Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato EuropePentru prima data, Romania este reprezentata cu un stand national la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Targul International Potato Europe. Standul tarii noastre a fost vizitat, in prima zi a evenimentului, de vicepremierul Belgiei, dl David Clarinval, responsabil de domeniile agricultura si IMM-uri in guvernul federal belgian, care si-a manifestat aprecierea pentru prezenta romaneasca la eveniment.


Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania, reprezinta interesele fermierilor producatori de cartof la Potato Europe (Tournai, Belgia) in cadrul celui mai important targ international dedicat industriei cartofului. Aceasta participare reprezinta o ocazie excelenta pentru a aduce in atentia publicului si a autoritatilor europene, provocarile si oportunitatile sectorului cartofului la nivel national.

Pe 15 aprilie 2021, cele doua organizatii au semnat un protocol de colaborare cu scopul de a sustine fermierii si de a dezvolta un Plan National Strategic al Cartofului, care sa aduca beneficii semnificative sectorului.

In cadrul targului Potato Europe, avem oportunitatea sa aducem in prim-plan urmatoarele aspecte:

    • Importanta schimbului de bune practici in domeniul cercetarii agricole, in principal, in scopul actualizarii tehnologiilor aferente gestionarii cartofului pentru samanta;
    • Importanta investitiilor in cercetare, inovatie si tehnologie in scopul cresterii productivitatii si competitivitatii fermierilor romani din industria cartofului;
    • Promovarea practicilor agricole moderne si sustenabile specifice sectorului.

 

 

In ceea ce priveste colaborarea dintre cele doua organizatii, enumeram mai jos cateva dintre reusitele in privinta reprezentarii fermierilor cultivatori de cartofi din tara noastra:

    • Alocari bugetare dedicate pentru sectorul de cartof in PNDR 2021-2022;
    • Acordarea unor ajutoare de minimis pentru sustinerea sectorului, dar si un plan de acordare a unui ajutor de stat incepand din 2024, care sa contribuie la utilizarea de samanta certificata autohtona;
    • Alocarea unei masuri de sprijin dedicata sectorului cartofului in cadrul PNS (valori de maximum 2.000.000 euro/proiect din care maximum 500.000 euro/proiect.

 

Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania raman angajate in sustinerea fermierilor si a dezvoltarii sectorului cartofului in Romania. Colaborarea noastra va continua sa vizeze obiectivele comune de promovare a intereselor fermierilor si de dezvoltare a unei industrii a cartofului durabile si competitive.

 

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe - foto stand Romania

 

Federatia Nationala „Cartoful” din Romania

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania este prima Federatie din tara, infiintata in anul 1991 de catre fermieri si cercetatori de la INCDCSZ Brasov, impreuna cu statiunile de cercetare aferente. Membrii federatiei sunt fermieri producatori de cartof din toata tara, atat din zona traditionala de producere a cartofului, cat si din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu si de vara, procesatori de cartof si comercianti.

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania reprezinta procentual 100% din producatorii de cartof pentru samanta, 90% din producatorii de cartof pentru industrializare si 55% din producatorii de cartof pentru consum, inregistrati la APIA.

Obiectivul principal al Federatiei il reprezinta salvarea cartofului in Romania, cultura aflata in evident declin in ultimii ani, prin: cresterea competitivitatii, eficientei si profitabilitatii sectorului, precum si contributia la securitatea alimentara a tarii, pentru a asigura din productia proprie necesarul de consum intern al acestui aliment de baza.

 

Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si non-guvernamentala a fermierilor din Romania. Clubul se bazeaza pe respectarea principiilor de neafiliere politica, transparenta, management profesionist, orientare catre rezultate concrete, cuantificabile.

Obiectivul principal al Clubului este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si ghidul de bune practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

 

Potato Europe Editia 2023

Potato Europe, targul international dedicat industriei cartofului, este organizat la Kain, langa Tournai, Belgia. de 4 parteneri in 4 tari diferite, dupa ce anterior a fost organizat in Franta, Tarile de Jos si Germania. Targul este dedicat industriei cartofului, iar vizitatorii profesionisti vor putea apela la experti in domeniul cultivarii materialelor saditoare si a utilizarii noilor tehnologii din domeniu.

Potato Europe este o oportunitate excelenta pentru orice companie care doreste sa-si promoveze, la o scara larga si profesionala, expertizasi serviciile. Practic, acest eveniment se adreseaza profesionistilor din industria cartofului, putand vizita urmatoarele zone expozitionale:

    • Targ tehnic de comert: unde este reprezentat intregul lant de productie de cartofi, pornind de la seminte de cartofi si pana la desfacere si procesare.
    • Camp de prezentare: unde companiile pot prezenta cele mai recente rezultate ale cercetarii in materie de cartof pentru samanta, metode de fertilizare, sau produse fitosanitare.
    • Demonstratii: unde se pot vedea in actiune de la combine de recoltat cartofi pana la linii de depozitare, demonstratii practice de tehnici agricole cum ar fi: eliminarea alternativa a vrejului, controlul mecanic al buruienilor sau alte tehnici, in functie de specificul tarii expozante.

  

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>