Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu trasabilitate controlata de la samanta pana la raft.
Sub eticheta “Cultivam ce e mai bun!”, retailerul a dezvoltat pana in prezent peste 80 de filiere de produse romanesti, in diverse categorii alimentare: de la legume si fructe, carmangerie, bacanie, oua, peste, lactate, unele dintre acestea Bio, numarul acestora urmand sa ajunga la 100 pana la finalul acestui an.
In calitate de promotor al unei agriculturi sustenabile, regenerative, si din dorinta de a aduce la raft cat mai multe produse romanesti, incepand din 2019, Auchan a pus bazele unui program de filiere proprii. Filierele Auchan reprezinta colaborari pe termen lung cu producatori locali, prin care retailerul pune la dispozitia clientilor produse romanesti cu trasabilitate controlata, de la samanta pana la raft, produse responsabile, de o calitate exceptionala si cu un gust autentic, cultivate si obtinute cu respect fata de consumul de apa si de bunastarea animalelor.
86 de filiere de produse romanesti au fost dezvoltate deja in categorii de produse precum legume, fructe, peste, oua, carne, bacanie, etc., fiind disponibile in toata reteaua de magazine. Aceste produse sunt dezvoltate alaturi de fermieri si agricultori care cultiva fructe si legume sau care cresc animale, cu respect fata de mediu, oameni si animale, in conformitate cu etica Auchan. Majoritatea produselor provenite din filierele de legume si fructe detin certificarea internationala Global G.A.P. In plus, Auchan pune un deosebit accent si pe respectul acordat lucratorilor.
„Filierele sunt colaborari pe termen lung cu producatorii locali, prin care Auchan pune la dispozitia clientilor produse cu trasabilitate controlata, de la samanta pana la raft. Aceasta face parte din misiunea Auchan de a ajuta oamenii sa traiasca mai bine, sa manance mai sanatos, protejand planeta, un proiect in parteneriat cu producatorii romani, in continua dezvoltare.” a afirmat Tiberiu Danetiu, Director Marketing Retail Romania.
In cadrul primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, coordonatorii proiectului au prezentat informatiile generale despre dezvoltarea produselor de filiera, principalele beneficii pentru furnizori si consumatori, precum si planurile pe termen lung. De asemenea, o atentie deosebita a fost alocata si componentei de comunicare, compania exemplificand cum sunt promovati furnizorii si produsele de filiera pe toate canalele Auchan si in mass-media.
Evenimentul a continuat cu o prezentare asupra componentei de calitate a produselor de filiera si despre modul in care se realizeaza auditurile necesare si ce inseamna procesul de trasabilitate controlata de catre Auchan. Nu in ultimul rand, retailerul a adresat producatorilor prezenti si un mesaj important cu privire la decarbonizare si la ce tip de actiuni se pot adopta astfel incat amprenta asupra mediului si amprenta de carbon sa fie reduse. O serie de invitati speciali, respectiv producatori care sunt deja furnizori pentru filiere Auchan, au urcat pe scena pentru a impartasi experienta de lucru, povestea lor si beneficiile de care se bucura in calitate de furnizor de filiera Auchan.
Filierele aduc beneficii atat clientilor, care regasesc pe rafturile tuturor magazinelor Auchan gusturi romanesti, autentice, la un raport corect calitate-pret, cat si fermierilor si producatorilor, care dispun de o mai mare predictibilitate a cantitatilor de produse care vor fi livrate, avand in Auchan un partener de incredere, care ii ajuta sa se dezvolte, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea economiei locale.
„Am inceput colaborarea in 2014. La inceput, in primii doi ani, am livrat 100 de tone, iar in prezent cantitatea noastra s-a multiplicat. Livada noastra se intinde pe 32 de hectare, fructele sunt cultivate cu atentie deosebita si ingrijite pe tot parcursul anului astfel incat clientii sa se poata bucura de cele mai aromate si delicioase fructe. Dupa sezonul de cules, merele se sorteaza, sunt ambalate in ladite si pregatite pentru a fi livrate catre Auchan” a declarat Ionel Burzo, livada Natural Impex, Cincu, filiera de mere Auchan.
„Auchan este unul dintre principalii nostri clienti, ne ofera siguranta, ne ajuta sa capatam si incredere, ne promoveaza si ne ajuta sa ne facem cunoscuti in intreaga tara. Consider ca Auchan este locul de intalnire al celor care gandesc la fel, atat producatori de alimente sanatoase, ecologice, asa cum suntem si noi, cat si clienti care cauta aceste alimente sanatoase pentru familiile lor.” a afirmat Dacian Badea, reprezentant al Fermelor Ecologice Silvania, in cadrul Conventiei Filierelor Auchan.
„Colaborarea cu Auchan a inceput in 2021, am vrut sa fim furnizori Auchan, avem incredere in ei, iar consumatorii trebuie sa aiba incredere in produsele noastre, care sunt 100% bio si certificate de Ecocert. Pentru noi, in calitate de furnizor, principalele avantaje ale acestui parteneriat consta in continuarea relatiei cu Auchan, in predictibilitatea oferita, precum si in faptul ca lucram cu un partener cunoscut si respectat.” a declarat si Ana Liliana Totoianu, reprezentant Galina Bio Eggs, in cadrul evenimentului.
Auchan sprijina economia locala si producatorii romani, iar peste 90% din produsele de la raft provin de la companii din Romania. Mai mult, peste 900 de articole marca proprie sunt realizate in Romania, cu producatori locali. De altfel, Auchan a dezvoltat si gama proprie La Masa in Romania, care se adreseaza tuturor celor care apreciaza gusturile autentice romanesti si celor care cauta sa puna pe mesele familiilor cat mai multe produse autohtone. Gama este alcatuita din peste 100 de produse realizate dupa retete traditionale, din ingrediente naturale, la un pret accesibil.
Despre Auchan Romania
Auchan Romania are in portofoliu peste 430 de magazine, cuprinzand 33 de hipermarketuri, 7 supermarketuri si aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea in statiile Petrom, cat si magazinul online auchan.ro. Cu o cifra de afaceri cu taxe in 2022 de peste 1,2 miliarde de Euro, Auchan propune locuitorilor din orasele in care sunt prezente magazinele sale un comert modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse si un concept de discount responsabil, cu toate preturile mici, in fiecare zi. Auchan Romania a reconfirmat anul acesta titlul de „Angajator de top”, obtinand pentru al doilea an consecutiv certificarea Top Employer.
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>