Inaugurarea Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO)

ArbioIn cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti, se va lansa Conferinta pentru Biomasa si Biogaz: Solutia pentru problemele de Cogenerare si Mediu.


ARBIO reprezinta industriile Bio din Romania, fiind deja membru al Asociatiei Europene pentru Biogaz (EBA), cat si al Asociatiei Europene pentru Biomasa (AEBIOM). Intr-o piata cu un potential imens, ARBIO promoveaza/sustine investitiile durabile in sectoare precum: Biogaz, Biomasa, Digestie Anaeroba, Energie din Deseuri, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare si alte domenii.

Pe 7 Mai Departamentul pentru Energie al Romaniei a publicat un set de principii care vor forma baza noii strategii nationale pentru energie pentru perioada 2014 — 2015. Pentru prima data, este declarat in mod clar ca 'in perioada 2014 — 2024 Romania ar trebui sa incurajeze dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa'.


Acesta este un semn tangibil aratand faptul ca Guvernul intelege importanta Biomasei si Biogazului si avantajele pe care acestea le ofera industriei, fermelor si municipiilor.

Toate aceste avantaje si mai multe detalii despre Fondurile Europene in Romania, vor fi prezentate de catre ARBIO, in parteneriat cu Federatia Nationala PRO AGRO si Asociatia Romana a Carnii, in cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti.

Arbio-inaugurare


Speakerii deja confirmati sunt urmatorii:

  1. Dl. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 
  2. Dl. Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene 
  3. Dl. Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al Primului Ministru pentru Probleme Economice si Diplomatice 
  4. Dl. Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru, Chairman & CEO ISPE 
  5. Dl. Emil Calota, Vice Presedinte ANRE 
  6. Dl. Mihai Herciu, Director General al Autoritatii de Management pentru PNDR 
  7. Dr Jan Stambasky, Presedinte al EBA (European Association of Biogas) 
  8. Dl. Ludger Spohr, Presedinte EIPS (European Industry of Pellet Suppliers)


Solutia pentru municipii si problemele lor legate de Cogenerare si Gestionarea Deseurilor

  1. Mai mult de 50% dintre orasele Romaniei necesita investitii in unitatile ineficiente de caldura combinata cu energie (CHP)
  2. In acelasi timp, exista 101 probleme legate de gestionarea deseurilor la nivelul municipiilor care trebuie rezolvate inainte ca termenul dat de Comisia Europeana sa expire Proiectele de Biomasa pot oferi solutia Cogenerarii la nivel local, cu multe avantaje pentru consumator. De asemenea, tehnologia 'Waste to Energy' transforma deseurile municipale in energie si caldura. Ambele solutii nu necesita infrastructura de mare anvergura sau investitii majore din partea Statului.


Solutia pentru fabrici, ferme si alti producatori privati cu probleme de tratare a deseurilor

  1. Zeci de fabrici romanesti (in special exportatori) trebuie sa se conformeze standardelor Europene referitoare la gestionarea deseurilor 
  2. Acelasi lucru este valabil si pentru fermele animale sau vegetale, plus alti producatori privati cu deseuri 

Proiectele de Biogaz si Digestie Anaeroba transforma dejectiile / deseurile intr-o sursa de energie si caldura. Astfel, companiile evita penalitatile (conform standardelor Europene) si isi transforma deseurile in venituri, independenta energetica si un viitor fara riscuri de mediu.


Ce inseamna decizia Guvernului pentru sectorul Biomasei

Prioritizand sectorul Biomasei, Guvernul Romaniei pregateste terenul pentru dezvoltarea sustenabila si solida a Biomasei si Biogazului, evitand problemele din trecut. Aceasta abordare este similara cu cea a ARBIO. Consideram ca Biomasa si Peletii, Biogazul, Energia din Deseuri, Digestia Anaeroba, Energia Geotermala etc., sunt solutia pentru problemele serioase de Cogenerare si Mediu cu care ne confruntam, in mod special atunci cand includ caldura combinata cu energie (CHP).


Materia prima disponibila si probleme care necesita solutii

Anumite fapte pot explica multe. Tara are sursele de materie prima necesara:

  • Romania beneficiaza de 14 mil. ha de teren agricol 
  • 7 mil ha de paduri exista de asemenea 
  • In plus, 0,5 mil. ha de teren neproductiv sunt potrivite pentru cultivarea plantelor energetice 
  • Aproximativ 4 mil. tone de deseuri urbane sunt produse anual, 189 kg / cap de locuitor 
  • Plus deseurile de la fabrici, ferme etc


Pentru a securiza sustenabilitatea venitului, 
ARBIO a elaborat un set de propuneri foarte bine argumentate care:

  • Iau in considerare sugestia Departamentului Energiei pentru contractele cu diferenta de pret ('price difference contracts') 
  • Sustin schema de Feed in Tariff trimisa Comisiei Europene de catre ANRE 
  • Propun o solutie 'determinata de piata' revolutionara fara Certificate Verzi 


Sectorul Biomasei si Biogazului din Romania va oferi noi oportunitati municipiilor, fabricilor, fermelor si investitorilor, rezolvand zeci de probleme care exista astazi.

Acesta este un eveniment 'orientat catre investitori', raspunzand intrebarilor acestora. Deja 40+ investitori si 10+ municipii au confirmat prezenta lor.


Participantii vor primi raspunsurile la intrebarile lor si 
Studiul de Impact pregatit de ARBIO referitor la rezultatele implementarii Biomasei in Romania, plus multe alte materiale informative.


Pentru mai multe informatii:

[email protected] sau +40 21 308 62 71 
ARBIO 
Ilias Papageorgiadis 
President 
37, Putul lui Zamfir street, Dorobanti area, Sector 1, Bucharest. Romania 
Tel: +40 21 30 86 271-8, Fax: +40 21 327 07 43

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>