Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal, in contextul COVID-19

Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal in contextul COVID-19Avand in vedere instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19), dispozitiile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei si asigurarea sanatatii si securitatii in munca la nivelul fermei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vine in sprijinul fermierilor cu urmatoarele recomandari:

 

 

 

    1. Prezentele recomandari sunt aplicabile la nivelul fermelor si vizeaza personalul angajat si desfasurarea normala a activitatilor specifice campaniei agricole de primavara.
    2. Personalul angajat trebuie sa se autoprotejeze evitand sa intre in contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infectie respiratorie cauzata de COVID-19. Personalul va instiinta de indata conducerea cu privire la aceasta situatie, pentru luarea masurilor de asigurare a continuitatii activitatii la nivelul structurii/entitatii din care fac parte.
    3. Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:
        • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
        • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
        • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex: in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
        • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
        • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
        • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.
    4. Conducatorii trebuie sa adopte masuri la nivelul fermelor in sensul limitarii interactiunii directe, la nivelul personalului si al activitatilor specifice, in vederea reducerii riscului de imbolnavire, cu mentinerea nivelului activitatii curente. Aceste masuri trebuie sa aiba in vedere, cel putin:
        • stabilirea unui program de lucru diferentiat;
        • limitarea, pe cat posibil, a deplasarilor personalului in afara fermei, cu exceptia categoriilor de personal ale caror activitati reclama prezenta in camp;
        • dispunerea unor masuri de igienizare a spatiilor;
        • limitarea contactului dintre angajati si deplasarea in cadrul teritoriului fermei doar in cazurile strict necesare;
        • asigurarea de masti de protectie si substante dezinfectante;
        • restrangerea activitatilor in departamentele fermei "care nu sunt indispensabile" pentru productie;
        • adoptarea procedurilor de siguranta pentru evitarea contagierii, respectarea distantei de siguranta intre operatori si unde aceasta nu poate fi mentinuta, dotarea personalului cu dispozitive corespunzatoare de protectie individuala;
        • efectuarea zilnica si ori de cate ori se impune, a curateniei in spatiile de lucru, inclusiv in habitaclurile tractoarelor si masinilor agricole, cu produse specifice care sa asigure protectia.
    5. Programati declansarea campaniei agricole de primavara prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea in ferma a cantitatilor necesare de motorina, seminte, ingrasaminte, alte input-uri.
    6. Contactati furnizorii contractuali si stabiliti grafice pe ore si zile, de derulare planificata a livrarilor de input-uri necesare desfasurarii campaniei agricole (seminte, ingrasaminte, motorina, etc).
    7. Personalul angajat sa respecte recomandarile autoritatilor (socializare cu pastrarea distantei intre persoane, dezinfectia mainilor si a suprafetelor de lucru din ateliere si utilaje agricole care sunt atinse cu mana).
    8. Asigurati dotarea personalului angajat cu dispozitive de protectie individuala corespunzatoare, printre care salopete/camasi, sorturi de unica folosinta, incaltaminte de purtat deasupra celei obisnuite, manusi, masti.
    9. Evitati contactele interpersonale apropiate inclusiv in vestiare sau in spatiile de luat masa, intre angajatii din sectoare diferite, conform dispozitiilor din Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta nr. 6 din 09.03.2020. Se va realiza un program distinct de acces in aceste spatii pentru echipele de angajati ai diferitelor sectoare.
    10. In cazul fermelor cu volum mare de lucrari de sezon si care dispun de un numar crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea in ture, astfel incat personalul sa nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului in ferma pentru o perioada mai lunga de timp. In cazul mentinerii permanente a personalului in ferma, se vor asigura conditii de cazare si hrana pentru acesta.
    11. Realizati planificarea lucrarilor agricole cu prevederea unor rezerve de forta de munca (personal de inlocuire) care poate prelua atributii de la angajatii care eventual sunt izolati.
    12. Instruiti personalul angajat care se deplaseaza in afara fermei pentru lucrari agricole mecanizate in camp, cu privire la respectarea cu strictete a tuturor masurilor de prevenire si protectie transmise de autoritati in acest sens. La revenirea in ferma, utilizarea materialelor de dezinfectie este obligatorie.
    13. Limitati accesul altor persoane in ferma, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clientilor etc., sau, stabiliti intervale orare pentru intrari specifice, dupa caz.
    14. Stabiliti reguli/trasee clare de deplasare si interventie pentru conducatorii mijloacelor de transport care intra in ferma pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea productiei, sau in ceea ce priveste accesul echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa). Instruiti personalul angajat sa pastreze, pe cat posibil, o distanta de siguranta fata de cei mentionati si sa limiteze in timp contactele cu acestia.
    15. Limitati coborarile soferilor din mijloacele de transport care furnizeaza imput-uri si verificati dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protectia mainilor, nasului si gurii.
    16. In cazul in care incarcarea/descarcarea necesita coborarea din mijlocul de transport, se va respecta in mod suplimentar masura de siguranta de pastrare a distantei intre persoane si punerea la dispozitia acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuala contaminare.
    17. Luati masuri pentru transmiterea documentatiei de transport prin mijloace electronice.
    18. Elaborati o lista cu toate persoanele pe care trebuie sa le contactati in situatia in care apar evenimente neprevazute: furnizori, autoritati publice locale, administratia agricola din judet, etc.

MADR

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>