Dacian Ciolos si Achim Irimescu au discutat potentialul de dezvoltare a Grupurilor de Actiune Locala

Conferinta - Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014-2020Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim IRIMESCU si Primul-Ministru Dacian CIOLOS, au participat in 26 februarie 2016 la Conferinta - Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014 – 2020, eveniment care a avut loc la Hotel Marshal Garden - Bucuresti.

In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1303, procesul de selectie a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) trebuie sa se finalizeze in maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, respectiv la 06 august 2016.

Astfel, in perioada de programare 2014-2020, se urmareste acoperirea de catre Grupurile de Actiune Locala a intregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune si orase mici cu o populatie de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publica totala alocata fiind de 563.516.557 Euro. Aceasta suma este arondata sub-masurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala” si 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”. Termenul limita de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) este 8 aprilie 2016, atat pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregatitor, cat si pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.

GAL-urile reprezinta solutia concreta, transformarea in realitate a potentialului pe care comunitatile locale il pot valorifica pentru a se putea inscrie in aceasta noua abordare a dezvoltarii satului european, o abordare prin care se incurajeaza intoarcerea si/sau stabilirea tinerilor in teritoriul LEADER si dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunostinte si implementarea initiativelor inovative.

Mentionam faptul ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul propriu incepand cu luna decembrie 2015, spre consultare publica, Ghidul pentru participarea la selectia SDL, in vederea primirii de observatii din partea celor implicati in dezvoltarea locala.

De asemenea, AM PNDR a organizat intalniri cu reprezentantii viitoarelor parteneriate, in care au fost discutate aspectele privind abordarea LEADER si elaborarea strategiilor de dezvoltare locala. Avand in vedere specificitatea anumitor masuri care pot fi finantate prin LEADER, au fost organizate intalniri cu reprezentantii institutiilor care gestioneaza masuri complementare: Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, Ministerul Sanatatii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional si cu reprezentanti din sectoare reprezentative (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii, Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii etc).

Mai mult, Federatia Nationala a GAL-urilor a organizat conferinte regionale, la care au participat reprezentanti ai parteneriatelor implicati in elaborarea SDL-urilor, reprezentanti ai Autoritatii de Management, AFIR si experti pe domenii de interes pentru dezvoltarea locala: segregare, infrastructura sociala si incluziunea minoritatilor rome, infrastructura de internet in banda larga, asociativitate.

In cadrul procesului de selectie, vor fi prioritizate SDL-urile care cuprind masuri de infrastructura sociala, actiuni adresate minoritatilor locale, interventii in infrastructura de banda larga, scheme de calitate, masuri care implica asocierea – domenii identificate ca prioritare in Acordul de Parteneriat.

 

  

In interventia domniei sale, Primul-ministru Dacian CIOLOS a declarat: „Saptamana urmatoare, lucram cu ministrul Agriculturii si Cancelaria la un pachet de masuri care sa dezvolte clasa de mijloc de la sate, luand anumite instrumente financiare si legislative care sa stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate. In implementarea acestui program o sa avem nevoie de sprijinul grupurilor de actiune locala. Sa dezvoltam aceasta clasa de mijloc cu reale capacitati de antreprenoriat care sa constituie o resursa viabila a dezvoltarii locale”.

Referitor la diversificarea domeniilor de activitate abordate de GAL-uri, domnul CIOLOS a precizat: “Sa incepem sa gandim un pic altfel rolul grupurilor de actiune locala in dezvoltarea comunitatilor rurale din Romania, care sa nu se limiteze doar la dezvoltarea economica a agriculturii. Eu v-as provoca sa va ganditi chiar la a aplica alte tipuri de programe, finantate din alte fonduri europene decat Programul National de Dezvoltare Rurala, in masura in care programele respective vizeaza comunitatile rurale. Este clar ca prin PNDR nu putem acoperi toate nevoile comunitatilor rurale. Ma gandesc aici mai ales la partea de dezvoltare comunitara, la partea sociala unde avem alte resurse.”

La randul sau, ministrul Achim IRIMESCU a aratat ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local, ele fiind autoritatile de management la nivel local. “Nevoile de dezvoltare la nivel local pot fi cel mai bine identificate de catre GAL-uri. GAL-urile au tot sprijinul Ministerului Agriculturii, vom avea un dialog constructiv si asteptam propunerile acestora, iar cele constructive vor fi preluate. GAL-urile trebuie sa se implice in valorificarea produselor locale, e un domeniu vast si mi-as dori sa ne sprijiniti in protejarea produselor de calitate pentru a aduce valoare adaugata”, a declarat ministrul IRIMESCU.

 

  

LEADER reprezinta o oportunitate pentru domenii de actiune diverse, identificate la nivel local, cum ar fi:

    • contributia la diversificarea activitatilor economice non-agricole si incurajarea micilor intreprinzatori;
    • crearea, imbunatatirea si diversificarea facilitatilor de dezvoltare economica, infrastructura fizica locala la scara mica, inclusiv broadband si a serviciilor de baza;
    • cresterea atractivitatii zonelor LEADER si diminuarea migratiei populatiei, in special a tinerilor;
    • imbunatatirea incluziunii sociale inclusiv in ce priveste grupurile minoritare/ etnice, protejarea si conservarea patrimoniului natural si cultural rural;
    • diversificarea ofertei turistice, incurajarea initiativelor de dezvoltare locala cu un grad ridicat de integrare socio-economica teritoriala.

MADR

  

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>