UE trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a contracara riscul de frauda in cadrul cheltuielilor agricole

UE trebuie sa fie mai proactiva in combaterea fraudei in domeniul cheltuielilor agricolePolitica agricola comuna (PAC) este cea mai mare componenta a cheltuielilor din bugetul UE si include unele scheme de cheltuieli care sunt expuse in mod deosebit la riscuri de frauda, astfel cum se arata intr-un raport publicat astazi de Curtea de Conturi Europeana. Acesta ofera o imagine de ansamblu asupra riscurilor de frauda ce afecteaza PAC si evalueaza raspunsul Comisiei Europene la fraudele comise in cadrul cheltuielilor agricole.


Conform concluziei la care a ajuns Curtea, Comisia a reactionat la cazurile individuale de frauda care au afectat cheltuielile PAC, dar ar trebui sa fie mai proactiva in ceea ce priveste contracararea anumitor riscuri de frauda, cum ar fi acapararea ilegala a terenurilor. Persoanele care comit fraude pot sa exploateze deficientele de la nivelul controalelor efectuate de statele membre. Curtea recomanda, asadar, Comisiei sa monitorizeze mai bine masurile antifrauda instituite la nivel national, sa puna la dispozitie orientari mai concrete si sa promoveze utilizarea noilor tehnologii pentru prevenirea si detectarea fraudei.

PAC a fost dintotdeauna unul dintre principalele domenii de interes pentru Curte, in special in ceea ce priveste verificarea legalitatii si regularitatii cheltuielilor agricole. In cursul auditurilor pe care le-a efectuat in vederea declaratiei de asigurare in perioada 2018‑2020, Curtea a auditat 698 de plati efectuate in cadrul PAC si a cuantificat erori in 101 cazuri. In 17 dintre aceste cazuri, auditorii sai au suspectat ca eroarea putea fi asociata unei fraude. Curtea nu are mandatul de a investiga fraude, dar, atunci cand exista suspiciuni de frauda, auditorii acesteia sesizeaza OLAF sau Parchetul European (EPPO) in vederea unor investigatii suplimentare.

Curtea a examinat mecanismele de frauda din cadrul schemelor de plati aferente PAC si a analizat masurile finantate de aceasta politica in cadrul gestiunii partajate (plati directe, masuri de piata si dezvoltare rurala), examinand date din perioadele de programare 2007‑2013 si 2014‑2020. Principalele riscuri pe care le-a identificat sunt legate de disimularea de catre beneficiari a neindeplinirii unor conditii de eligibilitate, de complexitatea masurilor finantate si de formele ilegale de „acaparare a terenurilor”.

„Frauda aduce atingere intereselor financiare ale UE si impiedica resursele Uniunii sa contribuie la indeplinirea obiectivelor politicii”, a declarat domnul Nikolaos Milionis, membrul Curtii care a coordonat auditul. „Consideram ca UE ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a contracara riscul de frauda in cadrul cheltuielilor agricole. Preconizam ca raportul nostru va ajuta Comisia si statele membre sa isi dezvolte capacitatea antifrauda in cadrul noii politici agricole comune pentru perioada 2023‑2027.”

Domeniile de cheltuieli care fac obiectul unor norme mai complexe sunt expuse la un risc mai ridicat – de exemplu, masurile de investitii din domeniul dezvoltarii rurale –, iar unele scheme de plata din cadrul PAC destinate sa sprijine anumite categorii de beneficiari s-au dovedit a fi susceptibile la frauda, intrucat unii solicitanti nu comunica anumite informatii relevante sau creeaza in mod artificial conditiile necesare pentru a indeplini criteriile de eligibilitate si pentru a beneficia in mod necuvenit de ajutorul din partea PAC. Acesta poate fi cazul, de exemplu, al sprijinului acordat „IMM-urilor” agricole, care nu au dezvaluit legaturile pe care le aveau cu alte societati, sau al sprijinului acordat unor beneficiari neeligibili care solicita plati in calitate de „tineri fermieri”.

Fenomenul de „acaparare a terenurilor” poate implica practici frauduloase, cum ar fi falsificarea de documente, forme de constrangere, trafic de influenta politica sau de informatii privilegiate, manipularea procedurilor sau darea de mita. In urma investigatiilor efectuate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) si de autoritatile nationale, s-a constatat ca suprafetele agricole cele mai susceptibile la acest tip de activitate frauduloasa sunt terenurile aflate in proprietate publica sau cele private a caror situatie privind proprietatea este neclara. Persoanele care comit fraude pot incerca, de asemenea, sa achizitioneze terenuri – in mod legal sau nu – exclusiv in scopul de a primi plati directe, fara a desfasura nicio activitate agricola. Riscul este mai ridicat in cazul anumitor pasuni si al zonelor montane, unde este mai dificil pentru agentiile de plati sa controleze daca activitatea agricola in cauza, cum ar fi pasunatul, este efectuata cu adevarat.

Intrucat cea mai recenta actualizare de catre Comisie a analizei riscurilor de frauda din cadrul PAC a avut loc in 2016, una dintre recomandarile adresate de Curte Comisiei este ca aceasta sa isi actualizeze evaluarea cu privire la expunerea la risc de frauda a diferitor scheme de cheltuieli si la gradul in care masurile antifrauda ale statelor membre sunt capabile sa detecteze, sa previna si sa corecteze fraudele.

Curtea recomanda, de asemenea, Comisiei sa ia masurile necesare pentru a atenua principalele riscuri de frauda si sa promoveze oportunitatile oferite de tehnologie – de exemplu, data mining, invatarea automata, imaginile prin satelit si fotointerpretarea – pentru combaterea fraudei, incurajand statele membre sa faca demersuri in aceasta directie.

Raportul special nr. 14/2022, intitulat „Raspunsul Comisiei la frauda in cadrul politicii agricole comune: este timpul sa se mearga mai in profunzime”, este disponibil pe site-ul Curtii.

Curtea de Conturi Europeana

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>