Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian-Ionut CHESNOIU, a participat intre 12-13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe agenda intalnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv Regulamentul Consiliului de stabilire pentru 2022 a posibilitatilor de pescuit in Marea Mediterana si Marea Neagra si Regulamentul Consiliului de stabilire a posibilitatilor de pescuit pentru 2022 in apele Uniunii si din afara Uniunii.
In ceea ce priveste Agricultura, agenda a inclus dezbaterea pe o tema foarte sensibila si importanta pentru piata unica, si anume, Practicile comerciale neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente.
Romania a subliniat nevoia consolidarii pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a intari puterea de negociere si de a stabili un echilibru corect. Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale in cadrul lantului alimentar si raportarea acestora catre Comisia Europeana, iar Consiliul Concurentei este autoritatea de aplicare.
„Prin intermediul unei evaluari interinstitutionale a eficientei masurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, si schimbul de bune practici si experiente intre statele membre cu evidentierea cooperarii intre autoritatile nationale de aplicare a directivei. Implementarea Directivei trebuie sa dovedeasca protejarea celor care au nevoie cu adevarat, in special pe furnizorii cei mai mici si sa evite transferul catre producatorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a afirmat ministrul CHESNOIU in acest context.
In cadrul lucrarilor Consiliului, referindu-se la termenul limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv pana la 1 martie 2022. Ministrul a explicat ca intarzierile in adoptarea bazei legale vor afecta pregatirea noii perioade de programare si fermierii nu vor putea sa se familiarizeze in timp util cu noile reguli ale PAC si cu noile cerinte pentru gestionarea acestora, pentru a decide in cunostinta de cauza in privinta aplicarii eco-schemelor, de exemplu. Facem precizarea ca termenul anuntat pentru depunere era 31 decembrie 2021.
Referitor la pozitia Republicii Cehe sustinuta de Austria, Grecia, Ungaria si Republica Slovaca privind situatia critica in sectorul carnii de porc din Uniunea Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a precizat ca Romania doreste sa reitereze preocuparea fata de situatia dificila a producatorilor romani din sectorul carnii de porc cauzata mai ales de Pesta Porcina Africana. In acest sens, ministrul a explicat ca producatorii romani se confrunta cu dificultati create de Pesta Porcina Africana (PPA), intrucat aceasta evolueaza in continuare pe teritoriul Romaniei, iar costurile de productie sunt semnificativ afectate de cresterea preturilor la furaje determinata de cresterea preturilor la energie.
In cadrul Consiliului, Presedintia Slovena a prezentat modificarile aduse Regulamentului privind controlul pescuitului.
In vederea accesarii fondurilor disponibile pentru instalarea sistemelor tehnice la bord, noul Regulament introduce un grad ridicat de sarcini administrative si necesitatea de corelare cu Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura (FEAMAPA). Romania nu se opune operatiunilor de verificare fizica a puterii motoarelor si a procesului de trasabilitate a produselor din peste, dar considera ca este nevoie de timp suplimentar pentru implementare, tinand cont de caracteristicile flotei de pescuit romanesti.
Ministrii agriculturii si pescuitului au continuat dezbaterile privind Programarea Fondului European pentru Afaceri Maritime si Pescuit si Acvacultura: o abordare strategica pentru a maximiza valoarea adaugata a investitiilor publice. In prezent, MADR, prin Directia Generala Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM, elaboreaza proiectul de Program pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027.
In cadrul Consiliului a fost prezentata Declaratia festiva comuna a ministrilor Agriculturii din Grupul Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia), Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Slovenia cu ocazia aniversarii a cinci ani a Initiativei BIOEAST.
Participarea Romaniei la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) reprezinta un prilej pentru reafirmarea interesului si angajamentului de a participa in luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, in domeniul agriculturii si pescuitului.
In marja Consiliului Agricultura si Pescuit desfasurat la Bruxelles, ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intalnire cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si cu omologul sau din Franta.
Astfel, ministrul Adrian CHESNOIU s-a intalnit luni, 13 decembrie 2021, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, ocazie cu care a abordat in cadrul discutiilor aspecte deosebit de importante pentru fermierii din Romania. Intre acestea, amintim Planul National Strategic, transpunerea legislatiei europene in domeniul practicilor comerciale neloiale, controlul populatiilor de carnivore mari si optimizarea PNRR in vederea finantarii unor investitii in domeniul agriculturii.
In ceea ce priveste Planul National Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate in privinta transmiterii PNS pana la 31 decembrie 2021, avand in vedere ca s-a intarziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC.
In privinta termenului limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, comisarul Wojciechowski a precizat ca este la curent cu faptul ca mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurand ca sistemul informatic nu va fi inchis la 31 decembrie 2021. A facut apel la Romania sa faca eforturi pentru finalizarea PNS in termenul prevazut.
Referitor la protectia populatiilor de carnivore mari, ministrul roman a subliniat ca impactul acestora asupra agriculturii si pescuitului sunt multidimensionale si oarecum controversate. Conservarea biodiversitatii in intreaga UE este un obiectiv recunoscut. ”Anumite specii care au fost in trecut amenintate cu disparitia, acum s-au inmultit foarte mult si provoaca pagube importante pentru agricultura, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare in plan socio-economic. Sunt specii care ameninta nu doar efectivele de animale, ci si asezarile umane si viata cetatenilor”, a evidentiat ministrul Adrian CHESNOIU. Comisarul Wojciechowski a transmis ca protectia populatiilor de carnivore mari va ramane in atentie, iar statele membre sunt incurajate sa vina cu propuneri raportate la specificul national.
Referitor la practicile comerciale neloiale, ministrul a precizat ca proiectul de lege pentru transpunerea directivei se afla in dezbatere in Camera Deputatilor si se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cat mai curand, insa pana la punerea in aplicare mai este nevoie de timp, sens in care a facut apel la Comisar sa nu se avanseze cu procedura de infrigement. Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile Romaniei si a opinat ca informarea corecta din partea Romaniei ar permite neactivarea procedurii de infrigement.
Ministrul roman a informat ca are in vedere solicitarea derogarii privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.
***
Ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intrevedere cu Julien DENORMANDIE, omologul sau din Republica Franceza, viitorul Presedinte al Consiliului de ministri ai agriculturii si pescuit, la solicitarea acestuia. Ministrul francez si-a prezentat prioritatile Presedintiei Fanceze care vizeaza:
La randul sau, ministrul roman a mentionat intarzierile in adoptarea reformei PAC care au afectat elaborarea PNS, sens in care a solicitat sprijinul Presedintiei Franceze pentru decalarea termenului de depunere a PNS. In raspunsul sau, ministrul francez a mentionat ca, din discutia cu Comisia Europeana, a rezultat ca o serie de state membre ar avea probleme cu respectarea termenului de depunere a PNS. Oficialul francez intelege dificultatile Romaniei in elaborarea la timp a PNS si va sustine solicitarea omologului roman privind flexibilitatea transmiterii PNS.
MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>