Produse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.
Targul, organizat de comunitatea Slow Food Buzau Land, in colaborare cu Asociatia Tinutul Buzaului (care reprezinta Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului), are ca scop promovarea zonei ca destinatie gastronomica, precum si sustinerea micilor producatori locali si a proprietarilor de pensiuni care ofera turistilor hrana sanatoasa, produsa cu ingrediente locale si avand grija fata de mediul inconjurator.
Timp de doua zile, vizitatorii pietei vor putea degusta produse renumite precum carnatii de Plescoi, picantul babic, covrigii de Buzau, vinul de Dealu Mare, dar si multe alte preparate culinare delicioase pregatite de restaurantele pensiunilor din zona, multe dintre ele urmand retete traditionale, transmise din generatie in generatie. De la legume, fructe, specialitati de miere, gemuri, zacusca, branzeturi maturate, mezeluri si pana la bauturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locala (printre care faimoasa „Colti Amber Ale” si miedul), toti producatorii au in comun o abordare prietenoasa cu mediul si respectarea principiilor slow food.
Piata Artizanilor este primul targ din Romania care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind usi vechi si alte materiale de constructie pentru a oferi o modalitate mai durabila si mai ecologica de prezentare a produselor.
Pe parcursul celor 2 zile de targ, vizitatorii pot face cunostinta cu micii producatori si afla despre metodele lor de preparare, avand totodata ocazia sa vizioneze o expozitie geologica la standul dedicat Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului. Piata va gazdui, de asemenea, artisti locali si o expozitie de produse mestesugaresti care are ca scop evidentierea talentului artistic din cadrul comunitatii si sensibilizarea cu privire la importanta sustinerii artizanilor din regiune. Pe langa expozitiile de produse alimentare si de arta, Piata Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.
"Credem ca Piata Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele traditii culinare si diversele produse locale din Buzau, ci si o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locala", declara Thorsten Kirschner, unul dintre initiatorii proiectului. "Prin colaborarea intre Comunitatea Slow Food Buzau Land si Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, cream o platforma pentru ca artizanii alimentari locali sa isi prezinte produsele unice si pentru ca vizitatorii sa descopere si sa aprecieze bogatia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabila si conservarea culturii si patrimoniului local. Prin organizarea Pietei Artizanilor, speram sa sprijinim micii producatori locali, sa promovam agricultura durabila si sa sensibilizam publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator", mai adauga acesta.
”Dezvoltarea durabila este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta inseamna multe, de la protectia mediului, la educatie si economie. Turismul este esential pentru o zona asa bogata in atractii ca Tinutul, iar mancarea locala si traditionala este cu adevarat o experienta, deoarece turistii pot gusta alimente si bauturi pe care nu le-au incercat niciodata inainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi si evenimente gastronomice care atrag vizitatori si ii introduc in bucataria locala. De aceea, Targul Artizanilor poate dezvalui multe despre istoria si mostenirea regiunii, fiind o parghie pentru dezvoltarea durabila si responsabila in turism, prin promovarea produselor locale si a practicilor de productie eco si curate. Va asteptam sa va bucurati de o experienta culinara unica intr-un mediu placut si prietenos, unde veti avea ocazia sa descoperiti arome autentice si sa incercati o varietate de produse naturale si traditionale. In plus, veti avea oportunitatea de a cunoaste producatori locali, sa gustati din povestile acestora si sa invatati despre modul in care ei produc bunatati cu pasiune si dedicatie”, a declarat Irina Tirdea, reprezentanta Asociatiei Tinutul Buzaului.
Cu ocazia Pietei Artizanilor, Asociatia Tinutul Buzaului lanseaza online prima editie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulata "Tinutul, bucata cu bucata" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevitatii si bucatelor gustoase pot fi descoperite descarcand revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.
Comunitatea Slow Food Buzau Land reuneste fermieri, producatori de alimente, pensiuni agroturistice si restaurante de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului si din imprejurimi, dar si iubitori de hrana sanatoasa si sustenabila. Comunitatea este acreditata oficial si face parte din reteaua internationala eco-gastronomica Slow Food, cu peste 100.000 de membri in intreaga lume.
Slow Food Buzau Land este o platforma de promovare a productiei artizanale de alimente de calitate, care respecta cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase si sanatoase, 2. productie care nu dauneaza mediului inconjurator si 3. preturi corecte pentru consumatori si echitabile pentru micii producatori.
Membrii comunitatii beneficiaza de promovare atat pe website-ul Slow Food Buzau, cat si prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din retea, producatorii locali de legume si fructe trebuie sa adopte metode cat mai naturale, fara a folosi ingrasaminte chimice si conservanti, in vreme ce fermele de animale si produse lactate trebuie sa respecte anumite principii de bunastare a animalelor. La randul lor, producatorii de alimente si bauturi trebuie sa foloseasca cel putin o treime din ingrediente din productie locala si naturala, sa nu foloseasca aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.
Asociatia Tinutul Buzaului este organizatia care manageriaza Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de dezvoltare durabila, implicare civica, educatie, economie si protectia mediului. In perioada 2020-2022, alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, Asociatia Tinutul Buzaului a realizat demersurile pentru dobandirea statutului de Geoparc International UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabila folosind ca resursa primara patrimoniul natural si cultural al zonei. Asociatia include specialisti in geologie, stiinte socio-culturale, dezvoltare sustenabila, arii protejate, educatie, design grafic, IT, implicarea comunitatii, management de destinatie si conservarea patrimoniului natural si cultural. Scopul lor este de a imbunatati calitatea mediului si viata comunitatilor din zona, dezvoltand capacitatea acestora de decizie si mobilizare si promovand dezvoltarea turismului alternativ, in armonie cu mediul.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>