Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic: Romanian Beef Master - prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania

Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic - Romanian Beef Master - prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in RomaniaEvenimentul Romanian Beef Master a fost denumit "Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic" si a fost prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania care a dat semnalul unei revolutii a gustului! Vedeta evenimentului fiind carnea de vita Premium Angus. Romanian Beef Master Sibiu, competitia culinara in premiera dedicata carnii de vita produse exclusiv in Romania, a reunit cei mai priceputi chefi din tara, organizati in 6 echipe care au gatit piesa Picanha de vita Angus de la Karpaten Premium Angus. Trofeul a fost obtinut de Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles - echipa castigatoare!


Au jurizat 18 membri dintre care Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniela Cimpean, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Octavian Isaila, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Sibiu, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Samuel Widmer, cel mai mare producator de carne de vita Angus din tara, Ionut Gociman, directorul executiv al Asociatiei Aberdeen Angus Romania, precum si alti fermieri, procesatori, specialisti in gastronomie din toata tara. Membrii juriului au fost profund impresionati de preparatele pe care le-au degustat, unii din ei marturisind: "Am trait o experienta mai mult decat inedita, poate chiar o poveste de viata expusa de cei mai mari profesionisti ai artei culinare."

Pentru a decide castigatorul, juratii au urmarit: modul interpretarii retetei propuse de echipa, care apartinea repertoriului clasic sau putea fi o creatie de moment, asocierea carnii de vita cu legume, leguminoase, verdeturi, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gatirii carnii de vita, sosul, coloristica folosita in vederea evidentierii "reginei farfuriei", respectiv a carnii de vita Premium Angus.

Vizitatorii au beneficiat de demonstratii ale bucatarilor profesionisti de la restaurante si steak-house-uri bine-cunoscute si au putut degusta steakuri savuroase din diverse piese din carcasa: Brisket, Picanha, Baveta, Coaste, Burgeri, Spata, Chuck, Plate, Flank, Rasol. Totodata, alaturi de acesti specialisti din industria carnii au fost prezenti si producatori de bauturi care au pus pe masa participantilor la eveniment cele mai apreciate vinuri romanesti si sortimente de bere artizanala.


O experienta culinara de neuitat de care ne vom aminti cu mult timp de acum inainte, ne-a umplut de excelentul gust al carnii de vita premium si ne-a trimis cu gandul in difeite parti ale lumii, carnea de vita Premium Angus fiind gatita cu ustensile specifice altor culturi: asado Japonia, tandoor, India, testul din fonta Texas, SUA, smoker, SUA, sous-vide, consomme, etc. Degustarile au prilejuit schimburi de experiente si idei: gatirea diversificata a carnii de vita, folosindu-se tehnici si echipamente diferite: Mibrasa Charcoal Oven, Pit Box Smoker, Taurus Spit&Grill, Petromax, Primo Ceramic Grills, Tojiro Knife Japan, Tandoor, Green Egg, Asado, Elegen Sous Vide. Preparate creative s-au distins prin combinatii de legume, verdeturi si mirodenii care au evidentiat carnea de vita prin mixuri de culori si arome. In plus, totul a fost dres cu deschiderea spre dialog a bucatarilor si producatorilor, participantii avand posibilitatea sa descopere ultimele noutati din domeniu si sa se inspire din experienta chefilor in plina desfasurare sub ochii lor.

Prin acest demers, bucatarii si-au aratat sustinerea pentru consumul de produse romanesti, folosindu-se de aceasta oportunitate pentru a incuraja cat mai multa lume sa vina in sprijinul fermierilor romani, prin achizitia de produse de pe plan local. Asa cum a precizat Radu Zarnescu, unul din organizatorii acestui eveniment: "Era oportun sa facem un concurs, insotit de o sesiune larga de degustari, de teste, de diverse aparate, instrumente, utilaje cu ajutorul carora poti sa gatesti carne de vita. Colegii pe care i-am selectat s-au pregatit la inaltime. Au prezentat niste farfurii deosebite si chiar pot sa ma mandresc cu toti. Pentru mine toti au fost la fel de buni, pentru ca stiu cat au luptat in spate ca sa faca aceste preparate. Bineinteles, trebuie sa-i numim pe cei mai buni: Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles. Am reusit, prin acest eveniment, sa mai punem o piatra la zidul pe care incercam sa-l construim in vederea promovarii produselor locale"

Dupa o zi intreaga in care s-au aflat la dispozitia gurmanzilor, bucatarii au avut parte si ei de cateva surprize, iar pasionatii de carne de vita Angus au participat la o tombola oferita de DRY-AGER, care a oferit prin tragere la sorti un frigider de maturare Dry-Ager DX500 celui care a intuit cel mai exact greutatea unei bucati de roastbeef vita Premium Angus aflate in frigiderul de la eveniment.

Locatia aleasa, Symphony by the Lake, Selimbar, a raspuns perfect conceptului de eveniment pus in scena: locatie de 5 stele, exclusivist, situat in mijlocul naturii, langa un lac si o padure de stejari, cu o priveliste incantatoare, cadru potrivit pentru a pune in valoare preparate culinare pentru gusturi alese. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai celor mai mari producatori si procesatori de carne din Romania buyeri de top din sectorul de retail, importatori si exportatori din domeniu, delegati ai Ambasadelor, dar si chefi care reprezinta sectorul HoReCa.

Aceasta manifestare a imbinat educatia culinara cu promovarea produselor romanesti, dar in acelasi timp a deschis consumatorului roman perspectiva asupra carnii de vita: "Pentru cei care gatesc vita, le recomand un singur lucru: sa nu omoare animalul de doua ori. Adica, odata ce a fost sacrificat, al doilea pas deosebit de important este sa invete sa gateasca carnea de vita foarte bine, s-o faca gustoasa, savuroasa, sa n-o duca in limite extreme, unde ea deja sufera transformari. Aspectul conteaza foarte mult la carne, acel rosu intens pe care-l are carnea de vita e pacat sa dispara din farfurie printr-o tehnica gresita. Carnea de vita trebuie sa fie suculenta, in primul rand, pentru ca tot gustul original, autentic, il contine acel suc al carnii. Daca il lasam un pic in sange, totdeauna o sa simtim o aroma speciala. Sa nu uitam ca vita este printre putinele animale care-si transmit gustul din alimentatie in textura carnii." De aceea este important consumul de carne de vita care provine din ferme sigure, care se supun unui sistem de productie natural, complet controlat, cu o furajare bazata pe iarba si cereale, fara hormoni, soia si premixuri, care asigura si garanteaza o carne proaspata cu un grad de marmorare ridicat, fragezime si un gust deosebit. Consumati produse locale cu trasabilitate de la ferma la farfurie, cu autentificarea genetica a bovinelor si o promisiune de administrare a mediului durabila.

Adevarat tur gastronomic al carnii de vita produse in Romania, acest eveniment a fost pe de o parte o provocare pentru bucatarii participanti la competitie si pentru jurati, iar pe de alta parte, un regal pentru publicul larg care s-a bucurat de minunatul gust al carnii de vita Angus, de complexitatea creatiilor pe care masterchefii le-au etalat pe farfurii, dar si de povestile de degustare a preparatelor gatite care mai de care mai impresionant.

 

RBM 2021 - 1

 

RBM 2021 - 2

 

RBM 2021 - 3

 

RBM 2021 - 4

 

RBM 2021 - 5

 

RBM 2021 - 7

 

RBM 2021 - 8

 

RBM 2021 - 8b

 

RBM 2021 - 9

 

RBM 2021 - 10

 

RBM 2021 - 11

  

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>