Piata Artizanilor, primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului, reuneste artizanii de produse alimentare, turistii si localnicii

Piata Artizanilor primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului reuneste artizanii de produse alimentare turistii si localniciiProduse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.


Targul, organizat de comunitatea Slow Food Buzau Land, in colaborare cu Asociatia Tinutul Buzaului (care reprezinta Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului), are ca scop promovarea zonei ca destinatie gastronomica, precum si sustinerea micilor producatori locali si a proprietarilor de pensiuni care ofera turistilor hrana sanatoasa, produsa cu ingrediente locale si avand grija fata de mediul inconjurator.

Timp de doua zile, vizitatorii pietei vor putea degusta produse renumite precum carnatii de Plescoi, picantul babic, covrigii de Buzau, vinul de Dealu Mare, dar si multe alte preparate culinare delicioase pregatite de restaurantele pensiunilor din zona, multe dintre ele urmand retete traditionale, transmise din generatie in generatie. De la legume, fructe, specialitati de miere, gemuri, zacusca, branzeturi maturate, mezeluri si pana la bauturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locala (printre care faimoasa „Colti Amber Ale” si miedul), toti producatorii au in comun o abordare prietenoasa cu mediul si respectarea principiilor slow food.

Piata Artizanilor este primul targ din Romania care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind usi vechi si alte materiale de constructie pentru a oferi o modalitate mai durabila si mai ecologica de prezentare a produselor.

Pe parcursul celor 2 zile de targ, vizitatorii pot face cunostinta cu micii producatori si afla despre metodele lor de preparare, avand totodata ocazia sa vizioneze o expozitie geologica la standul dedicat Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului. Piata va gazdui, de asemenea, artisti locali si o expozitie de produse mestesugaresti care are ca scop evidentierea talentului artistic din cadrul comunitatii si sensibilizarea cu privire la importanta sustinerii artizanilor din regiune. Pe langa expozitiile de produse alimentare si de arta, Piata Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.

"Credem ca Piata Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele traditii culinare si diversele produse locale din Buzau, ci si o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locala", declara Thorsten Kirschner, unul dintre initiatorii proiectului. "Prin colaborarea intre Comunitatea Slow Food Buzau Land si Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, cream o platforma pentru ca artizanii alimentari locali sa isi prezinte produsele unice si pentru ca vizitatorii sa descopere si sa aprecieze bogatia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabila si conservarea culturii si patrimoniului local. Prin organizarea Pietei Artizanilor, speram sa sprijinim micii producatori locali, sa promovam agricultura durabila si sa sensibilizam publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator", mai adauga acesta.

”Dezvoltarea durabila este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta inseamna multe, de la protectia mediului, la educatie si economie. Turismul este esential pentru o zona asa bogata in atractii ca Tinutul, iar mancarea locala si traditionala este cu adevarat o experienta, deoarece turistii pot gusta alimente si bauturi pe care nu le-au incercat niciodata inainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi si evenimente gastronomice care atrag vizitatori si ii introduc in bucataria locala. De aceea, Targul Artizanilor poate dezvalui multe despre istoria si mostenirea regiunii, fiind o parghie pentru dezvoltarea durabila si responsabila in turism, prin promovarea produselor locale si a practicilor de productie eco si curate. Va asteptam sa va bucurati de o experienta culinara unica intr-un mediu placut si prietenos, unde veti avea ocazia sa descoperiti arome autentice si sa incercati o varietate de produse naturale si traditionale. In plus, veti avea oportunitatea de a cunoaste producatori locali, sa gustati din povestile acestora si sa invatati despre modul in care ei produc bunatati cu pasiune si dedicatie”, a declarat Irina Tirdea, reprezentanta Asociatiei Tinutul Buzaului.

Cu ocazia Pietei Artizanilor, Asociatia Tinutul Buzaului lanseaza online prima editie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulata "Tinutul, bucata cu bucata" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevitatii si bucatelor gustoase pot fi descoperite descarcand revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.

 

 

piata artizanilor 1

 

piata artizanilor 5

 

piata artizanilor 10

 

Despre Slow Food Buzau Land

Comunitatea Slow Food Buzau Land reuneste fermieri, producatori de alimente, pensiuni agroturistice si restaurante de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului si din imprejurimi, dar si iubitori de hrana sanatoasa si sustenabila. Comunitatea este acreditata oficial si face parte din reteaua internationala eco-gastronomica Slow Food, cu peste 100.000 de membri in intreaga lume.

Slow Food Buzau Land este o platforma de promovare a productiei artizanale de alimente de calitate, care respecta cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase si sanatoase, 2. productie care nu dauneaza mediului inconjurator si 3. preturi corecte pentru consumatori si echitabile pentru micii producatori.

Membrii comunitatii beneficiaza de promovare atat pe website-ul Slow Food Buzau, cat si prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din retea, producatorii locali de legume si fructe trebuie sa adopte metode cat mai naturale, fara a folosi ingrasaminte chimice si conservanti, in vreme ce fermele de animale si produse lactate trebuie sa respecte anumite principii de bunastare a animalelor. La randul lor, producatorii de alimente si bauturi trebuie sa foloseasca cel putin o treime din ingrediente din productie locala si naturala, sa nu foloseasca aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.

 

Despre Asociatia Tinutul Buzaului

Asociatia Tinutul Buzaului este organizatia care manageriaza Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de dezvoltare durabila, implicare civica, educatie, economie si protectia mediului. In perioada 2020-2022, alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, Asociatia Tinutul Buzaului a realizat demersurile pentru dobandirea statutului de Geoparc International UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabila folosind ca resursa primara patrimoniul natural si cultural al zonei. Asociatia include specialisti in geologie, stiinte socio-culturale, dezvoltare sustenabila, arii protejate, educatie, design grafic, IT, implicarea comunitatii, management de destinatie si conservarea patrimoniului natural si cultural. Scopul lor este de a imbunatati calitatea mediului si viata comunitatilor din zona, dezvoltand capacitatea acestora de decizie si mobilizare si promovand dezvoltarea turismului alternativ, in armonie cu mediul.

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>