Sisteme moderne de sere si alte tehnologii agricole au fost prezentate de specialistii chinezi in vizita la ASAS

Sisteme si tehnologii agricole moderne - China-RomaniaIn perioada 11 – 14 ianuarie 2016, la invitatia Presedintelui ASAS, Dl. Prof. Dr. Gheorghe SIN, a avut loc vizita unei delegatii a Academiei Chineze de Stiinte Agricole. Actiunea este urmarea intalnirii din 21 octombrie 2015 dintre domnul Daniel Botanoiu, secretar de stat MADR, si omologul chinez, domnul Qu Dongyu, ministru adjunct al agriculturii, care au convenit sa actioneze pentru intensificarea colaborarii in domeniul schimburilor stiintifice in sectorul agricol.

 

 

Delegatia Academiei Chineze de Stiinte Agricole a fost formata din urmatorii specialisti: Profesorii Cheng Ruifeng si Fang Hui din cadrul Institutului pentru Mediu si Dezvoltare Sustenabila in Agricultura, Prof. Liu Chonghuai, Institutul pentru Cercetare a Fructelor din Zhengzhou, Prof. Tang Shaoqing Institutul National pentru Cercetarea Orezului si Prof. asoc. Feng Junjie Institutul pentru Irigarea Terenurilor Agricole. Conducatorul delegatiei a fost Dl. Cheng Ruifeng, profesor asociat in cadrul Institutului pentru Mediu si Dezvoltare Sustenabila in Agricultura. Pe toata durata vizitei, membrii delegatiei chineze au fost insotiti de Dl. WAN Cong, secretar III al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti, iar din partea ASAS de catre dl. Ioan JELEV si d-na Adela NISTOR.

 

Luni 11 ianuarie 2016, delegatia chineza a fost primita de catre Presedintele ASAS, dl. Prof. Dr. Gheorghe SIN, in sala Prezidiului ASAS. Au mai participat: Secretarul General Mihai NICOLESCU, Prof. Ioan JELEV, Danut MARIA, director general ISPIF, Marian BOGOESCU, director general HORTING S.A., Catalin SIMOTA, director general INCDPAPM Bucuresti precum si Adela NISTOR, si Nicola SION din cadrul Serviciului de Relatii Internationale ale ASAS.

vizita China - ASAS ian 2016


Dupa prezentarea membrilor celor doua delegatii, au urmat scurte prezentari ale activitatii de cercetare derulate de ASAS, precum si preocupari actuale in cercetarea agricola din China. Directorii generali ai institutelor invitate s-au referit la aspecte de interes legate de irigatii, horticultura si protectia calitatii solului.

 

Dl. Prof. Cheng Ruifeng a prezentat preocuparile existente in China legat de asa-numitele “fabrici de plante”, un sistem de sere moderne, uneori multietajate pentru economie de spatiu, dispunand de surse de energie ieftina, regenerabila sau de lumina artificiala pe baza de leduri si becuri fluorescente. De asemenea, a fost prezentat un parc national tehnologic situat pe 4,2 ha, organizat in cadrul Academiei Chineze de Stiinte Agricole, administrat intr-un sistem privat. In cadrul parcului sunt prezentate tehnici si tehnologii agricole avansate, rezultate ale cercetarii, avand ca scop informarea, educarea si facilitarea transpunerii si extinderii acestor tehnici si tehnologii in practica agricola. Partea chineza si-a manifestat interesul pentru realizarea in comun a unui astfel de parc tehnologic in Romania.

 

Dl. Prof. Liu Chonghuai, specialist in viticultura, a dorit sa exprime multumirile sale cercetatorilor romani, intrucat atunci cand a inceput sa lucreze ca tanar cercetator, foarte multe dintre soiurile de struguri proveneau din Romania si multi dintre specialistii chinezi in domeniu aveau studiile facute in Romania.

 

In zilele de 12, 13 si 14 ianuarie 2016, delegatia chineza a participat la intalniri de lucru la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Mediului Bucuresti, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Agricola de la Fundulea, Administratia Nationala de Meteorologie si la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

 

La Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, delegatia a fost primita de Secretarul de Stat Viorel Traian LASCU, iar la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de catre d-na Secretar de Stat Simona Alice MAN.

 

In urma vizitei, au fost identificate unele actiuni menite sa contribuie la dezvoltarea colaborarii dintre ASAS si CAAS. Dintre acestea mentionam:

    • Analizarea si identificarea unor posibile contributii ale ASAS la realizarea in comun cu CAAS a unui parc regional tehnologic.
    • Promovarea schimbului de experienta dintre cercetatorii romani si chinezi, inclusiv prin participarea la burse oferite de CAAS.
    • Identificarea impreuna cu unitatile de cercetare a unor proiecte legate de refacerea terenurilor degradate si protectia surselor de apa, avand in vedere unele prioritati ale Ministerului Mediului.
    • Identificarea unor proiecte de cooperare in domeniul irigatiilor, viticulturii, culturii orezului si a culturilor in sere avand un consum redus de energie si apa, iluminat artificial, inclusiv utilizarea de surse regenerabile de energie.
    • Schimb de material genetic si soiuri in domeniul culturii plantelor de camp, inclusiv a orezului.
    • Identificarea unor posibilitati de colaborare in cadrul unor proiecte derulate sub umbrela Ministerului Educatiei Nationale, a Ministerului Agriculturii, a Ministerului Mediului, dar si a unor organisme europene, in cadrul programului de dezvoltare a urmaririi Terrei prin reteaua de cinci sateliti dedicati Terrei si protectiei mediului.

Academia de Stiinte Agricole si Silvice
"Gheorghe Ionescu-Sisesti"

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>