Subiectele discutate la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit

Participarea ministrului Adrian Chesnoiu la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si PescuitMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian-Ionut CHESNOIU, a participat intre 12-13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe agenda intalnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv Regulamentul Consiliului de stabilire pentru 2022 a posibilitatilor de pescuit in Marea Mediterana si Marea Neagra si Regulamentul Consiliului de stabilire a posibilitatilor de pescuit pentru 2022 in apele Uniunii si din afara Uniunii.

In ceea ce priveste Agricultura, agenda a inclus dezbaterea pe o tema foarte sensibila si importanta pentru piata unica, si anume, Practicile comerciale neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente.

Romania a subliniat nevoia consolidarii pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a intari puterea de negociere si de a stabili un echilibru corect. Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale in cadrul lantului alimentar si raportarea acestora catre Comisia Europeana, iar Consiliul Concurentei este autoritatea de aplicare.

Prin intermediul unei evaluari interinstitutionale a eficientei masurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, si schimbul de bune practici si experiente intre statele membre cu evidentierea cooperarii intre autoritatile nationale de aplicare a directivei. Implementarea Directivei trebuie sa dovedeasca protejarea celor care au nevoie cu adevarat, in special pe furnizorii cei mai mici si sa evite transferul catre producatorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a afirmat ministrul CHESNOIU in acest context.

In cadrul lucrarilor Consiliului, referindu-se la termenul limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv pana la 1 martie 2022. Ministrul a explicat ca intarzierile in adoptarea bazei legale vor afecta pregatirea noii perioade de programare si fermierii nu vor putea sa se familiarizeze in timp util cu noile reguli ale PAC si cu noile cerinte pentru gestionarea acestora, pentru a decide in cunostinta de cauza in privinta aplicarii eco-schemelor, de exemplu. Facem precizarea ca termenul anuntat pentru depunere era 31 decembrie 2021.

Referitor la pozitia Republicii Cehe sustinuta de Austria, Grecia, Ungaria si Republica Slovaca privind situatia critica in sectorul carnii de porc din Uniunea Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a precizat ca Romania doreste sa reitereze preocuparea fata de situatia dificila a producatorilor romani din sectorul carnii de porc cauzata mai ales de Pesta Porcina Africana. In acest sens, ministrul a explicat ca producatorii romani se confrunta cu dificultati create de Pesta Porcina Africana (PPA), intrucat aceasta evolueaza in continuare pe teritoriul Romaniei, iar costurile de productie sunt semnificativ afectate de cresterea preturilor la furaje determinata de cresterea preturilor la energie.

In cadrul Consiliului, Presedintia Slovena a prezentat modificarile aduse Regulamentului privind controlul pescuitului.

In vederea accesarii fondurilor disponibile pentru instalarea sistemelor tehnice la bord, noul Regulament introduce un grad ridicat de sarcini administrative si necesitatea de corelare cu Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura (FEAMAPA). Romania nu se opune operatiunilor de verificare fizica a puterii motoarelor si a procesului de trasabilitate a produselor din peste, dar considera ca este nevoie de timp suplimentar pentru implementare, tinand cont de caracteristicile flotei de pescuit romanesti.

Ministrii agriculturii si pescuitului au continuat dezbaterile privind Programarea Fondului European pentru Afaceri Maritime si Pescuit si Acvacultura: o abordare strategica pentru a maximiza valoarea adaugata a investitiilor publice. In prezent, MADR, prin Directia Generala Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM, elaboreaza proiectul de Program pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027.

In cadrul Consiliului a fost prezentata Declaratia festiva comuna a ministrilor Agriculturii din Grupul Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia), Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Slovenia cu ocazia aniversarii a cinci ani a Initiativei BIOEAST.

Participarea Romaniei la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) reprezinta un prilej pentru reafirmarea interesului si angajamentului de a participa in luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, in domeniul agriculturii si pescuitului.

 

Ministrul Adrian Chesnoiu a avut intalniri la nivel inalt cu oficiali europeni in marja Consiliului Agricultura si Pescuit

Participarea ministrului Chesnoiu la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit


In marja Consiliului Agricultura si Pescuit desfasurat la Bruxelles, ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intalnire cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si cu omologul sau din Franta.

Astfel, ministrul Adrian CHESNOIU s-a intalnit luni, 13 decembrie 2021, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, ocazie cu care a abordat in cadrul discutiilor aspecte deosebit de importante pentru fermierii din Romania. Intre acestea, amintim Planul National Strategic, transpunerea legislatiei europene in domeniul practicilor comerciale neloiale, controlul populatiilor de carnivore mari si optimizarea PNRR in vederea finantarii unor investitii in domeniul agriculturii.

In ceea ce priveste Planul National Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate in privinta transmiterii PNS pana la 31 decembrie 2021, avand in vedere ca s-a intarziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC.

In privinta termenului limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, comisarul Wojciechowski a precizat ca este la curent cu faptul ca mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurand ca sistemul informatic nu va fi inchis la 31 decembrie 2021. A facut apel la Romania sa faca eforturi pentru finalizarea PNS in termenul prevazut.

Referitor la protectia populatiilor de carnivore mari, ministrul roman a subliniat ca impactul acestora asupra agriculturii si pescuitului sunt multidimensionale si oarecum controversate. Conservarea biodiversitatii in intreaga UE este un obiectiv recunoscut. ”Anumite specii care au fost in trecut amenintate cu disparitia, acum s-au inmultit foarte mult si provoaca pagube importante pentru agricultura, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare in plan socio-economic. Sunt specii care ameninta nu doar efectivele de animale, ci si asezarile umane si viata cetatenilor”, a evidentiat ministrul Adrian CHESNOIU. Comisarul Wojciechowski a transmis ca protectia populatiilor de carnivore mari va ramane in atentie, iar statele membre sunt incurajate sa vina cu propuneri raportate la specificul national.

Referitor la practicile comerciale neloiale, ministrul a precizat ca proiectul de lege pentru transpunerea directivei se afla in dezbatere in Camera Deputatilor si se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cat mai curand, insa pana la punerea in aplicare mai este nevoie de timp, sens in care a facut apel la Comisar sa nu se avanseze cu procedura de infrigement. Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile Romaniei si a opinat ca informarea corecta din partea Romaniei ar permite neactivarea procedurii de infrigement.

Ministrul roman a informat ca are in vedere solicitarea derogarii privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.

 

***


Ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intrevedere cu Julien DENORMANDIE, omologul sau din Republica Franceza, viitorul Presedinte al Consiliului de ministri ai agriculturii si pescuit, la solicitarea acestuia. Ministrul francez si-a prezentat prioritatile Presedintiei Fanceze care vizeaza:

    • reciprocitatea in aplicarea standardelor inalte, inclusiv pentru reziduurile de pesticide ale produselor importate in UE, sens in care vor fi adoptate acordurile comerciale de liber schimb si politica comerciala a UE pentru a fi in linie cu ambitiile inalte de clima si mediu ale PAC
    • agricultura fixatoare de azot care va constitui si subiectul reuniunii informale a ministrilor din 7-8 februarie
    • combaterea importurilor care provin din zonele despadurite.


La randul sau, ministrul roman a mentionat intarzierile in adoptarea reformei PAC care au afectat elaborarea PNS, sens in care a solicitat sprijinul Presedintiei Franceze pentru decalarea termenului de depunere a PNS. In raspunsul sau, ministrul francez a mentionat ca, din discutia cu Comisia Europeana, a rezultat ca o serie de state membre ar avea probleme cu respectarea termenului de depunere a PNS. Oficialul francez intelege dificultatile Romaniei in elaborarea la timp a PNS si va sustine solicitarea omologului roman privind flexibilitatea transmiterii PNS.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>