Bilantul agriculturii romanesti la INDAGRA

Indagra bilantIn perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, ROMEXPO a organizat cele mai importante manifestari expozitionale dedicate agriculturii, industriei alimentare, bauturilor alcoolice si non-alcoolice, industriei ambalajelor si componentelor auto.

-    Crestere cu 4% a manifestarii expozitionale
-    Noutati tehnologice, rase rare, bucate alese
-    60.179 persoane au vizitat targurile de la ROMEXPO




Astfel, timp de cinci zile, vizitatorii au trecut pragul:

  • INDAGRA - Targ international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei
  • INDAGRA FOOD - Targ international pentru industria alimentara
  • EXPO DRINK & WINE - Targ de vinuri, bauturi alcoolice si non-alcoolice
  • ALL-PACK - Expozitie internationala pentru ambalaje, materiale, masini si echipamente specifice
  • AUTOEXPOTEHNICA - Expozitie internationala de componente si accesorii auto
  • TARGUL DE PRODUSE TRADITIONALE


Cele 6 targuri ce au avut loc la ROMEXPO in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie au reunit peste de 750 de companii, din 28 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Republica Coreea, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Irlanda, Japonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Spania, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, pe o suprafata expozitionala de peste 42.000 mp si au atras 60.179 vizitatori.


INDAGRA – targul recordurilor agricole

Unanim recunoscut ca fiind cel mai important eveniment dedicat agriculturii, atat la nivel national cat si European, INDAGRA si-a demonstrat inca o data valoarea, printr-o crestere a numarului de expozanti si a suprafetei expozitionale fata de editia similara din 2013, cu un procent de 4%.


Astfel, INDAGRA 2014 a insemnat: Crestere numar de expozanti – 3%, in acest an la INDAGRA au participat 120 de firme noi Suprafata expozitionala a crescut cu 1%, la interior existand o crestere cu 3.100 mp, iar la exterior cu 1.400 mpIn ceea ce priveste sectoarele din cadrul INDAGRA, este definita o crestere generala de 2%, iar cea mai mare este atribuita sectorului de zootehnie – 10%

Desfasurata sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, INDAGRA 2014 poate fi sintetizata in: peste 450 de expozanti din 23 de tari - Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, Spania, Turcia si Ungaria ce au ocupat o suprafata de peste 30.000 mp.

“Apreciem faptul ca de la an la an avem tot mai multi participanti in cadrul INDAGRA, ceea ce demonstreaza inca o data faptul ca Romania are un renume si un potential de dezvoltare extraordinar in domeniul agriculturii si industriei alimentare la nivel European si mondial” a declarat in deschidere expozitiei Daniel Constantin, Viceprim-ministru si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Potentialul urias al agriculturii ca ramura a economiei nationale a fost subliniat si de Primul-Ministru, Victor Ponta, in cuvantul adresat participantilor la deschiderea INDAGRA: “Pot sa spun ca in urma evolutiilor din 2013 / 2014 si a ceea ce se previzioneaza pentru anii care urmeaza ca, in sfarsit, Romania a castigat acest pariu (n.n. cu agricultura), ca Romania isi pune in valoare un potential extraordinar, un potential natural, un potential uman si un potential investitional pe care ar fi trebuit sa-l folosim mai demult, dar pe care iata, acum, in sfarsit, il folosim in interesul dezvoltarii noastre ca tara si in interesul regiunii din care facem parte”.

INDAGRA a insemnat reunirea celor mai importante tehnologii in domeniu: de la utilaje cu un consum redus, pana la drone cu ajutorul carora pot fi verificate culturile din camp si dispozitive de urmarire prin GPS dar si o reprezentare numeroasa a celorlalte ramuri agricole: zootehnie, horticultura, viticultura.

Cu o crestere de 10% fata de 2013 sectorul zootehnic a fost puternic reprezentat de cele peste 500 de exemplare de pasari, ovine, bovine si cabaline, specii rare, ale caror produse sunt apreciate in intreaga lume, amintind numai celebrele rase Angus si Charolais.


Atractii pentru public larg si pentru specialisti

INDAGRA, INDAGRA FOOD, EXPO DRINK & WINE, ALL-PACK, AUTOEXPOTEHNICA si TARGUL DE PRODUSE TRADITIONALE au atras la ROMEXPO deopotriva publicul larg si specialist.

Pentru copii, dar si pentru parinti, vizitele in corturile de animale, plimbarile cu trasura, cu poneii sau degustarea produselor traditionale provenite din toate colturile tarii au fost punctele de atractie, iar specialistii si-au putut forma, pe parcursul celor cinci zile de evenimente, o situatie la zi a domeniului agricol, industriei alimentare, al bauturilor alcoolice si non-alcoolice, al ambalajelor si al componentelor auto.

Fie ca a fost vorba de utilaje, tehnici noi de ambalare care permit pastrarea prospetimii alimentelor pe timp indelungat sau produse noi, evenimentele au fost prilej de noi contractari, actualizari ale contactelor si stabilirea de proiecte viitoare.

“Ne bucura si in acelasi timp ne responsabilizeaza tot mai tare faptul ca INDAGRA este in crestere de la an la an. Faptul ca aducem publicului o manifestare expozitionala de o asemenea amploare si importanta pentru economia nationala este dovada faptului ca agricultura romaneasca este un domeniu fata de care trebuie, in continuare, sa ne aratam deschiderea si sustinerea. Dupa o editie 2014 a INDAGRA care a depasit toate asteptarile, ne dorim sa ne revedem in 2015 cu expozanti noi, mai multi si cu vizitatori multumiti” declara Catalin Trifu, Director General, ROMEXPO S.A.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele ROMEXPO, accesati: www.romexpo.ro 

Despre ROMEXPO
ROMEXPO S.A. este liderul industriei romanesti de targuri si expozitii, imbinand traditia cu experienta si cu calitatea de nivel international, toate in beneficiul expozantilor si vizitatorilor specialisti care, an de an, confirma buna reputatie a firmei.



Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>