PAC: potentialul de analiza pentru Big Data ramane in mare parte nevalorificat

Politica agricola a UE - potentialul analiticii volumelor mari de date ramane in mare parte nevalorificatComisia Europeana nu a valorificat potentialul pe care il au volumele mari de date (asa-numitele big data) pentru analiza si, ulterior, elaborarea politicii agricole comune (PAC) a UE, a constatat Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat ieri. Desi Comisia detine volume mari de date relevante pentru conceperea, monitorizarea si evaluarea PAC, instrumentele si datele aflate actualmente la dispozitia sa nu ofera anumite informatii esentiale care sunt necesare pentru elaborarea politicii in cunostinta de cauza la nivelul UE.


In consecinta, Comisia nu dispune de suficiente dovezi pentru a evalua in mod aprofundat nevoile si impactul PAC.

PAC reprezinta peste o treime din bugetul UE: 408 miliarde de euro in perioada 2014‑2020. Prin intermediul unor obiective – adesea interdependente – precum garantarea productiei de alimente, consolidarea protectiei mediului, mentinerea mijloacelor de trai ale fermierilor si dezvoltarea zonelor rurale, aceasta politica ajuta Comisia sa sprijine activitatile statelor membre. Pentru a stabili daca instrumentele politicii contribuie in mod eficient la indeplinirea obiectivelor respective, Comisia are nevoie de date din mai multe surse ca sa determine daca exista o legatura de cauzalitate intre o masura din cadrul PAC si rezultatele acesteia.

„Datele sunt o componenta vitala pentru elaborarea unor politici solide, iar big data incep sa reprezinte etalonul de aur in agricultura”, a declarat doamna Joëlle Elvinger, membra Curtii responsabila de acest raport. „Comisia Europeana ar trebui sa imbunatateasca modul in care utilizeaza analitica datelor si sa depuna mai multe eforturi pentru a valorifica potentialul volumelor mari de date pentru analiza PAC pe baza unui set cat mai amplu de dovezi.”

Comisia intampina obstacole la utilizarea optima a datelor provenite din tarile UE. Principala explicatie rezida in faptul ca datele relevante provenite de la diferite state membre nu exista intr-un format standardizat unic, ceea ce ingreuneaza partajarea si reutilizarea lor. De asemenea, Comisia se confrunta cu restrictii in ceea ce priveste combinarea datelor de la nivel de ferma provenite din surse diferite, intrucat lipsesc mecanismele care sa faciliteze acest lucru, cum ar fi un identificator unic care sa se aplice fermelor din intreaga UE. In plus, statele membre recurg la o agregare excesiva a datelor pe care le transmit Comisiei, fapt ce limiteaza capacitatea acesteia de a le exploata intr-un mod util. De altfel, Comisia nici nu colecteaza date suficiente privind factori de productie agricola precum ingrasamintele si pesticidele sau privind practicile agricole cu impact asupra mediului. De asemenea, ea are un acces limitat la datele statelor membre privind fermele si intreprinderile agricole, ceea ce face dificila obtinerea unei imagini de ansamblu detaliate asupra distribuirii fondurilor UE.

Pentru a remedia lacunele in materie de date, pentru a asigura o mai buna utilizare a datelor existente si pentru a raspunde nevoilor in materie de date ale PAC, Comisia a lansat mai multe initiative legislative si de alta natura care ar putea contribui la o mai buna analiza a politicii. De exemplu, directia generala responsabila de agricultura (DG AGRI) din cadrul Comisiei lucreaza la posibilitati de a partaja la nivelul de ansamblu al Uniunii datele spatiale provenite din principalul sistem administrativ al UE pentru agricultura – IACS. Pe de alta parte, DG AGRI inca utilizeaza instrumente conventionale precum foile de calcul pentru a analiza manual datele pe care le colecteaza de la tarile UE si nu recurge la tehnici de big data pentru a efectua text mining sau extragere automata. De asemenea, directia nu dispune de instrumente de prelucrare automatizata sau semiautomatizata pentru analizarea unor astfel de date, chiar daca auditorii Curtii au constatat, in urma analizei lor, ca sunt posibile automatizari suplimentare si ca inlocuirea procedurilor manuale ce consuma mult timp ar putea aduce o serie de beneficii.

Auditorii concluzioneaza ca Comisia mai poate realiza progrese semnificative in ceea ce priveste incorporarea in sistemele sale informatice a analiticii avansate si a unor instrumente eficiente din punctul de vedere al costurilor in scopul prelucrarii automatizate a informatiilor. De asemenea, mai este loc de imbunatatiri in ceea ce priveste utilizarea optima a datelor in scopul analizei politicii. In plus, foarte putine sisteme informatice esentiale pe care Comisia si statele membre le utilizeaza in scopul gestionarii PAC recurg la analitica predictiva sau prescriptiva pentru a putea intelege ce se va intampla in viitor sau ce ar trebui sa se faca pentru a atinge obiectivele. Astfel de tehnici de analitica ar putea fi utilizate pentru planificarea sau elaborarea politicii.

 

Informatii generale

La nivel mondial, organizatiile utilizeaza din ce in ce mai mult volumele mari de date. Agricultura este un sector in care se aplica din ce in ce mai mult inovatiile digitale: diverse date privind fermele din UE sunt generate si colectate prin diferite mijloace, de exemplu registre administrative si anchete statistice, aplicatii pentru telefoane mobile, sateliti, drone si utilaje pentru agricultura de precizie. Big data sunt insa prea complexe sau volumul lor este prea mare pentru sistemele traditionale de prelucrare a datelor si necesita instrumente avansate si o putere de calcul mai mare.

Orientarile Comisiei privind o mai buna legiferare recomanda o abordare bazata pe date concrete/factuale, ceea ce inseamna ca deciziile luate cu privire la politici trebuie sa se intemeieze pe cele mai bune dovezi disponibile. O politica bazata pe date concrete are nevoie de date relevante in fiecare etapa a ciclului, de la planificare si concepere pana la monitorizare si evaluare. Adoptarea unor politici bazate pe date concrete permite o mai buna intelegere a impacturilor agriculturii asupra mediului, elaborarea unor politici bine directionate si utilizarea unor sisteme de monitorizare bazate pe date concrete.

Raportul special nr. 16/2022, intitulat „Datele in politica agricola comuna – Potentialul volumelor mari de date pentru evaluarile PAC nu este valorificat”, este disponibil pe site-ul Curtii (eca.europa.eu). Raportul prezinta relevanta atat pentru PAC care incepe in 2023, cat si pentru PAC de dupa 2027.

Curtea de Conturi Europeana

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>