Ultimele evolutii ale pietei agricole din UE: lapte, carne de porc, legume si fructe

Ultimele evolutii ale pietei agricole din UE - lapte carne de porc legume si fructeComisarul pentru agricultura, Phil Hogan, a prezentat, in cadrul Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit din 27 iunie 2016, ultimele evolutii ale pietei agricole din UE, in special in ceea ce priveste sectoarele laptelui, carnii de porc, legumelor si fructelor, precum si solutiile si recomandarile Comisiei Europene pentru imbunatatirea ecuatiei cerere-oferta.

 

 

 

 

Sectorul laptelui si produselor lactate

Laptele colectat a crescut cu 5,6 la suta in primele 4 luni ale anului 2016, comparativ cu anul trecut (+4,7 la suta inclusiv corectarea de an bisect). Ca urmare, un volum suplimentar de 2,8 milioane de tone de lapte au fost colectate pana in luna aprilie.

Livrarile de lapte din luna aprilie 2016 au fost doar putin mai mari (+1,7 la suta), comparativ cu aceeasi luna a anului trecut (fiind prima luna dupa incheierea regimului de cote de lapte).

Media UE a pretului laptelui la poarta fermei a fost de aproximativ 27,3 eurocenti / kg in luna aprilie. O alta scadere este preconizata si pentru luna mai.

Cu toate acestea, preturile produselor lactate au crescut, in general, luna trecuta, in special pentru unt, praf de zer si lapte praf integral. Desi este prea devreme pentru a evalua daca este sau nu vorba de o inbunatatire a sectorului, este de cel putin un semn incurajator care va fi urmarit cu atentie in saptamanile urmatoare. Totusi va dura o perioada pana cand aceste imbunatatiri se vor traduce in cresterea pretului laptelui la poarta fermei.

Pe baza acestor semnale incurajatoare, cererea mondiala a fost puternica in primele 4 luni ale anului. Exporturile UE de produse lactate au crescut in aceasta perioada cu aproximativ 9 la suta, in special la unt (+49 la suta) si branza (14 la suta). SUA, Arabia Saudita, Egipt si Japonia sunt principalele piete de desfacere pentru aceste produse.

Exporturile UE de lapte praf au scazut in ultimele luni (-8 la suta pana in aprilie 2016), cel mai probabil din cauza diferentei de pret cu alte tari exportatoare si atractivitatea relativa a interventiei publice. Exporturile catre China au crescut totusi, cu 38 la suta, fiind a doua destinatie principala a UE pentru laptele praf degresat. China continua sa afiseze o crestere cu doua cifre pentru importul tuturor produselor lactate principale.

Cu toate acestea, cresterea exporturilor UE este inca departe de a fi in masura sa faca fata cresterii productiei de lapte, care este de sapte ori mai mare, demonstrand ca, in ciuda progreselor inregistrate pe partea cererii, problemele de pe partea ofertei trebuie sa fie rezolvate.

Experti de la Observatorul european al pietei laptelui confirma o oarecare imbunatatire a perceptiei pietei pe fondul limitarii cresterii productiei de lapte a UE in lunile urmatoare.

Toate acestea sustin concluzia ca o imbunatatire in ecuatia cererii / ofertei ramane necesara.

Comisia Europeana a confirmat de asemenea ca lucreaza la un pachet de sprijin pentru sectorul produselor lactate, cu resurse financiare, daca este necesar, care sa fie prezentate Consiliului in luna iulie. In elaborarea acestui de pachet de sprijin se au in vedere toate optiunile disponibile care vor ajuta sa aduca echilibru pe piata produselor lactate.

 

Sectorul carnii de porc

In timp ce piata carnii de porc a UE a fost sub presiune de la inceputul anului, situatia s-a imbunatatit considerabil in lunile mai si iunie.

Pretul carcasei de porc din UE este acum de peste 150 € / 100 kg carcasa. Aceasta este o crestere de peste 10 la suta fata de luna trecuta si cu 2 la suta mai mare decat anul trecut, fiind un semnal bun ca sectorul este pe cale de imbunatatire continua. Pe partea ofertei, cresterea sacrificarii a fost marginala (0,3 la suta) in primul trimestru al anului si se asteapta o scadere a productiei spre sfarsitul anului.

Cererea s-a imbunatatit, de asemenea, datorita mai multor factori, in special a exporturilor foarte bune (+35 la suta in ian-aprilie). Exporturile catre China aproape s-au dublat fata de anul trecut.

Avand in vedere aceste evolutii, Comisia Europeana considera ca nu mai este necesara o noua implementare a masurii de stocare privata pentru sectorul carnii de porc.

 

Sectorul fructelor si legumelor

Stocurile actuale mari de fructe si legume pun o presiune suplimentara, in special asupra merelor si perelor. Preturile raman foarte mici si sub nivelurile istorice in Polonia (mere) si Belgia (pere). Preturile tomatelor sunt, de asemenea, destul de scazute in principalele state membre producatoare, in special in Tarile de Jos. Sezonul pentru piersici si nectarine a inceput cu perspective bune, dar preturile sunt inca relativ scazute.

Masurile exceptionale in sectorul fructelor si legumelor solicitate de la inceputul embargoului rusesc, au totalizat 291 milioane €, echivalentul a 1,16 milioane de tone de fructe si legume. Pentru masurile in vigoare, la nivelul UE, doar 42% din sumele alocate au fost utilizate in mod eficient de catre statele membre. Cu toate acestea, Italia, Portugalia si Romania a folosit deja 100 la suta din cantitatile alocate lor, in timp ce Polonia a utilizat doar 33 la suta din alocarea sa.

La finalul interventiei sale, comisarul Hogan a concluzionat: “Obiectivul final trebuie sa fie, asa cum am precizat in multe ocazii anterioare, pentru a restabili echilibrul pe piata. In mod colectiv, trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru cresterea continua a productiei, care pur si simplu nu este sustenabila in conditiile actuale ale pietei.”

  

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>