Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu trasabilitate controlata de la samanta pana la raft.
Sub eticheta “Cultivam ce e mai bun!”, retailerul a dezvoltat pana in prezent peste 80 de filiere de produse romanesti, in diverse categorii alimentare: de la legume si fructe, carmangerie, bacanie, oua, peste, lactate, unele dintre acestea Bio, numarul acestora urmand sa ajunga la 100 pana la finalul acestui an.
In calitate de promotor al unei agriculturi sustenabile, regenerative, si din dorinta de a aduce la raft cat mai multe produse romanesti, incepand din 2019, Auchan a pus bazele unui program de filiere proprii. Filierele Auchan reprezinta colaborari pe termen lung cu producatori locali, prin care retailerul pune la dispozitia clientilor produse romanesti cu trasabilitate controlata, de la samanta pana la raft, produse responsabile, de o calitate exceptionala si cu un gust autentic, cultivate si obtinute cu respect fata de consumul de apa si de bunastarea animalelor.
86 de filiere de produse romanesti au fost dezvoltate deja in categorii de produse precum legume, fructe, peste, oua, carne, bacanie, etc., fiind disponibile in toata reteaua de magazine. Aceste produse sunt dezvoltate alaturi de fermieri si agricultori care cultiva fructe si legume sau care cresc animale, cu respect fata de mediu, oameni si animale, in conformitate cu etica Auchan. Majoritatea produselor provenite din filierele de legume si fructe detin certificarea internationala Global G.A.P. In plus, Auchan pune un deosebit accent si pe respectul acordat lucratorilor.
„Filierele sunt colaborari pe termen lung cu producatorii locali, prin care Auchan pune la dispozitia clientilor produse cu trasabilitate controlata, de la samanta pana la raft. Aceasta face parte din misiunea Auchan de a ajuta oamenii sa traiasca mai bine, sa manance mai sanatos, protejand planeta, un proiect in parteneriat cu producatorii romani, in continua dezvoltare.” a afirmat Tiberiu Danetiu, Director Marketing Retail Romania.
In cadrul primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, coordonatorii proiectului au prezentat informatiile generale despre dezvoltarea produselor de filiera, principalele beneficii pentru furnizori si consumatori, precum si planurile pe termen lung. De asemenea, o atentie deosebita a fost alocata si componentei de comunicare, compania exemplificand cum sunt promovati furnizorii si produsele de filiera pe toate canalele Auchan si in mass-media.
Evenimentul a continuat cu o prezentare asupra componentei de calitate a produselor de filiera si despre modul in care se realizeaza auditurile necesare si ce inseamna procesul de trasabilitate controlata de catre Auchan. Nu in ultimul rand, retailerul a adresat producatorilor prezenti si un mesaj important cu privire la decarbonizare si la ce tip de actiuni se pot adopta astfel incat amprenta asupra mediului si amprenta de carbon sa fie reduse. O serie de invitati speciali, respectiv producatori care sunt deja furnizori pentru filiere Auchan, au urcat pe scena pentru a impartasi experienta de lucru, povestea lor si beneficiile de care se bucura in calitate de furnizor de filiera Auchan.
Filierele aduc beneficii atat clientilor, care regasesc pe rafturile tuturor magazinelor Auchan gusturi romanesti, autentice, la un raport corect calitate-pret, cat si fermierilor si producatorilor, care dispun de o mai mare predictibilitate a cantitatilor de produse care vor fi livrate, avand in Auchan un partener de incredere, care ii ajuta sa se dezvolte, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea economiei locale.
„Am inceput colaborarea in 2014. La inceput, in primii doi ani, am livrat 100 de tone, iar in prezent cantitatea noastra s-a multiplicat. Livada noastra se intinde pe 32 de hectare, fructele sunt cultivate cu atentie deosebita si ingrijite pe tot parcursul anului astfel incat clientii sa se poata bucura de cele mai aromate si delicioase fructe. Dupa sezonul de cules, merele se sorteaza, sunt ambalate in ladite si pregatite pentru a fi livrate catre Auchan” a declarat Ionel Burzo, livada Natural Impex, Cincu, filiera de mere Auchan.
„Auchan este unul dintre principalii nostri clienti, ne ofera siguranta, ne ajuta sa capatam si incredere, ne promoveaza si ne ajuta sa ne facem cunoscuti in intreaga tara. Consider ca Auchan este locul de intalnire al celor care gandesc la fel, atat producatori de alimente sanatoase, ecologice, asa cum suntem si noi, cat si clienti care cauta aceste alimente sanatoase pentru familiile lor.” a afirmat Dacian Badea, reprezentant al Fermelor Ecologice Silvania, in cadrul Conventiei Filierelor Auchan.
„Colaborarea cu Auchan a inceput in 2021, am vrut sa fim furnizori Auchan, avem incredere in ei, iar consumatorii trebuie sa aiba incredere in produsele noastre, care sunt 100% bio si certificate de Ecocert. Pentru noi, in calitate de furnizor, principalele avantaje ale acestui parteneriat consta in continuarea relatiei cu Auchan, in predictibilitatea oferita, precum si in faptul ca lucram cu un partener cunoscut si respectat.” a declarat si Ana Liliana Totoianu, reprezentant Galina Bio Eggs, in cadrul evenimentului.
Auchan sprijina economia locala si producatorii romani, iar peste 90% din produsele de la raft provin de la companii din Romania. Mai mult, peste 900 de articole marca proprie sunt realizate in Romania, cu producatori locali. De altfel, Auchan a dezvoltat si gama proprie La Masa in Romania, care se adreseaza tuturor celor care apreciaza gusturile autentice romanesti si celor care cauta sa puna pe mesele familiilor cat mai multe produse autohtone. Gama este alcatuita din peste 100 de produse realizate dupa retete traditionale, din ingrediente naturale, la un pret accesibil.
Despre Auchan Romania
Auchan Romania are in portofoliu peste 430 de magazine, cuprinzand 33 de hipermarketuri, 7 supermarketuri si aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea in statiile Petrom, cat si magazinul online auchan.ro. Cu o cifra de afaceri cu taxe in 2022 de peste 1,2 miliarde de Euro, Auchan propune locuitorilor din orasele in care sunt prezente magazinele sale un comert modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse si un concept de discount responsabil, cu toate preturile mici, in fiecare zi. Auchan Romania a reconfirmat anul acesta titlul de „Angajator de top”, obtinand pentru al doilea an consecutiv certificarea Top Employer.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>