Comisia Europeana a prezentat ieri o serie de actiuni pe termen scurt si mediu menite sa consolideze securitatea alimentara mondiala si sa sprijine fermierii si consumatorii din UE, avand in vedere cresterea preturilor la alimente si a costurilor factorilor de productie, cum ar fi energia si ingrasamintele.
Cresterea rapida a preturilor produselor de baza la nivel mondial, accelerata si mai mult de invadarea Ucrainei de catre Rusia, evidentiaza din nou necesitatea ca agricultura si lanturile de aprovizionare cu alimente ale UE sa devina mai reziliente si mai sustenabile, in conformitate cu Strategia „De la ferma la consumator”.
Comisia se angajeaza sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca UE, ca exportator net de alimente si producator agroalimentar de top, contribuie la securitatea alimentara mondiala, in special in Ucraina, precum si in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, care se bazeaza in mare masura pe importurile de cereale, si in Asia si in Africa Subsahariana. UE este un furnizor principal de asistenta umanitara si pentru dezvoltare in ceea ce priveste alimentele si sistemele alimentare.
Disponibilitatea alimentelor nu este in pericol in UE in prezent, deoarece continentul este in mare masura autonom in ceea ce priveste multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice. Aceasta vulnerabilitate, impreuna cu costurile ridicate ale factorilor de productie, precum ingrasamintele si energia din surse fosile, genereaza provocari pentru fermieri in ceea ce priveste productia si risca sa duca la cresterea preturilor la alimente.
Vicepresedintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis a declarat: „Razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei a creat o multitudine de probleme, inclusiv in ceea ce priveste securitatea alimentara mondiala. In ceea ce priveste alimentele, acum este momentul ca Europa sa isi demonstreze solidaritatea, pentru a ajuta Ucraina, cetatenii si fermierii acesteia, precum si tarile vulnerabile din intreaga lume care importa alimente si care se confrunta cu cresteri rapide ale preturilor si cu posibile penurii de alimente. Vom continua sa furnizam ajutor umanitar pentru a atenua suferinta ucrainenilor prin asigurarea accesului acestora la produse si servicii de baza, in special la alimente. In acelasi timp, trebuie sa evitam orice restrictie la export, pentru a limita cresterea preturilor la alimente. Desi UE insasi nu se confrunta cu un risc din punctul de vedere al securitatii alimentare, ar trebui totusi sa abordam problemele legate de accesibilitatea preturilor la alimente si sa luam masuri pentru ca agricultura si lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai reziliente si mai sustenabile, pentru a face fata crizelor viitoare.”
Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski a declarat: „Nu vom lasa Ucraina singura in fata agresiunii Rusiei. Prima noastra prioritate este de a ne asigura ca ucrainenii dispun de alimente, de combustibil si de apa in cantitati suficiente. De asemenea, ii vom ajuta sa planteze si sa cultive in continuare cereale si plante oleaginoase, foarte necesare atat pentru ei insisi, cat si pentru lumea intreaga, si le vom facilita exporturile. UE este o mare putere agricola si ne vom asigura ca fermierii nostri beneficiaza de sprijinul deplin al Comisiei pentru a raspunde nevoilor globale de alimente. In paralel, vom depune eforturi pentru ca lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai sustenabile si reziliente la viitoare crize.”
Situatia securitatii alimentare din Ucraina devastata de razboi este foarte ingrijoratoare, in special in orasele asediate, deoarece se pare ca Rusia vizeaza si distruge in mod deliberat locurile unde sunt depozitate alimente.
Comisia ajuta Ucraina sa elaboreze si sa implementeze o strategie de securitate alimentara pe termen scurt si mediu pentru a se asigura ca factorii de productie ajung la ferme, acolo unde este posibil, si ca transportul si instalatiile de depozitare sunt mentinute, pentru a-i permite Ucrainei sa isi hraneasca cetatenii si sa isi reia, in cele din urma, exporturile.
Un Program de sprijin de urgenta al UE in valoare de 330 de milioane EUR pentru Ucraina va contribui la asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei populatiei. Programul urmareste sa ajute la atenuarea suferintei ucrainenilor prin asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei acestora. Un alt obiectiv important va fi reconstruirea infrastructurilor civile de mica amploare, planificarea strategica, precum si asigurarea securitatii energetice.
Comisia va asigura o monitorizare si o analiza periodica a preturilor la alimente si a insecuritatii alimentare si isi va continua implicarea in cadrul organismelor internationale si multilaterale (FAO, OMC, G7, G20) in vederea coordonarii politicilor. In plus, UE a intensificat asistenta umanitara pentru regiunile si pentru grupurile de populatie cele mai afectate de insecuritatea alimentara.
In cadrul programului de cooperare internationala pentru perioada 2021-2027, UE va actiona in directia dezvoltarii sustenabilitatii sistemelor alimentare, impreuna cu aproximativ 70 de tari partenere. Mai mult, cu ocazia Summitului privind nutritia pentru crestere de la Tokio din luna decembrie 2021, UE si statele sale membre s-au angajat sa abordeze in continuare malnutritia, cu o alocare substantiala in valoare de 4,3 miliarde EUR, inclusiv cel putin 2,5 miliarde EUR din partea UE pentru cooperarea internationala cu obiectiv nutritional in perioada 2021-2024.
In plus, UE va continua sa pledeze ferm pentru evitarea restrictiilor la export si a interdictiilor la export privind produsele alimentare si pentru buna functionare a pietei unice.
Aceasta criza profunda confirma faptul ca trebuie sa acceleram, la nivel mondial, tranzitia sistemelor alimentare catre sustenabilitate si rezilienta, pentru a fi mai bine pregatiti in caz de crize viitoare. Ca urmare a Summitului ONU privind sistemele alimentare din 2021, Comisia se va implica in opt coalitii care vizeaza cresterea sustenabila a productivitatii, rezilienta si transformarea sistemelor alimentare.
Pentru a face ca preturile la alimente sa fie mai accesibile, statele membre pot implementa, de asemenea, rate reduse ale taxei pe valoarea adaugata si pot incuraja operatorii economici sa limiteze cresterea preturilor cu amanuntul. De asemenea, statele membre pot recurge la fondurile UE, precum Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), care sprijina actiunile tarilor din UE de a furniza asistenta alimentara si/sau materiala de baza grupurilor celor mai vulnerabile.
Noul Mecanism european de pregatire si raspuns in caz de criza in materie de securitate alimentara (EFSCM), recent instituit, care reuneste administratiile europene si nationale si actorii privati de-a lungul lantului de aprovizionare, va efectua o cartografiere detaliata a riscurilor si a vulnerabilitatilor lantului de aprovizionare cu alimente al UE, urmata de recomandari si de masuri de atenuare adecvate.
Pentru a-si indeplini rolul de furnizor mondial de alimente care continua sa fie pe deplin implicat in tranzitia ecologica, sectorul agricol al UE are nevoie de tot sprijinul nostru. In acest scop, Comisia a adoptat astazi urmatoarele masuri:
Comisia a propus un nou cadru temporar de criza, de sine statator, care include si fermierii, producatorii de ingrasaminte si sectorul pescaresc. Acesta permite acordarea de ajutoare de stat fermierilor afectati de cresteri semnificative ale costurilor factorilor de productie. Preturile la ingrasaminte si aprovizionarea cu ingrasaminte a fermierilor vor fi monitorizate pentru a se asigura faptul ca perspectivele de recolta la nivelul UE nu sunt periclitate.
Comisia propune, de asemenea, ca statele membre sa comunice lunar date privind stocurile private de produse esentiale pentru alimente si furaje, pentru a avea o imagine de ansamblu precisa si in timp util a disponibilitatii acestora.
Sustenabilitatea alimentara este o parte integranta a securitatii alimentare. La implementarea tranzitiilor necesare prevazute in Strategia „De la ferma la consumator” si in Strategia privind biodiversitatea, Comisia se va asigura ca productivitatea generala a agriculturii UE nu este subminata. Aceasta inseamna o utilizare sporita a inovatiilor, pentru a contribui la cresterea productivitatii in mod sustenabil, cum ar fi agricultura de precizie, noile tehnici genomice, gestionarea imbunatatita a nutrientilor, gestionarea integrata a daunatorilor, alternativele biologice la pesticidele chimice etc.
Sporirea rezilientei, prin reducerea dependentei agriculturii europene de energie, de importuri cu consum ridicat de energie si de importuri de hrana pentru animale este, mai mult ca oricand, o necesitate. Rezilienta necesita surse de import si piete de desfacere diversificate, prin intermediul unei politici comerciale multilaterale si bilaterale solide. Programul Orizont Europa va investi in cercetare si in inovare pentru a inlocui utilizarea ingrasamintelor sintetice. Printre propunerile prezentate de Comisie se numara sporirea eficientei de utilizare a azotului, tranzitia la amoniacul verde pentru ingrasaminte si valorificarea biomasei. Comisia invita statele membre sa utilizeze toate instrumentele disponibile in planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 in aceasta privinta. Este vorba, de exemplu, de utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor, de dezvoltarea agriculturii de precizie sau de sprijinul cuplat pentru stimularea culturilor proteice.
Comisia Europeana
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>