Oportunitatile si masurile de sprijin a producatorilor din sectorul carnii la Congresul “Viitorul industriei carnii … ASTAZI”

masuri de sprijin producatori industria carniiJoi, 14 aprilie 2016, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim IRIMESCU, a participat la Congresul “Viitorul industriei carnii … ASTAZI”, organizat de Revista Industria Carnii la Rin Grand Hotel, Bucuresti.

 

Printre invitatii reuniti la eveniment s-au mai numarat: Nini Sapunaru - presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Marcel Bodan Pandelica - presedintele ANPC, Laszlo Nagy Csutak - vicepresedinte ANSVSA, Sorin Minea - presedinte Romalimenta, Ioan Ladosi - presedinte Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Ilie Van - presedinte Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, Radu Timis – presedinte ARC, Marian Cuzdrioreanu – presedinte RO-FISH, Emil Dumitru – presedinte PRO AGRO, Dragos Frumosu - presedinte Federatia Sindicatelor din Industria Alimentra, Sorin Mierlea – presedinte ANPCPPSR, etc.

 

Congresul a beneficiat de o tematica variata si realista, axata in special pe vulnerabilitatile si oportunitatile sectorului carnii din Romania, accentul cazand pe masurile necesare a fi luate pentru protejarea producatorilor romani din domeniul carnii, constituirea unui grup de lucru comun (organizatii profesionale – MADR) in vederea sprijinirii producatorilor si procesatorilor autohtoni, solutii vizand cresterea exporturilor la carne si preparate din carne, cresterea calitatii produselor autohtone in vederea echilibrarii importurilor, solutii legislative vizand eliminarea taxelor de raft, accesarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, situatia platii subventiilor catre beneficiari, precum si cea a ajutoarelor financiare acordate de UE pentru producatorii din sectoarele lapte si carne de porc aflate in criza ca urmare a sistarii importurilor de catre Federatia Rusa.

 

In interventia sa, ministrul Achim IRIMESCU a prezentat concluziile Reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) din 11 aprilie, rezultatele bune obtinute in urma vizitei oficiale din Iordania efectuata in perioada 2-4 aprilie 2016, situatia la zi a platilor efectuate de APIA catre fermieri, aspecte vizand masurile legislative necesare stabilirii unui cadru echitabil de negociere intre producatorii si procesatorii autohtoni si lanturile de retail, necesitatea promovarii de catre autoritatile romane si organizatiile profesionale a brandului de tara, etc.

 

Referitor la concluziile Reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) din 11 aprilie 2016, ministrul IRIMESCU a subliniat determinarea Comisiei si a ministrilor agriculturii UE de a gasi solutii concrete menite sa absoarba socul resimtit de fermierii din sectoarele laptelui si al carnii de porc ca urmare a embargoului impus de Federatia Rusa. In acest sens, Achim IRIMESCU a precizat ca exista semnale incurajatoare ca pana la sfarsitul anului Federatia Rusa sa retraga embargoul cel putin la carnea si produsele din carne de porc.

 

O alta concluzie a Reuniunii a vizat situatia importurilor, tema ridicata de Germania, ca urmare a cresterii fraudei alimentare cu produse contrafacute sau neconforme, fenomen inregistrat mai ales la importurile extracomunitare. In acest sens, ministrul IRIMESCU a reiterat necesitatea controalelor efectuate de catre autoritati, astfel incat securitatea si sanatatea alimentara sa fie respectate la maximum, iar consumatorii sa fie protejati.

 

In ceea ce priveste vizita in Iordania, prilejuita de conferinta regionala “Implementarea standardelor OIE (n.r.Oficiul International al Epizootiilor) privind zonarea”, ministrul Agriculturii a aratat ca a fost deblocat exportul ovinelor in aceasta tara, in urma vizitei inregistrandu-se exporturi de 100.000 capete ovine, iar pana la finalul anului preconizandu-se o cifra de 1 milion capete ovine exportate in Iordania. In acest context, ministrul IRIMESCU a declarat ca Romania are un potential de export ovine de 4,5 milioane capete/an, deziderat ce va fi urmarit de oficialul roman in cadrul vizitelor in Romania perfectate in lunile mai, respectiv iunie, cu ministrii agriculturii din Arabia Saudita si Kuweit, de asemenea tari mari consumatoare de carne de ovina.

 

Legat tot de exporturi, dar vizand o arie mai extinsa, ministrul Achim IRIMESCU a anuntat ca in viitoarea sedinta de guvern se va afla pe ordinea de zi actul normativ referitor la trimiterea la post a celor 12 atasati agricoli de la care se asteapta o imbunatatire a relatiilor bilaterale pe domeniul agricol si o crestere a exporturilor cu tarile in care vor activa.

 

Referitor la plata subventiilor pe suprafata de catre APIA, ministrul IRIMESCU s-a aratat multumit de accelerarea procesului de plata inregistrat, fiind optimist ca acesta va decurge normal si se va incheia in termen. ”Pana acum, au fost transferate in conturile agricultorilor 134 de milioane de euro. Am reusit sa acceleram procesul, tinand cont ca in 8 aprilie erau platite 13 milioane euro. Am gasit intelegere si la ministrul Finantelor si pe langa cele 800 de milioane euro din fondul de privatizare, s-au gasit resursele necesare pentru acoperirea completa a celor 1,3 miliarde euro care vor fi platiti, pentru ca rambursarea de la Comisia Europeana se face dupa doua luni. Cu sprijinul doamnei ministru Anca Dragu am reusit sa rezolvam si aceasta problema delicata”, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

In cadrul dezbaterilor, reprezentantii federatiilor si-au manifestat sustinerea fata de proiectele si masurile vizate de ministrul Achim IRIMESCU pentru sustinerea si dezvoltarea producatorilor si procesatorilor autohtoni, iar deputatul Nini Sapunaru - presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor a declarat ca intre Comisia pe care o conduce si ministrul Agriculturii exista o colaborare foarte buna, aratandu-se increzator cu privire la solutionarea tuturor problemelor existente in acest moment.


M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>