PAC: potentialul de analiza pentru Big Data ramane in mare parte nevalorificat

Politica agricola a UE - potentialul analiticii volumelor mari de date ramane in mare parte nevalorificatComisia Europeana nu a valorificat potentialul pe care il au volumele mari de date (asa-numitele big data) pentru analiza si, ulterior, elaborarea politicii agricole comune (PAC) a UE, a constatat Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat ieri. Desi Comisia detine volume mari de date relevante pentru conceperea, monitorizarea si evaluarea PAC, instrumentele si datele aflate actualmente la dispozitia sa nu ofera anumite informatii esentiale care sunt necesare pentru elaborarea politicii in cunostinta de cauza la nivelul UE.


In consecinta, Comisia nu dispune de suficiente dovezi pentru a evalua in mod aprofundat nevoile si impactul PAC.

PAC reprezinta peste o treime din bugetul UE: 408 miliarde de euro in perioada 2014‑2020. Prin intermediul unor obiective – adesea interdependente – precum garantarea productiei de alimente, consolidarea protectiei mediului, mentinerea mijloacelor de trai ale fermierilor si dezvoltarea zonelor rurale, aceasta politica ajuta Comisia sa sprijine activitatile statelor membre. Pentru a stabili daca instrumentele politicii contribuie in mod eficient la indeplinirea obiectivelor respective, Comisia are nevoie de date din mai multe surse ca sa determine daca exista o legatura de cauzalitate intre o masura din cadrul PAC si rezultatele acesteia.

„Datele sunt o componenta vitala pentru elaborarea unor politici solide, iar big data incep sa reprezinte etalonul de aur in agricultura”, a declarat doamna Joëlle Elvinger, membra Curtii responsabila de acest raport. „Comisia Europeana ar trebui sa imbunatateasca modul in care utilizeaza analitica datelor si sa depuna mai multe eforturi pentru a valorifica potentialul volumelor mari de date pentru analiza PAC pe baza unui set cat mai amplu de dovezi.”

Comisia intampina obstacole la utilizarea optima a datelor provenite din tarile UE. Principala explicatie rezida in faptul ca datele relevante provenite de la diferite state membre nu exista intr-un format standardizat unic, ceea ce ingreuneaza partajarea si reutilizarea lor. De asemenea, Comisia se confrunta cu restrictii in ceea ce priveste combinarea datelor de la nivel de ferma provenite din surse diferite, intrucat lipsesc mecanismele care sa faciliteze acest lucru, cum ar fi un identificator unic care sa se aplice fermelor din intreaga UE. In plus, statele membre recurg la o agregare excesiva a datelor pe care le transmit Comisiei, fapt ce limiteaza capacitatea acesteia de a le exploata intr-un mod util. De altfel, Comisia nici nu colecteaza date suficiente privind factori de productie agricola precum ingrasamintele si pesticidele sau privind practicile agricole cu impact asupra mediului. De asemenea, ea are un acces limitat la datele statelor membre privind fermele si intreprinderile agricole, ceea ce face dificila obtinerea unei imagini de ansamblu detaliate asupra distribuirii fondurilor UE.

Pentru a remedia lacunele in materie de date, pentru a asigura o mai buna utilizare a datelor existente si pentru a raspunde nevoilor in materie de date ale PAC, Comisia a lansat mai multe initiative legislative si de alta natura care ar putea contribui la o mai buna analiza a politicii. De exemplu, directia generala responsabila de agricultura (DG AGRI) din cadrul Comisiei lucreaza la posibilitati de a partaja la nivelul de ansamblu al Uniunii datele spatiale provenite din principalul sistem administrativ al UE pentru agricultura – IACS. Pe de alta parte, DG AGRI inca utilizeaza instrumente conventionale precum foile de calcul pentru a analiza manual datele pe care le colecteaza de la tarile UE si nu recurge la tehnici de big data pentru a efectua text mining sau extragere automata. De asemenea, directia nu dispune de instrumente de prelucrare automatizata sau semiautomatizata pentru analizarea unor astfel de date, chiar daca auditorii Curtii au constatat, in urma analizei lor, ca sunt posibile automatizari suplimentare si ca inlocuirea procedurilor manuale ce consuma mult timp ar putea aduce o serie de beneficii.

Auditorii concluzioneaza ca Comisia mai poate realiza progrese semnificative in ceea ce priveste incorporarea in sistemele sale informatice a analiticii avansate si a unor instrumente eficiente din punctul de vedere al costurilor in scopul prelucrarii automatizate a informatiilor. De asemenea, mai este loc de imbunatatiri in ceea ce priveste utilizarea optima a datelor in scopul analizei politicii. In plus, foarte putine sisteme informatice esentiale pe care Comisia si statele membre le utilizeaza in scopul gestionarii PAC recurg la analitica predictiva sau prescriptiva pentru a putea intelege ce se va intampla in viitor sau ce ar trebui sa se faca pentru a atinge obiectivele. Astfel de tehnici de analitica ar putea fi utilizate pentru planificarea sau elaborarea politicii.

 

Informatii generale

La nivel mondial, organizatiile utilizeaza din ce in ce mai mult volumele mari de date. Agricultura este un sector in care se aplica din ce in ce mai mult inovatiile digitale: diverse date privind fermele din UE sunt generate si colectate prin diferite mijloace, de exemplu registre administrative si anchete statistice, aplicatii pentru telefoane mobile, sateliti, drone si utilaje pentru agricultura de precizie. Big data sunt insa prea complexe sau volumul lor este prea mare pentru sistemele traditionale de prelucrare a datelor si necesita instrumente avansate si o putere de calcul mai mare.

Orientarile Comisiei privind o mai buna legiferare recomanda o abordare bazata pe date concrete/factuale, ceea ce inseamna ca deciziile luate cu privire la politici trebuie sa se intemeieze pe cele mai bune dovezi disponibile. O politica bazata pe date concrete are nevoie de date relevante in fiecare etapa a ciclului, de la planificare si concepere pana la monitorizare si evaluare. Adoptarea unor politici bazate pe date concrete permite o mai buna intelegere a impacturilor agriculturii asupra mediului, elaborarea unor politici bine directionate si utilizarea unor sisteme de monitorizare bazate pe date concrete.

Raportul special nr. 16/2022, intitulat „Datele in politica agricola comuna – Potentialul volumelor mari de date pentru evaluarile PAC nu este valorificat”, este disponibil pe site-ul Curtii (eca.europa.eu). Raportul prezinta relevanta atat pentru PAC care incepe in 2023, cat si pentru PAC de dupa 2027.

Curtea de Conturi Europeana

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>