Comisia Europeana: actiuni pentru securitatea alimentara mondiala si sprijinul fermierilor si consumatorilor din UE

Comisia Europeana actioneaza in directia securitatii alimentare mondiale si pentru a sprijini fermierii si consumatorii din UEComisia Europeana a prezentat ieri o serie de actiuni pe termen scurt si mediu menite sa consolideze securitatea alimentara mondiala si sa sprijine fermierii si consumatorii din UE, avand in vedere cresterea preturilor la alimente si a costurilor factorilor de productie, cum ar fi energia si ingrasamintele.


Cresterea rapida a preturilor produselor de baza la nivel mondial, accelerata si mai mult de invadarea Ucrainei de catre Rusia, evidentiaza din nou necesitatea ca agricultura si lanturile de aprovizionare cu alimente ale UE sa devina mai reziliente si mai sustenabile, in conformitate cu Strategia „De la ferma la consumator”.

Comisia se angajeaza sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca UE, ca exportator net de alimente si producator agroalimentar de top, contribuie la securitatea alimentara mondiala, in special in Ucraina, precum si in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, care se bazeaza in mare masura pe importurile de cereale, si in Asia si in Africa Subsahariana. UE este un furnizor principal de asistenta umanitara si pentru dezvoltare in ceea ce priveste alimentele si sistemele alimentare.

Disponibilitatea alimentelor nu este in pericol in UE in prezent, deoarece continentul este in mare masura autonom in ceea ce priveste multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice. Aceasta vulnerabilitate, impreuna cu costurile ridicate ale factorilor de productie, precum ingrasamintele si energia din surse fosile, genereaza provocari pentru fermieri in ceea ce priveste productia si risca sa duca la cresterea preturilor la alimente.

Vicepresedintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis a declarat: „Razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei a creat o multitudine de probleme, inclusiv in ceea ce priveste securitatea alimentara mondiala. In ceea ce priveste alimentele, acum este momentul ca Europa sa isi demonstreze solidaritatea, pentru a ajuta Ucraina, cetatenii si fermierii acesteia, precum si tarile vulnerabile din intreaga lume care importa alimente si care se confrunta cu cresteri rapide ale preturilor si cu posibile penurii de alimente. Vom continua sa furnizam ajutor umanitar pentru a atenua suferinta ucrainenilor prin asigurarea accesului acestora la produse si servicii de baza, in special la alimente. In acelasi timp, trebuie sa evitam orice restrictie la export, pentru a limita cresterea preturilor la alimente. Desi UE insasi nu se confrunta cu un risc din punctul de vedere al securitatii alimentare, ar trebui totusi sa abordam problemele legate de accesibilitatea preturilor la alimente si sa luam masuri pentru ca agricultura si lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai reziliente si mai sustenabile, pentru a face fata crizelor viitoare.”

Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski a declarat: „Nu vom lasa Ucraina singura in fata agresiunii Rusiei. Prima noastra prioritate este de a ne asigura ca ucrainenii dispun de alimente, de combustibil si de apa in cantitati suficiente. De asemenea, ii vom ajuta sa planteze si sa cultive in continuare cereale si plante oleaginoase, foarte necesare atat pentru ei insisi, cat si pentru lumea intreaga, si le vom facilita exporturile. UE este o mare putere agricola si ne vom asigura ca fermierii nostri beneficiaza de sprijinul deplin al Comisiei pentru a raspunde nevoilor globale de alimente. In paralel, vom depune eforturi pentru ca lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai sustenabile si reziliente la viitoare crize.

 

Consolidarea securitatii alimentare mondiale

Situatia securitatii alimentare din Ucraina devastata de razboi este foarte ingrijoratoare, in special in orasele asediate, deoarece se pare ca Rusia vizeaza si distruge in mod deliberat locurile unde sunt depozitate alimente.

Comisia ajuta Ucraina sa elaboreze si sa implementeze o strategie de securitate alimentara pe termen scurt si mediu pentru a se asigura ca factorii de productie ajung la ferme, acolo unde este posibil, si ca transportul si instalatiile de depozitare sunt mentinute, pentru a-i permite Ucrainei sa isi hraneasca cetatenii si sa isi reia, in cele din urma, exporturile.

Un Program de sprijin de urgenta al UE in valoare de 330 de milioane EUR pentru Ucraina va contribui la asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei populatiei. Programul urmareste sa ajute la atenuarea suferintei ucrainenilor prin asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei acestora. Un alt obiectiv important va fi reconstruirea infrastructurilor civile de mica amploare, planificarea strategica, precum si asigurarea securitatii energetice.

Comisia va asigura o monitorizare si o analiza periodica a preturilor la alimente si a insecuritatii alimentare si isi va continua implicarea in cadrul organismelor internationale si multilaterale (FAO, OMC, G7, G20) in vederea coordonarii politicilor. In plus, UE a intensificat asistenta umanitara pentru regiunile si pentru grupurile de populatie cele mai afectate de insecuritatea alimentara.

In cadrul programului de cooperare internationala pentru perioada 2021-2027, UE va actiona in directia dezvoltarii sustenabilitatii sistemelor alimentare, impreuna cu aproximativ 70 de tari partenere. Mai mult, cu ocazia Summitului privind nutritia pentru crestere de la Tokio din luna decembrie 2021, UE si statele sale membre s-au angajat sa abordeze in continuare malnutritia, cu o alocare substantiala in valoare de 4,3 miliarde EUR, inclusiv cel putin 2,5 miliarde EUR din partea UE pentru cooperarea internationala cu obiectiv nutritional in perioada 2021-2024.

In plus, UE va continua sa pledeze ferm pentru evitarea restrictiilor la export si a interdictiilor la export privind produsele alimentare si pentru buna functionare a pietei unice.

Aceasta criza profunda confirma faptul ca trebuie sa acceleram, la nivel mondial, tranzitia sistemelor alimentare catre sustenabilitate si rezilienta, pentru a fi mai bine pregatiti in caz de crize viitoare. Ca urmare a Summitului ONU privind sistemele alimentare din 2021, Comisia se va implica in opt coalitii care vizeaza cresterea sustenabila a productivitatii, rezilienta si transformarea sistemelor alimentare.

 

Sprijinirea fermierilor si a consumatorilor din UE

Pentru a face ca preturile la alimente sa fie mai accesibile, statele membre pot implementa, de asemenea, rate reduse ale taxei pe valoarea adaugata si pot incuraja operatorii economici sa limiteze cresterea preturilor cu amanuntul. De asemenea, statele membre pot recurge la fondurile UE, precum Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), care sprijina actiunile tarilor din UE de a furniza asistenta alimentara si/sau materiala de baza grupurilor celor mai vulnerabile.

Noul Mecanism european de pregatire si raspuns in caz de criza in materie de securitate alimentara (EFSCM), recent instituit, care reuneste administratiile europene si nationale si actorii privati de-a lungul lantului de aprovizionare, va efectua o cartografiere detaliata a riscurilor si a vulnerabilitatilor lantului de aprovizionare cu alimente al UE, urmata de recomandari si de masuri de atenuare adecvate.

Pentru a-si indeplini rolul de furnizor mondial de alimente care continua sa fie pe deplin implicat in tranzitia ecologica, sectorul agricol al UE are nevoie de tot sprijinul nostru. In acest scop, Comisia a adoptat astazi urmatoarele masuri:

    • Un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane EUR, recurgand inclusiv la rezerva de criza, pentru a-i sprijini pe producatorii cei mai afectati de consecintele grave ale razboiului din Ucraina. Pe aceasta baza, statele membre ar putea furniza sprijin financiar suplimentar fermierilor, pentru a contribui la securitatea alimentara mondiala, sau ar putea aborda perturbarile pietei cauzate de cresterea costurilor factorilor de productie sau de restrictiile comerciale. Ar trebui sa se acorde prioritate sprijinirii fermierilor care utilizeaza practici sustenabile, asigurandu-se totodata orientarea masurilor catre sectoarele si fermierii care sunt cel mai grav afectati de criza.
    • Mai multe avansuri din platile directe, precum si din masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale, acordate fermierilor incepand de la 16 octombrie 2022.
    • Masuri de piata de tip „plasa de siguranta” pentru sprijinirea pietei carnii de porc, avand in vedere situatia deosebit de dificila a sectorului.
    • O derogare exceptionala si temporara pentru a permite productia pe parloage a oricaror culturi in scopuri alimentare sau furajere, mentinand in acelasi timp intregul nivel al platii pentru inverzire acordate fermierilor. Acest lucru va spori capacitatea de productie a UE in pofida disponibilitatii limitate a terenurilor fertile.
    • Flexibilitatile temporare specifice in legatura cu cerintele de import existente privind hrana pentru animale vor contribui la atenuarea presiunii asupra pietei hranei pentru animale.


Comisia a propus un nou
cadru temporar de criza, de sine statator, care include si fermierii, producatorii de ingrasaminte si sectorul pescaresc. Acesta permite acordarea de ajutoare de stat fermierilor afectati de cresteri semnificative ale costurilor factorilor de productie. Preturile la ingrasaminte si aprovizionarea cu ingrasaminte a fermierilor vor fi monitorizate pentru a se asigura faptul ca perspectivele de recolta la nivelul UE nu sunt periclitate.

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre sa comunice lunar date privind stocurile private de produse esentiale pentru alimente si furaje, pentru a avea o imagine de ansamblu precisa si in timp util a disponibilitatii acestora.

 

Consolidarea rezilientei si a sustenabilitatii sistemelor noastre alimentare

Sustenabilitatea alimentara este o parte integranta a securitatii alimentare. La implementarea tranzitiilor necesare prevazute in Strategia „De la ferma la consumator” si in Strategia privind biodiversitatea, Comisia se va asigura ca productivitatea generala a agriculturii UE nu este subminata. Aceasta inseamna o utilizare sporita a inovatiilor, pentru a contribui la cresterea productivitatii in mod sustenabil, cum ar fi agricultura de precizie, noile tehnici genomice, gestionarea imbunatatita a nutrientilor, gestionarea integrata a daunatorilor, alternativele biologice la pesticidele chimice etc.

Sporirea rezilientei, prin reducerea dependentei agriculturii europene de energie, de importuri cu consum ridicat de energie si de importuri de hrana pentru animale este, mai mult ca oricand, o necesitate. Rezilienta necesita surse de import si piete de desfacere diversificate, prin intermediul unei politici comerciale multilaterale si bilaterale solide. Programul Orizont Europa va investi in cercetare si in inovare pentru a inlocui utilizarea ingrasamintelor sintetice. Printre propunerile prezentate de Comisie se numara sporirea eficientei de utilizare a azotului, tranzitia la amoniacul verde pentru ingrasaminte si valorificarea biomasei. Comisia invita statele membre sa utilizeze toate instrumentele disponibile in planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 in aceasta privinta. Este vorba, de exemplu, de utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor, de dezvoltarea agriculturii de precizie sau de sprijinul cuplat pentru stimularea culturilor proteice.

Comisia Europeana

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>