Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato EuropePentru prima data, Romania este reprezentata cu un stand national la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Targul International Potato Europe. Standul tarii noastre a fost vizitat, in prima zi a evenimentului, de vicepremierul Belgiei, dl David Clarinval, responsabil de domeniile agricultura si IMM-uri in guvernul federal belgian, care si-a manifestat aprecierea pentru prezenta romaneasca la eveniment.


Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania, reprezinta interesele fermierilor producatori de cartof la Potato Europe (Tournai, Belgia) in cadrul celui mai important targ international dedicat industriei cartofului. Aceasta participare reprezinta o ocazie excelenta pentru a aduce in atentia publicului si a autoritatilor europene, provocarile si oportunitatile sectorului cartofului la nivel national.

Pe 15 aprilie 2021, cele doua organizatii au semnat un protocol de colaborare cu scopul de a sustine fermierii si de a dezvolta un Plan National Strategic al Cartofului, care sa aduca beneficii semnificative sectorului.

In cadrul targului Potato Europe, avem oportunitatea sa aducem in prim-plan urmatoarele aspecte:

    • Importanta schimbului de bune practici in domeniul cercetarii agricole, in principal, in scopul actualizarii tehnologiilor aferente gestionarii cartofului pentru samanta;
    • Importanta investitiilor in cercetare, inovatie si tehnologie in scopul cresterii productivitatii si competitivitatii fermierilor romani din industria cartofului;
    • Promovarea practicilor agricole moderne si sustenabile specifice sectorului.

 

 

In ceea ce priveste colaborarea dintre cele doua organizatii, enumeram mai jos cateva dintre reusitele in privinta reprezentarii fermierilor cultivatori de cartofi din tara noastra:

    • Alocari bugetare dedicate pentru sectorul de cartof in PNDR 2021-2022;
    • Acordarea unor ajutoare de minimis pentru sustinerea sectorului, dar si un plan de acordare a unui ajutor de stat incepand din 2024, care sa contribuie la utilizarea de samanta certificata autohtona;
    • Alocarea unei masuri de sprijin dedicata sectorului cartofului in cadrul PNS (valori de maximum 2.000.000 euro/proiect din care maximum 500.000 euro/proiect.

 

Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania raman angajate in sustinerea fermierilor si a dezvoltarii sectorului cartofului in Romania. Colaborarea noastra va continua sa vizeze obiectivele comune de promovare a intereselor fermierilor si de dezvoltare a unei industrii a cartofului durabile si competitive.

 

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe - foto stand Romania

 

Federatia Nationala „Cartoful” din Romania

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania este prima Federatie din tara, infiintata in anul 1991 de catre fermieri si cercetatori de la INCDCSZ Brasov, impreuna cu statiunile de cercetare aferente. Membrii federatiei sunt fermieri producatori de cartof din toata tara, atat din zona traditionala de producere a cartofului, cat si din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu si de vara, procesatori de cartof si comercianti.

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania reprezinta procentual 100% din producatorii de cartof pentru samanta, 90% din producatorii de cartof pentru industrializare si 55% din producatorii de cartof pentru consum, inregistrati la APIA.

Obiectivul principal al Federatiei il reprezinta salvarea cartofului in Romania, cultura aflata in evident declin in ultimii ani, prin: cresterea competitivitatii, eficientei si profitabilitatii sectorului, precum si contributia la securitatea alimentara a tarii, pentru a asigura din productia proprie necesarul de consum intern al acestui aliment de baza.

 

Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si non-guvernamentala a fermierilor din Romania. Clubul se bazeaza pe respectarea principiilor de neafiliere politica, transparenta, management profesionist, orientare catre rezultate concrete, cuantificabile.

Obiectivul principal al Clubului este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si ghidul de bune practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

 

Potato Europe Editia 2023

Potato Europe, targul international dedicat industriei cartofului, este organizat la Kain, langa Tournai, Belgia. de 4 parteneri in 4 tari diferite, dupa ce anterior a fost organizat in Franta, Tarile de Jos si Germania. Targul este dedicat industriei cartofului, iar vizitatorii profesionisti vor putea apela la experti in domeniul cultivarii materialelor saditoare si a utilizarii noilor tehnologii din domeniu.

Potato Europe este o oportunitate excelenta pentru orice companie care doreste sa-si promoveze, la o scara larga si profesionala, expertizasi serviciile. Practic, acest eveniment se adreseaza profesionistilor din industria cartofului, putand vizita urmatoarele zone expozitionale:

    • Targ tehnic de comert: unde este reprezentat intregul lant de productie de cartofi, pornind de la seminte de cartofi si pana la desfacere si procesare.
    • Camp de prezentare: unde companiile pot prezenta cele mai recente rezultate ale cercetarii in materie de cartof pentru samanta, metode de fertilizare, sau produse fitosanitare.
    • Demonstratii: unde se pot vedea in actiune de la combine de recoltat cartofi pana la linii de depozitare, demonstratii practice de tehnici agricole cum ar fi: eliminarea alternativa a vrejului, controlul mecanic al buruienilor sau alte tehnici, in functie de specificul tarii expozante.

  

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>