Titlurile zilei:
Preturi artificiale
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn.
"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile. La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate”, a precizat Sarbu.
Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. ”Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la pretuiri de nimic vor disparea”, a mai spus Sarbu.
Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. ”Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare”, a spus Sarbu. Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este ”o adevarata mafie”. In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.
”O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor etichete unde se specifica faptul ca produsul este romanesc, desi nu este. Totodata, exista care isi iau certificatul de producator de la anumite primarii, desi nu locuiesc in acea localitate si nu au teren acolo. Avertizez pe acei primari care elibereaza astfel de documente ca risca puscaria pentru un mic cadou facut de acestia”, a spus ministrul.
Intalnire la Cluj-Napoca
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, are o intalnire de lucru cu marii producatori agricoli din judetul Cluj, in sala senatului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca in data de 27 iunie.
In cadrul intalnirii reprezentantii MAPDR impreuna cu cei ai agricultorilor vor incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de producatorii agricoli din judet.
Cu aceasta ocazie, domnia sustine o conferinta de presa si viziteaza Centrul de Cercetare din USA-MV Cluj. De asemenea, un alt obiectiv al vizitei sale in acest judet este vizitarea fermei didactice A USA-MV din localitatea Cojocna.
Proiect PHARE
In data de 24.06.2009, in cadrul Proiectului PHARE de infratire institutionala RO 2007/IB/AG/02TL „Acordarea de asistenta pentru implementarea sistemului cotei de lapte”, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului. Acest proiect a avut o durata de 9 luni si un buget de 236.000 euro, din care 10.000 euro, contributia nationala.
Partener pentru realizarea proiectului a fost Ministerul Agriculturii, Mediului si Calitatea Alimentului din Olanda, iar obiectivul general al proiectului a constat in consolidarea sistemului de administrare a cotei de lapte în România, conform cerintelor comunitare.
La lucrarile seminarului au participat expertii implicati in sistemul de administrare si gestionare a cotei de lapte din cadrul APIA, precum si de la MAPDR. Partea romana a evaluat impactul rezultat in urma implementarii proiectului si a mentionat necesitatea continuarii acestei colaborari cu expertii din Olanda si Polonia.
Managerul de proiect din Olanda, domnul Jan CASTELEIN, a prezentat obiectivele proiectului, activitatile desfasurate, precum si rezultatele obtinute. De asemenea, domnia sa a facut anumite recomandari, urmand ca partea romana sa le analizeze si in masura in care este posibil sa le implementeze. Prezenta la aceasta intalnire, doamna Anna REPS a prezentat modul de organizare si functionare a acestui sistem in Polonia, domnia sa fiind directorul Departamentului Cotei de Lapte din Polonia, relevand „Lectiile Invatate” de Polonia in perioada cuprinsa intre 1.05.2004 pana in prezent.
Totodata, a fost prezentat si modul de organizare si administrare a cotei de lapte in Olanda, de catre domnul Gerard KREBBERTS.
Proiect de irigatii
Ministerul Agriculturii va finaliza pana in luna martie 2010 proiectul pentru un nou sistem national de irigatii. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat, la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH, referitor la ceea se intampla cu fostul sistem, care e energofag si are pierderi de apa. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomene climatice", a spus ministrul.
El a adaugat ca actualul sistem este depasit, functioneaza cu pompe de fabricatie ruseasca din anii '60, consuma prea multa energie si are pierderi de apa.
Dupa finalizarea proiectului, acesta va trebui sa fie asumat de Parlament si de Guvern, care vor stabili etapele de punere in aplicare si modalitatile de finantare.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>