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuala contaminare.
    17. Luati masuri pentru transmiterea documentatiei de transport prin mijloace electronice.
    18. Elaborati o lista cu toate persoanele pe care trebuie sa le contactati in situatia in care apar evenimente neprevazute: furnizori, autoritati publice locale, administratia agricola din judet, etc.

MADR

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>